Familien besøgte mange fine strande i Nordjylland i campingvognen. Her er de ved Skiveren Strand.
Rejser

All Inclusive-ferie var dråben: Nu har børnefamilie skiftet flyrejserne ud med campingvogn og lokale eventyr

Annoncørbetalt indhold: Noget af det der belaster klimaet allermest er flyrejser. Heldigvis kan man få gode oplevelser sammen uden at rejse langt væk.

OM PARTNERSKABET

Denne artikel er produceret i samarbejde med Kia.

Strand og vand, tid til at være sammen – og masser af is.

Sådan lyder opskriften på en skøn ferie set med de fleste børneøjne, og så betyder det ikke så meget, om stranden befinder sig på en græsk middelhavsø eller hjemme i Danmark.

Det fandt 37-årige Anne-Lene Sand og hendes familie i hvert fald ud af sidste sommer, hvor de for første gang spændte en gammel campingvogn bag på bilen og satte kurs mod Nordjylland.

– Vi kørte bare rundt og slog os ned, hvor vi havde lyst, blandt andet ved Ertebølle, hvor vi udforskede flint og sten på stranden, oplevede de vilde bølger og skød med bue og pil på det lokale museum, forklarer Anne-Lene Sand.

Grøn køreglæde

Denne artikel er en del af artikelserien ’Grøn køreglæde’, der præsenteres i samarbejde med KIA.

Flere og flere danskere går nye veje for at leve et grønnere og mere bæredygtigt liv.

I denne artikelserie møder vi en række danskere, der på hver sin måde har forsøgt at bidrage til en mere bæredygtig hverdag ved at ændre deres transportvaner. De giver gode råd og inspirerer til, hvordan man skaber en grønnere hverdag.

Familien har ellers været blandt de millioner af danskere, der hvert år flyver ud i verden. Sidste år slog de danske lufthavne endnu engang passagerrekord med 18,2 millioner rejsende, og de mange flyrejser er en hård omgang for klimaet.

Derfor er der brug for alternative måder at tænke ferie på, og her er kør-selv-ferien med sit markant lavere CO2-udslip ved at finde vej ind i danskernes liv på ny.

Fik nok af overforbrug

Det var en all inclusive-ferie på Rhodos tidligere på sommeren, der for alvor satte gang i tankerne om at holde ferie på en anden måde hos Anne-Lene Sand og hendes mand Shawn Mosby, der sammen har børnene Håkon og Helena på fire år og to år.

– Det var første gang, vi var på all inclusive, og der var bestemt nogle gode ting ved den ferie: Vi havde masser af tid til at lege, hygge og være sammen. Men vi blev også overraskede over det massive spild af både mad, plastic og CO2, fortæller Anne-Lene Sand.

Familien boede på et resort i nærheden af lufthavnen, så hver dag fløj det ene fly efter det andet hen over hovederne på dem – og det gjorde indtryk.

– Det gik op for os, hvor mange fly, der egentlig er i luften hver dag. Vi har selv fløjet på ferie hvert år tidligere, og det bliver hurtigt bare en vane. Vi kan se i vores vennekreds, at der er en opfattelse af, at i sommerferien skal man flyve sydpå – og den holdning kunne vi godt tænke os at udfordre lidt.

Da de kom hjem, pakkede familien derfor bilen for at teste en alternativ ferieform med en brugt campingvogn, de havde købt for 30.000 kr.

– Vi satte os bogstaveligt talt med Google Maps og ledte efter en smuk kyststrækning i Danmark. Vi fandt noget, der lignede en strand og en plads, hvor vi kunne parkere i Nordjylland, og så kørte vi afsted, fortæller Anne-Lene Sand.

Selvom Danmark er fyldt med campingpladser, havde familien besluttet sig for, at de hellere ville finde nogle små, uforstyrrede steder.

– Vi ville gerne have mere frihed og komme lidt tættere på noget vild natur. Der er en forestilling om, at du skal rejse væk fra dit eget land for at kunne opleve og slappe af, men Danmark har en vildt spændende historie og natur at gå på opdagelse i, forklarer Anne-Lene Sand og tilføjer:

– Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle er lige glade for, at campingvogne holder på steder, som ikke er campingpladser. Men du må godt, hvis det er i kortere tidsrum og andet ikke er annonceret, forklarer hun.

