Terapeut Katrine Fagerholt kommer i artiklen med sine fem gode råd til at få tid til nærvær og intimitet på familieferien, hvor det er børnene, der er i fokus.
Rejser

Sådan skaber forældrepar tid til hinanden på familieferien

Annoncørbetalt indhold: På familieferien er det børnenes behov, der er i fokus, og derfor kræver det en indsats af forældrene at finde tid som par.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Spies.

Når børnefamilien booker ferien til udlandet, er der mange behov og ønsker at tage højde for, og det er sjældent forældrenes, der står i første række.

Midt i ferieplanlægningen og forventningens glæde glemmer mange forældrepar, at det er vigtigt, at man også prioriterer, at der skal være tid til tosomheden på ferien.

Mange tror fejlagtigt, at intimiteten og nærværet forældrene imellem er noget, der kommer helt af sig selv på en ferie, hvor man ikke er tynget af dagligdagens mange tidskrævende gøremål.

Et af de forældrepar, der måtte indse, at intimiteten og tiden med hinanden som par ikke bare opstår af sig selv på familieferien, er Henriette Krog-Andersen og hendes mand Dennis Krog-Andersen.

- Vi har erfaret, at vi skal gøre noget aktivt for at skabe de momenter for os selv. Ellers ender man hurtigt med bare at sidde med hver sin telefon, når ungerne er lagt i seng, siger hun.

Med familien på ferie

Denne artikel er en del af artikelserien ’Med familien på ferie”, der præsenteres i samarbejde med Spies.

I serien stiller vi skarpt på de mange forventninger, glæder og udfordringer, der er forbundet med familierejsen.

Vi møder familier i forskellige konstellationer og med forskellige udgangspunkter samt eksperter, som gør os klogere på, hvordan man skaber den bedst mulige oplevelse for sig selv og sine børn.  

Ikke at tale om forventningerne til ferien som par er en af de mest gængse faldgruber på området, mener parterapeut Katrine Fagerholt.

- Forud for ferien, når vi taler børnefamilier, kan forældrene meget nemt ende ud i sådan et praktisk og venskabeligt forhold, hvor fokus er at få alle enderne til at nå sammen inden afgang, siger hun.

Dermed kan man hurtigt glemme at tage højde for, hvordan man skaber den bedst mulige ferie for både børn og forældre.

- Derfor er det vigtigt, at forældrene får talt om, hvad det er, de vil med ferien både som familie, men i høj grad også som par.

Vi har snakket med et forældrepar for at blive klogere på, hvordan de skaber ferien, hvor der er plads til både børne- og voksentid, og så kommer Katrine Fagerholt med sine fem bedste råd til, hvordan forældreparret får den bedst mulige ferie.

Fra skærmtid til kvalitetstid

Henriette Krog-Andersen er 40 år gammel og arbejder til daglig som finansiel controller. Derudover deler hun ud af sin passion for at rejse på sin rejseblog, hvor hun skriver om det at rejse med børn.

Hun bor i Hvidovre med min sin familie, der består af manden Dennis, deres to sønner Mikkel og Benjamin på henholdsvis seks og otte, samt Dennis' datter fra et tidligere forhold Cecillie på 20.

Henriette Krog-Andersen mødte sin ægtemand i 2006 og fælles for dem begge er passionen for at rejse. Derfor har de to også oplevet den forskel, der er på at rejse både med og uden børn.

På en ferie til Oman, hvor Henriette og Dennis Krog-Andersen var afsted med deres to drenge, skete det, at da drengene var lagt i seng, gik aftenerne med næsen i telefonerne og ipads.

- Der var ikke nogen særlig grund til det, men vi havde bare ikke tænkt over det. Man tjekkede billeder og sendte en besked hjem til familien, og pludselig var aftenen bare gået, siger Henriette Krog-Andersen.

Den oplevelse satte gang i noget hos parret.

