16x9

Her skyder de nytåret ind, som du aldrig har set det før

I samarbejde med trivago.dk

Dubai er en populær rejsedestination for danskere henover jul og nytår. Her er guiden til en uforglemmelig nytårsaften under den arabiske nattehimmel.

Når december nærmer sig sin afslutning, og et nyt år står for døren, valfarter turister fra hele verden til Dubai for at tage del i den spektakulære og overdådige fejring af nytåret med fyrværkeri- og lysshows, der overgår selv den vildeste fantasi.

Fem, fire, tre, to, en..

Som de fleste andre steder i verden rundes året af med en nedtælling i Dubai, hvorefter den arabiske nattehimmel lyses op af farverige fyrværkeri- og lysshows, der forvandler byens skyline til et inferno af lys, lyd og jubel fra de mange tusinde mennesker, der ser til.

- Nytåret i Dubai er spektakulær og ret overvældende, lyder det fra 45-årige Therese Hasberg Avril, der sidste år flyttede hjem til Danmark efter at have boet i Dubai fra 2004-2017.

Hun beretter, at i Dubai bliver intet gjort halvt. Tværtimod bliver alting udført i en så pompøs stil som overhovedet muligt uanset omkostningerne. Således er byen også verdenskendt for at skyde det nye år ind med manér.

Feriefavoritter

Denne artikel er en del af artikelserien ’Feriefavoritter’, der præsenteres i samarbejde med trivago. I serien kommer vi tæt på nogle af de mest populære feriemål blandt danskerne.

Frem til nytårsaften dækker vi De Kanariske Øer, Danmark, Thailand, London, New York og Dubai.

Vi taler med mennesker, som har en reel tilknytning til disse steder, for at få aktuelle og autentiske tips, som du kan bruge, næste gang du skal af sted. 

Kombinationen af middeltemperaturer på 30 grader, muligheden for at opleve den storslåede fejring af nytåret samt byens utallige attraktioner har gjort Dubai til en yderst populær rejsedestination for danskerne i julemåneden.

I 2017 indtog Dubai førstepladsen over rejser på destinationer uden for med afrejse fra Københavns Lufthavn i december.

Dermed overgår den arabiske emirat populære destinationer som New York, Bangkok og Hurghada.

- Dubai er vokset markant i popularitet, hvis vi kigger tilbage over de seneste 10 år, siger pressechef hos Copenhagen Airports, Kasper Hyllested.

Her pointerer han dog, at man skal tage højde for, at mange rejser videre til Asien via Dubai.

På verdensplan lå Dubai med 15,79 millioner besøgende i 2017 på en fjerdeplads over de mest besøgte destinationer kun overgået af Bangkok, London og Paris.

Dubai ligger helt ud til den sydøstlige del af Den Persiske Golf og er en del af De Forenede Arabiske Emirater, som er en føderation bestående af syv emirater alle beliggende på den Arabiske Halvø.

Arabisk kultur krydret med en international twist

En overvældende stor del af beboerne i de Forenede Arabiske Emirater er såkaldte ’expats’, som er en betegnelse, man bruger om folk, der enten midlertidigt eller permanent har bosat sig i et andet land end det land de er født.

Sådan kommer man rundt i Dubai

Byens metrolinje løber fra den ene ende af byen til den anden langs hovedvejen og er yderst velfungerende. Mange attraktioner ligger lidt på afstand af stationerne, men derfra kan man benytte taxi og bus.

Taxa er en anden mulighed, og det er generelt billigt sammenlignet med danske priser. Derudover kører busserne regelmæssigt. 

En sidste mulighed er at booke en chaffør for en dag, hvilket kan være praktisk, hvis man skal besøge flere forskellige steder i byen samme dag.

Har man mulighed for det, er det en god ide at undgå den tætte pendlertrafik på vejene om morgenen og om eftermiddagen. 

Således består 88,52 procent af indbyggerne i De Forenede Arabiske Emirater af expats og immigranter.

- Byen bærer helt klart præg af primært at være befolket af folk, der kommer hertil for at arbejde. Dubai er jo groft sagt bygget til at omfavne alle nationaliteter. Her er vitterligt noget for enhver smag, siger Therese Hasberg Avril.

En anden dansker, der også har boet i Dubai i flere år, som dog ikke har planer om at flytte hjem lige foreløbigt, er 44-årige Stine Gram. Til daglig arbejder hun i Abu Dhabi i en virksomhed, som repræsenterer forskellige europæiske virksomheder i De Forenede Arabiske Emirater.

