16x9

Det startede som en joke, men endte med at ændre deres syn på livet

Betalt partnerskab med Sunweb

For tre år siden drog Simon Madsen og Anne Lyhne med deres tvillinger til Bulgarien. Det ændrede deres liv for altid.

I den bulgarske by, Pirne, sidder Anne Lyhne på hjemmets 2. sal og lægger de sidste penselstrøg på et maleri af Kim Larsen. Det er eftermiddag, så de syv-årige tvillinger Franka og Janus er kommet hjem fra skole, og de har også fundet penslerne frem, mens deres far står i køkkenet og laver aftensmad.

Mellem penselstrøgene søger Annes blik ud af gæsteværelsets altanåbning, hvorfra livet går sin stille gang i landsbyen, der har været familiens hjem gennem tre år. Det er i øjeblikke som disse, at Anne bliver mindet om, hvorfor Danmark blev byttet ud med Bulgarien.

- Tid er det, vi har vundet ved at være her. Tid til at være sammen som familie og tid til at lave det vi har lyst til, siger 40-årige Anne Lyhne.

I 2016 traf hun og hendes mand, Simon Madsen, en radikal beslutning. De solgte deres nedlagte landbrug, pakkede bilen og indstillede GPS’en til en by i Bulgarien, de aldrig havde været i før – 2700 kilometer fra deres hjem på Lemvig-egnen.

Varmere himmelstrøg

Denne artikel er en del af artikelserien ’Varmere himmelstrøg’, der præsenteres i samarbejde med Sunweb.

I serien stiller vi skarpt på nogle af danskernes foretrukne rejsedestinationer – herunder nogle græske øer, Tyrkiet og Bulgarien.

Vi møder både lokale beboere og danskere, der har en stærk tilknytning og et indgående kendskab til disse destinationer.

De vil inspirere og give dig aktuelle og autentiske tips, som du kan benytte, næste gang du skal på ferie.

Beslutningen bundede i, at familien var trætte af at mangle overskud i en stresset hverdag, hvor den ene dag tog den anden, og hvor de var trætte af et arbejdsmarked, der ikke levnede meget overskud til familieliv og oplevelser sammen.

- I Danmark kunne jeg bare se det der arbejdsmarked af et hamsterhjul, som jeg skulle løbe i 40 år endnu. Vi synes heller ikke, det var rigtigt at få to børn og så bare parkere dem i en børnehave – det virkede bare ulogisk for os, fortæller Anne.

Idéen om at flytte til Bulgarien var egentlig opstået som lidt af en joke. Annes mand, Simon, havde i forvejen nogle venner, der boede i den bulgarske by Sokol, og de talte rigtig varmt om landet.

Familien fandt den rette balance mellem arbejde, økonomi og familietid i Bulgarien.
Familien fandt den rette balance mellem arbejde, økonomi og familietid i Bulgarien. Foto: Privatfoto

Derudover var et vigtigt parameter, at her var billigt at leve, så familiens økonomi kunne hænge sammen. Simon blev i 2009 tilkendt en førtidspension som følge af en kronisk depression, og derfor var det ønsket om et større økonomisk råderum og mere tid til børnene, der fik spøgen til at blive alvor.

- For mig var det totalt langt ude, for selvfølgelig kunne vi ikke tage til Østeuropa. Til at begynde med vidste vi jo nærmest ikke, hvor landet lå, men det var alligevel blevet sådan en saying, at ”vi kan jo altid tage til Bulgarien”. Og så begyndte vi egentlig at overveje det lidt nærmere, smågriner Anne, der i dag er fuldtidskunstner, mens Simon, der tidligere arbejdede som brugsuddeler, har taget sin førtidspension med sig til Bulgarien.

- Vi tænkte, at vi ligeså godt kunne indrette os, så vi kan lave dét, vi godt kan lide at lave. Jeg maler billeder, og Simon er husfar og tager sig af os allesammen.

Frihed til at rejse

I Bulgarien er leveomkostningerne betydeligt lavere end i Vesteuropa. Ifølge Anne Lyhne er madbudgettet kun en tiendedel af det, det var, da de boede i Danmark, og deres første hus lejede de for blot 1500 kroner om måneden, ligesom de har købt deres nuværende hus kontant.

