Det danske flag flagrer i vinden i den danske sommer.
Rejser

Ferien afholdes i stigende grad i Danmark - men de færreste har besøgt alle disse fire øer

Annoncørbetalt indhold: Feriebudgettet er måske opbrugt, men sommeren er ikke slut. Her er fire bud på en fed ferie i Danmark – på et tyndt budget.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Trivago.

Der kan være flere gode grunde til at holde ferie i Danmark.

Det tager sjældent lang tid at komme frem. Du sparer klimaet for adskillige tons CO2 ved at holde ferie indenrigs. Og så kan det gøres rigtig, rigtig billigt.

Størstedelen af befolkningen har fattet det.

62 procent valgte i 2017 at holde deres ferie herhjemme ifølge Danmarks Statistik, DST.

Det er en tendens, der har været stigende i flere år. Antallet af overnatninger foretaget af danskere på danske hoteller steg i 2013-2017 med 1,8 millioner – fra 9,55 til 11,37 millioner. Det viser tal fra DST.

Feriefavoritter

Denne artikel er en del af artikelserien ’Feriefavoritter’, der præsenteres i samarbejde med Trivago. I serien kommer vi tæt på nogle af de mest populære feriemål blandt danskerne.

Frem til nytårsaften dækker vi De Kanariske Øer, Danmark, Thailand, London, New York og Dubai.

Vi taler med mennesker, som har en reel tilknytning til disse steder, for at få aktuelle og autentiske tips, som du kan bruge, næste gang du skal af sted. 

Vi griber ferie-i-Danmark-trenden og giver dig her fire fede ferieforslag på lavbudget.

Det er destinationer, som ligger gemt ude i havene, og som byder på autentisk dansk sommerstemning.

Og så er det steder, vi måske glemmer i farten, når vi gransker internettet for udenlandsrejser i syden.

Derfor kommer vi i denne artikel forbi Fanø, Anholt og Langeland, men først - Tunø.

Cover-bandet Rock N' Stones står på Tunø Færgen på vej med den lille ø i Kattegat for at spille Rolling Stones-musik på festivalen 2017.

Den første destination kan skabe 'delte' meninger. Både fordi relativt få danskere kender til den lille sommerperle i Kattegat, der ifølge Danmarks Statistik huser 112 faste indbyggere.

Men også, fordi øen oprindeligt har været 'delt' og stadig bærer den historie i sit navn.

Thunø, der i dag staves Tunø, ligner fra søsiden, at den er delt i to - eller delt i ’thun’, som det hed engang. Det har altså intet med tunfiskeri at gøre, som nogen fejlagtigt tror.

Priser og budget-tips til Tunø

 • Frem og tilbage: Færgen sejler hele året, og tur-retur-billetter koster 98-192 kroner afhængigt af sæson.
 • Transport på øen: Gåben eller cykel. Cykelbilletter til færgen koster 40 kroner tur-retur.
 • Kost: Det billigste er at lave maden selv. Fra øens eneste købmand nær Den Gamle Smedje kan du handle det fornødne.

Kilde: Tunø.dk, tunoefaergen.odder.dk, tunoehavn.oddder.dk.

Tunøfærgen, der sidste år havde 25-årsjubilæum, sejler fra byen Hou to gange dagligt - på nær i festivalugen. Færgen er den eneste direkte forbindelse til fastlandet for øens gæster og beboer.

Derudover sejler M/S Tunø, en gammel blå kutter, også til nærmeste ø - nemlig Samsø.

Det såkaldte øllo-meter hænger bag på Købmandsgården, som man møder, når man går af stien Søndenom. Her står to bænke vinkelret på hinanden, og det er en stolt tradition under festivalen at knappe et par øl op netop her

Måske er det derfor, at så få vælger at flytte dertil. Måske er det derfor, at TV 2 sidste år kunne skrive, at det første barn i 50 år blev født på øen. Og måske er det netop derfor, du skal besøge Tunø.

For på den bilfri ø med bare én kilometer asfalteret vej er der en løssluppen sommerstemning, hvor alle passer på hinanden og kender hinanden - og det er svært at finde andre steder.

Det er kutyme at hoppe op på ladet af traktorerne i forbifarten for at komme fra a til b. Her sidder unge som gamle ø-gæster og gnasker friske ærter og jordbær.

Traktorerne overhales kun af ungerne på løbehjul, som opnår hastigheden ved at banke ned ad kirkebakken. Typisk med guf og syltetøj langt op af kinderne.

Afstemning

Har du nogensinde besøgt Tunø?

