Kirstine Thue Hansens rejser med børne, Laurits og Rosa
Rejser

Rejseglad børnefamilie: Sådan gør vi rejsetid til kvalitetstid

Annoncørbetalt indhold: Selv de små oplevelser kan vokse sig store på ferien. Børnefamilie giver gode råd til at aktivere børnene på de lange rejser.

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med DSB.

Mange af Danmarks attraktioner kræver timelange køreture gennem det danske land, og det kan være en udfordring for forældre at holde børnene aktiveret undervejs.

Kirstine Thue Hansen og hendes mand, Ömer Göksu, har fundet en løsning, så rejsetiden med deres to børn bliver en del af ferien fremfor stressende timer, der bare skal overstås.

Det gør de blandt andet ved at lade deres børn nyde godt af nærvær, samtaler om landskabet, der suser forbi, samt deres ubestridte opmærksomhed undervejs på turen.

Børnefamilien nyder at rejse, og de har været på adskillige rejser sammen både i og uden for Europa og har derfor stor erfaring med være på farten som familie.

For et par år tilbage traf forældreparret dog en beslutning om at rejse mindre og med større omtanke for klimaet.

Det gør de ved at fokusere på at gå på opdagelse i de mange oplevelser Danmark og landene omkring os har at byde på.

Derfor har de opbygget en god rutine udi at aktivere børnene på de til tider lange rejsetimer med bus, færge eller tog.

Arbejde er forbudt på ferien

Kirstine Thue Hansen er uddannet økonom, men studerer nu strikdesign, mens hun driver sin egen webshop. Ömer Göksu forsker i vindenergi, og selvom det kan være fristende at tage lidt arbejde med på ferien, når tiden nu er til det, er Kirstine Thue Hansen ikke et sekund i tvivl om, at transporttiden bruges bedst på børnene, Laurits Günes og Rosa Nehir, på henholdsvis fem og to år.

Om samarbejdet

Denne artikel præsenteres i samarbejde med DSB.

I artiklen møder vi danskere, der har valgt at udforske Danmark og alt det, landet har at byde på til fordel for de længere rejser sydpå.

- Jeg ser jo ikke mine børn så meget i den stressede hverdag, så at være sammen med dem står øverst på min ønskeseddel. Hvis jeg vil hygge med en bog, kan jeg gøre det på et andet tidspunkt, siger hun.

Kirstine Thue Hansens mor bor i Brønderslev i Vendsyssel, mens Ömer Göksus familie er fra Tyrkiet. Når de tre-fire gange om året skal til Nordjylland for besøge familien, er toget deres primære transportmiddel. Her fokuserer de på at gøre rejsetiden så spændende som mulig for børnene.

- Ferien begynder, når rejsen begynder. Så kommer vi ned i gear. Vi ved jo, at vi skal sidde der i et vist antal timer, og så kan vi jo lige så godt bare slappe af og stresse ned, fortæller Kirstine Thue Hansen.

Rejsetid bliver dermed til kvalitetstid, allerede inden toget har forladt perronen, og det betyder også, at der er god tid til at dykke ned i børnenes tanker og virkelighed.

- Vi bruger tiden på at tale sammen. Vi giver os tid til at svare på deres spørgsmål. I dagligdagen har vi jo ofte travlt med alt muligt andet, og så kommer man jo hurtigt til at sige “vent lige lidt”, siger Kirstine Thue Hansen.

Forberedelse, fortællinger og en ekstra lækker madpakke

Hun har flere gange taget turen fra København til sin mor i Brønderslev, en halv dagsrejse, hvor hun krydser det meste af Danmark, hvor byer, marker, broer og fjorde suser forbi uden for vinduet.

Billedskøn rejse eller ej, så kræver det dog grundig forberedelse at rejse med små børn. For Kirstine Thue Hansens vedkommende begynder den gode forberedelse allerede længe inden afgang.

- Vi taler meget med vores søn om, hvad der skal ske. Hvis vi for eksempel skal op til min mor, fortæller jeg ham, at vi skal med toget, så han forstår, hvad der skal ske, siger Kirstine Thue Hansen.

Familieterapeut Marie Moesgaard tilslutter sig den strategi. Ifølge hende er forberedelsen alfa og omega, når vi skal rejse med børn.

