16x9

Dansktyrker: Her er mine hemmelige guldkorn til sommerferien i Tyrkiet

I samarbejde med Sunweb

Når man besøger forældrenes hjemland år efter år, ved man, hvor de autentiske perler ligger gemt. Gizem Karabulut deler ud af sin viden om Tyrkiet.

Det mørke og kolde vintervejr har ramt Danmark, og danskere over hele landet drømmer sig mod varmere himmelstrøg.

Danskernes foretrukne rejsedestinationer udvikler sig konstant, og selvom Spanien, Thailand og De Kanariske Øer har toppet listen længe, er der flere lande, der bliver mere og mere populære, som årene går.

For 27-årige Gizem Karabulut Cakir har en af de destinationer, der oplever stor fremgang i antallet af besøgende, en helt særlig betydning - nemlig Tyrkiet.

- Jeg er født og opvokset i Danmark, men en stor del af mit ophav er jo tyrkisk, og en stor del af min familie bor i landet. For mig er en rejse til Tyrkiet så meget mere end en sommerferie, siger hun.

Varmere himmelstrøg

Denne artikel er en del af artikelserien ’Varmere himmelstrøg’, der præsenteres i samarbejde med Sunweb.

I serien stiller vi skarpt på nogle af danskernes foretrukne rejsedestinationer – herunder nogle græske øer, Tyrkiet og Bulgarien.

Vi møder både lokale beboere og danskere, der har en stærk tilknytning og et indgående kendskab til disse destinationer.

De vil inspirere og give dig aktuelle og autentiske tips, som du kan benytte, næste gang du skal på ferie.

Så hvordan er det at afholde sommerferie i det samme land år efter år, og hvor tager folk med indgående kendskab til Tyrkiet hen for at nyde godt af landets mange strande og flotte natur?

I artiklen her har vi snakket med Gizem Karabulut Cakir om hendes forhold til Tyrkiet, hvordan det er at holde ferie i forældrenes hjemland, samt hvilke oplevelser man skylder sig selv som turist, når man besøger landet.

Hun kommer med råd til, hvordan man finder autentiske perler i Tyrkiet og giver et indblik i, hvor de lokale tyrkere tager hen for at holde sommerferie.

Sommerferier med betydning

Gizem Karabulut Cakir bor i det centrale Aarhus med sin mand Deniz Emre Cakir, som kom til landet for blot to år siden.

- Deniz' forældre og familie bor i Tyrkiet på samme måde som en stor del af min fars familie, derfor er rejser til Tyrkiet lig med familiesamvær, og det gør bare vores ferier til noget helt særligt, siger Gizem Karabulut Cakir.

Til daglig arbejder hun som jurist i Statsforvaltningen, mens Deniz Emre Cakir, der har læst International Business i Tyrkiet, netop har færdiggjort sprogskolen og er i færd med at søge job.

Gizem og Deniz ved Taurusbjergene på en deres mange ferier til Tyrkiet.
Gizem og Deniz ved Taurusbjergene på en deres mange ferier til Tyrkiet. Foto: Privatfoto

Gennem det meste af sin opvækst rejste Gizem Karabulut Cakir med sin familie til Tyrkiet cirka hver anden sommer for at besøge familien, mens man samtidig udforskede Tyrkiets kilometerlange kyststrækninger og dertilhørende kystbyer.

- Det her med at tilbringe tid med familien betyder rigtig meget, når man bor så langt fra hinanden. Især da jeg var yngre, havde det stor betydning for mig at komme ned for at se og mærke mit ophav, siger hun.

Gizem og Deniz mødte hinanden på en sommerferie i Tyrkiet for seks år siden, og rejser fylder meget for dem.

- Selvom man er gift og bor sammen, så er det jo ikke så meget, man ser til hinanden i hverdagen. På ferien har vi kun hinanden og vores familie at forholde sig til. Det sætter vi stor pris på, siger Gizem Karabulut Cakir.

Fra Izmir til Antalya

Det er ikke kun Gizem Karabulut Cakir og resten af hendes familie, der nyder godt af Tyrkiets mange kyster og feriedestinationer.

Hos Københavns Lufthavn har man mærket en markant stigning i efterspørgslen på flyrejser til netop Tyrkiet. Tal fra lufthavnen viser, at flytrafikken mellem Tyrkiet og CPH steg med 15 procent i 2018 med over 800.000 passagerer rejsende til eller fra Tyrkiet.

På kystlinjen mellem de to byer Izmir og Antalya ligger flere af danskernes foretrukne rejsedestinationer i Tyrkiet - heriblandt Bodrum, Kusadasi og Marmaris.

