16x9

To bĂžrnefamilier har droppet charterferien: - Det bliver ikke bedre end sommer i Danmark

Betalt partnerskab med DSB

Du behĂžver ikke flyve langt for hvide sandstrande og store oplevelser. To bĂžrnefamilier fortĂŠller om at holde skĂžnne og bĂžrnevenlige ferier i Danmark.

27-Ärige Anna-Mia Bévort drÞmmer i disse dage om sommerferie. Ligesom hos mange af os andre flyver hendes tanker mod sandstrande, sÄ langt Þjet rÊkker, kolde is i sommervarmen, lyden af glade bÞrn, der leger i vandkanten, og solen, der varmer godt i kinderne.

Men i Anna-Mia BĂ©vorts sommerferiedrĂžm ligger stranden ikke ved Middelhavet, i Thailand eller ved en anden destination under fjerne himmelstrĂžg. Den ligger derimod ved Vesterhavet.

Temperaturen i Danmark er ifÞlge Anna-Mia Bévort og kÊresten Jonas Westergaard ideel, nÄr man rejser som bÞrnefamilie.
Temperaturen i Danmark er ifÞlge Anna-Mia Bévort og kÊresten Jonas Westergaard ideel, nÄr man rejser som bÞrnefamilie. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Det er en del af Danmark, hun lÊnge har drÞmt om at besÞge fra Vadehavets marsker i syd til Thys rÄ natur i nordvest.

- Danmark om sommeren er jo et af de bedste steder, man overhovedet kan holde ferie, mener Anna-Mia BĂ©vort.

Om samarbejdet

Denne artikel prĂŠsenteres i samarbejde med DSB.

I artiklen mÞder vi danskere, der har valgt at udforske Danmark og alt det, landet har at byde pÄ til fordel for de lÊngere rejser sydpÄ.

Hun er jobsÞgende psykolog og kÊreste med Jonas Westergaard, der er studerende. Sammen har de Viggo pÄ halvandet Är.

Selvom familien fra HillerÞd elsker at tage pÄ eventyr sammen, har de med vilje fravalgt charterrejserne mod sydens sol til fordel for de mange muligheder, der venter her i Danmark.

- Danmark er et nemt sted at vÊre som bÞrnefamilie. Temperaturen er perfekt, og der er meget dejligt vand at komme til, siger Anna-Mia Bévort, som ogsÄ peger pÄ anden oplagt Ärsag til, at hun og familien de seneste Är har valgt at holde deres sommerferier i Danmark.

- Med et lille barn behÞver man heller ikke vÊre bekymret for en helt vild hÄrd sol uden skygge og 45 graders varme, siger Anna-Mia Bévort.

Flere af os holder sommerferie i Danmark

square to 16x9
Familien BĂ©vort Westergaard er en del af et stigende antal bĂžrnefamilier, der foretrĂŠkker Danmark som feriedestination. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Og hun er langt fra den eneste, der har fÄet Þjnene op for det danske ferieland. IfÞlge en ny undersÞgelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme og Visit Denmark vÊlger flere af os at holde ferie i Danmark. Det er isÊr bÞrnefamilierne, der holder ferie herhjemme. I 2017 holdt 56 procent af bÞrnefamilierne sommerferie i Danmark. I 2018 var tallet steget til 65 procent.

Den udvikling overrasker ikke Anna-Mia Bévort. Selvom hun har vÊret pÄ adskillige ture rundt i Danmark med kÊreste og sÞn, fra NordsjÊllands kyster til SÞnderjyllands grÊnseland, kan hun stadig blive ved med at finde nye destinationer, der trÊkker i hende.

Sommerferien i sommerhus i Danmark er en af familiens favoritter.
Sommerferien i sommerhus i Danmark er en af familiens favoritter. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Der er stadig mange steder, jeg ikke har set, sÄ jeg ville sagtens kunne finde pÄ nye oplevelser. Og sÄ er der jo ogsÄ glÊden ved at vende tilbage til nogle af de steder, man allerede kender. Vi er nok typerne, der sÊtter pris pÄ de steder, hvor man ved, hvad man kan finde, siger Anna-Mia Bévort.

Familien kÞbte i efterÄret et sommerhus ved GrÄsten i SÞnderjylland og glÊder sig nu til at udforske omrÄdet og regionen endnu mere, nÄr de i disse dage pakker taskerne og rejser mod sommerhuset.

