16x9

Dansker tog springet som 47-årig: Nu udlever hun sin drøm i Tyrkiet

Betalt partnerskab med Sunweb

Mange danskere har haft tanken om at prøve livet af som udenlandsdansker, men kun få tager springet. Her er Helena Nylanders historie. Hun gjorde det.

- Lige da jeg lukkede hoveddøren til min lejlighed for sidste gang og stod der uden noget som helst, så gav det virkelig et sug i maven. Jeg anede jo ikke, om det hele ville gå godt, siger Helena Nylander.

At flytte til udlandet er en rejse væk fra dem, man har kær, hvilket ifølge den 49-årige dansker, der nu bor i Tyrkiet, er svært, men også en vigtig ting at afklare med sig selv og sin omgangskreds.

- Det her med at føle, at man mister sit egentlige tilhørsforhold til Danmark, det har da været mentalt udfordrende. Men man er jo nødt til det, hvis man virkelig ønsker det.

Nogle mennesker oplever i løbet af deres liv en udlængsel og ønsket om at komme ud og opleve verden langt fra nordens kolde klima og den danske kultur.

Varmere himmelstrøg

Denne artikel er en del af artikelserien ’Varmere himmelstrøg’, der præsenteres i samarbejde med Sunweb.

I serien stiller vi skarpt på nogle af danskernes foretrukne rejsedestinationer – herunder nogle græske øer, Tyrkiet og Bulgarien.

Vi møder både lokale beboere og danskere, der har en stærk tilknytning og et indgående kendskab til disse destinationer.

De vil inspirere og give dig aktuelle og autentiske tips, som du kan benytte, næste gang du skal på ferie.

- Jeg har altid gerne villet bo i udlandet. Det har simpelthen været en drøm, siden jeg var helt ung, siger 49-årige Helena Nylander.

Selvom det har taget det meste af Helena Nylanders voksne liv at realisere drømmen om et liv i udlandet, så nyder hun nu tilværelsen i den tyrkiske kystby Kusadasi, hvor hun har slået sig ned.

I artiklen her deler Helena Nylander ud af sine erfaringer med at tage springet og rykke tilværelsen til et nyt land.

Hun sætter os ind i sin realisering af drømmen, og hvorfor hun har valgt at bosætte sig netop i Kusadasi.

Mødet med kæresten gjorde udslaget

49-årige Helena Nylander er født og opvokset i nærheden af Helsingør. Siden 2008 har hun drevet sin egen konsulentvirksomhed.

Helena Nylanders konsulentvirksomhed består af to hjemmesider, hvor hun fra den ene yder coaching og hjælp til jobansøgninger og CV'er og fra den anden psykoterapi, samtaler og coaching til kvinder.

I 2013 mødte Helena Nylander den mand, der kickstartede den langvarige realisering af drømmen om et liv i udlandet.

- Da jeg mødte min kæreste, Nihat, var jeg fraskilt, og min søn var 13 år, så jeg kunne ikke bare rejse væk fra det hele, men det satte for alvor gang i min trang til at kaste mig ud i det, siger hun.

Helena Nylander på en af parrets mange roadtrips langs sydvestkysten i Tyrkiet.
Helena Nylander på en af parrets mange roadtrips langs sydvestkysten i Tyrkiet. Foto: Privatfoto.

I perioden hvor Helena Nylander ikke havde mulighed for at flytte til Tyrkiet, benyttede hun sig af muligheden for at besøge landet i længere perioder ad gangen. Dermed havde hun mulighed for at besøge Nihat og lære landet bedre at kende.

- I Tyrkiet kan man opholde sig i landet i 90 dage ad gangen uden visum inden for en 180-dages periode, siger hun.

Da Helena Nylanders søn fyldte 18 år, gav han grønt lys til, at Helena Nylander kunne tage afsted med god samvittighed, og derefter tog hun det svære spring og flyttede udenlands.

For at komme godt i gang med udenlandseventyret valgte Helena Nylander at starte sin tilværelse som udenlandsdansker på Cypern, hvor hun havde kontakt til et netværk af danskere, der havde startet virksomhed på øen.

- Der er så mange ting, man skal være opmærksom på, når man registrerer sin virksomhed i udlandet, og på Cypern kunne jeg få den hjælp, jeg havde brug for, siger hun.

I sensommeren 2018 var der kommet styr på forretningen i udlandet, og Helena Nylander flyttede til Tyrkiet, hvor hun sammen med Nihat fandt en lejlighed i kystbyen Kusadasi.

- På trods af det korte ophold på Cypern, var jeg enormt glad for, at jeg tog derned først. Det sikrede, at jeg fik rykket min virksomhed til udlandet på den rigtige måde. Jeg har været heldig med at kende folk, der har villet hjælpe mig med at komme igang, siger hun.

