16x9

Familie med to små børn skifter lejligheden ud med bus fra 1963

Betalt partnerskab med IKEA

Familien Ekstrand flytter ind i en 56 år gammel veteranbus for at forene iværksætteri med familieliv og for at få mere tid til hinanden.

Villa, Volvo og vovse - sådan ser formlen på et familieliv ud for mange danskere. Men hos familien Ekstrand har de slået villaen og Volvoen sammen.

Deres hjem har nemlig hjul, fire store bilsæder og et rat i den forkerte side.

De har købt en 12 meter lang veteranmilitærbus fra 1963, som skal være deres hjem. Det seneste halve år har de knoklet for at lave den om til et hjem, hvor de kan bo og leve sammen – uden toilet og bad, men det vender vi tilbage til.

I denne måned sætter Josefine og Emil Ekstrand på hver 34 år og børnene Leopold på fire år og Hilma på halvandet år sig til rette på de store, bløde bilsæder og sætter kursen mod Portugal og en ny hverdag. Ingen af dem har prøvet at bo i en bus før.

Indtil for et halvt år siden kunne ingen af dem køre bussen. Men drømmen om at bruge meget mere tid sammen og se verden, mens børnene er små, fik dem til at lede efter en ny måde at bo på.

Hamsterhjulet drønede afsted

Hverdagen rullede derudad hos Josefine og Emil Ekstrand. Sammen ejer og driver de virksomheden LeoLeo, hvor de designer og sælger bæredygtige produkter til børn såsom rangler, putteklude og sengetøj.

Parret boede i en lejlighed på Nørrebro i København, deres søn Leopold gik i børnehave, og barslen med lille Hilma var ved at nå til vejs ende.

Vores anderledes hjem

Denne artikel er en del af serien ’Vores anderledes hjem’, der præsenteres i samarbejde med IKEA.

I serien møder vi danskere, der bor lidt anderledes end de fleste. Vi sætter fokus på, hvorfor de bor, som de gør, og hvad det betyder for deres hverdag, at de har indrettet sig på en anden måde end flertallet.

Det var sådan set et helt almindelig børnefamilieliv i Danmark. Men indeni både Josefine og Emil var der en længsel efter noget andet.

- Nu var vi i 30’erne, og hamsterhjulet kørte bare derudaf med børn i institution og arbejde. Vi så nærmest kun vores søn om morgenen før arbejde og børnehave og om eftermiddagen efter en lang dag. Vi måtte høre fra pædagoger, hvad vores eget barn havde lavet hver dag, for vi vidste det jo ikke selv. Vi var altid trætte, når vi var sammen, og jeg tænkte bare, at der må være noget andet end det her, fortæller Josefine Ekstrand.

Parret er langt fra de eneste, som ønsker at bruge mere tid sammen. Mere end hver fjerde dansker i alderen 30 til 39 år drømmer om at få mere tid med familien i 2019. Det viser en undersøgelse lavet af Wilke for avisen.dk

Familien på fire har solgt lejligheden på Nørrebro og har brugt et halvt år på at ombygge bussen.
Familien på fire har solgt lejligheden på Nørrebro og har brugt et halvt år på at ombygge bussen. Foto: Privatfoto

Blandt de danskere var Josefine og Emil, som gerne ville ud og rejse og være mere sammen alle sammen.

Den drøm kunne fint passe sammen med deres virksomhed, som de kan drive alle steder med internet. Men de kunne ikke helt finde den rigtige måde at opfylde drømmen på.

Skulle de leje huse og hytter gennem Airbnb og flytte fra sted til sted? Den mulighed skød de ned, for det ville være for stor en omvæltning for børnene hele tiden at skifte hjem.

Og så er der også lige det med risikoen for at ødelægge andre menneskers ting, når man flytter ind med to små tornadoer. De kunne ikke rigtig se, hvordan det skulle hænge sammen.

Lige indtil de en aften gik en tur på stranden i Rågeleje.

Nyt hjem for 20.000 kroner

Det var mødet med et ældre ægtepar, der satte bustankerne i gang hos Josefine og Emil Ekstrand.