- Dubai skal opleves. Det er meget svært at beskrive stemningen hernede. Alt fra bygninger, til biler, til attraktioner er så vilde, at det næsten er noget, man skal se og opleve, før man tror det, siger hun.

Stine Gram med Dubai skyline i baggrunden.
Stine Gram med Dubai skyline i baggrunden. Foto: Stine Gram / Privatfoto

Stine Gram har boet i Dubai i 11 år og bor i en lejlighed ved marinaen. Det sker jævnligt, at hun har gæster på besøg fra Danmark, og hun kan tydeligt mærke, at det er blevet mere populært at rejse til byen.

- På et år har jeg mellem fem uger og to og en halv måned med gæster, og jeg kan virkelig mærke, at det er blevet mere populært at rejse herned. Det er jo skønt, siger hun.

For Stine Gram er det blandingen af den arabiske kultur og det multinationale arbejdsmiljø, der driver hende til at blive boende.

Oplevelser for enhver smag

Midt i det golde ørkenlandskab i emiratet Dubai tårner byen af samme navn nærmest direkte op gennem sandet, og som turist kan det ved ankomsten være svært at rumme byens imponerende bygningsværker og konstruktioner, der falder som perler på en snor.

Kommer man direkte fra lufthavnen, vil turen ind gennem byen ifølge Therese Hasberg Avril give anledningen til spørgsmålet om, hvor man skal starte sin ferie i den nærmest futuristiske metropol.

- Der er overvældende mange ting at give sig til her i byen, så plejer at minde turister om, at de skal huske at holde ferie, for det kan næsten blive stressende, hvis man vil nå det hele, siger hun.

Seværdigheder i Dubai

Lokalkulturen sætter sit præg

På trods af at der er et stort overtal af internationale beboere i Dubai, er det vigtigt, at man som turist holder sig for øje, at der er en anden kultur og religion i landet.

Det skal du være opmærksom på

  • Man klæder sig ordentligt. Man behøver ikke være helt dækket ind have tørklæde på, men helt korte l øbeshorts og små toppe, det går altså ikke. Nederdele må gerne gå til over knæet, men de skal længere ned end til midt på låret.
  • Alkohol er noget man indtager på hoteller, restauranter eller klubber. Det er ikke noget man drikker i offentligheden.
  • Generelt er lokalbefolkningen venlige, og de vil gerne fortælle om deres kultur og til dels religion.
  • Man kan godt holde i hånd på gaden, men man skal ikke kysse. Et kindkys kan godt gå, men man skal ikke stå i offentligheden og kysse i længere tid.

- Det er meget trygt at begå sig i byen som turist og man føler sig meget velkommen, men netop derfor er det en god ide lige at sætte sig ind i lokalkulturen, og hvad man som turist skal være opmærksom på, siger Therese Hasberg Avril.

Hun pointerer dog, at man ikke skal være bekymret for at utilsigtet at træde folk over tæerne, da langt de fleste tager det meget pænt, hvis uheldet skulle være ude.

Therese Hasberg Avril med sin ældste søn, Otto, foran pyramiderne ved Wafi i Dubai.
Therese Hasberg Avril med sin ældste søn, Otto, foran pyramiderne ved Wafi i Dubai. Foto: Privatfoto

Therese Hasberg Avril mødte sin mand på en ferie i Dubai i 2003. Det var hendes mand, der fik Therese til at flytte til Dubai, hvor han arbejdede for Emirates Airlines.

Hun er uddannet cand. mag. i engelsk og religion, arbejdede i Dubai som pædagog, underviser og institutionsleder, mens hun samtidig var med til at udvikle Danskskolen i Dubai.

Therese Hasberg Avril har en stor kærlighed til Dubai, som gør, at hun i høj grad er fortaler for alt det, byen har at tilbyde.

Nytåret skal opleves med sand mellem tæerne

square to 16x9
Her er det et billede af nytårsfejringen på spidsen af Jumeirah Palm, hvor hotellet The Palm Atlantis ligger. Foto: Karim Sahib / Scanpix Denmark

Dubai er på mange måder rekordernes holdeplads. Det gælder både når man ser på, hvad en by kan rumme af ekstreme konstruktioner, men også når man kigger nærmere på byens fejring af nytåret.

Byen kan pryde sig af verdens højeste bygning med Burj Khalifas 828 meter, verdens største indendørs forlystelsespark i IMG Worlds of Adventure, et af verdens mest luksuriøse hoteller i Burj Al Arab, og sådan fortsætter listen.