- Deres erfaringsgrundlag er jo et andet end vores som voksne, og derfor må vi ikke tage for givet, at de selv kan regne ud, hvad der venter af oplevelser og indtryk, siger Marie Moesgaard.

Næste skridt hos Kirstine Thue Hansen er at lade Laurits Günes pakke sin egen taske.

- Han får selv lov til at pakke det legetøj, han gerne vil have med. Derudover har vi typisk også en ny malebog med i rygsækken og nogle snacks, som han ikke får til hverdag. Det gør det hele lidt mere spændende, siger Kirstine Thue Hansen.

En anden vigtig pointe, når det kommer til at få en god og nærværende rejse med børnene, er ifølge Kirstine Thue Hansen at sørge for at have god tid, så man ikke skal stresse gennem banegården eller lufthavnen for at nå sin afgang.

Og så er det også vigtigt, at bagagen ikke gør rejsen unødigt besværlig.

- Det er en god idé at pakke let. Vi har for eksempel brugt barnevognen til bagage, ligesom vi også har haft stor fornøjelse af at bruge bæresele, siger Kirstine Thue Hansen.

Underholdning på turen kræver nærvær

Når familien eksempelvis rejser med tog eller færge, er der ofte nye og spændende legekammerater på de andre pladser, hvilket i Kirstine Thue Hansens verden også gør rejsen med børn meget nemmere.

- Og så er der jo også noget socialt mellem os forældre. Jeg har endnu ikke oplevet, at folk ikke har været tolerante over for børnene, siger Kirstine Thue Hansen.

Et andet godt råd er at lade selve transporten være en del af oplevelsen. Det kan måske lyde en smule banalt, men for et barn vil en rejse gennem eksempelvis Jylland på vej til Brønderslev være fyldt med spændende oplevelser. Sådan er det i hvert fald for Laurits Günes.

- Vi taler rigtig meget om det, vi kan se ud ad vinduet. Det handler om at fange de ting, han synes er spændende, og så forsøge at gøre dem ekstra spændende ved at fortælle, hvad det er, vi kan se, og hvad der sker, siger Kirstine Thue Hansen, som stadig kan spore en tydelig begejstring for rejsen til Brønderslev hos sin søn.

- Han synes stadig, det er spændende at køre over en bro. Måske ikke så spændende som første gang, men der er jo også genkendelsens glæde, siger hun.

Kirstine Thue Hansens tips til god transporttid med børnene

 1. Pak let

  Jo mindre bagage, du skal bære, jo bedre. Det gør det også nemmere at rejse med små børn.

  Brug eventuelt en bæresele, hvis du har helt små børn.

 2. Lad børnene vælge det legetøj, de vil have med

  Det giver børnenes en klar fornemmelse af, at der skal ske noget nyt og spændende. Køb eventuelt nyt legetøj eller en malebog og lad dem få deres egen lille taske, når de bliver store nok til selv at bære den. Husk også snacks som eksempelvis figenstænger.

 3. Sørg for at have god tid

  Det giver som regel en dårlig start på ferien, hvis du skal spæne gennem lufthavnen eller banegården med børn og bagage. Det er vigtigt at have tid til at kunne tage den med ro.

 4. GPS-funktionen kombinerer teknologi og nærvær

  Børn vil gerne tale om, hvad de kan se. Vi taler meget om, hvad der sker uden for vinduet. Det kan anbefales at bruge mobiltelefonens kortfunktion, så børnene kan få fornemmelsen af, at de er på rette vej. Så bliver skærmen brugt aktivt fremfor at være noget, børnene forsvinder ned i.

Kilde: Kirstine Thue Hansen, Grafik: Marengdeluxe

Brug teknologien rigtigt

Skulle glæden ved at suge til sig af indtryk på rejsen svigte, er der altid iPad’en, men familien forsøger ikke at bruge den for meget, så den ligger i tasken.

- Det er også, fordi vi gerne vil være sammen med vores børn, og lige så snart de sidder bag den skærm, er det svært at komme i kontakt med dem. Men den er med i tasken, siger Kirstine Thue Hansen, som forsøger at gøre iPad'en til et samtaleemne eksempelvis ved at bruge kortfunktionen til at snakke om, hvor i landet de befinder sig undervejs på rejsen.

