16x9

Fire ting vi har lært om at tage på ferie som sammenbragt familie - og som gør det til en succes

I samarbejde med Spies

For den sammenbragte familie er der mange hensyn, der skal tages, når man rejser på sommerferie. En familie deler ud af deres erfaringer fra ferierne.

Drømmen om at læne sig tilbage og nyde koldt glas hvidvin, mens børnene leger i poolen på ferien sydpå, er en, de fleste forældre deler, og som mange udlever.

Sommerferien til udlandet er det længeventede afbræk fra hverdagens stress og jag, hvor man kan koble af og genoplade batterierne.

For den sammenbragte familie kræver det en ekstra indsats for at få drømmen om ferien til de varme lande til at gå i opfyldelse.

Det skyldes blandt andet, at forberedelserne til ferien er noget mere krævende, og der er flere personer, der skal stilles tilfreds både i og uden for familien.

- For os blev det til sidst for meget med alle de hensyn, vi skulle tage, så vi så os nødsaget til at lægge strategien for ferieplanlægningen helt om, siger Hanne Enequist, der er bonusmor til to foruden sine to egne døtre.

Med familien på ferie

Forfatter: Unknown

decms://e54c848ab476839eee08b10c97ccfb56aff2c598

Redigér

{settings}

- En af de ting, der er en udfordring specifikt for sammenbragte familier, er at finde en tid, der passer alle parter. Det er et stort puslespil, der kræver god tid og masser af forberedelse for at løse, siger psykolog Sia Holm.

I denne artikel hører vi fra en sammenbragt familie om, hvilke udfordringer de har mødt på deres rejser til udlandet, og hvad det har krævet at løse dem. Derudover taler vi med en ekspert, der gør os klogere på, hvad den sammenbragte familie med fordel kan fokusere på i forbindelse med ferien.

- Til sidst var vores ferie afhængig af folk, vi knap nok kendte

32-årige Hanne Enequist bor til daglig i Aalborg med sin kæreste Kenneth og resten af deres sammenbragte familie. Når der er fuldt hus, har parret fire børn boende. Hannes to døtre; Victoria og Josefine på henholdsvis 10 og 7, og Kenneths to børn; Alexander og Lina på henholdsvis 12 og 9 år.

For et par år siden tog Hanne Enequist og Kenneth beslutningen om, at køre ferieplanlægningen separat.

Her ses hele børneflokken samlet. Fra venstre er det Victoria, Lina, Josefine og Alexander

Forfatter: editorial

https://tv2i.dk/users/editorial/images/2e3adf37-e079-46f7-8d68-d6425320e5ac.jpg?t[0]=resize:height=480&accessToken=9d026a7c60b74d3bd28fe24e5115e5e2aca35d1fc8d8380973715e2cd46d0334

Indstillinger

Billedtekst

PlaceringStandardSidestilletFuldbredde

Overlay tekst

Parallax scroll (dybdeeffekt)

Billedformat16:93:41:1

Beslutningen blev truffet efter, at ferieplanlægningen i flere år var gået i hårdknude i forsøget på at tilfredsstille alle involverede parter.

- Vi havde følelsen af, at der var for mange mennesker involveret, og vores ferie med vores børn afhang pludselig af, hvornår folk, vi knap kendte, kunne få det til at passe ind i deres planer, siger hun og fortsætter.

- Det kom så langt ud, at vi ikke følte, at vi kunne forsvare over for os selv at tage så meget hensyn til andre mennesker, som vi slet ikke havde noget at gøre med.

Familien Beier på Mallorca: Mallorca for første gang

Forfatter: TV2 Play

https://play.tv2.dk/programmer/rejser-eventyr/serier/familien-beier-paa-mallorca/mallorca-for-foerste-gang-176824/

{settings}

Derfor tog parret en beslutning, som har virket godt for dem lige siden. De gør nu det, at Hanne koordinerer med sin eksmand, og Kenneth koordinerer med sin ekskone, og så satser de på, at der kommer et overlap, hvor de så har alle børnene i nogle af de samme uger.

