Mette Tang Staghøj har fløjet med alle sine børn, siden de var et par måneder gamle. I hendes familie prioriteres rejsen højt, og hun deler nu ud af erfaringerne fra de mange lufthavns- og flyveture med de helt små.
Rejser

Børnefamilie har fløjet verden rundt: Her er 10 ting, de lærte om lufthavns- og flyveturen med børn

Annoncørbetalt indhold: For nogle børnefamilier skaber lufthavns- og flyveturen bekymring. En rejseglad familie deler deres bedste råd.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Spies.

Turen i lufthavnen og ikke mindst flyveturen med småbørn er noget, der kan frembringe bekymrede miner hos selv de mest rejselystne forældre.

Foruden børnenes velbefindende er det for mange forældre i høj grad også medpassagerernes anklagende blikke, de frygter. Den nagende tanke om, hvad medpassagererne mon vil tænke, hvis ens barn begynder at skrige eller græde ombord på flyet.

Derfor kan det være anstrengende som forældre at rejse med småbørn, men med den rette forberedelse og den rigtige indstilling, så behøver det ikke at være sådan.

- Vi har ofte stået med børn, der skriger og græder i flyveren, hvor det hele spidser til, men jeg må bare sige, at uanset hvor uoverskuelig en situation kan føles, så går det over igen, siger 36-årige Mette Tang Staghøj, som er mor til tre.

Hun er en del af en familie, der har valgt at prioritere rejser højt, hvorfor hun har prøvet det meste med børnene både i lufthavne og i luften.

I artiklen her deler hun ud af den rejseivrige families erfaringer og kommer med konkrete tip til den gode oplevelse både i lufthavnen og på flyet, samt hvilke faldgruber man som småbørnsforældre skal være opmærksom på.

Med familien på ferie

Denne artikel er en del af artikelserien ’Med familien på ferie”, der præsenteres i samarbejde med Spies.

I serien stiller vi skarpt på de mange forventninger, glæder og udfordringer, der er forbundet med familierejsen.

Vi møder familier i forskellige konstellationer og med forskellige udgangspunkter samt eksperter, som gør os klogere på, hvordan man skaber den bedst mulige oplevelse for sig selv og sine børn.  

- Rejser er en prioritet for os

Mette Tang Staghøj og hendes svenske ægtemand, Henrik Djuse, mødte hinanden på en rejse til Tyrkiet i 2002.

Året efter valgte de to at flytte sammen i Stockholm, hvor de endnu bor. Sidenhen er to blevet til fem efter at Asta, Axel og Ofelia er kommet til verden. Børnene er henholdsvis otte, fem og tre år gamle.

At forældreparret mødte hinanden på en rejse ligger fint i tråd med det liv, de lever sammen, hvor udenlandsrejser og eventyr har en enorm betydning for dem.

- Vores liv har i virkeligheden centreret sig meget omkring rejser. Det er noget af det, vi har valgt at prioritere højt, både før og efter vi fik børn, siger Mette Tang Staghøj.

Mette Tang Staghøj med familien på en af de mange ferier, de har været på.

Siden parret flyttede sammen i 2003, er det blevet til mange rejser, og da Asta kom til verden i 2010, besluttede parret sig for, at det ikke skulle ændre på deres rejsemønster, og det har de holdt fast i.

- Passionen for at rejse og komme ud at opleve verden er noget, vi gerne vil give videre til vores børn, siger Mette Tang Staghøj.

Rejselog

2003: Tenerife, øhop i Grækenland

2004: Åre, Italien og Kroatien, New York

2005: Cambodia, Vietnam, Filippinerne, Thailand, New Zealand

2006: Samoens, SydItalien, London, Thailand

2007: Chamonix, Indien, Thailand

2008: Chamonix, USA, Thailand

2009: Sestriere, Schweiz og Italien, Tunesien

2010: Italien, Grand Canaria

2011: Thailand, Malaysia og Singapore, Sydspanien

2012: Lissabon, Cypern, Sydspanien

2013: Grækenland

2014: USA

2015: Tenerife, Tyrkiet, Portugal

2016: Grand Canaria

2017: Australien

2018: Tenerife, Thailand

Til daglig arbejder hun som udviklingsmedarbejder for en kommune lidt uden for Stockholm, mens Henrik Djuse er indkøber for Scania.