Sommerferie uden fly

I år har familien bestemt at droppe flyrejsen og sætte sig ind i bilen for at tage på nye eventyr i Rock’n’Roll, som Håkon og Helena har døbt campingvognen. Det skyldes både deres erfaringer fra sidste sommer og et ønske om at rejse så CO2-besparende som muligt.

– Vi er kommet frem til, at vores børn ikke har brug for en flyrejse for at få en god ferie. De elskede ferien i Danmark, og taler lige så meget om campingvognen som charterferien, fortæller Anne-Lene Sand og fortsætter:

– Der er nogen, der mener, at vores lille bidrag ikke betyder noget i det store billede alligevel, men det gør det for os. Det er jo også en dannelsesrejse, og vi har et ansvar over for vores børn i forhold til at vise dem, at klimaet er noget, vi skal passe på, fortæller hun.

Og her er flyrejserne et godt sted at starte. Flyver du for eksempel en tur til Spanien, udleder du CO2 svarende til et års forbrug af strøm. Flyver du længere endnu, til eksempelvis Thailand og tilbage igen, svarer det til at køre 33.000 km i din bil.

Hvis man sammenligner CO2-aftrykket fra henholdsvis en flyrejse og en bilferie tur-retur fra København til Barcelona for en familie på fire, er det tydeligt, hvilken ferieform, der er mest miljøvenlig. På flyrejsen er det samlede CO2-aftryk 3200 kg CO2, hvorimod det samlede aftryk på bilferien kun når op på 660 kg CO2.

Ovenstående eksempler er fra den grønne tænketank Concitos beregninger for udledning af drivhusgasser og viser, at selvom din bil ikke er helt uskyldig i forhold til klimaet, kan du alligevel nå mange gange rundt i Danmark, før du kommer op på samme CO2-udledning som en Thailandstur.

Du kan faktisk køre hele Danmarks kyststrækning 4,5 gange.

– Ferien begynder, når vi sætter os ind i bilen

Familien bor til dagligt i Horsens, og Anne-Lene Sand er adjunkt på Institut for Kulturvidenskab på SDU, mens Shawn Mosby arbejder på MHI Vestas Offshore Wind som kvalitetsudvikler.

Uanset hvordan de rejser er det vigtigt for familien, at ferien ikke først begynder, når de er kommet frem. Derfor forsøger de at få feriestemningen til at indfinde sig fra det øjeblik, alle mand har sat sig til rette i bilen.

– Det er selvfølgelig for, at transporttiden ikke skal føles så lang for ungerne, men det er lige så meget til os forældre, så vi også husker at nyde turen i stedet for bare at drøne afsted på motorvejen med skyklapper på, forklarer hun.

Familiens fem bedste råd til køreturen med børn

 1. Lad ferien begynde i bilen

  Det er svært for børn at skulle sidde stille i bilen, så sørg for at gøre køreturen til en oplevelse i sig selv.

   

  – For os starter ferien i det øjeblik, vi sætter os ind i bilen – ikke først, når vi kommer frem, fortæller Anne-Lene Sand.

 2. Hold flere små pauser

  I stedet for bare at køre mod jeres mål med skyklapper på, så hold et kort stop, hvis I kommer forbi en flot strand, en troldeagtig skov eller en smuk udsigt.

   

  – Det er også sjovt med en lille skattejagt eller kører I om aftenen, så læg jer ud under nattehimlen og se på stjerner.

 3. Drop iPads og telefoner

  Vær til stede i bilen, og udnyt tiden til at snakke om det, I kører forbi.

   

  – Vi hører også masser af lydbøger sammen, fortæller Anne-Lene Sand.

 4. Lad børnene være med til at bestemme

  Hvis I alligevel ikke har planlagt noget på forhånd, så inddrag ungerne, og lad dem være med til at bestemme, hvad der skal ske.

   

   – Det skal selvfølgelig passe ind i jeres planer, men hvis I alligevel kører eksplorativt, så lad ungerne bestemme, om I for eksempel skal køre til højre eller venstre undervejs.

