Ti usædvanlige rejsemål, som du måske aldrig har hørt om

Det betyder i stigende grad noget at rejse hen, hvor alle andre ikke har været, siger ekspert. Se ti usædvanlige rejsemål nederst i artiklen.

Hvert år udgiver magasinet National Geographic en guide til, hvilke destinationer det vil anbefale rejsende at besøge det kommende år.

I år er tidsskriftet udkommet med 25 destinationer - og en række af dem er langtfra almenkendte.

Ifølge magasinet er destinationerne er udvalgt ud fra et ønske om bæredygtig turisme, men fælles for dem alle er, at de henvender sig til eventyrlystne rejsende. Den gruppe er voksende, mener fremtidsforsker Marianne Levinsen.

Hun fortæller, at det i stigende grad betyder noget at rejse der, hvor alle andre ikke har været.

- Vi er suckers for noget, andre ikke har gjort før. Metaltrætheden melder sig, når man fortæller, at man skal til Rom eller New York næste år, siger Marianne Levinsen.

Vi søger kontrast til parcelhuset

Det er en forandring sammenlignet med tiden før finanskrisen.

- I 00'erne var folk på jordomrejse hele tiden. Det var sådan lidt surrealistisk nogle gange – det kunne ikke blive stort og flashy nok. Men i dag er det mere interessant at komme hjem og fortælle en god historie, siger Marianne Levinsen.

Det kommer ikke bag på fremtidsforskeren, at en del af listens destinationer er spektakulære naturområder. Dem søger vi nemlig også i stigende grad.

- Der ligger en fordybelse og nærhed i naturoplevelsen, som er en kontrast til parcelhuslivet og at sidde i kø i bilen på vej til arbejde. Derfor er det en eftertragtet luksus, siger hun.

Nedenfor kan du se ti af de mest atypiske rejsedestinationer, som National Geographic anbefaler.

1. Mostar, Bosnien-Hercegovina

Hvorfor nu? 2020 markerer 25-året for fred i landet.

Hvad skal man se? Det mest håndgribelige eksempel på freden er 1600-talsbroen Stari Most (Den gamle bro, red.), som blev genopbygget i 2004. Den forbinder byens kristne vestside med den hovedsageligt muslimske østdel.

2. Wales Way, Storbritannien

Hvorfor nu? Der er lavet tre nye ruter på den såkaldte Wales Way-rute, og fra dem kan man opleve det bedste af Wales.

Hvad skal man se? På Pembrokeshirekysten er der mulighed for at prøve kræfter med coasteering, en adventuresport, som kombinerer klatring, snorkling og udspring. Derudover er den flere hundrede år gamle handelsrute North Wales Way-ruten fyldt med smukke slotte og borge.

3. Grossglockner High Alpine Road, Østrig

Hvorfor nu? For at opleve spektakulære udsigter, der tidligere var forbeholdt bjergbestigere.

Hvad skal man se? Det er både tilfredsstillende for synet og maven at gøre ophold på Edelweisshütte Inn, der siden 1935 har serveret frokost med udsigt til 37 bjergtoppe og 19 gletsjere. Kører man ruten i elbil, er vejafgifterne billigere.

4. Kamchatka-halvøen, Rusland

Hvorfor nu? En udvidelse af lufthavnen i halvøens største by, Petropavlovsk-Kamchatsky, har gjort det (lidt) nemmere at komme til det vilde øst i Rusland.

Hvad skal man se? I området bor brune bjørne med en vægt på op mod 700 kilo, og udover bjørnesafari er der mulighed for en lang række ture. Blandt andet kan man tage på vulkanvandringer, prøve river rafting, opleve store rensdyrflokke og tage en tur til Valley of the Geysers, verdens næststørste gejsersamling.

5. Białowieżaskoven, Hviderusland/Polen

Hvorfor nu? For at se et af Europas sidste områder med ægte vild natur.

Hvad skal man se? Den enorme skov er hjemsted for over 250 fuglearter og 59 slags pattedyr - den mest berømte er den europæiske bison, som også er Europas største pattedyr, der lever på land.

6. Guizhou-provinsen, Kina

Hvorfor nu? Provinsen er en af de mest uberørte i Kina, men efterhånden har techgiganter som Apple og Huawei fået øjnene op for det bjergrige område og er begyndt at opføre fabrikker nær den største by, Guiyang.

Hvad skal man se? I det østlige Guizhous landsbyer går dagene i et langsomt tempo, og de lokale holder fast i landbrugs- og tekstiltraditioner. Blandt andet broderi- og batikteknikker, der har eksisteret siden det sjette århundrede.

7. Magdalen-øerne, Canada

Hvorfor nu? For at se et smukt - men truet - islandskab og grønlandssælerne, der lever i det.

Hvad skal man se? Grønlandssælerne, der er afhængige af de store isklædte områder. Sælernes unger bliver født på isen tidligt i februar og marts, og de unge sæler er et fascinerende syn, der kan opleves fra bådekspeditioner eller i luksusmodellen - fra helikopter.

Resten af National Geographics 2020-anbefalinger

 • Kalahari-ørkenen, Sydafrika
 • National Blue Trail, Ungarn
 • De Kanariske øer, Spanien
 • Maldiverne
 • Grand Canyon, USA
 • Tasmanien, Australien
 • Tohoku, Japan
 • Philadelphia, USA
 • Telc, Tjekkiet
 • Fort Kochi, Indien
 • Parma, Italien
 • Puebla, Mexico
 • Asturias, Spanien
 • Maya, Guetemalam
 • Mendoza-provinsen, Argentina

8. Zakouma National Park, Chad

Hvorfor nu? For at støtte et frirum for elefanter i et af Afrikas mindst besøgte lande.

Hvad skal man se? Det voksende antal afrikanske elefanter. I dag er der 559 i parken, og i 2024 forventer man tusind af de store dyr. Det er ikke kun elefanter, Zakouma kan byde på: Der er også bøfler, giraffer, geparder, leoparder og kattedyret serval i parken.

9. Göbekli Tepe, Tyrkiet

Hvorfor nu? For at se verdens ældste tempelkompleks.

Hvad skal man se? Tempelkomplekset blev først udgravet i midten af 1990'erne, men blev bygget for 11600 år siden. Opdagelsen har ændret på opfattelsen af, hvordan de første permanente bosatte civilsationer begyndte: Ikke som landbrugssamfund, men derimod fordi folk samledes for at have et religiøst samlingssted.

10. Abu Simbel, Egypten

Hvorfor nu? Selv om turismen er på vej tilbage til Egypten (efter urolighederne under Det Arabiske Forår i 2010 og 2011, som gik ud over turiststrømmene), er der mulighed for at få følelsen af en ret privat audiens hos Ramses 2. i Abu Simbel.

Hvad skal man se? Det store tempel, der er bevogtet af fire 30 meter høje Ramsesstatuer, er over 3000 år gammelt og fyldt med små oplyste kamre. En god måde at komme til Abu Simbel er med båd på Nilen.