Morten og Maja Halborg rejste jorden rundt med deres to små sønner
Rejser

Fra eksotiske palmeøer til sneboldkampe i Sibirien - ungt par hævede alle deres sparepenge for at vise deres børn hele verden

Annoncørbetalt indhold: Jorden rundt på 211 dage. For fem år siden sprang Morten og Maja Halborg ud i deres livs eventyr, sammen med deres små sønner.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Danske Spil.

”Gør mere af det, der gør dig glad.”

Det positive budskab står skrevet med sorte bogstaver på et lille, hvidt postkort. Postkortet har Morten og Maja Halborg hængt op i deres stue.

Rundt om kortet hænger billeder af parret og deres to sønner; i høj sne, på hvide sandstrande, i smuk natur – på eventyr.

Alle fotografierne stammer fra år 2013 og 2014, hvor Morten og Maja brugte hele deres opsparing på at gøre noget af det, der gør dem allergladest; nemlig at opleve verden.

Start drømmen

Denne artikel er en del af artikelserien ’Start drømmen’, der præsenteres i samarbejde med Lotto.

I serien møder vi en række modige danskere, som alle har forfulgt en stor drøm.

Vi taler med dem om, hvad der har fået dem til at springe ud i drømmen, og hvordan det føles at opnå noget, som de har drømt om og kæmpet for – hvad end det handler om at rejse jorden rundt, flytte til et andet land eller blive hotelejere på en dansk ø.

- Jeg kan huske, at nogle af vores venner syntes, at det var lidt fjollet at bruge så mange penge på at rejse i stedet for at købe en lejlighed eller et hus. Men vi var ikke i tvivl, siger 38-årige Maja, som i dag er selvstændig inden for reklamebranchen.

- Vi havde allerede rejst rigtig meget sammen, så vi vidste, at det var det værd. Det var dét, vi ville, supplerer Morten, der er 42 år gammel og arbejder i investeringsverdenen.

Morten og Maja hev dengang syv måneder ud af kalenderen og rejste jorden rundt. De mærkede Sibiriens kulde, så New Zealands smukke natur, badede i de varme bølger i Indonesien og overnattede på en øde ø juleaften i Panama.

Det hele gjorde de sammen med deres to sønner, Carlos og Sylvester, som dengang var henholdsvis tre og fire år gamle.

Maja og Mortens søn i et palmetræ

- Der var nogle, der sagde til os: ”Hvorfor venter I ikke, til drengene bliver lidt større, så de kan huske det?” Men hvis man går og venter på det rette tidspunkt, kommer man aldrig af sted, siger Morten.

- Desuden er jo ingen, der siger, at vi ikke kan gøre det igen, tilføjer han.

Kom ud af komfortzonen

Den store jordomrejse er den længste tur, Morten og Maja nogensinde har været på sammen. Men det er langt fra den eneste. Rejser har altid været en vigtig del af deres forhold.

Det ser man tydeligt, hvis man betragter det verdenskort, de har hængende i deres lejlighed på Frederiksberg. Her har de med farvede knappenåle markeret alle de lande, de hver især har besøgt.

- At rejse har altid været vores store passion. Vi har nok været i omkring 65-70 forskellige lande. Det giver en helt særlig kontrast til livet herhjemme, siger Maja.

Hendes mand er enig:

- Noget af det smukke ved at tage ud at rejse er, at man kommer ud af sin komfortzone. Man kan se sit liv i et andet perspektiv, og det, tror jeg, er vigtigt, siger han.

Morten og Maja har derfor altid været enige om, at deres børn også skulle ud og opleve verden.

Det talte de faktisk om, allerede længe inden de blev forældre. I 2001 mødte de nemlig et par i Nepal, der slog fast, at børn på ingen måde behøver at være en hindring for at tage på eventyr.

Morten og Maja Halborg kørte rundt i deres autocamper sammen med deres to sønner

Dengang stod Morten og Maja på en bjergtop og nød den fantastiske udsigt over landskabet, efter at de havde kæmpet sig vej til toppen. Varmen bagte, og de husker det som en helt sindssyg oplevelse.

- Vi følte os totalt adventure-agtige, siger Maja.

Mens de stod og nød naturen, roen og følelsen af frihed, blev de pludselig forstyrret i deres lille boble. Et andet par nåede op på toppen, og synet af dem gjorde både Morten og Maja overraskede og imponerede.

For det andet par havde ikke kun rygsække på ryggen. Den ene af dem bar også på et lille barn.

- Det var bare et virkelig sejt billede. Og vi tænkte begge to: ”Når vi en dag får børn, så skal vi gøre det dér”, sige Maja.

Afstemning

Hvad afholder dig fra at forfølge dine drømme?

Den perfekte timing kommer aldrig

Morten og Maja fik to sønner, og i mange år lå drømmen om en lang familierejse og modnede i deres bevidsthed.

- Det var ikke et spørgsmål, om vi skulle gøre det, men et spørgsmål om hvornår, siger Maja.

Parret var enige om, at de ville rejse, inden deres ældste søn startede i skole. Derudover havde de ingen deadline.

