Familien Bévort Westergaard kan ikke se andet end fordele ved at holde sommerferien i Danmark med alt, hvad landet har at byde på af temperature, natur og korte afstande.
Rejser

To børnefamilier har droppet charterferien: - Det bliver ikke bedre end sommer i Danmark

Annoncørbetalt indhold: Du behøver ikke flyve langt for de store oplevelser. To familier fortæller om at holde skønne, børnevenlige ferier i Danmark.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med DSB.

27-årige Anna-Mia Bévort drømmer i disse dage om sommerferie. Ligesom hos mange af os andre flyver hendes tanker mod sandstrande, så langt øjet rækker, kolde is i sommervarmen, lyden af glade børn, der leger i vandkanten, og solen, der varmer godt i kinderne.

Men i Anna-Mia Bévorts sommerferiedrøm ligger stranden ikke ved Middelhavet, i Thailand eller ved en anden destination under fjerne himmelstrøg. Den ligger derimod ved Vesterhavet.

Det er en del af Danmark, hun længe har drømt om at besøge fra Vadehavets marsker i syd til Thys rå natur i nordvest.

- Danmark om sommeren er jo et af de bedste steder, man overhovedet kan holde ferie, mener Anna-Mia Bévort.

Om samarbejdet

Denne artikel præsenteres i samarbejde med DSB.

I artiklen møder vi danskere, der har valgt at udforske Danmark og alt det, landet har at byde på til fordel for de længere rejser sydpå.

Hun er jobsøgende psykolog og kæreste med Jonas Westergaard, der er studerende. Sammen har de Viggo på halvandet år.

Selvom familien fra Hillerød elsker at tage på eventyr sammen, har de med vilje fravalgt charterrejserne mod sydens sol til fordel for de mange muligheder, der venter her i Danmark.

- Danmark er et nemt sted at være som børnefamilie. Temperaturen er perfekt, og der er meget dejligt vand at komme til, siger Anna-Mia Bévort, som også peger på anden oplagt årsag til, at hun og familien de seneste år har valgt at holde deres sommerferier i Danmark.

- Med et lille barn behøver man heller ikke være bekymret for en helt vild hård sol uden skygge og 45 graders varme, siger Anna-Mia Bévort.

Flere af os holder sommerferie i Danmark

Og hun er langt fra den eneste, der har fået øjnene op for det danske ferieland. Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme og Visit Denmark vælger flere af os at holde ferie i Danmark. Det er især børnefamilierne, der holder ferie herhjemme. I 2017 holdt 56 procent af børnefamilierne sommerferie i Danmark. I 2018 var tallet steget til 65 procent.

Den udvikling overrasker ikke Anna-Mia Bévort. Selvom hun har været på adskillige ture rundt i Danmark med kæreste og søn, fra Nordsjællands kyster til Sønderjyllands grænseland, kan hun stadig blive ved med at finde nye destinationer, der trækker i hende.

- Der er stadig mange steder, jeg ikke har set, så jeg ville sagtens kunne finde på nye oplevelser. Og så er der jo også glæden ved at vende tilbage til nogle af de steder, man allerede kender. Vi er nok typerne, der sætter pris på de steder, hvor man ved, hvad man kan finde, siger Anna-Mia Bévort.

Familien købte i efteråret et sommerhus ved Gråsten i Sønderjylland og glæder sig nu til at udforske området og regionen endnu mere, når de i disse dage pakker taskerne og rejser mod sommerhuset.

En anden børnefamilie, der også sætter stor pris på de oplevelser, som ikke kræver adskillige timer i travle lufthavne og tætpakkede fly, er Kirstine Thue Hansen fra Frederiksberg. Hun og hendes mand Ömer Göksu og deres søn på tre og datter på et har selv droppet charterrejser til fordel for de nære oplevelser herhjemme i Danmark. Sidste år skiftede de eksempelvis en rejse til Spanien ud med en påskeferie på Bornholm.

- Vores børn er stadig så små, at det er nærheden, der er det fede for dem. Så i stedet for den store udlandsrejse giver vi dem nogle andre oplevelser i nærmiljøet. Vi tager måske lidt oftere en tur i Tivoli, køber måske lidt oftere en stor vaffelis eller tager dem med på museer, siger Kirstine Thue Hansen.

Afstemning

Overvejer du at blive i Danmark fremfor en tur til udlandet, når du har ferie?

På eventyr i Nordsjælland

Mulighederne for nære oplevelser betyder også meget for den måde, Anna-Mia Bévort og hendes familie vælger at rejse på. De nære oplevelser finder familien eksempelvis ved at tage på små endagseventyr ud i landet med tog.

Sådan en tur kan for eksempel gå til et af de gamle fiskerlejer på Sjællands nordkyst, hvorfra familien tager videre ud på opdagelse i lokalområdet. Det kan være Tisvildelejes kilometerlange sandstrand, der er som skabt til børn, Troldeskovens snørklede og eventyrlige stier eller Gillelejes veterantog og Liselejes mange naturlegepladser.

Det er en rejsemåde, der i høj grad passer til Viggo på halvandet.

- Vi sørger for at komme så tidligt afsted som muligt, så vi kan hygge, mens Viggo stadig er frisk. Så kan vi spise frokost i toget, gå en tur langs vandet, mens han sover, og så ellers bruge resten af dagen på at lege på stranden eller i skoven, indtil vi skal hjem, siger Anna-Mia Bévort.