Ifølge familieterapeut Marie Moesgaard skal vi som forældre være varsomme med at hive elektronikken frem i det øjeblik, ungerne begynder at kede sig. Vi risikerer nemlig at snyde dem for nogle store oplevelser på rejsen

- Det er helt vildt for et barn at opdage alle de nye sanseindtryk. De er en væsentlig del af det at udvide sit oplevelsesforråd. Vores barndoms rejser er jo fyldt med følelser af at træde ud i den varme luft i Barcelona eller at stå af toget i Sverige, hvor alle skiltene pludselig er på et andet sprog.

Det bedste råd om at rejse med børn er imidlertid at nyde nærværet, komme tættere på børnene og opleve ting sammen - også selvom rejsen ikke nødvendigvis er en flyrejse sydpå.

- Fordi vi tænker mere over det og rejser mindre, kommer rejserne til at betyde noget mere. Vi får kvalitetstid sammen, siger Kirstine Thue Hansen.

Eksempelvis blev sidste års påsketur til Spanien erstattet med en tur til Bornholm, og i dag, mere end et år senere, taler parrets fireårige søn, Laurits Günes, stadig ofte om ferien på Klippeøen.

Om nætterne i campinghytten, hvor familien, som også tæller et-årige Rosa Nehir, sov ved siden af hinanden oppe på den lille hems, om det geologiske museum med dinosaurudstillingen og alle de andre oplevelser.

- Han er stadig så lille, at det i hans verden mest handlede om nærværet, og at vi var sammen som familie, siger Kirstine Thue Hansen.

Ekspertens bedste råd til at rejse med børn

 1. Sæt dit barn ind i reglerne

  Et smalt flysæde eller en fyldt togkupé kan være en udfordring for rejsende børn, deres forældre, og ikke mindst medpassagerer. Men også her kan den rette forberedelse være med til at forhindre utålmodighed og uro hos de mindste.

   

  - En af grundene til, at de sidder og sparker til sædet, slår til bordet og gør mærkelige ting, er, at de ikke er så rutinerede i at flyve som vi voksne. Det kan være uklart for dem, hvad de må og ikke må. De er vant til at have nogle faste rammer, hvor de ved, hvordan de opfører sig. De ved, hvordan de opfører sig i børnehaven, og hjemme hos farmor og farfar - men de ved ikke, hvordan man opfører sig i en flyver, hvis vi ikke fortæller dem det inden rejsen, forklarer Marie Moesgaard.

 2. Kig op fra skærmen

  Ifølge Marie Moesgaard er rejsen et bombardement af sanser, indtryk og oplevelser - og dem skal vi ikke snyde børnene for.

   

  - Vores barndoms rejser er jo fyldt med følelser af at træde ud i den varme luft i Barcelona, eller stå af toget i Sverige, hvor alle skiltene pludselig er på et andet sprog.

   

  Marie Moesgaard mener, at vi fratager dem de oplevelser, hvis vi bare lader dem sidde bag skær-men på hele turen.

   

  - Det er helt vildt for et barn at opdage alle de nye sanseindtryk. De er en væsentlig del af det at ud-vide sit oplevelsesforråd.

 3. Træk vejret

  At rejse med børn handler også om at have lidt medfølelse med sig selv, mener Marie Moesgaard, som selv har prøvet at sidde i et fly mod Thailand med en baby, der skreg i ti timer.

   

  - Vi skal passe på, at vi ikke bliver så overdrevet ambitiøse, at vi skal have en plan for hvert lille problem, vi møder på rejsen. Lad være med at gå i panik bare fordi kassen med underholdning er tom. Tag det rolig. Træk vejret. Husk, at vi alle har haft små børn engang.

   

  Og hvis dét ikke hjælper, så er det ifølge Marie Moesgaard også okay at hive elektronikken frem.

   

  - Der er ingen, der forventer, at du kan flyve hele vejen til Thailand med børn uden på et eller andet tidspunkt at give dem noget at kigge på, siger Marie Moesgaard.

Kilde: Marie Moesgaard

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.