- Jeg er en planlægger både på mit arbejde og i privaten, så det var et årligt tilbagevendende problem for mig. Nu er der faldet ro på, og jeg kan lægge mine planer i god tid, siger Hanne Enequist.

På billedet er det Kenneth og Hanne med Hannes børn på en tur til Rhodos.

Forfatter: editorial

https://tv2i.dk/users/editorial/images/77a3e777-da39-43ae-a4a5-0606a293d473.jpg?t[0]=resize:height=480&accessToken=6fbc8da8d04ab3ac3846c0666b866d0391e9b2e62110d90f688e4e7226600980

Indstillinger

Billedtekst

PlaceringStandardSidestilletFuldbredde

Overlay tekst

Parallax scroll (dybdeeffekt)

Billedformat16:93:41:1

- Selvfølgelig snakker vi med hinanden om, hvornår det passer bedst, og jeg har tit planlagt min ferie længe før Kenneth, og så har vi jo det at støtte os op ad.

Det har givet familien noget ro, at de har accepteret, at de er to separate familier, der bor under samme tag.

- På den her måde er alle glade, og der er ikke nogen, der føler, at de ikke får det, de gerne ville have. Så vi gør det faktisk for at give plads til os alle sammen, siger hun.

At planlægningen er landet et godt sted for familien har stor betydning, da der ifølge Hanne Enequist sker noget særligt for dem som familie, når de er på rejse.

Forberedelse og accept

For den sammenbragte familie er der en række faldgruber, man med fordel kan være opmærksom på i forbindelse med både planlægning og afvikling af ferier.

På ferien er det endelige resultat nemlig ikke altid kun hygge, afslapning og glade børn, mener Sia Holm, der er privatpraktiserende psykolog, og som driver hjemmesiden sammenbragtefamilier.dk.

Hvor gammelt er dit barn? Sådan oplever det ferien og nye indtryk

Forfatter: TV 2 Branded Content

decms://d8011c5e2bdb0fd7b7ff3c2f14dc6f30fc0c0982

{settings}

Ferie er lig med tid. Og ferietid kan ifølge psykologen byde på uventet frustration og konflikt, som er svær at undgå, når man er sammen intensivt i længere perioder af gangen.

Er man ikke forberedt på det, vil man kunne stå tilbage med følelsen af, at den familiestemning, man havde håbet på og regnet med, ikke er så meget til stede.

- For de sammenbragte familier, jeg møder, sker det ofte, at det kommer bag på dem, når konflikter opstår på en ferie, som jo ellers skulle være tiden, hvor man hygger sig med hinanden, siger hun.

Afstemning : Rejser du på ferie til udlandet med din sammenbragte familie?

Forfatter: mtor

http://tools.editorial.tv2.dk/widgets/live-poll/96622

{settings}

Derfor er det ifølge Sia Holm enormt vigtigt, at man sætter sig nogle realistiske forventninger til ferien, og ikke mindst at man snakker med hinanden om, hvad man hver især regner med at få ud af ferien.

- Det handler også om at acceptere børnenes forskelligheder. Det er uundgåeligt, at børnene bliver utilfredse i perioder, og at behov og ønsker nogle gange peger i forskellige retninger, siger hun.

Derfor er det også vigtigt, at forældrene tager de her konflikter med børnene, for der er en stor læring i, at der skal være plads til alle. En læring, børnene også kan gøre brug af i hverdagen. Det er et vilkår, der også gælder for kernefamilien, påpeger Sia Holm.

Lister : De tre største udfordringer for den sammenbragte familie før og under ferien

Forfatter: mtor

http://tools.editorial.tv2.dk/widgets/lists/96662?calm

{settings}

Sammenholdet stiger på udebane

Victoria og Josefine bor hos deres far hver anden weekend, og Alexander og Lina bor hos Hanne og Kenneth seks dage ad gangen efterfulgt af otte dage hos deres mor.