Kun én ting på øen har mere fart på; Tunø Festival.

Er du til rock-, folk- og jazzmusik og fadøl, bør du aflægge øen en visit i festivalugen, der typisk ligger i weekenden i uge 27.

Pædagog Tobias Bygballe Larsen, der har været på festivalen i alt 17 gange, siden den i 1987 første gang slog teltdugen op, fortæller om festivalen sådan:

- Jeg har minder fra Tunø, hvor jeg leger med Ninja Turtles, spiller Game Boy, samler flasker til at købe slik for, kysser min første pige og drikker for første gang, og listen fortsætter ud i det uendelige.

Tunøs spisesteder

 • Stalden tilbyder primært grillmad á la hotdogs, burgere og gammeldags isvafler. Derudover har de øens eneste minigolfbaner.
 • Det Gamle Mejeri serverer traditionel dansk mad med et børnevenligt twist. Her kan du få wienerschnitzel, stjerneskud og fritter og nuggets til ungerne.
 • Kroen har det mest varierede menukort, og flere retter tilberedes med økologiske råvarer fra øen. Det er også her, musikken spiller, når festivalen er i gang. 
 • Røgeriet på havnen, der udelukkende har åbent i sommermånederne, serverer sjovt nok røget fisk af forskellig art.

Der er kun få overnatningsmuligheder på Tunø grundet øens størrelse. Af samme grund kan Tunø sagtens besøges på én dag. Har du brug for en overnatning på fastlandet, er Hou, Aarhus, Skanderborg og Horsens de nærmeste større byer.

Flere familier vælger at sejle i egen båd til Tunø, og derfor kan både havnens moler og vandet være fyldt af gæster.

Det er større logistisk arbejde at få alle både til at ligge i havnen under Festivalen. Der er folk over alt på havnen, rundt om havnen - og i vandet. Video: Michael Leander Bech Særkjær

Og der kan være visse fordele ved at drage af sted mod Tunø Festival hele familien, påpeger Tobias Bygballe Larsen.

Tip fra en lokal: - Hvis du har børn, så introducer dem til festivallivet her, inden de drager af sted mod Roskilde eller Tinderbox på egen hånd. Derudover skal du selvfølgelig have et stjerneskud på Kroen, et slag minigolf på Stalden og en gåtur rundt om øen, som tager to timer.

Autentiske oplevelser på lavbudget

 • Besøg kirken, der har stået på øen siden år 1300. Den har et højt kombineret fyr- og kirketårn. Der er fri entré, men kun åbent mellem kl. 10.30 og 11.30 i sommerferien.
 • Læs Tunø Avisen. Her kan du læse om alle de "store nyheder" på den lille ø. Avisen kan købes ved Hovedgaden nr. 18.
 • Kig ind hos Den Gamle Smedje. Huset blev opført i 1700-tallet, men blev brugt helt frem 1960'erne. I dag står armbolten og smelteovnen, som smeden efterlod det. Og der er fri entré.

Kilde: Visitodder.dk, tunoeturist.dk.

Tunø er et lille stykke af Danmark på 3,52 km², som har været beboet siden år 1206. Alligevel er der få danskere, som kender øen. Og kendskabet til øen står lige nu ved en skillevej.

Festivalen sælger ikke så mange billetter, som den gerne vil. Faktisk havde den underskud tre år i rap fra 2014 til 2016, skriver Århus Stiftstidende.

Samme avis kunne i år oplyse, at budgettet igen er blevet "justeret realistisk".

Øens trækplaster - nemlig festivalen - har unægteligt stået over for udfordringer. Men det kan nu være ved at vende. Præcis ligesom færgen i dannebrogsfarver er ved at vende et sted mellem Hou og Tunø Havn.

Langeland

"Kend den på knækket".

Det eneste kendskab, nogle har til den pegefingerformede ø i det sydfynske øhav, er Langelænder-pølserne, der kommer derfra.

Men Langeland har meget mere at byde på end frankfurtere og grillmedistere.

For på den lille ø, som ofte kaldes 'Udkantsdanmark' i medierne, finder du historier, natur, dialekt og seværdigheder, der er ulig resten af landet.

På øen kommer du forbi flagrende flag blandt de mangefarvede byhuse i Rudkøbing, Langelandsfortet, de vilde heste og hele femten gamle møller, som troner blandt kornmarkerne i ren Morten Korch-stil. Og endelig kronen på værket; Tranekær Slot.

Og så har Langeland femten bøller.