Men på en ferie i Venedig mødte de en familie, som satte skub i tingene.

Familien Halborg kørte rundt på en scooter i Bali

- Vi mødte et par, der lige havde været på jordomrejse med deres børn. De var mega seje, og efter at have mødt dem, spirede det lille frø hos os for alvor. De fik på en måde kickstartet vores drøm, fortæller Maja.

I 2013 kunne de ikke vente længere. Nogle år tidligere havde de solgt en andelslejlighed, og pengene havde de lige siden haft stående på en konto, der var dedikeret til rejser.

Nu skulle pengene bruges – også selvom det måske ville komme til at betyde, at de begge ville være arbejdsløse, når de kom retur efter rejsen.

- Den perfekte timing kommer aldrig. Vi kunne godt have gået og ventet på et synkront jobskifte, men det ville have været meget naivt, siger Morten.

Morten og Maja Halborg var af sted i syv måneder og havde kun to bacpacks og to små rygsække med.

- For at realisere sine drømme må man være indstillet på, at det kan have nogle konsekvenser. Det var vi. Vi ville denne her jordomrejse så meget, at vi begge to var klar til at sige vores jobs op, supplerer Maja.

En familieboble

Hverken Morten eller Maja endte dog med at være nødt til at sige op. I stedet fik de orlov, og den 2. august 2013 var de klar til at tage hul på deres familieeventyr.

Med to backpacks og to små rygsække til drengene tog de ud i lufthavnen. Her var både venner og familie troppet op for at sende den lille familie godt ud i verden.

- Det var så dejligt. Vi var fyldt med eufori over, at dagen endelig var kommet, siger Maja.

Familien Halborgs rejserute

Morten og Maja Halborg planlagde deres jordomrejse i grove træk og købte alle flybilletter, inden de tog af sted. De havde 12 stop på turen, inden de vendte tilbage til København efter syv måneders eventyr. På turen besøgte de: 

 1. Sibirien
 2. Mongoliet
 3. Kina
 4. Indonesien
 5. Singapore
 6. New Zealand
 7. Fiji
 8. Los Angeles
 9. Panama
 10. Costa Rica
 11. Nicaragua
 12. New York

For hende og Morten handlede rejsen ikke kun om at opleve fremmede kulturer, smuk natur og eksotisk varme. Det handlede i høj grad også om at have tid til bare at være sammen med hinanden og deres børn.

- Vi havde behov for at være smeltet sammen som familie i et univers, som vi holdt utrolig meget af. Da vi rejste af sted, var det en måde at trække stikket ud på, så vi bare kunne være os fire, siger Maja.

Kokosnødder med øjne

Familien Halborg var af sted i syv måneder, og i løbet af den tid nåede de både at slås med sne i Rusland, at slikke sol på Fiji, at være på storbyferie i Los Angeles og at fejre jul helt alene på en øde ø i Panama under den klare stjernehimmel. Rejsen var fuld af kontraster, eventyr og indtryk.

Familien Halborg fejrede jul på en øde ø i Panama

- Vi var så ivrige efter at opleve. Drengene kunne måske have haft det fint med bare at sidde på en strand i to måneder, men Morten og jeg hungrede efter at se verden, siger Maja og fortæller, at de små drenge på tre og fire år ikke altid var til at lokke ud af deres mobilehome, når familien nåede frem til en udsigtspost.

Familien Halborgs jordomrejse i tal

I løbet af de syv måneder nåede familien:

 • At besøge 10 lande
 • At køre omkring 13-15.000 kilometer i bus, bil og tog
 • At bo på 43 forskellige hoteller, resorts og hytter
 • At flyve i fly 14 gange og i helikopter en gang
 • At se mere end 60 forskellige slags dyr i den fri natur
 • At tage omkring 7500 billeder
 • At fortælle mindst 175 timers fantasihistorier for drengene
 • At bruge cirka 500.000 kroner

Kilde: Familien Halborgs egen optælling

- Nogle gange ville de hellere blive siddende og lege med Lego. Men det var helt fint. Carlos og Sylvester fik noget andet ud af turen, end Morten og jeg gjorde. Deres eventyr handlede i høj grad om, at de var i en boble sammen med deres mor og far, siger hun.

For Morten og Maja var det vigtigt at lære deres drenge at have en åben tilgang til verden, ligesom de selv har. Derfor gjorde de alt, hvad de kunne, for at drengene skulle føle sig trygge – også i de få situationer, hvor Morten og Maja selv blev lidt nervøse.

Carlos og Sylvester på en kamel

De husker blandt andet et par dage, hvor en hård blæst ramte Fiji. Vinden ruskede i palmetræerne, og kokosnødder faldt ned fra himlen. ”Hvordan skal vi nogensinde komme ned til stranden?” husker de, at de tænkte.

Imens de sad i læ i deres hytte, kunne de se ud på de lokale. Helt upåvirket og helt uden at kigge op gik de af sted, som de plejede.

Da Morten og Maja senere spurgte en lokal kvinde, om hun ikke var bange for kokosnødderne, lød svaret, at der intet var at frygte. ”Kokosnødderne har øjne”, svarede kvinden.