Kort tid efter parret fandt sammen i 2013, besluttede de sig for, at det at rejse skulle være en ting, de ville prioritere højt. Det gælder både rejser med og uden børn.

Hele familien samlet på en tur til København.

Forfatter: editorial

https://tv2i.dk/users/editorial/images/a3460430-f7af-4950-8d42-69ec720cfdd9.jpg?t[0]=resize:height=480&accessToken=c0694afc5496f18ec59ff99bd454c3bb28bfcf9762415fd66d1d82a97689b089

Indstillinger

Billedtekst

PlaceringStandardSidestilletFuldbredde

Overlay tekst

Parallax scroll (dybdeeffekt)

Billedformat16:93:41:1

- De her grundlæggende ting for parforholdet som huskøb eller at få børn, man som par og familie oftest har at stile frem imod, dem havde vi krydset af. Det var to fulde pakker, der blev smidt sammen. Så vi indførte en regel om, at vi minimum en gang om året skulle på en rejse sammen for at have noget at glæde os til som par og familie, siger Hanne Enequist.

Netop på rejserne fik familien hurtigt fornemmelsen af, at familiesammenholdet voksede.

Fem ting to børnefamilier har lært om at tage på ferie – og som gjorde det til en succes

Forfatter: TV 2 Branded Content

decms://87b40c85847620c308e6a3ac872bc73fb6d958f9

{settings}

- Vi er lidt en anden familie, når vi er på udebane, og det passer godt til os som familie. Det øger sammenholdet, og vi rykker tættere sammen i nye og uvante omgivelser. Det har vi både oplevet på storbyferierne og rejserne sydpå, siger hun.

Fire succeskriterier for den gode sommerferie

Familien har med tiden fundet ud af, hvad det kræver for at opnå succes på familieferien.

  • Det kræver en grundig og ikke mindst fokuseret planlægning
  • Det kræver, at vi er åbne og har en god kommunikation med børnenes respektive biologiske forældre
  • Så kræver det, at vi involverer børnene i, hvad der skal ske på ferien, så alles behov bliver taget alvorligt
  • Det kræver, at vi skal give plads til hinanden og vores forskelligheder

Ferieplanlægningen til næste års feriedestination er så småt begyndt for familien. I år skal Hanne Enequists børn på ferie med hendes eksmand, og de forsøger at time det, så de hvert år skiftes til at tage en tur til udlandet med børnene.

- Næste år tror jeg, at vi skal afsted med alle børnene. Det kunne være en tur til Grækenland. Der er Kenneth kommet meget. Så der har vi også mulighed for at være ude i god tid med planlægningen.

På ferien er der ifølge Hanne Enequist nødt til at være fokus på, at alles behov og ønsker bliver taget alvorligt.

Famiien på en ferie til Rhodos. Næste sommer er der igen en udenlandsrejse i planerne, og turen kunne meget vel gå mod Grækenland endnu engang.

Forfatter: editorial

https://tv2i.dk/users/editorial/images/778bcd66-61ab-4f86-be7c-2c6759bedd85.jpg?t[0]=resize:height=480&accessToken=28545b50378a2f3d806db2fa07034618b8e4aa477ff67410a367b37dcfb97590

Indstillinger

Billedtekst

PlaceringStandardSidestilletFuldbredde

Overlay tekst

Parallax scroll (dybdeeffekt)

Billedformat16:93:41:1

- Vi plejer at gøre det sådan, at alle børnene får lov til at vælge en aktivitet, som de gerne vil opleve. På den måde udvider ungerne også deres horisont, og vi alle oplever nogle nye ting, siger Hanne Enequist.

branded-content-link-spies

Forfatter: Said Nuh (said@tv2.dk)

http://files.tv2.dk/static/branded-content/spies6/

{settings}