Sponsoreret

Stewardessens bedste råd til flyveturen med børn

Sunweb logo
Betalt partnerskab med Sunweb

Annoncørbetalt indhold: Småbørnsfamilier rejser mindre – her er de uundværlige tips til at tage på eventyr til udlandet.

Om samarbejdet (Sunweb - december 2019)

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Sunweb.

Når stewardesse og jordemoder Heidi Meyer Vallentin ser småbørnsforældrene i gaten og flykabinen med deres børn, er det typisk en presset familiesituation, hun overværer.

- Anspændtheden og usikkerheden stråler ofte fra småbørnsforældrene. Det er synd, for det smitter nemt af på børnene, siger hun.

Og måske er det anspændtheden og bekymringen for urolige børn, der får danske småbørnsfamilier til at droppe rejseprojektet. Ifølge de seneste målinger fra YouGov optager netop småbørnsfamilierne en fyldig plads i statistikken blandt de danskere, der tilbringer sommerferien i Danmark.

Sunweb standard 1 (faktaboks)

 • Snak med din familie om hvad ønsker både børn og voksne har til ferien, så du vælger det rigtige hotel fra starten af. Tænk på om det skal være tæt på stranden eller tæt på byen
 • Vælg et hotel med All Inclusive. Der er altid snacks, mad og drikke, så du undgår blodsukkerkriser
 • Vælg et hotel, der er anbefalet til børnefamilier, så der er plads til bomber i poolen og vilde skrig i vandrutsjebanen
 • Skal børnene aktiveres på ferien? Så vælg hoteller med Sparky børneklub til de små børn og Xperience for de større børn
 • Læs mere om nem familieferie her
Ifølge stewardessen bør forældrene forberede sig i god tid. På den måde kommer man bedst fra start, når man som børnefamilie rejser afsted på ferie.

Men selv om mange forældre sikkert kan genkende frygten for barnets uregerlige hoppen op og ned i flysædet og omgivelsernes fordømmende blikke, kan man godt rejse og få en god flyvetur med sine børn, hvis man som forælder gør sit forarbejde, vurderer den erfarne stewardesse.

- Når man skal flyve med sine børn, skal man på et eventyr, der begynder med kuffertens magi og fortsætter i lufthavnen, man skal bare forberede sig, siger Heidi Meyer Vallentin.

Lyder det lidt for let til at være sandt? Her får du stewardessens bedste tips og tricks til flyveturen med ungerne.

Sunweb (standard 1 - faktaboks 2 - ny)

 • Tyrkiet er super børnevenligt. Her er masser af gode børnevenlige hoteller med All Inclusive
 • Grækenland er perfekt til en afslappet familieferie, hvis du er  vild med strandferie og god mad. Her kan du både få hyggelige lejligheder og store all inclusive hoteller med plads til alle i familien
 • Bulgarien er overraskende familievenligt. Her er kæmpe strande at boltre sig på og masser af aktiviteter for hele familien
 • Læs mere om, hvordan du får en nem familieferie her

Stewardessens tips og tricks til flyveturen med småbørnene

 1. Optakt til eventyr

  Skal du flyve med dine børn, så lad dem være en del af forberedelsen og giv dem opgaver og ansvar, der passer til alderen.

  Fortæl, hvor meget du glæder dig, for nu skal I på eventyr og være globetrottere. Sig, at du er sikker på, at barnet kommer til at være en rigtig god rejsemakker.

  Lad barnet være med til at pakke egen håndbagage og bære den, når der er overskud til det. Lad barnet vælge tyggegummi eller pastiller, som barnet kan få ved take off og landing.

  Sørg for, at måltidet inden afgang er en af favoritterne, så der kommer noget i maven. Mange børn mister appetitten på rejsen og i flyet.

 2. Løb og leg i lufthavnen

  Børn føler sig trygge, når vi som voksne er nærværende. Fortæl undervejs og giv små opgaver.

  Forklar, hvad der sker, når I tjekker ind, afleverer bagage og går gennem ’security’. Gør praktikken til en skattejagt – ”Kan du hjælpe med at finde et stort skilt med et A på?”.

  Lav en løbeleg for barnet, inden I skal ind i flyet, så barnet får brændt krudt af. Det er først i flyet, barnet skal sidde stille.

  Lad barnet vælge et blad i kiosken, der først må åbnes i flyet. I ankomstlufthavnen kan barnet hjælpe med at finde kuffertbåndet eller et skilt med en bil eller bus på.

 3. På plads i flyet

  Rejser du med flere børn, så aftal på forhånd pladser til ud- og hjemturen. Det giver ro.

  Hvis selen er et problem, så vent til ’seat belt’-skiltet lyser, eller til flyet begynder at køre. Når flyet kører, er det som i bilen, og selen skal på. Mind barnet om, at det er tid til de udvalgte tyggegummier/pastiller.

  Gør det rart for barnet – tilbyd at få skoene af og hyggesokker på. Nu må barnet åbne sit nye blad. Fortæl andre om bord, hvor god en flykammerat, dit barn er, så barnet hører det.

  Bekræft barnet i, hvor glad du er for jeres rejse sammen.

 4. Undervejs i flyet

  Det handler om at sprede aktiviteterne ud, så man ikke har brændt alt af i løbet af de første 30 minutter. Hver aktivitet skal holde så længe som muligt.

  En tur på flytoilettet kan være et fint afbræk. Derfor har alle selvfølgelig tisset af i lufthavnen, så I netop kan udsætte toiletturen.

  Medbring madpakker med mad og snacks, barnet kan lide. Accepter, hvis barnet ikke vil spise. Ipads, telefoner og lignende er super fin underholdning. Husk gode hovedtelefoner til barnet og sørg for at downloade film, musik og lydbøger hjemmefra, så I er dækket ind uden wifi.

  Alt efter barnets alder er børnebøger, malebog og farver, Uno og andre rejsespil guld værd. Det samme gælder vådservietter, kleenex, børnepanodil, næsedråber, lidt skiftetøj samt plastikposer til opkast og vådt tøj, som man altid bør have med i sin håndbagage.

  Medbring små gaver som et es i ærmet. Det kan være tegneting, en lille bil, en Pixiebog. Pak gaverne godt ind, så barnet skal bruge energi på at åbne dem.

  Giv opgaver undervejs som at hjælpe med at rydde op på sæderne og tjekke, at I har husket alt, inden I forlader flyet. Husk at anerkende indsatsen.

 5. Vær den voksne

  En vigtig forudsætning for en god flyvetur med børn er din egen rummelighed.

  Hvis du selv er rolig, smitter det af på dit barn. Er du urolig, smitter det også af. Indstil dig på at være til stede og på at besvare spørgsmål.

  Accepter, at dit barn kan blive urolig og træt undervejs. Lad dig ikke stresse af hensynet til andre.

 6. Hvis dit barn græder

  Har barnet ondt, er det naturligt at græde. I den situation skal barnet ikke vise hensyn – andre må vise hensyn til barnet.

  Trøst, støt og hjælp – skæld ikke ud. Mod tryk i ørerne hjælper det at tygge, synke og gabe. Søg råd hos kabinepersonalet. Sig til barnet, at I gør, hvad I kan, for at hjælpe.

  Er barnet træt, sur og rastløs er det måske tegn på, at grænsen er nået. Trøst, støt og hjælp barnet til at få en lur eller finde beskæftigelse i leg og snak.

  Vær tydelig, hvis barnet kammer over og sparker i sædet: ”Jeg kan godt se, du er vred og ked af det. Nu skal du sidde hos mig, til du har det bedre”

Kilde: Heidi Meyer Vallentin, stewardesse og jordemoder