Selvom familien har holdt fast i at rejse meget, så sker der noget med måden, man rejser på, når man får børn. Den bliver ifølge Mette Tang Staghøj mere stationær.

- Før børnene var vi ikke et sted meget mere end tre dage ad gangen, men nu er vi mindre rodløse end før, siger hun.

Nu opholder familien sig gerne det samme sted i længere perioder, og det har børnene haft godt af.

- Det giver noget ro, som vi bare tydeligt kunne mærke, at ungerne havde behov for. Det giver mulighed for fordybelse.

Axel og Asta på et af familiens rejseeventyr.

Bekymringerne om flyveturen og stressede ophold i lufthavne med småbørn var der masser af i begyndelsen.

- I starten var den primære bekymring, at børnene skulle begynde at skrige på flyet. Jeg forsøgte simpelthen at undgå øjenkontakt med passagererne omkring mig, siger hun.

Efter talrige rejser har Mette Tang Staghøj og Henrik Djuse lagt størstedelen af bekymringerne på hylden. Erfaringen har givet dem ro i sindet.

- Man skal ikke have fokus på, hvad andre tænker og i stedet fokusere på det, man selv står i. Man skal stole på sine egne forældrerevner og det faktum, at man jo er den, der har de bedste forudsætninger for at få sit grædende barn til at falde til ro, siger hun.

Selvom både børn og voksne i familien har stor erfaring med både lufthavne og flyveture, så er en lille bekymring og spænding op til og under afrejse ifølge Mette Tang Staghøj uundgåelig.

- Jeg bliver stadig spændt, hver gang vi nærmer os en afrejsedato, men jeg ved også, at hvis jeg forbereder mig ordentligt, så skal det hele nok gå, siger hun.

Både i lufthavnen og når man er i luften, er der ifølge Mette Tang Staghøj en række gode ting, man med fordel kan være opmærksom på for at undgå de værste faldgruber for børnefamilien på tur.

Et par ting gør sig gældende både for opholdet i lufthavnen og flyveturen.

- Ro, overskud og god tid skaber fundamentet for den gode oplevelse. Derudover skal man have skiftetøj med til både børn og voksne, siger Mette Tang Staghøj.

Når ventetiden til den længeventede ferie er ovre, og man forlader hjemmet og drager mod lufthavnen, begynder den del af rejsen, særligt småbørnsforældre frygter.

Første stop på den rejse er for mange menneskemylderet i lufthavnen.

- Min generelle erfaring har været, at børnene synes, det er ret spændende at opholde sig i en lufthavn. Størstedelen af tiden har børnene masser af plads at bevæge sig på, siger Mette Tang Staghøj.

Familiens ældste datter, Asta, står selv for at lægge sine ting på båndet i sikkerhedskontrollen.

Det er dog netop når børnenes muligheder og frihed begrænses, at man som forældre skal være særligt opmærksom.

- Check-in, ved sikkerhedskontrollen og ved gaten er alle områder, hvor det er vigtigt som forældre at signalere overfor børnene, at der ikke er nogen vej uden om, siger hun.

Fem gode råd til børnefamilien i lufthavnen

 1. Engagér børnene i oplevelsen

  En af de ting, man ifølge Mette Tang Staghøj kan gøre for at få tiden i lufthavnen til at glide lidt nemmere, er at give børnene lidt ansvar og engagere dem i de forskellige faser af lufthavnsoplevelsen.

   

  - Vi sørger altid for, at børnene (når de bliver gamle nok) får lov til at pakke en lille rygsæk/kuffert, som de må tage med i flyet, og hvor de bestemmer, hvad der kommer i.

   

  En anden ting, familien gør for at aktivere børnene, er ved at give dem ansvar, der gør nogle af de kedsommelige ting spændende for dem. 

   

  - På den måde gør man hele oplevelsen lidt som en leg for dem, og det har fungeret rigtig godt for os. Det kan være ting de skal holde styr på, og at de eksempelvis selv lægger jakker og tasker op på båndet i sikkerhedskontrollen.

 2. Kom i rette tid

  Mette Tang Staghøj har på den hårde måde gjort sig klart, at tid og ro skaber hele fundamentet for en god rejse. 