Gökliman Beach ved Finike lidt uden for Antalya.
Gökliman Beach ved Finike lidt uden for Antalya. Foto: Privatfoto

Det er netop på denne strækning, at Gizem Karabulut Cakir og hendes ægtemand nyder at tage på opdagelse.

- Kører man fra Izmir og sydpå langs kysten ned mod Antalya, er det bare en lang og smuk tur med en masse flotte og hyggelige kystbyer undervejs på strækningen. siger hun.

I Deniz' familie ejer man et sommerhus i Kusadasi, hvor mange af familiens sommerferier bliver tilbragt.

Marmariskysten er en af danskernes foretrukne ferieområder i Tyrkiet.
Marmariskysten er en af danskernes foretrukne ferieområder i Tyrkiet. Foto: Unsplash

- Lige i udkanten af Kusadasi ligger der et stort sommerhusområde, hvor vi har været meget. Derfra er der ikke langt til de lækre strande langs kysten, siger Gizem Karabulut Cakir.

Området omkring Marmaris er et andet af parrets favoritter.

Her er der ifølge Gizem Karabulut Cakir smuk natur, et eksotisk dyreliv og masser af kultur i de små byer med ægte, lokal tyrkisk stemning.

Tre perler nær Marmaris

Iztuzi Beach

Foto: Unsplash
Stranden ligger godt halvanden times kørsel fra Marmaris.
 
Tager man turen, er der mulighed for at se en strand, der byder på smuk natur og noget for dyreelskerne.
 
- Her kan man se de såkalde carette caretta, som er havskildpadder. Det er en vildt flot strand, der adskiller ferskvand fra Daylan-floden på den ene side og Middelhavet på den anden.

Sedir Island

Foto: Privatfoto
Fra Marmaris tager det cirka en halv time at køre til den lille kaj, hvorfra man kan sejle til Sedir Island, der på tyrkisk hedder Sideyri Adasi.
 
Øen er kendt under navnet Cleopatra Island, da hun efter sigende havde sin gang på øen. Den lille ø ligger i Gökovabugten og er et populært stop for bådture grundet øens historie og flotte strande. 
 
- Den såkaldte Kleopatrastrand er meget smuk og klart turen værd, selvom der kan være mange mennesker i sommerhalvåret.

Akyaka

Foto: Unsplash
Akyaka er en lille kystby cirka 20 kilometer nord for Marmaris, hvor man får masser af lokal stemning og mulighed for at bade i en ferskvandsflod. 
 
- Det er meget lokalt, flotte strande, autentiske boutique hoteller, og så er der Azmakfloden, som er iskold, hvor man blandt andet kan tage en kanotur.
 
Akyaka er også kendt for sine optimale forhold for både wind- og kitesurfing.

'Home away from home'

Gennem opvæksten gav de mange besøg til Tyrkiet Gizem Karabulut Cakir stor indsigt i og forståelse for sit tyrkiske ophav, men nu hvor hun er blevet voksen, har rejserne fået en anden betydning.

- Mit tyrkiske ophav har rodfæstet sig for længe siden. Nu handler mine ferier om at pleje mine familierelationer og om at nyde alle de ferieperler, landet har at byde på, siger hun.

Siden ægteparret blev gift, har sommeren været afsat til at rejse til Tyrkiet, og det bliver der ikke lavet om på lige foreløbig.

Gizem og Deniz med familien på tur i byen Phaselis.
Gizem og Deniz med familien på tur i byen Phaselis. Foto: Privatfoto

- Der er bare en tryghed forbundet med at rejse i Tyrkiet. Det er sådan lidt 'home away from home'. Jeg har bare den her længsel efter at komme til Tyrkiet, som jeg aldrig tror forsvinder, siger Gizem Karabulut Cakir.

Tip til turisten i Tyrkiet

  • Man kan benytte kort, de fleste store steder i Tyrkiet, men hvis man er i mindre byer, er det en god ide at have kontanter på sig.
  • I Tyrkiet kan man altid handle/prutte om prisen dog ikke i supermarkeder og store butikskæder, men man skal selvfølgelig gøre det med måde og uden at være påtrængende.
  • Man skal ikke forvente, at alle tyrkere taler engelsk som i Danmark, især i de mindre turistede steder. Men det betyder ikke, at de ikke vil hjælpe, de er meget medgørlige.
  • Kilde: Gizem Karabulut Cakir

Deniz Karabult Cakirs familie bor i havnebyen Izmir, som er den tredjestørste by i Tyrkiet. Izmir ligger på Tyrkiets vestkyst ud til Det Ægæiske Hav godt 300 kilometer sydvest for Istanbul.

Derfor er det tit derfra, at parret tager på opdagelse, når familiebesøgende er overstået.