Tal fra Eurostat (EU's statistikorganisation) viser da også, at Bulgarien er blandt de lande, der har de laveste leveomkostninger i EU.

Den økonomiske frihed bruger familien til at være sammen – blandt andet når de rejser det nye hjemland tyndt. Specielt i de første par år udforskede de Bulgarien, før børnene begyndte i skole.

Tvillingerne Franka og Janus er med på tur i klipperne ved byen Ahtoplo, der ligger ved den bulgarske sydkyst.
Tvillingerne Franka og Janus er med på tur i klipperne ved byen Ahtoplo, der ligger ved den bulgarske sydkyst. Foto: Privatfoto

Familien har været vidt omkring, og ferier og besøg fra Danmark udnyttes som regel til at opleve endnu mere af deres ny hjemland. De kører til kysten, tager på vandreture i bjergene, står på ski og bader i varme kilder.

- Vi er meget frie til at rejse og har efterhånden været på kryds og tværs af Bulgarien. Vi tager ofte til vandet, da vi kun bor en halv time fra Sortehavet, og så er vi jo også tæt på bjergene, hvor vi står på ski om vinteren, siger Anne.

Familiens rejseanbefalinger i Bulgarien

Historiske bygninger i Nessebar

Foto: Pixabay
Tag til den smukke, gamle by Nessebar, hvor man fornemmer historiens vingesus. Her finder man velbevarede bygninger fra 1700-tallet, som er på UNESCO’s verdensarvsliste.
 
Har man mulighed for det, kan man undgå højsæsonen, hvor man må dele byens specielle aura med andre turister. En oplagt mulighed for sightseeing er Mitropolia-ruinen, der vidner om en svunden tid.  
 
Det er oplagt at tage en gåtur gennem gaderne og se de mange kirker og gamle træhuse, der kendetegner middelalderbyen, som samtidig byder på strande, der betragtes som nogle af de bedste langs sortehavskysten.
 
Når solen er gået ned, kan man bevæge sig ud og finde et lækkert måltid på en af byens mange fiskerestauranter, der altid har rimelige priser.

Jeepsafari

Foto: Privatfoto
Bliv hentet på dit hotel af en gammel militærjeep og tag med ud i den bulgarske outback. Her fræser man afsted i store mudderpøle og kører op og ned ad bakker i så høj fart, at vandet sprøjter op.
 
Chaufførerne ved lige, hvad de skal gøre, så man kommer til at hoppe op og ned, så ens nyrer hopper og danser.
 
På turen kommer man gennem smuk og uberørt natur med udsigt til hav og marker, men man gør også holdt undervejs, hvor der er mulighed for at smage på den lokale honning eller få serveret en god, bulgarsk frokost med råvarer fra lokalområdet.
 
Køreturen er en smuk naturoplevelse kombineret med action, der ofte bliver dokumenteret af en kameramand, der optager turen fra start til slut.

Sozopols sandstrande

Foto: Pixabay
En times kørsel fra feriebyen Sunny Beach ligger fiskerlandsbyen Sozopol, hvor der også findes nogle dejlige, gyldne sandstrande.
 
Byen er langt fra ligeså turistet som Sunny Beach, men er alligevel populær på grund af sin gamle bydel, der bestemt er et besøg værd. Bydelen skyder ud fra kysten på en lille halvø, hvor slentreture er oplagte i de smalle, brostensbelagte gader.
 
I Sozopols nye bydel finder man et stort udvalg af restauranter, der både serverer lokale og internationale måltider.

- Da jeg mødte Simon, var jeg lige blevet færdig med min uddannelse, og så fik vi lige tvillinger, købte hus og fik fuldtidsarbejde, og det hele blev bare for meget for mig. Jeg fik lyst til at stikke af fra det hele - og det kan man jo også godt sige, at vi gjorde, griner hun.

I turistøjemed er Bulgarien mest kendt for feriebyen Sunny Beach, og det har førhen afskrækket mange fra at besøge landet. Det er da heller ikke et sted, der tiltaler familien fra Vestjylland, der i stedet opsøger landets mere autentiske steder og især nyder godt af naturen og vejret, der er sommervarmt fra maj til oktober.