Det nye sommerhus i GrÄsten i SÞnderjylland kommer til at danne rammen for familiens sommerferie i Är.
Det nye sommerhus i GrÄsten i SÞnderjylland kommer til at danne rammen for familiens sommerferie i Är. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

En anden bĂžrnefamilie, der ogsĂ„ sĂŠtter stor pris pĂ„ de oplevelser, som ikke krĂŠver adskillige timer i travle lufthavne og tĂŠtpakkede fly, er Kirstine Thue Hansen fra Frederiksberg. Hun og hendes mand Ömer Göksu og deres sĂžn pĂ„ tre og datter pĂ„ et har selv droppet charterrejser til fordel for de nĂŠre oplevelser herhjemme i Danmark. Sidste Ă„r skiftede de eksempelvis en rejse til Spanien ud med en pĂ„skeferie pĂ„ Bornholm.

- Vores bÞrn er stadig sÄ smÄ, at det er nÊrheden, der er det fede for dem. SÄ i stedet for den store udlandsrejse giver vi dem nogle andre oplevelser i nÊrmiljÞet. Vi tager mÄske lidt oftere en tur i Tivoli, kÞber mÄske lidt oftere en stor vaffelis eller tager dem med pÄ museer, siger Kirstine Thue Hansen.

Afstemning

PĂ„ eventyr i NordsjĂŠlland

Mulighederne for nÊre oplevelser betyder ogsÄ meget for den mÄde, Anna-Mia Bévort og hendes familie vÊlger at rejse pÄ. De nÊre oplevelser finder familien eksempelvis ved at tage pÄ smÄ endagseventyr ud i landet med tog.

SÄdan en tur kan for eksempel gÄ til et af de gamle fiskerlejer pÄ SjÊllands nordkyst, hvorfra familien tager videre ud pÄ opdagelse i lokalomrÄdet. Det kan vÊre Tisvildelejes kilometerlange sandstrand, der er som skabt til bÞrn, Troldeskovens snÞrklede og eventyrlige stier eller Gillelejes veterantog og Liselejes mange naturlegepladser.

square to 16x9
Danmark er omgivet af vand, og det tager ikke mange timer at ramme en strand, uanset hvor i landet man befinder sig. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

Det er en rejsemÄde, der i hÞj grad passer til Viggo pÄ halvandet.

- Vi sÞrger for at komme sÄ tidligt afsted som muligt, sÄ vi kan hygge, mens Viggo stadig er frisk. SÄ kan vi spise frokost i toget, gÄ en tur langs vandet, mens han sover, og sÄ ellers bruge resten af dagen pÄ at lege pÄ stranden eller i skoven, indtil vi skal hjem, siger Anna-Mia Bévort.

5 helt unikke oplevelser i Danmark

Jordomrejse pÄ verdenskortet

Foto: Verdenskortet.dk
I kan sagtens rejse verden rundt uden at forlade landets grÊnser. Det gigantiske verdenskort ved Klejtrup SÞ ved Hobro gengiver hele verden i miniformat med flag, bjerge og floder. Kortet mÄler 45 x 90 meter, og det er en god mÄde at lÊre om verdens lande uden at rejse derhen.

Lyt til de syngende trĂŠer

Foto: AKKC
I 1987 plantede sangeren Cliff Richard det fĂžrste trĂŠ, der nu er en del af en flok pĂ„ 80 syngende trĂŠer i Kildeparken i Aalborg. Hvert trĂŠ er plantet af en kunstner, og trĂŠet spiller en sang af den pĂ„gĂŠldende kunstner gennem en lille stander ved trĂŠet. Du kan derfor gĂ„ fra et trĂŠ, der spiller Backstreet Boys til Elton John-trĂŠet, Tom Jones-trĂŠet og mange andre.

Far vild i verdens stĂžrste labyrint

Foto: SamsĂž Labyrinten
60.000 kvadratmeter svarende til 12 fodboldbaner. SÄ stor er verdens stÞrste labyrint, som ligger pÄ SamsÞ og er godkendt af Guinness World Records. Her kan I gÄ pÄ jagt efter de otte mÄl, som blandt andet er Uglens Hule og Vikingetemplet, eller I kan blot nyde de 20 slags buske og trÊer og mange dyrearter.

Dyk med hajerne

Foto: Kattegatcentret
Hvis DĂždens Gab ikke giver dig mareridt, kan du hoppe ned i det 1,5 millioner liter store Oceanarium I Kattegatcentret og svĂžmme rundt med hajer. Uanset om du er Ăžvet dykker eller nybegynder, kan du trygt hoppe I vandet, for erfarne dykkerinstruktĂžrer er ved din side. I stedet kan du koncentrere dig om at opleve fem hajarter, torsk, makreller, hornfisk og rokker.

Guidet kajaktur gennem kanalerne

Foto: Kayak Republic
Drop den klassiske havnerundfart, og hop i stedet i en kajak hos Kayak Republic, nÄr du skal se hovedstaden fra vandsiden. Sammen med en guide glider I gennem vandet i KÞbenhavns kanaler og kommer blandt andet forbi Nyhavn, Operaen og Den Lille Havfrue. Ingen kajakerfaring er nÞdvendig, for I fÄr en grundig introduktion til at styre kajakken.