Altså byer, som slutter på 'bølle': Emmerbølle, Ennebølle, Fuglsbølle, Havbølle, IIlebølle, Kassebølle, Klausebølle, Korsebølle, Lejbølle, Næstebølle, Simmerbølle, Skattebølle, Svalebølle, Tressebølle og Tullebølle.

Seks kilometer fra sidstnævnte, Tullebølle, kan du indsnuse havduften under den 200 år gamle kæmpebøg.

Det er træet, som forfatter og sangskriver Adam Oehlenschläger efter sigende har skrevet vores nationalsang under - 'Der er et yndigt land'.

Meget mere dansk bliver det ikke i såkaldte Udkantsdanmark.

Top-3: Spis dig mæt for en skilling

 • Kædeby Caféen er "porten til Sydlangeland", og de serverer blandt andet en masse traditionel dansk mad, også de famøse kæmpe-wienerschnitzler. Pris: 199 kr.
 • Bagenkop Kro på den sydligste del af øen er kendt for sin store fiske- og skaldyrsbuffet. Den serveres hver aften fra kl. 18.00. Pris: 234 kr.
 • Restaurant Generalen byder på tre saml-selv-retter i den gamle lade til Tranekær Slot. De spisende sidder bænket i staldbåse med tændte stearinlys. Pris: 350 kr.

Kilde: Pia Vildsø Madsen, diverse restaurant-websites, Tripadvisor.

Der er flere muligheder for at komme rundt på øen - og rundt om øen. Havkajak, segway og heste kan nævnes blandt de sjovere transportmuligheder, som kan lejes på Langeland.

Men der er ét træfsikkert transportvalg på øen, mener erhvervspartner i Jyske Bank Pia Vildsø Madsen, der har boet på Langeland det meste af livet.

Pia Vildsø Madsen har boet på Langeland det meste af hendes liv. I dag bor hun i København, men vender ofte tilbage for at besøge venner og familie.

Tip fra en lokal: - Det er nemt at cykle rundt på de små cykelruter på bagvejene. Ellers kan man også vælge bil eller bus. Sidstnævnte kører dog ikke så tit.

Da det tager omkring 50 minutter at køre i bil fra øens sydligste punkt til det nordligste - fra Lohals til Bagenkop - er flere seværdigheder på Langeland lige i nærheden.

Og flere af dem gratis eller inden for en overkommelig prisklasse.

Så inden vi ø-hopper videre, skal du ikke snydes for Langelands tre billige topattraktioner.

Artiklen fortsætter efter listen.

Langelands topattraktioner

 1. Langelandsfortet

  Ubåden "Springeren" ligger på land ved Langelandsforten og er den eneste ubåd på dansk jord - udover "Sælen", som ligger i København.

  Frem til 1993 var Langelandsfortet aktivt. I dag fungerer den tidligere post, der hørte under Søværnet, som museum - Koldkrigsmuseet.

   

  For de fleste legebørn og for langt de fleste krigsinteresserede er Koldkrigsmuseet et besøg værd.

   

  Her finder man blandt andet et svenskkonstrueret Saab F-35-jagerbombefly, ubåden Springeren, det russisk fremstillede jægerfly MiG 23 MF og tanken Achilles Mk. IIc. For blot at nævne lidt af det tunge isenkram.

   

  Pris: 110 kroner pr. voksen, dog er der gruppepriser til 95 kroner pr. gæst. Alle børn og unge under 18 år har fri entré.

   

  Kilde: Langelandsfortet.dk

   

 2. Heste og hatbakker

  Det er især i den sydlige del af Langeland, hvor muligheden for at se vilde heste byder sig.

  Hesteflokkene, der i alt består af omkring 75 exmoor-ponyer, kan ofte ses fra 'hatbakken' Ørnehøj, der ligger i gåafstand fra p-pladsen ved Gulstav Mose på Gulstavvej.

   

  'Hatbakkerne' er et naturfænomen, som kun findes ganske få steder i Danmark - Langeland er et dem. Højene har fået fællesbetegnelsen, da de fra afstand ligner bowlinghatte.

   

  Pris: Gratis.

 3. Tranekær Slot

  Tranekær Slot kan spores tilbage til 1200-tallet, hvor kong Valdemar Sejr forærede hele Langeland og det nyopførte slot til sin søn Abel. Omkring år 1660 overtog den holstenske adelsslægt Ahlefedt den røde kolos, og de ejer stadig slottet i dag.