Bulgariens seværdigheder

Udover det lune vejr, de flotte strande og de mange bjerge elsker familien den bulgarske vin, der dyrkes rundt om i hele landet. Ifølge Anne drikker hun og hendes mand ikke andet end vin, der er produceret i Bulgarien, fordi kvaliteten ifølge dem er helt i top. Men vigtigst af alt fungerer familiens hverdag blandt lokalbefolkningen, der har været åbne og imødekommende lige fra starten.

- Bulgarerne er et meget, meget hjerteligt folkefærd. Selvfølgelig skal de lige se os an og finde ud af, hvad vi er for nogen, men vi er simpelthen blevet taget så godt imod og får hjælp alle steder fra, siger Anne.

Et helt andet liv

For familien har det naturligvis været en stor omvæltning at bosætte sig i det østeuropæiske land. Mange steder i Bulgarien er de små landsbyer nærmest mennesketomme, og her er der oftest kun nogle faldefærdige skure tilbage.

Sådan er det dog ikke i Pirne, der blot ligger en halv times kørsel fra Burgas, der er på størrelse med Aarhus. Anne og Simon sammenligner dét at bo i Pirne med at bo i Danmark i 50’erne. I den lille landsby, hvor der bor cirka 400 mennesker, kæmper de fleste for at have råd til dagen og vejen. Og det er noget, der sætter tilværelsen i perspektiv, mener de:

Familien nyder at blive kølet ned i familiens badebassin i haven. Her det Simon og tvillingerne, der tager sig en dukkert.
Familien nyder at blive kølet ned i familiens badebassin i haven. Her det Simon og tvillingerne, der tager sig en dukkert. Foto: Privatfoto

- Det er et fundamentalt anderledes land end velorganiserede Danmark. Derhjemme diskuteres det, om man må få hvide boller til en børnefødselsdag, hvor de her går mere op i, om man får noget at spise i morgen, siger Anne, og Simon supplerer:

- Vores opfattelse af verden er anderledes, efter at vi er taget herned. Her i byen har vi 100 megabit internet, men man kører også i hestevogn og har toilet i haven. Så de luksusproblemer, man har i Danmark, forsvinder lidt her.

At Pirne er helt anderledes end danske provinsbyer, ser man tydeligt. I byens køkkenhaver planter mænd og koner i uldent tøj deres egne grøntsager, og nogle steder holder man høns og grise. Geder bræger, og hunde gør, mens bedstemødre holder øje med livet fra byens bænke.

Selvom de lokale har taget imod børnefamilien med åbne arme, undrer de sig over, hvorfor de valgte at rejse fra et rigt og på mange måder privilegeret land som Danmark.

- De synes, vi er bindegale, og har svært ved at forstå, hvorfor vi af egen fri vilje har slået os ned her. Mange af de unge her i landet rejser jo den modsatte vej, så det er lidt af et paradoks for dem, griner Anne.

Afstemning

Beslutningen om at rykke teltpælene op af den jyske muld er dog ikke blevet fortrudt ét sekund. Flytningen har betydet, at familien har fået masser af tid til hinanden og et økonomisk overskud, de aldrig har haft i Danmark.

- Simon fik sin depression, fordi han arbejdede alt for meget førhen. Det var også det, der satte nogle tanker i gang hos os. Vi ville ikke leve et liv, hvor man bare skal arbejde og atter arbejde for at få penge nok til at få lov til at kradse af engang. Det liv var simpelthen for fattigt.

Ingen planer om at vende hjem

Alt i alt har familien det rigtig godt. Børnene stortrives og taler nu både engelsk og bulgarsk foruden deres modersmål. Huset i Pirne er stort og moderne – og så er der plads til venner og familie, når de kommer på besøg fra Danmark.

At undvære den øvrige familie derhjemme i lange perioder er selvfølgelig et afsavn udenlandsdanskerne lever med. Men når det er sagt, så har Anne og Simon ingen planer om pakke familiebilen og indstille GPS’en til en dansk destination.

- Vi tog afsted på ubestemt tid, og jeg tror ikke, vi kommer tilbage foreløbigt i hvert fald. Det er alt for spændende at være her, og der er så mange andre oplevelser, vi bliver rige på, siger Anne