16x9

Julens magi spreder sig i New York: Her er den store juleguide

I samarbejde med trivago.dk

Julestemningen spreder sig i New York, og danskerne valfarter til storbyen. Her er den store guide til juleturen til 'The Big Apple' i december.

"It's the most wonderful time of the year…"

I New York markeres starten på julehøjtiden med en kæmpe ceremoni foran Rockefeller Center i hjertet af Manhattan, hvor mere end 50.000 julelys på et 26 meter højt juletræ tændes som symbol på, at julen for alvor er skudt i gang.

I december måned forvandles storbyen til et inferno af julemarkeder, ekstravagant julepynt og julelys på gader og stræder.

New York emmer af julestemning i hele december, og selvom det er massivt, overdådigt og over the top, så er det en vidunderlig tid.

Det mener den 38-årige dansker Peter Bøgh, der flyttede til byen i 2014. Han ser hvert år frem til på ny at blive opslugt af den overvældende julestemning.

- Byen oser så meget af jul, at det isoleret set er det, man står tilbage med efter en tur på Manhattan i december – følelsen af jul. Det er helt fantastisk, siger han.

Feriefavoritter

Denne artikel er en del af artikelserien ’Feriefavoritter’, der præsenteres i samarbejde med trivago. I serien kommer vi tæt på nogle af de mest populære feriemål blandt danskerne.

Frem til nytårsaften dækker vi De Kanariske Øer, Danmark, Thailand, London, New York og Dubai.

Vi taler med mennesker, som har en reel tilknytning til disse steder, for at få aktuelle og autentiske tips, som du kan bruge, næste gang du skal af sted. 

Til daglig arbejder Peter Bøgh på Lower Manhattan, så han oplever New Yorks julestemning på tæt hold, og for ham er det ingen overraskelse, at danskere valfarter til den amerikanske storby i juletiden.

New York er danskernes foretrukne feriedestination, når det kommer til de længere rejser uden for Europa. Det viser undersøgelsen, 'Sådan rejser Danskerne 2018', som er foretaget af Epinion.

New Yorks popularitet er vokset stødt over de seneste mange år, og særligt juleturen til ’The Big Apple’ i december er en favorit.

I 2017 var der i december alene knap 22.000 passagerer, der rejste mellem Københavns Lufthavn og de to New York-lufthavne, JFK og Newark EWR. Til sammenligning lød det tal i 2013 på 14.096 passagerer.

I artiklen deler Peter Bøgh ud af sit kendskab til det massive julevirvar på Manhattan, og han giver gode råd til, hvor man finder de bedste alternative juleoplevelser lidt på afstand af de mange juleturister i centrum.

For selvom langt de fleste og mest ekstravagante juleoplevelser findes på Manhattan, så er der ifølge Peter Bøgh også fantastisk julestemning at finde, hvis man bevæger sig lidt væk fra byens centrum.

Skøjteløb og juledekorationer badet i lys fra 50.000 LED-lamper

Enhver juletur til New York kræver ifølge Peter Bøgh, at man oplever 'The Rink at Rockefeller Center', hvor byens største juletræ for alvor sætter gang i julestemningen. Et oplagt sted at lægge ud på juleferien.

- Hvis man vil opleve den klassiske julestemning, er der ingen vej udenom Rockerfeller Centers gigantiske juletræ og skøjtebane. Selv hvis man ikke er fan af julen, er det alligevel noget magisk over hele scenariet, siger han.

Billedet her er taget til ceremonien den 28. november 2018, hvor lysene på træet blev tændt.
Billedet her er taget til ceremonien den 28. november 2018, hvor lysene på træet blev tændt. Foto: Eduardo Munoz / Ritzau Scanpix

Hvert år i slutningen af november forvandles området omkring skøjtebanen til en enorm koncertplads, hvor der afholdes et stort juleshow med optrædener fra store amerikanske musikere. Aftenen kulminerer med en nedtælling til, at lysene på træet tændes til stor begejstring for de mange tusinde tilskuere.