  Når du går rundt i slotsparken, vil du møde mystiske sten- og træskulpturer i skov- og englandskabet. Det skyldes, at over 20 nationale som internationale kunstnere har skabt kunst i naturens egne nedbrydelige materialer, der giver parken et twist af eventyr.

   

  Selve slottet kan kun besøges i sommerferien i uge 29, 30 og 31. Til gengæld kan du være så heldig, at en fra Ahlefeldtsslægten fører dig rundt i gemakkerne og viderebringer en historie, der ikke bliver meget mere autentisk. Der er rift om billetterne, så du bør booke i god tid. 

   

  Pris for slotsparken: 25 kroner.

  Pris for guided rundtur: 150 kroner. 

   

  Kilde: Tranekaergods.dk.

Listens punkter og indhold er udarbejdet efter interview med Heidi Karlsen fra Turist- og Erhvervsforeningen Langeland.

Anholt

.

Midt i Kattegat, mellem havnebyen Hadsund ved Mariager Fjord og den svenske by Halmstad, ligger øen Anholt.

Øens skarpe spids, som peger i nordvestlig retning, får øen til at ligne en hajtand, en pibe eller - med en smule fantasi - en sæl.

På ørkensafari

Ørkenen på Anholt besøges bedst til fods eller cykel. Barnevognen er meget besværligt.

Der er ingen afmærkede vandrestier, men flere spor fører gennem Ørkenen ud til Anholt Fyr. Start f.eks., hvor Kistehøjvej og Ørkenvej mødes. 

Turen er frem og tilbage næsten 20 km. Under vandringen kan du orientere dig efter lygtekronen på fyret, der rager op mellem klittoppene.

Ørkenen er et af Nordeuropas mest specielle lyngarealer (lichenheder, red.). Blandt marehalm, vilde tranebær og timian kan du også være heldig at se hare, rådyr, et utal af fugle - og endelig sæler.

Pris: Gratis.

Kilde: fredninger.dk.

Man behøver dog ikke at fantasere længe. For på østspidsen, der går under navnet 'Totten', findes en af Danmarks største bestande af spættede sæler.

Øen ligger ikke langt fra 111 havvindmøller, 132 såkaldte anøboere, en ørken på 17,5 kvadratkilometer, et fyrtårn på 42 meter - og to korte asfalterede veje.

På Anholt er det mere hovedreglen end undtagelsen, at alle generationer hygger sig sammen

Oskar Rubin, anklagerfuldmægtig

Sidstnævnte forklarer, hvorfor vandresko og cykler er de mest populære transportmidler, når Anholt i særdeleshed i uge 29 og 30 hvert år får besøg af tusindevis af turister.

At det koster 3200 kroner at have bil med på færgen, kan være en anden forklaring.

Færgen sejler fra Grenaa, og en normal voksenbillet koster i sommersæsonen 370 kroner, tur-retur, og sejladsen tager næsten tre timer.

Én af de første ting, som springer i øjnene, når man nærmer sig færgelejet på Anholt, er vindmøllen, der som den eneste blandt 111 står på land.

Det lyder umiddelbart dyrt. Og tidskrævende. Men destinationen er uden sammenligning med andre øer i Danmark og er derfor al besværet værd.

Anholt er nemlig landets mest isolerede ø.

Det summer sommerstemningen også af, mener anklagerfuldmægtig Oskar Rubin, der er kommet på øen omtrent hver sommer, siden han var barn.

- Det er ikke et sjældent syn at se både unge som gamle hænge ud og danse på havnen til langt ud på natten, hvilket under andre omstændigheder for nogen ville være en smule akavet. På Anholt er det dog mere hovedreglen end undtagelsen, at alle generationer hygger sig sammen, og jeg sætter stor pris på, at unge som gamle kan snakke, hygge sig og danse, uden der bliver set skævt til aldersforskellen og de lidt forskellige dansetrin.

Der er ikke mange steder at sove på Anholt, og hvis du kun er på øen for en éndagstur, finder du flest overnatningsmuligheder, når du tager færgen retur til Grenaa.

På samme måde er der heller ikke mange restauranter eller indkøbsmuligheder på øen.

Men det kan alligevel betale sig - bogstavelig talt - at sætte sig en smule ind i, hvor du skal spise.

Jomfruhummerhaler er en uundgåelig delikatesse, når man besøger Anholts havn. Alternativt kan de købes i fiskeforretningen Hellefisken og tilberedes derhjemme eller på campingpladsen.

Lokalbrugsen og Havnebrugsen har alt det fornødne. Men hvis du vil forkæle dig selv lidt ekstra, er der to ting på Anholt-tjeklisten, der skal krydses af, inden øen forlades, mener Oskar Rubin.

