Rejser

Undersøgelse viser omfattende fusk med Tripadvisor - sådan undgår du at falde i fælden

I Danmark er falske brugeranmeldelser ulovlige at anvende.

Mange danskere lader sig hvert år guide af verdens mest brugte anmelderside, hvis de skal finde et godt hotel eller restaurant, når de besøger nye steder.

Men det skal man passe på med, for hver tredje anmeldelse er falsk, afslører en ny undersøgelse foretaget af The Times, skriver avisen selv.

Og det er ærgerligt, at portalen bliver misbrugt, mener ejeren af 'Rejsespejder.dk', Mike Dejworek, der selv er flittig bruger af den.

-  Det er så rart, at man lige kan gå derind og læse, men folk kan hurtigt miste tilliden. Derfor er det også synd, når det bliver misbrugt, siger han.

- Jeg kigger dog på Tripadvisors anmeldelser hver dag, og jeg synes umiddelbart, at tallet lyder meget højt, siger han.

Mange vælger rejser ud fra anmeldelserne

I forbindelse med undersøgelsen stødte en muldvarp fra The Times også på flere spillesteder, der forsøgte at købe sig til bedre anmeldelser samt dårlige anmeldelser af deres konkurrenter.

Og det påvirker de mange danskere, der hvert år sætter deres lid til anmeldelsesportaler, når de rejser og skal finde hoteller eller spisesteder.

Tilbage i 2015 viste en undersøgelse foretaget af YouGov for Berlingske, at over halvdelen af de adspurgte danskere tjekker brugeranmeldelser. Og 64 procent svarer endda, at de kunne finde på at vælge hotel, rejsebureau eller flyselskab alene ud fra anmeldelser.

En mangelfuld undersøgelse

Det høje antal falske anmeldelser kan dog ikke passe, mener Tripadvisor og stiller samtidig spørgsmålstegn ved The Times' analyse.

- De teknikker, I har brugt, er meget mangelfulde, da de ikke har adgang til de tekniske data, man skal bruge for at afgøre, om en anmeldelse er falsk eller ej, siger Tripadvisors talsmand til The Times og fortsætter:

- Dem har vi gjort brug af i årevis, og vi er eksperter i at fange de falske anmeldelser.

Virksomheden tilføjer også, at 170 allerede er blevet lokaliseret og straffet for at gøre brug af hjemmesiden reviewsthatstick.com, hvor man mod betaling kan få gode anmeldelser til restauranter, hoteller og lignende.

Restaurant var fupnummer

Det er dog ikke første gang, at der er rejst tvivl om de brugerskrevne anmeldelser. Sidste år viste en række andre undersøgelser, at hver femte anmeldelse var falsk. Det fik markedschef i Dansk Erhverv, Lone Rasmussen, til dengang at kalde det "et stort problem".

Og problemet blev kun tydeligere, da den eksklusive restaurant 'The Shed at Dulwich' toppede listen over spisesteder i den britiske hovedstad, London, med sine gode anmeldelser.

Restauranten kunne nemlig umuligt være det bedste sted af den simple grund, at det ikke eksisterede, men blot var et led i et fupnummer udført af en britisk journalist.

Med det ville han bevise, at massevis af falske anmeldelser kunne give en fiktiv restaurant et ufortjent, godt ry – uden at Tripadvisor kunne gøre noget. Resultatet overraskede den danske markedschef.

- Jeg er faktisk noget rystet over, at det kan lade sig gøre at svindle så meget, uden at Tripadvisor og systemet opdager det og uden, at nogen har reageret, sagde hun til TV 2.

Stadig det bedste

Trods den negative omtale af anmeldelsessiden, synes Mike Dejworek ikke, at det skal afholde folk fra at benyttet den.

- Jeg synes stadig, at Tripadvisor er et fantastisk - og efter min mening det bedste - redskab til at tjekke, om et hotel faktisk er godt – også selvom der en gang i mellem findes falske anmeldelser, siger han.

Det kræver blot, at man er lidt opmærksom og ved, hvordan man bruger portalen, forklarer han.

Derfor kan du finde fem tips til at navigere udenom de falske anmeldelser i listen nedenfor.

Sådan undgår du falske anmeldelser

 1. Gå efter de danske

  Sortér efter anmeldelser, som er skrevet på dansk (og eventuelt norsk eller svensk). Danmark er et lille land, og der er ikke mange, som behersker sproget. Derfor er sandsynligheden, for at der sidder en person i Indien eller Kina og forfatter falske anmeldelser på dansk, meget lille. Og selv hvis de har benyttet sig af Google Translate, er det ifølge rejsespejderen meget tydeligt.

  - Dette er mit bedste tip, hvis man skal være næsten 100 procent sikker, siger han.

  Der er flere fordele ved at gå efter danske anmeldelser. For sandsynligheden for, at man har nogenlunde samme opfattelse af, hvad man forvente af et hotels standard som andre danskere end for eksempel russere. Det kan nemlig godt være forskelligt fra kultur til kultur, fortæller Mike Dejworek.

 2. Kig på anmelderne

  Hvis der er en del med underlige brugernavne - et eksempel kunne være Steve184232 -, som kun har skrevet én eller få anmeldelser (antallet af anmeldelser står unde brugernavnet), så er der en stor risiko for, at det drejer sig om falske anmeldelser.

  - Disse fake review-agenturer bruger ikke tid på at opfinde kreative brugernavne, som de fleste legitime brugere ville gøre, siger rejsespejderen.

 3. Læs indholdet

  Er teksten meget generel uden at nævne detaljer om selve hotellet eller opholdet, skal man være skeptisk. Ligesom med brugernavne plejer de, der skriver falske anmeldelser, ikke at bruge særlig lang tid på deres tekster - som oftest fordi de ikke har været det pågældende sted.

 4. Kig på fordelingen

  Er der for eksempel 100 anmeldelser, der har givet et hotel bundkarakterer, og 80, der har givet det topkarakterer, og få derimellem, så er sandsynligheden for snyd stor.

 5. Sammenlign

  Søg efter hotellet på Google og sammenlign med, hvad folk skriver på andre portaler. Google har selv en anmeldelses-service. Derudover giver mange bookingsider også mulighed for at anmelde et hotel. Hvis deres anmeldelser ser meget anderledes ud, end det man ser på TripAdvisor, så er risikoen for falske anmeldelser igen stor.

Kilde: Mike Dejworek, Rejsespejder.dk