- Vi havde en snak om det efterfølgende. Vi blev enige om, at vi skal kommunikere med hinanden om, hvordan sådan nogle ferier skal forløbe, så vi udnytter den tid, vi har sammen, siger hun.

Nu sørger familien for, at både børnenes og forældrenes behov tages i betragtning under planlægningen af ferier.

- Man kan ikke undgå, at måden, man rejser på, ændrer sig ret markant, når man får børn, men man kan gøre rigtig meget for at bevare nærværet og intimiteten i parforholdet på de her ferier, og det gør vi en dyd ud af, siger hun.

De små øjeblikke kan gøre en stor forskel

Ifølge parterapeut Katrine Fagerholt er det vigtigt, at man som forældre sætter sig nogle realistiske forventninger til, hvordan man kan skabe intimitet og nærvær på familieferien, hvor børnene helt naturligt er i fokus.

- Det handler om at gå på jagt efter de små åndehuller, hvor kærestetiden kan opstå. Måske er det bare 10 minutter, hvor børnene er faldet i søvn i bilen, siger hun.

Ifølge terapeuten er det en god idé at gøre sig klart, hvad det er, man kan stile efter for at få den her omsorg og samhørighed på ferien.

- Det er de små ting, der gør forskellen. Øjenkontakten når man taler, eller at man holder hinanden i hånden, når man er ude. Der er intimitet i at give hinanden et kys i nakken og i de lange kram, og det er ikke noget, der tager tid, men det skaber intimitet, siger Katrine Fagerholt og fortsætter.

- De ting lyder banale, men gør virkelig en forskel. Det er de ting, der glider ud af vores hverdag, fordi vi har så travlt. Og det er tit de ting, vi savner.

Ellers så handler det om at finde de løsninger, der fungerer for den enkelte familie, og det varierer ifølge Katrine Fagerholt enormt meget.

- For nogen giver det mening, at man har venner eller familie med, der kan passe børnene engang i mellem. For andre er løsningen en siesta midt på dagen, hvor børnene skal sove/lege for sig selv, men overordnet set handler det om at prioritere den tid, man får som par, siger hun.

Katrine Fagerholts fem gode råd til den nærværende ferie

 1. Tal med hinanden om, hvad I som par gerne vil have ud af ferien

  Snak om, hvad I længes efter at lave sammen, og hvad I savner i jeres relation. Det kan være, I trænger til at tale uforstyrret sammen om vigtige emner? Måske savner I mere intimitet og nærhed mellem jer? Eller måske længes I efter at grine og hygge jer mere sammen?

 2. Lav en plan for, hvordan I kan prioritere hinanden på ferien

  Vi er ofte vant til at planlægge de ture og seværdigheder, vi gerne vil ud og opleve sammen på ferien. Men hvad med nærværet og kærestetiden sammen? Tal om, hvordan I kan finde tid til hinanden som par på ferien - og hvad I helt konkret gerne vil prioritere at lave sammen jer to. 

 3. Grib de små øjeblikke

  Som nyforelskede er der ofte ingen grænser for, hvor idérige og fleksible, vi kan være, når det handler om at finde tid til hinanden. Væk kreativiteten til live og find de små åndehuller, hvor kærestetiden kan få lov at opstå i ferien. Måske bare i 10 minutter ad gangen, mens børnene er opslugt af leg.

 4. Vis din kærlighed i handling

  Som par har vi brug for at mærke, at vi er vigtige for hinanden – og ferien er en oplagt mulighed for at gøre os ekstra umage med at vise det. Beslut dig for, at du hver dag på ferien vil prioritere tre kærlige handlinger, som vil få din partner til at føle sig mere elsket. Kniber det med at finde på, så lav i god tid en idéliste, du kan plukke fra.