   

  Familien var i begyndelsen tidsoptimister, hvilket kostede et par missede flyafgange med den yngste, Asta.

   

  Af samme grund var familien i en periode tilbøjelig til at komme for tidligt afsted, hvilket også kan give problemer. 

   

  - Kommer man for tidligt i lufthavnen, så har man pludselig så meget tid, at børnenes tålmodighed er opbrugt, inden man overhovedet kommer ombord på flyet, siger hun. 

   

  Det handler om at finde den rette balance, og det kan variere fra familie til familie. 

 3. Husk bæreselen

  Bæreselen har været en uundværlig del af 'lufthavnssættet' for Mette Tang Staghøj og Henrik Djuse.

   

  - Når man er i lufthavnen og på flyet, har vi benyttet os meget af bæreselen. Det har virkelig været en life-saver. Det her med, at man har mulighed for at vugge barnet lidt og samtidig har begge arme fri, er bare guld værd, siger hun. 

   

  Hun pointerer samtidig, at det er noget man skal forberede børnene på i god tid, da det lige kræver lidt tilvending. Men muligheden for at have en kuffert i den ene hånd og pas og billet i den anden, gør det besværet værd.

 4. Brug klapvognene i lufthavnen

  Det er efterhånden i alle lufthavne, at man kan få udleveret en klapvogn, som man kan bruge helt frem til gaten.

   

  - Det har fungeret super godt for os, og det giver bare langt mindre at slæbe rundt på end at skulle have sin egen med – særligt hvis man har flere børn med på rejsen, siger Mette Tang Staghøj. 

 5. Tal med børnene om lufthavnsoplevelsen

  For familien har det vist sig nyttefuldt at tage sig god tid til at snakke med børnene om, hvad en lufthavn er for en størrelse, inden man rejser.

   

  Når man fortæller dem om de forskellige faser som check-in, security og ventetiden ved gaten inden ombordstigning, så har børnene ifølge Mette Tang Staghøj langt større tilbøjelighed til at være med på præmissen om, at der ikke er nogen vej uden om. 

   

  - Har man forberedt dem på, hvad der venter, er det nemmer at kigge dem i øjnene, hvis tingene spidser til og sige: 'Kan du huske, hvad vi snakkede om? Jeg ved godt, at det tager tid, men vi er nødt til det for at komme afsted ligesom alle andre.'

Kilde: Mette Tang Staghøj

De fleste forældre med småbørn kender følelsen af at træde ind i et fly med børnene på armen, hvor det er helt tydeligt, at medpassagererne sidder og håber på, at man ikke sætter sig i nærheden.

Som forældre håber man på forståelse fra medpassagererne, når gråden tager til, og det lille spark i stoleryggen sker en gang eller to for meget.

For Mette Tang Staghøj og hendes familie, har de gjort sig den erfaring, at det mest stressende tidspunkt for børnene ofte er selve boardingprocessen og ventetiden ombord på flyet, inden det letter.

- Ofte forsøger personalet at få børnefamilier ombord på flyet som de første, og det, synes jeg, er et helt forkert hensyn at tage, siger hun.

Her har de erfaret, at det giver rigtig god mening, når det er muligt, at boarde flyet som nogle af de sidste.

- På den måde minimerer man tiden, hvor man sidder og venter på, at flyet skal afsted, og hvor børnene er ængstelige og skal sidde fastspændt, siger hun.

I bund og grund handler det at rejse med børn om at finde ud af, hvad det er, der virker for den enkelte familie, og så skal man ikke være bange for at gøre netop det, lyder meldingen fra Mette Tang Staghøj.

- Der er ikke nogen grund til at sidde på den moralske højhest i den situation, det er der virkelig ikke. Og alle der er forældre ombord på flyet, hvilket de fleste er, de vil have forståelse for, at det kan være svært, siger hun.

Fem gode råd til børnefamilien ombord på flyet

 1. De støjende børn

  - Det kan ikke undgåes, og det ved langt de fleste mennesker godt, siger Mette Tang Staghøj.

   

  Familien har selv stået i situationer, hvor en af ungerne har grædt ombord på et propfyldt fly, og det er man bare nødt til at forlige sig med som forældre.