De var ude og gå en aftentur på stranden i Rågeleje i Nordsjælland, da de kom forbi et par. Manden og kvinden sad ved siden af en brun autocamper og skålede i rosé. Der var noget ved dem, som fik Emil til at gå hen og sige ’dav’, og de faldt i snak.

Blå bog

Josefine Ekstrand, 34 år, cand.design fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole.

Emil Ekstrand, 34 år, uddannet kropsterapeut og mekaniker.

Sammen ejer og driver de virksomheden LEOLEO.

Følg med i buseventyret på Instagram: @leoleojournal

Ægteparret fortalte om, hvordan de havde rejst verden rundt i autocamper sammen med deres børn. De havde haft masser frihed og tid sammen.

- Efter vi havde snakket med dem, havde vi det bare sådan, at ”wow, det er det her, vi skal”. Det gav så meget mening. Vi ville både kunne rejse og være sammen, uden vi hele tiden skulle flytte ud af ét hus og ind i et nyt, siger Josefine Ekstrand.

Parrets to børn har hver sin seng i bussens lille børneværelse.
Parrets to børn har hver sin seng i bussens lille børneværelse. Foto: Privatfoto

Der findes ikke tal på, hvor mange danskere, der bor i en bus. Og hverken Josefine eller Emil Ekstrand har prøvet at bo i en bus før eller været særlig meget på camping for den sags skyld – og ingen af dem havde stort kørekort til at måtte køre en bus. Men den slags detaljer kunne løses.

Da de fandt en gammel militærbus fra 1963 i Sverige, købte de den for godt 20.000 kroner. Emil Ekstrand gik i gang med at tage det store kørekort, og samtidig gik parret i gang med at forvandle veteranbussen til deres kommende hjem.

Ingen toilet og bad

Cirka 20 kvadratmeter stor er bussen indvendigt. Derfor har familien virkelig skulle tænke i smarte løsninger for at kunne presse et helt børnefamilieliv ind i den. Alle deres ting i den treværelses lejlighed på Nørrebro i København skulle vurderes hårdt og kontant. Kun det vigtigste kunne få lov at komme ind i bussen.

- Vi vil det her så meget, så hvis jeg skal leve med kun at have to skjorter de næste to år, så gør jeg gerne det. Jeg vil hellere leve med kun de to skjorter, end jeg vil fortryde, at jeg ikke fulgte den her drøm, siger Emil Ekstrand.

Parret har stort set lavet alt om i bussen, så den passer til dem og børnene. Og den proces har været én lang læring.

For eksempel forelskede Emil Ekstrand sig i nogle klassiske, tunge trægulve og tænkte, at det ville passe perfekt ind i deres nye bushjem. Men når du tager nogle meget tunge gulvbrædder og putter ind i en gammel militærbus, så får bussen pludselig svært ved at trække vægten. Og så måtte de vinke farvel til deres drømmegulv.

Afstemning

I stedet har de lagt et lyst finergulv, som passer godt med resten af de møbler, parret har bygget selv.

Isolering i bussen skulle de ikke tænke på, for det havde den allerede.

Bagerst i bussen er børneværelset, hvor Hilma og Leopold har hver sin seng ovenpå et smart skuffemodul, som Josefine og Emil Ekstrand selv har lavet. Her har ungerne deres legesager og tøj, ligesom der er små skabe oppe ved loftet.

Derudover er der i bussen det, som man i et almindeligt hus ville kalde et køkken-alrum. I bussen er det nærmere et køkken-stue-soveværelse-bilsæde-rum. Der var allerede et køkken i bussen, da de købte den, men det er revet ud og erstattet med et delvist selvbygget køkken.

Derudover er der et bord, som kan klappes op, et hjemmelavet legekøkken og en hjemmebygget seng, hvor forældrene sover. Forrest er de fire sæder og rat i højre side, fordi man i Sverige stadig kørte i venstre side, da bussen blev lavet. Og så er der ikke mere. Heller ikke toilet og bad.