Familien tager ofte pĂ„ familiebesĂžg bĂ„de i SĂžnderjylland og pĂ„ LĂŠsĂž, og her benytter de ofte muligheden for at gĂžre stop pĂ„ vejen og pĂ„ den mĂ„de fĂ„ ekstra oplevelser med pĂ„ vejen. PĂ„ turen til SĂžnderjylland kan de for eksempel finde pĂ„ at tage et stop i Odense, ligesom rejserne til LĂŠsĂž ogsĂ„ har budt pĂ„ oplevelser i Århus.

Ferie med god klimasamvittighed

square to 16x9
Kirstine Thue Hansen med bÞrnene Laurits og Rosa. Familien foretrÊkker ferie i og omkring Danmark af flere Ärsager sÄsom klima og mere tid til nÊrvÊr. Foto: Jens Panduro

Netop hensynet til klimaet gÞr sig ogsÄ gÊldende for Kirstine Thue Hansens rejsevaner og appetit pÄ at udforske det danske sommerland.

- Vi er meget opmÊrksomme pÄ, hvilke vaner og vÊrdier vi giver videre til vores bÞrn, siger Kirstine Thue Hansen.

I de seneste tre Är har hun og familien arbejdet meget bevidst pÄ at Êndre deres livsstil i en mere klimavenlig retning. NÄr de flyver til Tyrkiet for at besÞge familien, betaler de frivilligt for den CO2, de er med til at udlede ved at tage flyet. Det kaldes CO2-kompensation.

- SÄ rejser vi med lidt mere ro i maven og god samvittighed i forhold til vores bÞrn. Vi vÊlger ogsÄ strÊkninger uden for mange mellemlandinger, hvilket gÞr det nemmere at rejse med bÞrn, siger Kirstine Thue Hansen.

Hun Þnsker ogsÄ at give sine bÞrn en bevidsthed om, at familiens rejser har nogle klimamÊssige konsekvenser, uden at de af den grund skal gÄ rundt og frygte planetens undergang.

NÄr familien Thue Hansen er pÄ farten, forsÞger de at gÞre rejsetid til kvalitetstid.
NÄr familien Thue Hansen er pÄ farten, forsÞger de at gÞre rejsetid til kvalitetstid. Foto: Privatfoto

- Vi vil ikke give vores bÞrn en fÞlelse af klimapanik. Vi forsÞger bare at tale med dem om de miljÞmÊssige problemer, der er forbundet med at flyve pÄ en mÄde, hvor vi er i ÞjenhÞjde med dem, siger Kirstine Thue Hansen.

Selvom Anna-Mia Bévort og Kirstine Thue Hansen tidligere har rejst meget mere, end de gÞr i dag, fÞler ingen af dem, at de gÄr glip af noget, nÄr de foretrÊkker Danmark fremfor charterrejser.

Ingen af de to familier har afskrevet udenlandsrejsen helt, men for nu passer det godt med rejser i og omkring Danmark.
Ingen af de to familier har afskrevet udenlandsrejsen helt, men for nu passer det godt med rejser i og omkring Danmark. Foto: Carsten Bundgaard Andersen

- Vi har venner, der rejser rigtig meget, og jeg kan da til tider godt blive lidt misundelig, nÄr de planlÊgger ture til Mexico, Dubai og Østen. Men sÄ tÊnker jeg pÄ alle de fede oplevelser, vi fÄr sammen pÄ de ture, vi selv tager, siger Kirstine Thue Hansen.

For Anna-Mia Bévorts vedkommende handler det ikke om helt at afskrive muligheden for en dag at tage pÄ en udlandsrejse med familien. Men nÄr det sker, vil det fÞrst og fremmest vÊre for at fÄ den ene ting, du bare ikke kan fÄ her i Danmark, uanset hvor meget solen end mÄtte skinne over Vesterhavets hvide sandstrande.

Familien Bévort Westergaard tager ofte ud til Vesterhavet for at se solen gÄ ned.
Familien Bévort Westergaard tager ofte ud til Vesterhavet for at se solen gÄ ned. Foto: Privatfoto

- Vi kommer mÄske til at tage en charterrejse hvert tiende Är. Men sÄ bliver det pÄ grund af vores lyst til at udforske helt andre og fremmede kulturer. Det vil vÊre det centrale, siger Anna-Mia Bévort, som dog indrÞmmer, at hun pÄ de kolde vinterdage selvfÞlgelig godt kan drÞmme om turene til Thailand.

- I stedet har vi tid med vores sÞn i sommerhuset med ild i pejsen. Det giver os en ro, som vi ikke nÞdvendigvis kan finde, nÄr vi er pÄ farten. Og det er vel det, vi har allermest brug for som familie, nÄr vi holder ferie, siger Anna-Mia Bévort.