En åbenhjertig kultur i lys og varme

På de mange besøg hos Nihat fra 2013 og frem boede parret flere forskellige steder på den sydvestlige kyst ud mod Det Ægæiske Hav.

På kyststrækningen fra Izmir og ned til Antalya ligger flere af danskernes foretrukne feriedestinationer i Tyrkiet heriblandt Bodrum, Marmaris og ikke mindst Kusadasi.

Kusadasi ligger på den sydvestlige kyst i Tyrkiet ikke langt fra de populære feriedestinationer Bodrum og Marmaris.
Kusadasi ligger på den sydvestlige kyst i Tyrkiet ikke langt fra de populære feriedestinationer Bodrum og Marmaris. Foto: GoogleMaps

Da det endelige valg skulle træffes, var der ingen tvivl om, at parret ville bosætte sig i på den kyststrækning.

- Naturen, vejret, lyset og varmen. Livsstilen hernede giver bare mig en masse energi og overskud og inspiration, siger hun.

I hjemlandet blev Helana Nylander træt af dagligdagens trummerum og den private, indelukkede kultur.

- I Danmark har alle så travlt med at gå på arbejde for så at tage direkte hjem, at vi er meget lukkede omkring os selv. Hernede lever man mere i nuet og sætter nogle andre værdier højere, siger hun og fortsætter.

- Hernede prioriteres det at mødes og være sammen med mennesker i stedet for at gå direkte hjem efter arbejde, og det kan jeg virkelig godt lide.

Ingen tvivl om slutdestinationen

Da Helena Nylander tog det sidste skridt på rejsen og flyttede til Tyrkiet, besluttede parret sig for at bosætte sig i Kusadasi.

- Her er mange fastboende tyrkere og et velfungerende erhvervsliv. Her er gang i den og mennesker på gaderne og på cafeerne hele året rundt. Det ligger helt ud til kysten, og man har udsigt over til Samos. Det er en fantastisk by, siger Helena Nylander.

Foruden byens stemning og placering, har parret slået sig ned netop her, da Nihat driver en olivenfarm i udkanten af byen.

Byen ligger langs kysten, men strækker sig også op i de omkringliggende bjerge.
Byen ligger langs kysten, men strækker sig også op i de omkringliggende bjerge. Foto: Pixabay

Kusadasi er et populært turistmål blandt danskere. Byen er vokset fra at være en mindre turistby til i dag at være en by med knap 100.000 indbyggere.

Byens opland er bjergrigt og fra vandkanten får man hurtigt fornemmelsen af, at der dyrkes alt fra oliven til druer i det frodige og grønne landskab i udkanten af havnebyen.

I løbet af det første halve år er en del af tiden gået med at finde sig til rette som fastboende i Kusadasi.

Et af byens varetegn er den lille ø, Pigeon Island, der huser ruinerne af et gammelt fort, som i dag fungerer som turistattraktion og cafe.
Et af byens varetegn er den lille ø, Pigeon Island, der huser ruinerne af et gammelt fort, som i dag fungerer som turistattraktion og cafe. Foto: freeimages.com

Derudover er hverdagen som selvstændig blevet ganske anderledes for Helena Nylander. Hun kan nu gøre nogle af de ting, som hun savnede hjemme i Danmark.

- Når jeg trænger til at komme ud, tager jeg min blok og min computer under armen og sætter mig på en cafe eller ved vandet. Så sidder jeg og tænker tanker, får ideer og skriver nogle artikler. Det har en enorm værdi for mig, siger hun.

Parret nyder tilværelsen i byen og tager ofte på udflugt sammen. For Helena Nylander er det især på de små marinaer langs kysten, at man får fornemmelsen af det autentiske Tyrkiet.

- Det er her, man finder meget af den lokale stemning, og det er jeg bare vild med. Kører man en tur langs kystlinjen og besøger nogle af de helt små havnebyer, er det en oplevelse i sig selv, siger hun.

Fem anbefalinger til oplevelser i og omkring Kusadasi

Efesos

Foto: Unsplash
Opholder man sig i Kusadasiområdet, skylder man ifølge Helena Nylander sig selv at besøge den historiske by Efesos
 
I byen, som menes at være opført cirka 600 f.kr., finder man blandt andet ruinerne af Artemistemplet og Celcus.
 
Derudver er der lævn fra byens stadion, hvor der menes at være udkæmpet gladiatorkampe.
 
- Det er virkelig en stor oplevelse. Man får sådan en fornemmelse af at historiens vingesus, når man går rundt i byen, siger Helena Nylander. 

Gazi Begendi Park

Foto: Privatfoto
Har man behov for at se Kusadasi lidt fra oven, er der mulighed for netop det ved Gazi Begendi park, som byder på udsigt ud over byen. 
 