Stine Gram, som har boet i Dubai i 11 år, er efterhånden trådt ind i et nyt år i Dubai mange gange og på flere forskellige måder.

- Fornemmelsen af at stå og nyde det flotte fyrværkeri med sand mellem tæerne med folk fra hele verden er bare helt speciel, siger hun.

Tre bud på nytår i Dubai

Burj Khalifa

Det 828 meter høje tårn fungerer nytårsaften som raketrør og gigantisk lyskegle, der oplyser den centrale del af byen. Foto: Stringer / Scanpix Denmark
Fyrværkerishowet ved Burj Khalifa er nærmest blevet synonym med nytår i Dubai, og I år bliver ingen undtagelse. 
 
De seneste år har der været forbud mod fyrværkeri, og showet har været erstattet af et laser- og LEDshow, men i år er pyrotechnikken tilbage i et kombinationsshow, som kommer til at tiltrække tusinder af mennesker. 
 
Ved midnat lyses den 824 meter høje skyskraber op af tusinder af LED-lamper, mens fyrværkeriet skyder ud af tårnet fra top til bund.
 
- Det er fantastisk smukt, men man skal væbne sig med tålmodighed og være forberedt på at vente i mange timer, hvis man vil have en ordentlig plads. Der er så mange mennesker, at det næsten ikke er til at komme hverken fra eller til, så det er ikke det oplagte valg til børnefamilien, siger Stine Gram. 

Jameirah Beach

Fra stranden er der udsigt til byens skyline samt ud til Jumeirah Palm, som også er kendt for at lave et overdådigt fyrværkerishow. Foto: Giuseppe Cacace / Scanpix Denmark
En anden måde at opleve fyrrværkeriet er på stranden ved Jumeirah Beach, hvor mange lokale tager hen for at fejre nytåeret. Her er mere familievenlig stemning, og familier spiser mad og hygger sig på tæpper i sandet. 
 
- Der er super flot fyrværkeri ved Burj Al Arab. Der noget helt særligt ved at stå i shorts og bare tæer i sandet, mens der bliver skudt det mest fantastiske fyrværkeri af. Det er en meget eksotisk oplevelse, siger Stine Gram. 
 
Hun fremhæver især det hyggelige ved, at nationaliteter samles side om side for at tage del i fejringen. 
 
- Man skal være opmærksom på, at man ikke må indtage alkohol på stranden, og det skal man overholde.
 
- Fra de to strande kan man også se ud til palmen ved Hotel Atlantis, hvor der også er et fantastisk fyrværkerishow.

Se fejringen fra vandet

Der er adskillige muligheder for at leje sig ind på en båd og opleve nytårsfejringen fra vandet. Foto: Str / Scanpix Denmark
Et alternativ til at fejre nytåret fra fastlandet er at booke en billet hos en af de mange bådudlejningsfirmaer, der arrangerer ture ud på vandet om aftenen den 31. december. 
 
Der er mulighed for alt fra private både til bådbusser, hvor der naturligvis er stor forskel i prisen.
 
- Fra vandet har man en fantastisk udsigt ud over hele byen, og kan se flere forskellige fyrværkerishows, siger Stine Gram. 

Når familien mangler

Efter 13 gode år i byen, hvor to blev til fire, besluttede Therese Hasberg Avril og familien sig for at flytte hjem til Danmark.

- For os som familie har det været en fantastisk tid i Dubai, men vi trængte til at komme hjem til den resterende familie, siger hun, og uddyber.

- Når børnene når den alder, de har nu, på fem og otte, så er det vigtigt for os, at de ser familien mere jævnligt.

Otto og Erik med deres mor. I sidste ende var det savnet til familien i Danmark, der var den overvejende årsag til, familien valgte at flytte til Danmark.
Otto og Erik med deres mor. I sidste ende var det savnet til familien i Danmark, der var den overvejende årsag til, familien valgte at flytte til Danmark. Foto: Privatfoto

I dag bor familien i et hus på Amager, hvor de i vinterkulden godt kan savne vejret og de mange muligheder i Dubai.

For Stine Gram fortsætter livet i Dubai, og hun ser frem til at få endnu mere besøg fra venner og familie i fremtiden.

Therese Hasberg Avrils næste besøg i Dubai bliver altså som turist, hvilket stemmer fint overens med Dubais målsætning om at runde 20 millioner besøgende om året fra 2020.

En stigning i antallet af besøgende på godt fem procent i 2016 og yderligere 6,5 procent i 2017 har givet anledning til optimisme i emiratet, hvor det ultimative mål er at blive den mest besøgte by i verden.