 5. Udnyt Danmarks attraktioner

  Kører I rundt i Danmark, kommer I forbi et væld af små, fine attraktioner, som I kan holde ind og krydre turen med.

   

  – Vi besøgte for eksempel Ørnereservatet og Rubjerg Knude Fyr, og det kan anbefales, fortæller Anne-Lene Sand.

Kilde: Anne-Lene Sand.

Familien holder gerne en masse små stop undervejs. Da turen gik mod Nordjylland i sommer, stoppede de for eksempel i en genbrugsforretning og købte en stor stak Anders And-blade med til ferien.

– Vi sidder heller ikke med iPads eller telefoner i bilen, men bruger i stedet tiden på at hyggesnakke om, hvor vi kører hen, og hvad vi kommer forbi på vejen, fortæller Anne-Lene Sand.

’Ud på tur, aldrig sur’

Første stop på ferien var en lille strand ved Ålbæk syd for Skagen, hvor familien parkerede bil og campingvogn lige ned til stranden. Her gravede de huller i sandet en hel dag og spiste masser af is.

– Vi er meget optaget af de små mikroeventyr, der kan opstå spontant, når du dykker ned i et bestemt sted og udforsker dets potentiale. Det behøver ikke at være Tivoli og Kids Club det hele, men kan også bare være at tage på tur sammen, fortæller hun.

Familien har sit eget mantra, som især ungerne er helt med på: ’Ud på tur, aldrig sur’. I løbet af ferien bragte de små eventyr dem til løb i klitterne, på jagt efter flintesten på stranden og badning i Vesterhavets vilde bølger.

– Det handler som forældre om at give slip og følge i børnenes fodspor, og det kommer der altså mange fine oplevelser ud af. Min mand og jeg så også solnedgange, når børnene sov, og spillede kort inde i campingvognen med en lommelygte for ikke at vække børnene, og det var jo vildt hyggeligt.

Afstemning

Overvejer du at skære ned på flyrejserne i år?

Familien havde dog også en overnatning på Ålbæk Campingplads, men de følte sig lidt som ’ubagte campister’.

– Vi spiste is, og børnene kørte i mooncars og hoppede på hoppepude, men vi fik det også ret hurtigt sådan: ’Skal vi ikke køre ned på den der lille strand igen?’

Nye grønne vaner

Anne-Lene Sand og hendes familie er blevet så glade for ferien på fire hjul, at de også rullede ud på små weekendture i sensommeren for at bryde hverdagsrutinerne og få feriefornemmelsen til at fortsætte lidt længere.

Til sommer planlægger de at køre rundt omkring i Småland i Sverige og også tage et par uger til at udforske nye steder i Danmark.

I forhold til at passe godt på vores klode, er flyrejserne selvfølgelig ikke det eneste problem. Der er mange andre ting, der udleder store mængder CO2, hvilket familien også er bevidste om, selvom Anne-Lene Sand understreger, at de bestemt ikke er hellige.

– Vi er i en periode, hvor vi udforsker, om vi kan gøre nogle ting på en anden måde. Vi har talt om at lave en klimaplan i familien for at se, hvor meget CO2, vi egentlig udleder. Det kan være mange ting: Mad, plastic, transport. Det er alle de dagligdags rutiner, som er svære at bryde med, forklarer Anne-Lene Sand.

De har for eksempel også lavet en aftale med vennefamilie, hvor de vil forsøge at deles om deres bil i ugens løb.

– Der er mange måder at gøre det på, og lige nu prøver vi nogle forskellige ting af. I forhold til ferie udforsker vi ferie med campingvogn, og det kan godt være, vi lander et andet sted, men for os virker det rigtig godt lige nu, slår Anne-Lene Sand fast.

Hun opfordrer andre forældre til at kigge deres egne ferietraditioner efter i sømmene. Måske ligger ferielykken et andet sted end i et fly sydpå?

– Jeg har ikke det gyldne svar på, hvordan andre skal rejse og opleve. Det er slet ikke mit ærinde, men jeg synes alle har en pligt til at gentænke, hvad der giver mening, når vi rejser, og måske får øjnene op for de små og mere lokale destinationers potentiale.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.