Camilla Amalie von Scholten forlod Danmark som 26-årig for at tage et job i Beijing, Kina. Ni år senere bor hun stadig i Asien, og hun har ingen planer om at vende hjem lige foreløbig.
Rejser

Sagde ja uden at tøve: 26-årig anede ikke, hvad udlandseventyr skulle føre til

Annoncørbetalt indhold: Et spændende jobtilbud fik Camilla Amalie von Scholten til at forlade familie og venner og starte en ny tilværelse i Beijing.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Emirates.

26-årige Camilla Amalie von Scholten fik et chok, da hun steg ud af bilen i Beijing og kiggede sig omkring. De enorme højhuse med over 100 etager tårnede sig op over hende. Som hun stod der midt i den hektiske trafik og det enorme menneskemylder, følte hun sig pludselig meget lille og alene.

Dyttende scootere kørte zigzag ind og ud mellem den tunge trafik, der sneglede sig afsted. Gennem menneskemylderet på fortorvet fik hun lejlighedsvis øje på skilte, der alle stod på kinesisk. Et sprog, hun hverken kunne læse eller tale.

Det var blot ni timer siden, at hun havde sagt farvel til både familie, venner og den trygge og velkendte hverdag i København.

­– Jeg følte mig meget alene og nervøs over at være et sted, hvor ingen talte engelsk. Men samtidig var det også vildt spændende. Det var jo det, jeg havde drømt om, fortæller Camilla Amalie.

Rejsen østpå

Denne artikel er en del af artikelserien ’Rejsen østpå’, der præsenteres i samarbejde med Emirates.

I serien sætter vi fokus på spændende rejsedestinationer i Østen – herunder Malaysia, Kina, Thailand og Australien.

Vi møder danskere, der har en stærk tilknytning og et indgående kendskab til disse destinationer.

De vil inspirere og give dig aktuelle og autentiske tips, som du kan benytte, næste gang du skal på ferie.

Nogle måneder forinden havde hun modtaget et opkald med et tilbud om at arbejde som designer i en stor dansk modevirksomhed. Det takkede hun ja til uden at tøve – også selvom arbejdsstedet lå over 7.000 kilometer væk.

På det tidspunkt var Camilla Amalie von Scholten single, fri af forpligtelser og med frihed til at følge sin mavefornemmelse.

I dag er der 1.6 millioner enlige voksne i Danmark, og det svarer ifølge Danmarks Statistik til 37 procent af det samlede antal voksne i landet.

Hvor singlelivet tidligere blev opfattet som en venteposition, er det for mange i dag mere et springbræt til at udleve ens drømme. Og netop friheden til at være spontan gjorde Camilla Amalie von Scholten brug af, da muligheden for et udenlandseventyr bød sig.

– Det er en kæmpe udfordring at flytte til et nyt land alene, men jeg lykkelig over, at jeg kastede mig ud i det. Man kan så meget mere, end man tror, når man står på egne ben, fortæller Camilla Amalie von Scholten.

Oprindeligt havde hun regnet med, at eventyret i Beijing ville strække sig over et-to år, men Kina og den asiatiske kultur bød på mange overraskelser og oplevelser, der gjorde indtryk. Så det, der skulle have været en midlertidig udenlandstur, har udviklet sig til en årelang rundrejse i Asien, der endnu ikke har fået en slutdato og måske aldrig får det.

Farvel til en tryg hverdag

Camilla Amalie von Scholten er vokset op i Kolding sammen med sine forældre og søster og har altid elsket at rejse og opleve verden.

De sidste to år af sin bachelor i Fashion & Textiles Design læste hun i Milano og var undervejs i studiet også i praktik i Shanghai.

Det var virkelig hårdt, men jeg blev ved med at sige til mig selv, at jeg altid kunne tage hjem, hvis jeg ikke blev glad for at være i Beijing

Camilla Amalie von Scholten

– Efter de to år i Milano kunne jeg mærke, at jeg slet ikke var færdig med at opleve verden, forklarer Camilla Amalie, der efter studiet havde tre måneder i København, inden turen gik til Kina.

På trods af rejselysten var det hårdt at skulle sige farvel til venner og familie. Inden køreturen til lufthavnen, hvor flyet til Beijing ventede, måtte hun lige synke en ekstra gang, inden hun satte sig ind i bilen.

Hun forlod sin lejlighed, sine veninder, sin søster og forældre – alt det trygge, hun kendte. På turen til lufthavnen kunne familien da heller ikke holde tårerne tilbage.

– Det var virkelig hårdt, men jeg blev ved med at sige til mig selv, at jeg altid kunne tage hjem, hvis jeg ikke blev glad for at være i Beijing, fortæller Camilla Amalie von Scholten.

Helt nye omgivelser på godt og ondt

Selvom hun havde oplevet den kinesiske livsstil under sit praktikophold i Shanghai, var hverdagen i Beijing fyldt med udfordringer og overraskelser.

Al kommunikation i byen foregår nemlig på kinesisk – uden undtagelse. Og det kan godt være lidt overvældende, når man ikke selv taler et ord kinesisk.

Hun følte sig magtesløs. Hun var for eksempel nødt til at bede sine kinesiske kollegaer om hjælp til selv de mindste praktiske ting som at åbne en bankkonto, få styr på sin lejlighedskontrakt og få internettet til at virke.

– Det var virkelig svært for mig, da jeg er et totalt ordensmenneske. Jeg havde svært ved ikke selv at være i kontrol over mit liv og min hverdag, forklarer Camilla Amalie.

Hun ville ønske, hun havde lært sproget bedre, fordi det ville have gjort mange af de små ting i hverdagen lettere.

Afstemning

Ville du turde at flytte til et andet land alene?