- Vi kan godt lide at rejse rundt nede i Tyrkiet. Syd for Izmir er der rigtig mange feriedestinationer, og Deniz kender mange autentiske kystbyer med gode strande i flotte, hyggelige og lokale omgivelser, siger Gizem Karabulut Cakir.

Stor gæstfrihed og undervurderet natur

Præcis som Gizem Karabulut Cakir afholder flere tusinde danskere år efter år sommerferien i Tyrkiet, og det kommer ikke som nogen overraskelse for den 27-årige jurist.

- I Tyrkiet er der en gæstfrihed, man ikke møder på samme måde som i Danmark. Særligt hvis man bevæger sig lidt uden for de mest turistede områder, siger hun og fortsætter:

- De lokale landsbyer er lidt mere afslappet, og folk har ikke behov for turisterne på samme måde. Det er langt mere autentisk og giver et indblik i det ægte Tyrkiet.

Det skal du prøve i Tyrkiet

Kappadokya

. Foto: Unsplash
Kappadokonien ligger i det centrale Tyrkiet, hvor der er mulighed for at opleve en ganske særlig kombination af natur og kultur, som smelter sammen i et. 
 
- Kappadokonien er helt sikkert et besøg værd. Det er et gammelt vulkansk område, hvor der er de flotteste overnatningsmuligheder på autentiske hoteller.
 
Området er især kendt for de mange luftballoner, der tager turister op i højden og giver en unik udsigt over området. 

Fodbold

. Foto: © Eddie Keogh / Reuters / Scanpix Denmark
Fodbold er den største sportsgren i Tyrkiet og noget, der fylder meget hos en stor del af befolkningen, hvor passionen for det lokale hold er stor.
 
- Fodbold er stort i Tyrkiet og betyder meget for tyrkere, så hvis man kan lide fodbold, så vil jeg klart anbefale at se et derby mellem Istanbul-holdene. Det er en oplevelse i sig selv.
 
- Hvis man er Galatasaray tilhænger, mødes man ved Nevizade ved Istiklal Avenue og drikker øl og synger helt vildt. Det samme gør sig gældende i bydelen Besiktas, hvis man er Besiktas-tilhænger. Det er en vild stemning, som jeg ikke har oplevet andre steder.

Det tyrkiske køkken

Gizem med venner fra Danmark og Tyrkiet i en Meyhane i byen Izmir, som er et sted/restaurant, hvor man primært drikker Raki og spiser tyrkisk meze. Foto: Privatfoto
Den tyrkiske madscene er helt sin egen og byder på et væld af muligheder og stor diversitet. 
 
Madkulturen i Tyrkiet er foranderlig alt afhængig af, hvor man befinder sig i landet.
 
- Hver by har nærmest sin egen ret, så man skal endelig spørge de lokale.
 
- Det tyrkiske køkken er fantastisk efter min mening. Der er er noget til enhver smag, om man er til kebab, seafood eller meze, som er Tyrkiets svar på tapas.

Der er flere ting ,Gizem Karabulut Cakir hvert år ser frem til, når hun besøger sine forældres hjemland. Det gælder både den kulinariske scene, serviceniveauet og især måden hvorpå man samles om maden.

- I Tyrkiet er det sådan, at der findes en masse steder, der hedder 'mehane', hvor man samles om lange borde, og der serveres raki og tyrkisk tapas, og så sidder man ellers og spiser og drikker i mange timer, siger hun.

Det er en af de ting, man ifølge Gizem Karabulut Cakir skal gøre en indsats for at opleve, når man er i Tyrkiet.

- Det er virkelig en unik oplevelse. Der er lav musik, og det er ud til vandet. Det er helt vildt hyggeligt. Man prøver bare en masse forskelligt, og så vil det ofte være i selskab med mange lokale, siger hun.

Udsigt til Taurusbjergene.
Udsigt til Taurusbjergene. Foto: Privatfoto

Foruden gæstfriheden og maden, så er der ifølge Gizem Karabulut Cakir noget særligt over Tyrkiets natur.

- Jeg føler faktisk, at den tyrkiske natur er enormt undervurderet. Hvis man rejser bare lidt væk fra de helt store feriebyer, så er der så mange bugter og strande, som jeg ikke har set smukkere andre steder, siger hun.

I dagligdagen nyder både Gizem og Deniz livet i Danmark, men når kulden og vinterhalvåret gør sit indtog, begynder længslen efter Tyrkiet så småt at tage til i styrke.

- Der er jo egentlig mange tyrkiske fællesskaber herhjemme i Danmark, men det er ikke noget, jeg sådan aktivt opsøger. Jeg får mit fix til sommer, når turen igen går til Tyrkiet, siger hun.