   

  - Der er der bare sådan, at når man som forældre gør, alt hvad man kan, så er det også noget folk godt kan se. Man irriterer sig ikke på nogen, hvor det er tydeligt, at de anstrenger sig. Så er min erfaring, at irritationen forvandler sig til sympati med den kamp, der kæmpes. 

   

  Ifølge Mette Tang Staghøj er det en god ide at forberede sig mentalt på, at flyveturen bliver anstregende uanset hvad, og at man bliver træt, fordi man som forældre skal være på fra start til slut.

   

  - Man skal minde sig selv om, at det drejer sig om nogle få timer, når man ser på rejsen som en helhed, siger hun.

 2. Gå ombord som de nogle af de sidste

  I mange lufthavne forsøger personalet at få børnefamilier ombord på flyet som de første. 

   

  Den strategi forsøger Mette Tang Staghøj og familien at undgå, de gange det er muligt. 

   

  - Børene skal sidde på deres pladser, sikkerhedsselen være spændt, der er masser af mennesker på gangene og en hektisk stemning. Så jeg prøver at gå ombord som nogle af de sidste, så vi kan sætte os, når der er rimelig roligt i flyet, og samtidig har vi mulighed for lige at rejse os hurtigt, uden at der står nogen og ånder os i nakken over at skulle forbi.

   

  Familien plejer at blive sidende, indtil størstedelen af passagererne er gået ombord. Der kan dog være afgange, hvor man bliver kaldt ind efter numre, og der er det vigtigt at følge med, da det ellers skaber unødig stress.

   

  - Det er bare en lang periode for børnene. Man kan ikke rigtig pakke ud og tage legetøj og bøger frem. Det er det tidspunkt, hvor man ligesom starter turen, og det er bare ikke fedt at komme dårligt fra start. 

 3. Propper i ørerne

  Når flyveturen nærmer sig sin afslutning, opstår der ofte endnu en situation, som kan være en udfordring både for børn og voksne. 

   

  Propperne i ørerne opstår, når lufttrykket i kabinen forandres under landingen. De er harmløse, og det ved voksne mennesker godt, men det kan for børn være en skræmmende oplevelse, hvorfor det er en god ide at snakke med børnene om det på forhånd. 

   

  - Når børnene har været helt spæde, så har jeg ammet, og det fungerer rigtig godt, både når man letter og lander. Så får de ro og tryghed og samtidig trykudligner de, når de synker, siger hun og pointerer samtidig, at en drikkedunk eller tyggegummi til de lidt ældre børn har samme effekt.

 4. Brug personalet ombord

  Familien har på deres mange rejser oplevet, at personalet er enormt dygtige og søde til at træde til, når der er behov for det. Derfor er det også vigtigt, at man som forældre tør spørge om hjælp.

   

  - Vi har oplevet, at stewadesser ofte er helt vildt søde og gode til at takle det, når børn eksempelvis får ondt i ørene. De kommer med små ting, og halvdelen af det virker sikkert ikke, men det giver noget tryghed og har en placeboeffekt for ungerne, siger Mette Tang Staghøj. 

   

  Hun mener, at stewardesserne generelt er vildt gode med børn.

  - Man skal bare sige det, hvis man har udfordringer med børnene. De gør virkelig meget for at hjælpe. Det er uanset, om det handler om at få varmet noget mad, hvis et barn har kastet op. De er der for at hjælpe, siger hun. 

 5. Aktivér børnene undervejs

  Selve flyveturen kan hurtigt blive lang affære, hvis børnene ikke har nok at give sig til. Derfor er det ifølge Mette Tang Staghøj vigtigt at sørge for at have lidt forskelligt med til dem.

   

  - Vi plejer at give dem nogle opgaver ombord på flyet. Eksempelvis at finde pladsen de skal sidde på eller at de selv skal spænde sig fast. Derudover køber jeg lidt forskellige opgave- og klistermærkebøger og andre småting, som jeg giver dem, når vi flyver på de lidt længere ture.

   

  En del af tingene køber familien inden afresje, så de kommer som en overraskelse for børnene.

   

  - Det er også en god ide, at tage en god mængde velkendte snacks og lidt mad børnene kender og kan lide med ombord, siger hun, mens hun pointerer, at det en god ide at undgå for meget sukker. 

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.