5 helt unikke oplevelser i Danmark

 1. Jordomrejse på verdenskortet

  I kan sagtens rejse verden rundt uden at forlade landets grænser. Det gigantiske verdenskort ved Klejtrup Sø ved Hobro gengiver hele verden i miniformat med flag, bjerge og floder. Kortet måler 45 x 90 meter, og det er en god måde at lære om verdens lande uden at rejse derhen.

 2. Lyt til de syngende træer

  I 1987 plantede sangeren Cliff Richard det første træ, der nu er en del af en flok på 80 syngende træer i Kildeparken i Aalborg. Hvert træ er plantet af en kunstner, og træet spiller en sang af den pågældende kunstner gennem en lille stander ved træet. Du kan derfor gå fra et træ, der spiller Backstreet Boys til Elton John-træet, Tom Jones-træet og mange andre.

 3. Far vild i verdens største labyrint

  60.000 kvadratmeter svarende til 12 fodboldbaner. Så stor er verdens største labyrint, som ligger på Samsø og er godkendt af Guinness World Records. Her kan I gå på jagt efter de otte mål, som blandt andet er Uglens Hule og Vikingetemplet, eller I kan blot nyde de 20 slags buske og træer og mange dyrearter.

 4. Dyk med hajerne

  Hvis Dødens Gab ikke giver dig mareridt, kan du hoppe ned i det 1,5 millioner liter store Oceanarium I Kattegatcentret og svømme rundt med hajer. Uanset om du er øvet dykker eller nybegynder, kan du trygt hoppe I vandet, for erfarne dykkerinstruktører er ved din side. I stedet kan du koncentrere dig om at opleve fem hajarter, torsk, makreller, hornfisk og rokker.

 5. Guidet kajaktur gennem kanalerne

  Drop den klassiske havnerundfart, og hop i stedet i en kajak hos Kayak Republic, når du skal se hovedstaden fra vandsiden. Sammen med en guide glider I gennem vandet i Københavns kanaler og kommer blandt andet forbi Nyhavn, Operaen og Den Lille Havfrue. Ingen kajakerfaring er nødvendig, for I får en grundig introduktion til at styre kajakken.

Kilde: Visit Denmark

Familien tager ofte på familiebesøg både i Sønderjylland og på Læsø, og her benytter de ofte muligheden for at gøre stop på vejen og på den måde få ekstra oplevelser med på vejen. På turen til Sønderjylland kan de for eksempel finde på at tage et stop i Odense, ligesom rejserne til Læsø også har budt på oplevelser i Århus.

Ferie med god klimasamvittighed

Netop hensynet til klimaet gør sig også gældende for Kirstine Thue Hansens rejsevaner og appetit på at udforske det danske sommerland.

- Vi er meget opmærksomme på, hvilke vaner og værdier vi giver videre til vores børn, siger Kirstine Thue Hansen.

I de seneste tre år har hun og familien arbejdet meget bevidst på at ændre deres livsstil i en mere klimavenlig retning. Når de flyver til Tyrkiet for at besøge familien, betaler de frivilligt for den CO2, de er med til at udlede ved at tage flyet. Det kaldes CO2-kompensation.

- Så rejser vi med lidt mere ro i maven og god samvittighed i forhold til vores børn. Vi vælger også strækninger uden for mange mellemlandinger, hvilket gør det nemmere at rejse med børn, siger Kirstine Thue Hansen.

Hun ønsker også at give sine børn en bevidsthed om, at familiens rejser har nogle klimamæssige konsekvenser, uden at de af den grund skal gå rundt og frygte planetens undergang.

- Vi vil ikke give vores børn en følelse af klimapanik. Vi forsøger bare at tale med dem om de miljømæssige problemer, der er forbundet med at flyve på en måde, hvor vi er i øjenhøjde med dem, siger Kirstine Thue Hansen.

Selvom Anna-Mia Bévort og Kirstine Thue Hansen tidligere har rejst meget mere, end de gør i dag, føler ingen af dem, at de går glip af noget, når de foretrækker Danmark fremfor charterrejser.

- Vi har venner, der rejser rigtig meget, og jeg kan da til tider godt blive lidt misundelig, når de planlægger ture til Mexico, Dubai og Østen. Men så tænker jeg på alle de fede oplevelser, vi får sammen på de ture, vi selv tager, siger Kirstine Thue Hansen.

For Anna-Mia Bévorts vedkommende handler det ikke om helt at afskrive muligheden for en dag at tage på en udlandsrejse med familien. Men når det sker, vil det først og fremmest være for at få den ene ting, du bare ikke kan få her i Danmark, uanset hvor meget solen end måtte skinne over Vesterhavets hvide sandstrande.

- Vi kommer måske til at tage en charterrejse hvert tiende år. Men så bliver det på grund af vores lyst til at udforske helt andre og fremmede kulturer. Det vil være det centrale, siger Anna-Mia Bévort, som dog indrømmer, at hun på de kolde vinterdage selvfølgelig godt kan drømme om turene til Thailand.

- I stedet har vi tid med vores søn i sommerhuset med ild i pejsen. Det giver os en ro, som vi ikke nødvendigvis kan finde, når vi er på farten. Og det er vel det, vi har allermest brug for som familie, når vi holder ferie, siger Anna-Mia Bévort.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.