De fleste småbørnsforældre ville nok få sved på panden ved tanken om ikke at have et ordentligt toilet og bad, men det har Josefine og Emil Ekstrand en løsning på: Porta Potty. Et bærbart toilet, du kan have stående inde i et skab og tage ud, når det skal bruges.

Det bærbare toilet er en almindelig løsning i campingvogne med mindre plads, men forskellen er bare, at familien ikke skal på campingferie. De skal undvære toilettet i ret lang tid.

Badet regner familien med at kunne tage udendørs. De sætter nemlig kursen mod Portugals varme, lige så snart bussen er gået igennem syn i denne måned. Og selv om det lyder som om, familien skal afsted på solskinsferie, så er det slet ikke det, deres ny liv i en bus handler om.

Rigdom er at være sammen

Når familien triller afsted mod deres nye hverdag i den 56 år gamle militærbus, er det en drøm, der går i opfyldelse. Men det er ikke selve det at bo i bussen, der er drømmen. Det er den frihed og tid sammen, som livet i bussen kommer til at give dem.

- Vores børn er små i så kort tid. Det er nu, vi skal gribe muligheden for at være mere sammen. For os er rigdom at være sammen med hinanden, og hvis vi kan få det på 20 kvadratmeter i en bus, så gør vi det. Vi har ikke råd til drømmehuset med havudsigt i Danmark, hvis vi også gerne vil bruge meget tid med hinanden, siger Josefine Ekstrand og fortsætter.

- Nu kan vi køre hen til en strand, parkere bussen der, og så kan børnene lege udenfor, mens vi laver lidt arbejde på computeren. Det er dét scenarie, jeg har i hovedet, når jeg forestiller mig, hvordan vores nye liv bliver.

Deres nye liv i bussen er nemlig ikke en ferie. Virksomheden skal passes ganske som sædvanlig, så der kommer penge ind, og Portugal er valgt som første rejseland, fordi en del af varerne i parrets virksomhed bliver produceret her.

Forskellen er bare, at de vil arbejde og være sammen med børnene på samme tid.

Josefine og Emil Ekstrands 5 gode råd til dig, der overvejer at flytte ind i en bus

Kig til nabolandene

Foto: Unsplash
Led efter en bus i Sverige eller Tyskland.
 
Her er markedet meget større, og du kan finde flere utraditionelle busser såsom en militærbus eller gammel skolebus.

Tag stort kørekort

Foto: Privatfoto
Vær indstillet på at tage det store kørekort, så du kan køre bussen.
 
Alternativt kan du købe en autocamper på under 3.500 kilo, som du gerne må køre med almindeligt kørekort.

Brug en ekspert

Foto: Privatfoto
Tag en fagkyndig med ud og se på den bus, du gerne vil købe.
 
Hvis du ikke selv er busmekaniker eller lignende, er det en rigtig god idé at have en med, som kan tjekke bussen igennem og give dig et billede af standen.

Bliv værktøjsekspert

Foto: Unsplash
Lær forskelligt værktøj at kende, og find eventuelt tutorials til at bygge møbler på YouTube.
 
Du kan bygge rigtig meget interiør selv, og du behøver ikke være særlig handy for at kunne finde ud af det.

Tro på det

Foto: Unsplash
Hvis du virkelig gerne vil bo i en bus, så kan det selvfølgelig lade sig gøre. 
 
Det kræver bare en stor indsats og masser af engagement.

Hvornår de kommer hjem igen, ved de ikke. Faktisk aner de ikke, hvordan det her kommer til at forløbe.

- Vi ved ikke, hvad vi har rodet os ud i. Til familie og venner har vi sagt, at vi kommer hjem om et år. Måske ender det med, at vi triller tilbage til Danmark om tre måneder, fordi vi hader det. Men så har vi i det mindste prøvet og skal ikke se tilbage og fortryde, at vi aldrig gjorde forsøget, forklarer Emil Ekstrand, som bliver bakket op af sin kone:

- Jeg er grundangst for at se tilbage på mit liv og fortryde. Jeg vil hellere fucke op fire millioner gange, end jeg vil fortryde, at jeg ikke turde rejse med min familie, så vi kunne være sammen. Så nu gør vi det, slutter Josefine Ekstrand.