Det tog tid for hende at finde sig til rette i de nye og meget anderledes omgivelser. Kommunikationsbarrieren var én ting, men også hverdagsrytmen krævede tilvænning.

Arbejde blev nummer et

Camilla Amalie von Scholten kendte ikke et øje i millionbyen. Selvom hun syntes, Bejing var spændende, var hun pludselig også meget langt hjemmefra, og hun følte sig meget alene i starten.

Derfor brugte hun al sin energi på sit nye job, hvor hun skulle designe tøj til kineserne i en helt anden stil end den minimalistiske nordiske, hun kendte hjemmefra. Nu skulle der i stedet fuld knald på farver, pels og luksuriøse materialer.

– Jeg levede og åndede for mit job, hvor jeg heldigvis fik en masse fantastiske kollegaer fra hele verden. Mit arbejde blev hurtigt hele mit liv, min familie og mine venner, forklarer hun.

Om morgenen stod hun op og tog på arbejde, hvor hun knoklede til sent om aftenen. De fleste dage kunne klokken sagtens blive 19-20, før hun satte den sidste streg i sine designs.

Hverdagen i Danmark slutter som oftest med, at kollegaerne tager hver til sit, men det, erfarede Camilla Amalie hurtigt, ikke var tilfældet i Beijing.

Efter en lang arbejdsdag var det nærmere reglen end undtagelsen, at kollegaerne sluttede dagen af på restaurant eller bar. Noget, der krævede tilvænning, men som Camilla Amalie lærte at holde af med tiden.

– Det var rigtig hyggeligt at slutte dagen på den måde. Det gav et stærkt sammenhold blandt kollegaerne, fortæller Camilla Amalie.

Minimalisme i hjemmet

Selvom Camilla Amalie med tiden fik mange kinesiske venner, var det yderst sjældent, at hun fik et indblik i, hvordan de boede i privaten.

Kun én gang har hun prøvet at blive inviteret med indenfor hos en veninde. Det var til kinesisk nytår, hvor der er tradition for at samle familie og venner hjemme hos sig selv.

Hendes veninde var 24 år og boede ligesom mange andre kinesere sammen med både sine forældre og bedsteforældre. Deres hjem var indrettet helt simpelt med få møbler i mørke farver, og der var langt til Camilla Amalie von Scholtens forestilling om en hjemlig indretning.

– Jeg var meget overrasket over at se, hvordan hun boede, fordi det var så langt fra et hyggeligt dansk hjem, fortæller Camilla Amalie og fortsætter.

– Beijing har givet mig en bedre forståelse for andre mennesker, og jeg er blevet bedre til at acceptere vores forskelligheder, forklarer Camilla Amalie.

Udforsker Asien

Opholdet i Beijing har ikke kun budt på spændende møder med kineserne og deres kultur. En enkelt dansker har også fået Camilla Amalie von Scholten til at spærre øjnene op.

Til en gallafest på den danske ambassade mødte hun en mand ved navn Andreas, som hun efterfølgende blev kærester med.

På det tidspunkt havde hun været i Beijing i seks måneder.

Afskeden med singlelivet betød dog ikke, at eventyrlysten forsvandt. Tværtimod.

Siden de mødtes i Beijing, hvor de også blev gift, har de boet sammen i Shanghai, Hong Kong og har nu slået sig ned i Singapore. De er slet ikke færdige med at udforske Asien endnu.

Parret har besøgt uudforskede strande på Phu Quoc Island i Vietnam, studeret de små detaljer i det storslåede tempel Angkor Wat i Cambodija og været på weekendtur til Perhentian-øerne i Malaysia for at snorkle med farverige fisk.

I dag er det ni år siden, at Camilla Amalie von Scholten forlod København, og der er ikke planer om at flytte hjem.

– Asien har så meget mere at byde på, så selvom savnet til dem derhjemme er det sværeste ved at bo herude, har vi ikke travlt med at flytte hjem til Danmark, forklarer hun.

Camilla Amalie von Scholten har aldrig fortrudt, at hun forlod de trygge rammer i Danmark og rejste ud i verden på egen hånd. Det har givet hende uendelig mange oplevelser, hun aldrig ville have fået i Danmark.

– At skulle omstille sig til at bo i nye omgivelser med nye venner, nyt arbejde og en ny kultur har været en kæmpe udfordring, som kun har gjort mig stærkere, forklarer hun.

CAMILLAS TRE BEDSTE REJSETIPS TIL BEIJING

 1. Den kinesiske mur

  Den kinesiske mur er én af verdens syv vidundere, og det kan man ifølge Camilla Amalie sagtens forstå, når man har oplevet den.

   

  – Det er virkelig smukt. Du kommer direkte fra storbyens kaos og ud i den her fantastiske natur med en endeløs lang mur midt i det hele. Det er en fantastisk oplevelse.

 2. Drinks eller middag på 100. etage

  Beijing vrimler med højhuse, og de fleste hoteller har en bar eller restaurant på toppen, så snup en middag eller en drink.

   

  – Mange af bygningerne er over 100 etager høje, så der er en fantastisk udsigt over byens lys deroppe fra, fortæller Camilla Amalie.

 3. Tag en cykeltaxa til Hutong-områderne

  I Hutong-områderne kan du opleve den ægte gamle kinesiske kultur. Her er flere hundrede år gamle gårdhuse i ét plan, der er bygget helt tæt sammen, så det kun er cykler og scootere, der kører i de smalle gader.

   

  – Tag en cykeltaxa derop og oplev stemningen og den gamle kinesiske arkitektur. Det er vildt fascinerende, og de små gader er fyldte med caféer, barer og små butikker, du kan gå på opdagelse i.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.