Rejseglad børnefamilie: Sådan gør vi rejsetid til kvalitetstid

Betalt partnerskab med DSB
For børnene kan det være de små oplevelser, der vokser sig store på ferien. Børnefamilie giver gode råd til at aktivere børnene på de lange rejser.
Mange af Danmarks attraktioner kræver timelange køreture gennem det danske land, og det kan være en udfordring for forældre at holde børnene aktiveret undervejs.
Kirstine Thue Hansen og hendes mand, Ömer Göksu, har fundet en løsning, så rejsetiden med deres to børn bliver en del af ferien fremfor stressende timer, der bare skal overstås.
Det gør de blandt andet ved at lade deres børn nyde godt af nærvær, samtaler om landskabet, der suser forbi, samt deres ubestridte opmærksomhed undervejs på turen.
Børnefamilien nyder at rejse, og de har været på adskillige rejser sammen både i og uden for Europa og har derfor stor erfaring med være på farten som familie.
For et par år tilbage traf forældreparret dog en beslutning om at rejse mindre og med større omtanke for klimaet.
Det gør de ved at fokusere på at gå på opdagelse i de mange oplevelser Danmark og landene omkring os har at byde på.
Derfor har de opbygget en god rutine udi at aktivere børnene på de til tider lange rejsetimer med bus, færge eller tog.
Arbejde er forbudt på ferien
Kirstine Thue Hansen er uddannet økonom, men studerer nu strikdesign, mens hun driver sin egen webshop. Ömer Göksu forsker i vindenergi, og selvom det kan være fristende at tage lidt arbejde med på ferien, når tiden nu er til det, er Kirstine Thue Hansen ikke et sekund i tvivl om, at transporttiden bruges bedst på børnene, Laurits Günes og Rosa Nehir, på henholdsvis fem og to år.
Om samarbejdet
Denne artikel præsenteres i samarbejde med DSB.
I artiklen møder vi danskere, der har valgt at udforske Danmark og alt det, landet har at byde på til fordel for de længere rejser sydpå.
- Jeg ser jo ikke mine børn så meget i den stressede hverdag, så at være sammen med dem står øverst på min ønskeseddel. Hvis jeg vil hygge med en bog, kan jeg gøre det på et andet tidspunkt, siger hun.
Kirstine Thue Hansens mor bor i Brønderslev i Vendsyssel, mens Ömer Göksus familie er fra Tyrkiet. Når de tre-fire gange om året skal til Nordjylland for besøge familien, er toget deres primære transportmiddel. Her fokuserer de på at gøre rejsetiden så spændende som mulig for børnene.
- Ferien begynder, når rejsen begynder. Så kommer vi ned i gear. Vi ved jo, at vi skal sidde der i et vist antal timer, og så kan vi jo lige så godt bare slappe af og stresse ned, fortæller Kirstine Thue Hansen.
Rejsetid bliver dermed til kvalitetstid, allerede inden toget har forladt perronen, og det betyder også, at der er god tid til at dykke ned i børnenes tanker og virkelighed.
- Vi bruger tiden på at tale sammen. Vi giver os tid til at svare på deres spørgsmål. I dagligdagen har vi jo ofte travlt med alt muligt andet, og så kommer man jo hurtigt til at sige “vent lige lidt”, siger Kirstine Thue Hansen.
Forberedelse, fortællinger og en ekstra lækker madpakke
Hun har flere gange taget turen fra København til sin mor i Brønderslev, en halv dagsrejse, hvor hun krydser det meste af Danmark, hvor byer, marker, broer og fjorde suser forbi uden for vinduet.
Billedskøn rejse eller ej, så kræver det dog grundig forberedelse at rejse med små børn. For Kirstine Thue Hansens vedkommende begynder den gode forberedelse allerede længe inden afgang.
- Vi taler meget med vores søn om, hvad der skal ske. Hvis vi for eksempel skal op til min mor, fortæller jeg ham, at vi skal med toget, så han forstår, hvad der skal ske, siger Kirstine Thue Hansen.
Familieterapeut Marie Moesgaard tilslutter sig den strategi. Ifølge hende er forberedelsen alfa og omega, når vi skal rejse med børn.
- Deres erfaringsgrundlag er jo et andet end vores som voksne, og derfor må vi ikke tage for givet, at de selv kan regne ud, hvad der venter af oplevelser og indtryk, siger Marie Moesgaard.