Maja og Morten tegnede ansigter på kokosnødderne for at vise drengene, at de ikke skulle være bange for dem.

- Den åd vi råt, griner Maja.

Hun og Morten samlede et par kokosnødder sammen, og på den lodne kokosnøddeskal tegnede de små ansigter, mens de fortalte drengene, at der ikke var noget at være bange for.

- Vi vidste jo godt, at der er sket ulykker, og selvfølgelig kiggede vi op, når vi gik. Men det var et sødt billede med kokosnødderne, der havde øjne, og det var fint for drengene, siger Maja og tilføjer:

- Overalt er der ting, vi kan være bange for. Men man skal huske på, at risikoen for, at det går galt, er ret lille. Det ville vi gerne lære drengene, så de kunne bevare deres nysgerrighed til verden.

Legede med Lego og lokale børn

For Morten og Maja er det umuligt at fremhæve, hvad der var den bedste oplevelse eller det bedste land på deres rejse. For dem var det bedste, at de var sammen hele familien, og at de mødte en masse inspirerende mennesker på deres vej.

Særligt fremhæver de en lillebitte palmeø i Fiji. Her oplevede de, at tiden næsten gik i stå. Øen var omgivet af smukt turkisblåt vand og var ikke større, end at man kunne gå den rundt på en halv time.

På øen boede kun en enkelt familie, som levede af de få turister, der af og til kom sejlende i små både og lagde til ved strandkanten.

Familien Halborg

De eneste bygninger på øen var et par små, gule blikhytter med stråtag. Her overnattede familien Halborg. Hytterne var primitive, sengene var bare hårde brædder, og de mange myg åd næsten familien op, husker de. Alligevel blev de på øen i 11 dage.

- Selvom det var primitivt, var det også bare fuldstændig magisk. For menneskene på øen var så livsglade, siger Maja.

En dag, mens familien boede på øen, kom en lokal dreng sejlende ovre fra den anden side. Han havde hørt om de to små, hvide drenge og ville gerne lege med dem.

Morten og Maja Halborgs ene søn leger med en lokal dreng i Fiji

Carlos og Sylvester blev klædt ud som krigere med palmeblade om hovedet og livet. De sloges med pinde ved vandkanten, tumlede rundt i det fine sand og legede med Lego, hvilket var fuldstændig nyt og ukendt for den lokale dreng.

- Det var bare så enormt livsbekræftende at se. Så ægte. Og det står som et helt specielt minde, fortæller Maja.

”Hvis bare vi fire er sammen, så skal det hele nok gå”

I dag er det fem år siden, at familien Halborg var af sted, men rejsen er alt andet end glemt. Overalt i deres hjem er der små ’hukommelsespiller’, som Maja kalder det.

I deres dagligstue står to træstole fra Bali. På væggene hænger et par farverige vinduesskodder – også købt på Bali. I deres hvide reol står en nummerplade fra Panama ved siden af små figurer, vaser og andre nipsgenstande fra hele verden.

- Vores hjem er fyldt med ting og billeder fra vores rejser – både fra jordomrejsen og de andre. Det er en måde at holde fast i minderne på. Det er lidt ligesom et fotoalbum. Når jeg ser på tingene, hjælper det mig til at holde fast i fortællingen om, hvem vi er, siger Maja.

Både hun og Morten er overbeviste om, at de mange billeder og ting også gør det lettere for deres sønner at huske rejsen.

Familien Halborg

- De var jo ikke så gamle, så de kan ikke huske det hele. Men de ser billederne og hører historierne, og jeg er sikker på, at rejsen har givet dem en masse, siger Morten og uddyber:

- Jeg tror, at de har fået en særlig grounding, og det har Maja og jeg nok også. Vi har lært, at hvis bare vi fire er sammen, så skal det hele nok gå. På mange måder har turen været med til at definere, hvem vi er.

På rejsen lærte familien Halborg, at så længe de er sammen, så skal det hele nok gå.

For Morten og Maja er der ingen tvivl om, at de traf den rigtige beslutning, da de for fem år siden investerede alle deres sparepenge i et rejseeventyr.

- Det er de bedste penge, jeg nogensinde har brugt, og det er de penge, der er forankret bedst i vores liv. Hvornår har jeg f.eks. nogensinde købt noget tøj, som har gjort mig så taknemmelig og lykkelig? Aldrig, siger Maja.

- Den rejse var så vigtig for os, og jeg har ikke et sekund fortrudt, tilføjer hun.

Derfor stopper familien Halborg heller aldrig med at drømme om at pakke rygsækkene endnu en gang for at rejse ud i verden igen.

- For fem år siden havde jeg en fornemmelse af, at jeg ville komme til at fortryde det, hvis vi ikke tog af sted. Og den følelse har jeg stadig. Så en dag ude i fremtiden tager vi nok af sted på en ny rejse, siger Morten og tilføjer:

- Man fortryder nemlig sjældent det, man gør – kun det, man ikke gør.

For familien Halborg var noget af det bedste ved rejsen, at de var sammen som familie.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.