Kærestepar sagde farvel på tv - nu er de vendt hjem fra "den ultimative rejse"

Rejsen på over 30.000 kilometer på cykel har ændret kæresteparret Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensens menneskesyn og liv, fortæller de.

Små, hullede, kringlede bjergveje i Peru, regnvåde, flade strækninger med solen i ryggen over Chiles bjerge, punkteringer i Ecuador og bjørne i Alaska.

Gennem de seneste mange måneder har 35-årige Marie Stoubæk og 43-årige Kenneth Bruun Jørgensen oplevet det hele.

Og det har de, fordi de for snart to år siden traf deres livs vildeste beslutning.

Kæresteparret sagde begge deres job og lejlighed op for at tage på det, de selv kalder for "den ultimative rejse" - på cykel.

I dag, 21 måneder efter de tog afsted, er de tilbage i Danmark.

Og rejsen har ændret deres liv, fortæller de i 'Go' morgen Danmark'.

- Hjemmefra havde folk en idé om, at vi skulle på en dannelsesrejse. Sådan havde vi det ikke selv. Det var vi alt for gamle til. Vi ville bare gerne se verden fra en cykelsaddel. Men vi kan godt se nu, hvor vi er kommet hjem, at vi har lært utrolig meget, lyder det fra Marie Stoubæk.

Fakta om parret

Marie: 35 år. Uddannet fra Medievidenskab og Friluftsinstruktør. Hun har i mange år arbejdet i mediebranchen, men arbejdede i DGI som udviklingskonsulent. Hun er vild med alt, der lugter af eventyr. I dag er hun freelancer.

Kenneth: 43 år. Uddannet Instruktør fra Den Danske Filmskole. Arbejder til daglig med at producere underholdnings-tv. Han er også uddannet mountainbikeinstruktør, og han har arbejdet som turguide og undervist i teknik. I dag er han også freelancer.

Rejsen begyndte på tv

Rejsen har været lang.

Cirka 30.500 kilometer har Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen tilbagelagt på deres cykler. 

To kontinenter og 15 lande har de krydset, og på sin vis startede rejsen i morgen-tv i Danmark.

4. januar 2017 sad de i 'Go' morgen Danmark' og fortalte om den rejse, de skulle på, og samme dag, fire timer senere, sad de i et fly på vej til Argentina i Sydamerika.

Det var her, den vilde cykeltur begyndte, fortæller de.

Se hele indslaget med kæresteparret på TV 2 PLAY.

21 måneder har 35-årige Marie Stoubæk og 43-årige Kenneth Bruun Jørgensen brugt på at cykle gennem Sydamerika, Mexico og Nordamerika. I alt har de cyklet over 30.000 kilometer.
21 måneder har 35-årige Marie Stoubæk og 43-årige Kenneth Bruun Jørgensen brugt på at cykle gennem Sydamerika, Mexico og Nordamerika. I alt har de cyklet over 30.000 kilometer. Foto: Marie Stoubæk og 45-årige Kenneth Bruun Jørgensen

Invitation fra dansk seer

Da parret landede i den sydlige spids i Argentina, gik turen stik nord. 

Argentina, Chile, Bolivia, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala, Mexico, USA, Canada og Alaska.

Sådan lyder ruten, Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen har cyklet.

De vilde naturoplevelser og strabadserne glemmer de aldrig, men det har været møderne på vejen, der har gjort det største indtryk, lyder det.

Over Panamakanalen fik cyklerne et kort hvil, indtil rejsen op gennem Mellemamerika fortsatte.
Over Panamakanalen fik cyklerne et kort hvil, indtil rejsen op gennem Mellemamerika fortsatte. Foto: Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen 

Oprindeligt var planen, at det danske kærestepar skulle sove i deres telt det meste af rejsen, men gentagne gange undervejs på deres tur, blev Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen budt indenfor af de mennesker, de mødte.

En af de værter, der har gjort størst indtryk, var en dansker i Guatemala.

Allerede samme morgen, de var taget afsted fra Danmark, fik kæresteparret en besked fra en fremmed, der ville byde dem på logi. 

- Det var en dansk kvinde, der hed Pia, fra Guatemala, som havde set os i 'Go' morgen Danmark', inden vi tog afsted, og hun tog kontakt til os, fortæller Marie Stoubæk.

Da Pia skrev, var der næsten et år til, at hun og Kenneth Bruun Jørgensen kom til Guatemala.

Danske Pia viser parret rundt i Guatemala.
Danske Pia viser parret rundt i Guatemala. Foto: Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen 

Alligevel holdt udenlandsdanskeren sit ord.

- Vi var fyldt af alle mulige indtryk, og vi ville se tiden an. Men så skrev hun et par gange mere, og vi endte med at blive hos hende meget længere end planlagt.

- Vi endte med at bo en uge hos Pia og hendes mand, Fernando, i Guatemala City, siger Marie Stoubæk.

Hun tog dem med rundt i byen, hvor de fik set steder, de ikke havde fundet selv, lyder det.

Og gæstfriheden oplevede de igen og igen på rejsen. 

Da parret næsten var i mål, skulle netop fremmedes omsorg blive livsnødvendigt, lyder det.

Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen undgik helst de store veje og holdt sig primært til mountainbike-stier og mindre veje.
Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen undgik helst de store veje og holdt sig primært til mountainbike-stier og mindre veje. Foto: Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen 

Reddet fra vilde bjørne

Kenneth Bruun Jørgensen og Marie Stoubæk havde slået telt op i naturen i Alaska og sat sig til at lave aftensmad nær vejkanten, da en bil med en ældre herre bag rattet pludseligt stoppede op.

Han hed Greg, fortæller Kenneth Bruun Jørgensen.

Jo og Greg i deres hjemmebyggede træhytte i staten Alaska. Ifølge det danske par, så bliver man enten truet med gevær eller lukket ind af de mennesker, der bor i den vestlige del af Alaska, som de cyklede igennem. De mennesker, som bor der, flygter enten fra noget, eller så er de draget af vildnisset. Jo og Greg tilhørte den sidste type, fortæller Kenneth Bruun Jørgensen og Marie Stoubæk.
Jo og Greg i deres hjemmebyggede træhytte i staten Alaska. Ifølge det danske par, så bliver man enten truet med gevær eller lukket ind af de mennesker, der bor i den vestlige del af Alaska, som de cyklede igennem. De mennesker, som bor der, flygter enten fra noget, eller så er de draget af vildnisset. Jo og Greg tilhørte den sidste type, fortæller Kenneth Bruun Jørgensen og Marie Stoubæk. Foto: Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen 

- Han spurgte: "Hvad er I for nogle dyr?" Han var lidt en lun fætter. Han ville høre, om vi havde nogle våben med mod dyrene. Det havde vi jo ikke, så det endte med, at han sagde: "Prøv at hør her. Der er simpelthen for mange bjørne i det her område. Det er meget bedre, hvis I kommer hjem til os og sover".

De takkede ja, og det blev til en hyggelig overnatning hos ægteparret Greg og Jo i en hjemmebygget træhytte i Alaska, fortæller cykelentusiasterne. 

- De gav te og kage, vi snakkede, og de fortalte røverhistorier. Manden havde selv bygget huset og boet der alene som jæger, og han har haft besøg af rige russere, der ville jage bjørne, lyder det fra Kenneth Bruun Jørgensen.

Og mødet med Pia og Fernando og Jo og Greg er kun eksempler på den gæstfrihed, de har mødt.

En lille pause ved kanten af det arktiske ocean i Canada.
En lille pause ved kanten af det arktiske ocean i Canada. Foto: Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen 

En lektie for livet

Hele vejen fra Argentina til Alaska har cyklerne sat Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen i nærkontakt med naturen og i særdeleshed de mennesker, de har krydset veje med.

Og gæstfriheden har overvældet dem.

- Vi har lært, at selvom man ikke har mange ressourcer, så har mange alligevel et godt liv. Nogle steder er gulvet bare jord, men selvom folk nærmest ingen møbler har, og de sover på gulvet, så har de alligevel inviteret os ind og givet et måltid mad, siger Kenneth Bruun Jørgensen.

- De er mere lykkelige, end de burde være. Måske fordi de lægger stor værdi i familie, lyder det.

Og den måde at tænke og leve på har parret taget med sig hjem til Danmark.

Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen har sammen besluttet sig for, at penge ikke må være førsteprioriteten i deres liv, og de har sat sig for at leve et mere simpelt liv, end de gjorde, før de rejste.

- Det lærte vi at gøre på cyklerne, for vi kunne ikke have så meget med os. Og det opdagede vi en stor værdi i. Vi elsker jo også vores byliv, som vi havde inden turen, men det er ikke det vigtigste i vores liv nu. Nu tror jeg i højere gad, vi prioriterer at have tid og overskud til vores venner og familie, end de mere materialistiske ting, fortæller Marie Stoubæk.

- Ja, vi vil bruge mere tid på de ting, der er vigtige i livet - familie og venner. Vi har genopdaget, at det er stærkt at have nære bånd til familie og venner, så det har den største prioritet lige nu, siger Kenneth Bruun Jørgensen.

Og så har de også besluttet sig for at byde fremmede mennesker indenfor. 

Kenneth Bruun Jørgensen fandt et stort gevir i naturen.
Kenneth Bruun Jørgensen fandt et stort gevir i naturen. Foto: Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen 

Selvom kæresteparret kun har været hjemme i en uge, og det værste jetlag endnu ikke er sovet ud, har de allerede slået dørene op for den første den cykelrejsende.

I Bolivias saltørken mødte de brasilianeren Israel. Han sover for tiden på deres sofa, og han bliver helt sikkert ikke den sidste.

Parrets rejse tog dem gennem Bolivias saltørken. Her mødte de brasilianeren Israel, som netop nu er på cykelrejse i Europa. Han sover nu på parrets sofa i København.
Parrets rejse tog dem gennem Bolivias saltørken. Her mødte de brasilianeren Israel, som netop nu er på cykelrejse i Europa. Han sover nu på parrets sofa i København. Foto: Marie Stoubæk og Kenneth Bruun Jørgensen 

- Vi glæder os helt vildt meget til at give noget tilbage. Vi har joket lidt med, at hvis man ser to, der løber rundt nede på Rådhuspladsen og prøver at finde nogle turister, så er det bare os, der prøver på at give lidt igen, siger Marie Stoubæk i 'Go' morgen Danmark'.

Se hele indslaget med kæresteparret på TV 2 PLAY.