Næste skridt hos Kirstine Thue Hansen er at lade Laurits Günes pakke sin egen taske.
- Han får selv lov til at pakke det legetøj, han gerne vil have med. Derudover har vi typisk også en ny malebog med i rygsækken og nogle snacks, som han ikke får til hverdag. Det gør det hele lidt mere spændende, siger Kirstine Thue Hansen.
En anden vigtig pointe, når det kommer til at få en god og nærværende rejse med børnene, er ifølge Kirstine Thue Hansen at sørge for at have god tid, så man ikke skal stresse gennem banegården eller lufthavnen for at nå sin afgang.
Og så er det også vigtigt, at bagagen ikke gør rejsen unødigt besværlig.
- Det er en god idé at pakke let. Vi har for eksempel brugt barnevognen til bagage, ligesom vi også har haft stor fornøjelse af at bruge bæresele, siger Kirstine Thue Hansen.
Underholdning på turen kræver nærvær
Når familien eksempelvis rejser med tog eller færge, er der ofte nye og spændende legekammerater på de andre pladser, hvilket i Kirstine Thue Hansens verden også gør rejsen med børn meget nemmere.
- Og så er der jo også noget socialt mellem os forældre. Jeg har endnu ikke oplevet, at folk ikke har været tolerante over for børnene, siger Kirstine Thue Hansen.
Et andet godt råd er at lade selve transporten være en del af oplevelsen. Det kan måske lyde en smule banalt, men for et barn vil en rejse gennem eksempelvis Jylland på vej til Brønderslev være fyldt med spændende oplevelser. Sådan er det i hvert fald for Laurits Günes.
- Vi taler rigtig meget om det, vi kan se ud ad vinduet. Det handler om at fange de ting, han synes er spændende, og så forsøge at gøre dem ekstra spændende ved at fortælle, hvad det er, vi kan se, og hvad der sker, siger Kirstine Thue Hansen, som stadig kan spore en tydelig begejstring for rejsen til Brønderslev hos sin søn.
- Han synes stadig, det er spændende at køre over en bro. Måske ikke så spændende som første gang, men der er jo også genkendelsens glæde, siger hun.
Brug teknologien rigtigt
Skulle glæden ved at suge til sig af indtryk på rejsen svigte, er der altid iPad’en, men familien forsøger ikke at bruge den for meget, så den ligger i tasken.
- Det er også, fordi vi gerne vil være sammen med vores børn, og lige så snart de sidder bag den skærm, er det svært at komme i kontakt med dem. Men den er med i tasken, siger Kirstine Thue Hansen, som forsøger at gøre iPad'en til et samtaleemne eksempelvis ved at bruge kortfunktionen til at snakke om, hvor i landet de befinder sig undervejs på rejsen.
Ifølge familieterapeut Marie Moesgaard skal vi som forældre være varsomme med at hive elektronikken frem i det øjeblik, ungerne begynder at kede sig. Vi risikerer nemlig at snyde dem for nogle store oplevelser på rejsen
- Det er helt vildt for et barn at opdage alle de nye sanseindtryk. De er en væsentlig del af det at udvide sit oplevelsesforråd. Vores barndoms rejser er jo fyldt med følelser af at træde ud i den varme luft i Barcelona eller at stå af toget i Sverige, hvor alle skiltene pludselig er på et andet sprog.
Det bedste råd om at rejse med børn er imidlertid at nyde nærværet, komme tættere på børnene og opleve ting sammen - også selvom rejsen ikke nødvendigvis er en flyrejse sydpå.
- Fordi vi tænker mere over det og rejser mindre, kommer rejserne til at betyde noget mere. Vi får kvalitetstid sammen, siger Kirstine Thue Hansen.
Eksempelvis blev sidste års påsketur til Spanien erstattet med en tur til Bornholm, og i dag, mere end et år senere, taler parrets fireårige søn, Laurits Günes, stadig ofte om ferien på Klippeøen.
Om nætterne i campinghytten, hvor familien, som også tæller et-årige Rosa Nehir, sov ved siden af hinanden oppe på den lille hems, om det geologiske museum med dinosaurudstillingen og alle de andre oplevelser.
- Han er stadig så lille, at det i hans verden mest handlede om nærværet, og at vi var sammen som familie, siger Kirstine Thue Hansen.