Tip fra en lokal: - Du skal prøve jomfruhummere på havnen efterfulgt af en festlig aften på et af havnens dansesteder. Der er kun en håndfuld at vælge imellem, så du finder hurtigt ud af, hvor der er gang i den.

Ovennævnte "håndfuld" dækker blandt andet over restauranterne Tanternes Hus, Algot Fra Havet og Anholt Kro.

Fælles for dem alle er, at de omfavner havet omkring dem og serverer frisk fisk og skaldyr.

Afstemning

Har du nogensinde besøgt Anholt?

Fanø

Midt i juni overtages luften over Fanø af hundredevis af drager. Dragefestivalen startede i 1985, da Wolfgang Schimmelpfennig fra Hamborg tog til Fanø sammen med nogle venner for at flyve med drager.

Hvis du tror, drager kun flyver i eventyrbøgerne, så tro om igen.

For 12 minutter og 45 kroner væk fra Esbjerg ligger Fanø.

I juni afvikles hvert år det store Fanø International Kite Fliers Meeting, hvor 5000 drageflyvere mødes på den én kilometer brede strand. Det skriver VisitDenmark.dk.

De farverige og fantasifulde drager skaber en fest på himlen; en fest, som kickstarter resten af sommersæsonen blandt fannikerne.

Dragefestivalen

 • Hvem? Festivalen er åben for alle.
 • Hvad? Dragefestivalen er turistmæssigt Fanøs største trækplaster. Og det er gratis.
 • Hvor? På hele Rindby Strand mellem Sønderho og Nordby.
 • Hvorfor? Wolfgang Schimmelpfennig fra Hamborg fløj med drage i 1985 på Fanø med nogle venner. De blev så glade for det, at de gentog successen år efter år. Wolfgang er i dag stadig frontløber for festivalen.
 • Hvordan? Du bygger eller køber en drage og sender den til vejrs. Og så er festivalen i gang.
 • Hvornår? Næste dragefestival og den 35. af slagsen skydes i gang den 20. juni 2019.

Kilde: VisitDenmark.dk, fanoeposten.dk.

Nogle turister besøger øen for at deltage i arrangementerne Fanø Strikkefestival, Sønderhodag, Fannikerdagene og Fanø Golfuger, der målt på deltagere er Danmarks største golftunering.

Tip fra en lokal: - Fanikkedag i Nordby og Sønderhodag i Sønderho giver et godt historisk indblik i, hvordan vi på Fanø har levet i gamle dage. Og så er det gratis at deltage. Arrangementerne kan ligne hinanden, men på trods af at der kun er 13 kilometer imellem de to byer, er der stor forskel på de traditionsrige dragter og festernes ritualer. Begge begivenheder er gode til børnefamilier, da der er børneboder, tombolaer og masser af historiefortælling, siger Benjamin Strand Andersen, der er servicemedarbejder ved Fanø Boldklub og har boet på øen i over 20 år.

Andre besøger øen for at smage på Fanø Bryghus' eksperimenterende øl. Og så er dem, der bare vil slippe deres indre legebarn fri.

Det er fuldt ud lovligt at køre i bil ude på stranden - og helt ned til vandet. Det benytter flere surfere sig af. Og grundet vejrforholdene er Fanø et godt sted at lære at surfe.

Den vedholdende pålandsvind kaster også andre fornøjelser af sig; Blokart og Buggy Kite.

I disse to vindsportsdiscipliner fræser børn og voksne rundt i trehjulede gokarts på stranden trukket af drager eller sejl. Samtidig har de udsigt til sandblæste bunkeranlæg fra krigen og et vadehav, der er på Unescos verdensarvsliste.

Nationalpark Vadehavet, som den hedder, er foruden et naturrigt sceneri også et stort spisekammer. Både for de mere end 10 millioner vandfugle, der hvert år passerer området - og for dig.

Langs det meste af Vesterhavet er der chance for at finde rav. På Fanø kan du booke en plads gennem Club Fanø for at lære, hvordan du ser ravklumper blandt sten, og hvor du skal lede på stranden.

Havbunden er nemlig fuld af gratis gastronomiske godter; østers.

Men det er ikke det eneste, som blæretangen og sandet gemmer på. Der er nemlig gode chancer for at finde Fanøs guld, rav.

Du tog måske på ferie uden en klink på lommen, men hvis du er heldig, tager du hjem lidt rigere.

Og med garanti rigere på oplevelser.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.