11 kilometer ledning og mere end 50.000 LED-lys pryder det knap 26 meter høje juletræ, der vejer 12 tons, mens stjernen på toppen af træet er udsmykket med 3 millioner krystaller.

Drømmen om et liv i New York blev til virkelighed

square to 16x9
Peter Bøgh har lige siden de første tanker om at bo i udlandet haft New York som den helt store drøm. I 2014 blev det en realitet. Foto: Bobby Anwar / Scanpix

- Det er noget helt særligt, når sneen falder i New York, og julestemningen spreder sig i byen. Alle de her vanvittige installationer af julepynt gør bare noget ved en. Jeg elsker den tid, siger Peter Bøgh, som er født og opvokset i Danmark.

Han færdiggjorde sin uddannelse fra Copenhagen Business School i 2003. Efter at have arbejdet på adskillige danske medier blev han i 2011 tilbudt et job i London, som han takkede ja til.

Peter Bøgh bor i Windsor Terrace i Brooklyn. Han nyder at komme lidt væk travlheden på Manhattan, og sætter han pris på, at det er et område, hvor man hilser på naboerne.
Peter Bøgh bor i Windsor Terrace i Brooklyn. Han nyder at komme lidt væk travlheden på Manhattan, og sætter han pris på, at det er et område, hvor man hilser på naboerne. Foto: Privatfoto

Her arbejdede han indtil 2014, hvor et nyt jobtilbud gjorde en livslang drøm om at bo i New York til en realitet. En tidligere kollega fra Danmark var ved at starte en ny virksomhed i New York, og han ville have Peter Bøgh med ombord.

- Jeg var uden kæreste og havde ingen forpligtelser, så for mig handlede det om at komme herover og erobre New York, siger han.

Siden da har Peter Bøgh boet i 'The Big Apple', og her knap fem år efter turen over Atlanten er han fortsat lykkelig over den beslutning.

I dag arbejder han som Head of People and Culture i virksomheden Room.

At danskerne er begejstrede for New York og særligt i december kommer ikke som en overraskelse for Peter Bøgh.

- Det er i grunden mærkeligt, for der er ligeså meget kaos, som der plejer, men når sneen falder, og julepynten indtager byen, er det som om, at vi alle sænker paraderne en smule, siger han.

Foruden byens julestemning er mulighederne for juleshopping uendelige i New York, og selvom menneskemængden er massiv, så mener Peter Bøgh, at det er besværet værd at udforske Manhattans mange butikker og markeder.

- Jeg har venner herovre, som har boet her i 35 år, som stadigvæk tager gåturen op og ned ad 5th Avenue, hvor man i menneskemylderet bliver bombarderet med julepynt og -dekorationer. Det siger lidt om, at der bare er noget magisk over det, siger han.

Julemarkeder og -shopping i New York

De alternative juleoplevelser for gengangeren i New York

square to 16x9
Udsigten til Manhattan Bridge fra området ved navn Dumbo, som er en forkortelse for 'Down Under The Manhattan Bridge Overpass'. Foto: Bobby Anwar / Bobby Anwar

Da New York er en af de mest populære destinationer for danskerne, er der selvsagt også mange gengangere blandt de mange turister i december.

Her foreslår Peter Bøgh at sætte lidt tid af til at udforske bydelen Brooklyn.

Han har været bosat i Brooklyn i alle de fem år, han har været i New York, og han er stadig meget begejstret for bydelen.

Den gemmer på en masse gode juleoplevelser, man måske ikke har tid til at udforske, første gang man besøger byen.

Gode restauranter i New York

  • Den klassiske restaurant ved navn Baltazar er altid en god oplevelse. Den ligger i Soho, som er et fedt område. Så det er en oplagt mulighed for god fransk mad til en god pris.
  • Faro er en af de bedste moderne ttalienske restauranter i New York. Den ligger i Brooklyn, og selvom den har en Michellinstjeren, er den på ingen måde pretentiøs. 
  • The Musket Room er en New Zealansk restaurant, der ligger i Soho. De fortæller en sjov historie på tallerkenen, og her får man en anderldes og underholdende oplevelse uden at gå på kompromis med madens kvalitet.