 5. Skab følelsesmæssig og fysisk nærhed

  I et ofte travlt børnefamilieliv kan vi nemt komme til at forsømme den fysiske og følelsesmæssige kontakt til hinanden som par. Hav fokus på netop dét i ferien ved for eksempel at holde hinanden i hånden, når I er ude at gå tur. Sørg for at få øjenkontakt og holde blikket nogle sekunder, så I kan mærke hinandens nærvær. Giv hinanden lange kys og kram – og gør det, så ofte I kan på ferien! 

Ferien er både for børn og voksne

Den erkendelse er Henriette og Dennis Krog-Andersen nået frem til, og nu gør parret en dyd ud af at prioritere at tale sammen om, hvad de forventer af ferien inden afrejse.

Henriette Krog-Andersen er heller ikke i tvivl om, hvorfor der kan være mange familier, der oplever, at tiden løber fra romantikken på sommerferien.

- Vi havde den indstilling, at der var masser af tid på ferien, så der måtte da være masser af tid til både at hygge med børnene og at have tid til os selv, siger hun.

For at finde tid til hinanden på familieferien har Henriette og Dennis Krog-Andersen nogle fokuspunkter, der hjælper dem med at finde tid til at være alene på familieferien.

- Vi forsøger at lægge drengene i seng i vanlig tid. Så ved vi, at vi har et par timer derefter, hvor vi kan sidde og spille et spil sammen eller nyde en solnedgang med et glas kold hvidvin, siger hun.

En alternativ måde, forældreparret skaber tid til nærvær, er ved at invitere venner og familie med på ferie, hvilket ifølge Henriette Krog-Andersen giver nogle fantastiske muligheder.

- Vi har altid haft et tæt forhold til Dennis' mor, og børnene elsker, når hun er med. Hun er samtidig vildt god til at sige, at vi skal gøre nogle ting sammen bare os to, mens hun passer børnene, siger hun.

Familien er aktive, når de er afsted, og de sørger for at se en kombination af strand, pool og kultur, så der er lidt for både børn og voksne.

Derfor laver de et lille hæfte til børnene inden afrejse, hvor de kan se, de forskellige steder, de skal bo, og hvilke attraktioner de skal se.

- Så sidder vi og gennemgår hele ferien med dem, og så har de også hæftet med, når vi rejser, hvor de sætter krydser undervejs, når vi har været de forskellige steder, siger hun.

Henriette Krog-Andersen mener, at børnene har det rigtig godt med genkendelse, og at forberedelsen giver ro og overskud både for børnene og forældrene.

Ekspert: Gør brug af afbrækket fra hverdagen

Når man rejser på ferie er det ofte for at få et break fra hverdagen, men når man rejser som børnefamilie, tager man ifølge Katrine Fagerholt mange af rutinerne med hjemmefra.

- Der er jo mange, der holder fast i nogle af strukturerne hjemmefra såsom sovetider. Det giver rigtig god mening, for det skaber ro, siger hun og fortsætter.

Afstemning

Sætter I tid af til hinanden som par på familieferien?

- Det betyder også bare, at vi meget nemt påtager os de samme mønstre og roller på ferien, og derfor kan det ende med, at ferien blot bliver en "ny hverdag", og det skal man som par forsøge at undgå.

Nogle af de udfordringer, der ellers kan opstå for par, er, at det for nogen kan være en stor omvæltning at skulle være sammen med sin familie 24/7 i flere uger. Det kan udfordre os på vores vaner, og hvad det egentligt er, vi laver sammen.

- Hvis ikke man har for vane at få talt om, hvad vores forventning er til ferien, og hvad vi har af ønsker for, hvad der skal ske, kan uindfriede ønsker og forventninger skabe konflikter og følelsen af, at ferien ikke blev, som man havde regnet med.

En anden ting Katrine Fagerholt påpeger som en udfordring, man skal være opmærksom på, er, at vi ikke altid er realistiske i forhold til, hvad vi tænker, der skal ske, på den her ferie.

- Man skal lære at blive glad for de små ting. For det er noget andet at rejse som forældre. Det drejer sig om at være god til at prioritere kvalitetstiden, når muligheden er der, siger hun.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.