Parken ligger i forbindelse med et gammelt hospital, og der er både mulighed for at sidde på restaurant og nyde udsigten, men stedet bruges af mange lokale til at afholde picnics.
 
- Nihat og jeg bruger parken meget. Vi tager stole, lidt god mad og noget at drikke med, og så sidder vi ellers bare og hygger os og nyder den fantastiske udsigt. Det er et godt sted at kende, for der er ikke så mange turister, der kommer forbi, siger hun. 

Ladies Beach

Foto: Privatfoto
I Kusadasi findes der flere strande, men Ladies Beach er en af dest populære, og et af Helena Nylanders foretrukne steder i byen. 
 
Navnet er stammer fra den tid, hvor strandende i området var opdelt efter køn. I dag er stranden åben for alle og med sine 1 kilometer lange sandstrand og rene vand, er den et populært sted for både tursiter og lokale. 
 
 
Langs promenaden er der restaranter, barer og cafeer, så der er rig mulighed for at få noget at spise i løbet af dagen.
 
- Ladies Beach er en af mine favoritter. Der er en hyggelig stemning om søndagen, hvor de lokale kommer på stranden, siger Helena Nylander. 

Apollontemplet i Didim

Foto: Pixabay
En times kørsel fra Kusadasi mod syd, og man ankommer til den lille havneby Didim. 
 
Byen er kendt for sine sandstrande, en moderne marina og ikke mindst muligheden for at besøge ruinerne af Apollontemplet.
 
- Vi kan godt lide at køre til Didim på en fridag. Der er enormt hyggeligt, og så kan man besøge Apollontemplet, som bare er fascinerende at opleve, siger Helena Nylander.

Pigeon Island (Güvercin Ada)

Foto: freeimages.com
Et af byens varetegn ligger for enden af en 300 meter lang bro, der leder tursiter såvel som lokale ud til den lille ø, der går under navnet Güvercin Ada, som betyder 'Pigeon Island''. 
 
På øen ligger ruinerne af et fort, der stammer fra 1300-tallet.
 
I dag fungerer øen som udflugtsmål, og det gamle fort er blevet forvandlet til en hyggelig og smuk oase, hvor man også finder en cafe, der serverer tyrkisk mad. 
 
- Det er en hyggelig gåtur ud til øen og specielt om aftenen, hvor byens lamper spejler sig i vandet. Timer man det rigtigt, er det også et smukt sted at se solnedgangen fra, siger Helena Nylander.

- Som at kappe navlestrengen

Når man som 47-årig tager beslutningen om at flytte til udlandet, er det sjældent uden omkostninger, og der er ifølge Helena Nylander mange ting, man må give afkald på.

- Der er nogle ting, som følger en hele livet, og som man ikke kan skille sig af med, men ellers solgte jeg jo alt inden afrejse. Det var en meget mærkelig følelse. Det er på en måde navlestrengen, der kappes, siger hun.

Selvom Helena Nylander nyder tilværelsen med sin kæreste i Tyrkiet og ser frem til mange år i Kusadasi, så er det ikke helt uden omkostninger at være væk hjemlandet.

Afstemning

- Jeg savner min familie, og jeg savner især min søn, men sådan vil det være, og det har jeg afklaret mig med, siger hun.

For at udholde savnen til sine nærmeste har Helena Nylander en ambition om at rejse til Danmark minimum tre gange om året i forbindelse med højtider og fødselsdage.

Foruden familien er der nogle ting ved Danmark, den 49-årige terapeut og coach godt kan tænke på med en smule længsel.

Klimaet, naturen og ikke mindst kulturen i Kusadasi er nogle af de ting, der gør det svært for Helena Nylander at forestille sig at skulle bo i Danmark igen
Klimaet, naturen og ikke mindst kulturen i Kusadasi er nogle af de ting, der gør det svært for Helena Nylander at forestille sig at skulle bo i Danmark igen Foto: freeimages.com

- Når sommeren er god i Danmark, er de lange sommernætter i København jo bare noget helt særligt. De der ting, der kan være særegne ved Danmark, siger hun og fortsætter.

- Nogle gange kan jeg også godt savne den struktur, der er i Danmark. At der er styr på tingene. Kulturen er anderledes, men det er jeg også bare vild med, så jeg ville ikke lave det om, hvis jeg fik muligheden.

Når Helena Nylander dvæler over fremtiden, er der på nuværende tidspunkt ikke noget, der kunne få hende til at flytte tilbage til Danmark. Hun har dog en forhåbning om at finde et lille sted i Danmark, som hun kan kalde sit eget.

- Lige nu skal jeg falde på plads og skabe gode rammer her i Kusadasi, og så kommer de andre ting stille og roligt hen ad vejen, siger hun.