Kilde: Peter Bøgh

- Brooklyn har rigtig mange fine steder at besøge samt muligheden for at få en mere lokal oplevelse. Der er et hav af oplevelser for børnene, og det hele bærer mere præg af små lokale julemarkeder og hyggelige gåture i et roligt tempo, siger han.

Her fremhæver Peter Bøgh blandt andet området Dumbo. Navnet er en forkortelse for Down Under The Manhattan Bridge Overpass.

Det er en betegnelse for området mellem Manhattan Bridge og Brooklyn Bridge. Det er et område fyldt med designerforretninger, små gallerier, specialforretninger og restauranter. I juleperioden er der markeder med juleboder langs floden.

- Dumbo har med sine brede gader og placeringen tæt på vandet en fantastisk udsigt til Manhattan skyline og broerne. Det er enormt hyggeligt om aftenen i december, siger han.

Er man i humør til en rigtig amerikansk oplevelse, så anbefaler Peter Bøgh, at man tager en tur ud til ’The Neighborhood of Dyker Heights’, hvor beboerne konkurrerer med hinanden om, hvem der har de flotteste og mest farvestrålende juledekorationer på deres huse.

Området ligger i den sydvestlige del af Brooklyn og tager lidt tid at komme ud til, men det er ifølge Peter Bøgh turen værd, især hvis man har børnene med.

- Det er et kæmpe hit blandt ungerne, og så er det på alle måder indbegrebet af amerikansk overflod. Det kan virkelig presse selv den største julepessimist i julestemning, siger han.

Man kommer lettest derud med subway, men det kræver en gåtur på cirka 15 minutter fra stationen at nå frem til nabolaget.

Der bliver ikke sparet på strømmen, når familierne i Dyker Heights i Brooklyn dyster om at have vildeste juleudsmykning på matriklen.
Der bliver ikke sparet på strømmen, når familierne i Dyker Heights i Brooklyn dyster om at have vildeste juleudsmykning på matriklen. Foto: Michael Heiman / Scanpix Denmark

Som at befinde sig på settet af en juleklassiker

Tilbage på Manhattan er der flere af de ikoniske attraktioner, der har en speciel indvirkning på Peter Bøghs julestemning, og det er der en grund til.

- En af de ting, der gør New York og især Manhattan til noget særligt i juleperioden, er, at man helt oprigtigt føler, man vader rundt på settet til filmen ’Home Alone’, siger han.

Det sætter både gang i julehumøret, men minder samtidig Peter Bøgh om julestunder med familien i Danmark.

Store dele af juleklassikeren 'Home Alone 2' foregår i New Yorks gader og parker heriblandt Central Park.
Store dele af juleklassikeren 'Home Alone 2' foregår i New Yorks gader og parker heriblandt Central Park. Foto: Amir Levy / Scanpix Denmark

- Juleaften er hellig for mig, og den skal fejres med familien. Det er nærmest blevet en tradition for mig at sidde og græde lidt for mig selv til en god julefilm på flyet på vej mod Danmark, siger han.

Det betyder dog ikke, at Peter Bøgh har nogen planer om at skulle tilbage til Danmark for at bo i den nærmeste fremtid.

- Min plan er at bygge Room op til en succesfuld virksomhed sammen med holdet. Om det tager tre, fem eller ti år, det ved jeg ikke endnu, siger han og fortsætter:

- Når man først har haft affæren med New York, tror jeg også, at man for altid vil være gift i hjertet. Så det bliver svært for mig at flytte herfra.

Uanset om man oplever byen for første gang, eller om man har besøgt New York adskillige gange, så er det ifølge Peter Bøgh turen over Atlanten værd at besøge ’The Big Apple’ i december.

- Hvis man har mulighed for at tage fire dages juleshopping herovre, så er det bare med at gøre det. Det er intimt, smukt, stort og man forlader byen med lysten til at nyde julen, siger han.