16x9

Slut med kaos og sure bĂžrn: SĂ„dan fandt bĂžrnefamilie ferielykken

Betalt partnerskab med Sunweb

AnnoncÞrbetalt indhold: Lidt for hÞj puls satte familieferien under pres. Denne familie har knÊkket koden og fÄet langt roligere rejser med ungerne.

Om samarbejdet

Denne artikel er en del af en artikelserie, der prĂŠsenteres i samarbejde med Sunweb.

Da de stod med deres knap halvandenÄrige i en klapvogn og var omringet af trapper i en Êldgammel by i MellemÞsten, mÊrkede de det: Ferierne med smÄ bÞrn kunne fÄ sveden til at lÞbe. Datteren var for lille til at gÄ lÞs og sad tungt i vognen, mens forÊldrene oksede rundt og prÞvede at se de vigtigste sevÊrdigheder i den gamle bydel.

Efter en tur til Jerusalem indsÄ Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen, at de mÄtte Êndre mÄden, de holdt ferie pÄ, sÄ bÄde bÞrn og voksne fÄr mest muligt ud af rejsen.
Efter en tur til Jerusalem indsÄ Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen, at de mÄtte Êndre mÄden, de holdt ferie pÄ, sÄ bÄde bÞrn og voksne fÄr mest muligt ud af rejsen. Foto: Privatfoto

Nu var de her, nu gjaldt det hÞjdepunktet pÄ turen til Jerusalem. Men den spÊndende gamle bydel var mÞgkuperet, der var trapper overalt, og familien sÄ sig selv lÞbe spidsrod i et stakÄndet klapvogns-rally med triatlon-sveden springende fra alle porer.

Det var alligevel lige spĂŠndende nok.

- Det er ret hÄrdt og tungt at slÊbe rundt pÄ en klapvogn pÄ sightseeing, og det er vi da gÄet langt uden om siden, siger Rebecca Line Larsen.

Turen til Jerusalem var ellers langt fra den fÞrste udenlandsrejse, hun og hendes mand Kris Bentzenberg Kristiansen havde kastet sig ud i som ny smÄbÞrnsfamilie. Men det blev en af turene, hvor de kom klogere hjem.

- Man kommer ud i uforudsete ting, og man kan ikke bare gÞre, som man plejer, nÄr man rejser med smÄ bÞrn. Men hvis man tager springet og lÊrer af sine erfaringer, fÄr man vÊrdi for alle sine lÊrepenge, siger Rebecca Line Larsen.

Danske familier vil have nÊrvÊr pÄ ferien

Til hverdag bor Rebecca Line Larsen i Vejle med sin mand Kris Bentzenberg Kristiansen. Parret har to smÄ bÞrn, Andrea pÄ fire Är og Wilfred pÄ to Är. Som mange andre er de en smÄbÞrnsfamilie med en travl dagligdag med arbejde, praktik og logistik. Han er indkÞber, hun er selvstÊndig med en nystartet webshop, og bÞrnene gÄr i institution.

- I hverdagen er der alt muligt, der kan forstyrre den tid og det nÊrvÊr, vi har brug for som familie, men nÄr vi rejser pÄ ferie, er det bare os. Der kan intet forstyrre, siger Rebecca Line Larsen.

square to 16x9
I familiens hjem har de en stor billedramme hÊngende med billeder fra ferier, de sammen har vÊret pÄ. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

At nÊrvÊret er under pres i dagens bÞrnefamilier, og at danske bÞrn mÊrker forÊldrenes travlhed og opmÊrksomhed rettet mod arbejde, telefon og computer, viser en landsundersÞgelse fra 2017 foretaget af BÞrnerÄdet blandt bÞrnehavebÞrn. UndersÞgelsen dokumenterede blandt andet, at 43 procent af undersÞgelsens 531 bÞrnehavebÞrn oplevede, at deres forÊldre er meget travle, og at det gÞr dem kede af det, bekymrede og forvirrede.

Det er noget, forĂŠldre i dag er meget bevidste om, og derfor er der tit hĂžje forventninger til familieferierne, ”for nu skal vi rigtig vĂŠre sammen og hygge os,” fortĂŠller Lola Jensen. Hun er familievejleder og mĂžder i sit arbejde bĂžrnefamilierne, bĂ„de nĂ„r de planlĂŠgger og vender hjem fra de ferier, som sĂ„ inderligt gerne skal vĂŠre fulde af nĂŠrvĂŠr, succes og lykkestunder.

Eksperten opfordrer til, at man som forÊldre skal Þve sig i at sige 'pyt' og ikke gÄ op i de smÄ detaljer, nÄr man er afsted pÄ ferie. Det giver mere ro til bÄde bÞrn og forÊldre.
Eksperten opfordrer til, at man som forÊldre skal Þve sig i at sige 'pyt' og ikke gÄ op i de smÄ detaljer, nÄr man er afsted pÄ ferie. Det giver mere ro til bÄde bÞrn og forÊldre. Foto: Privatfoto

Men hvad sÄ, hvis ferien ikke er udelukkende idyllisk samvÊrsopvisning, men ogsÄ byder pÄ kaos, skrigende bÞrn, krÊsenhed og konflikter? Det har Lola Jensen en klar holdning og et godt rÄd til:

- Man skal sige pyt og komme videre. Det vÊrste er, hvis forÊldrene lader sig slÄ ud af det, og det fÄr lov at farve stemningen og fylde hele ferien. For sÄ er det, man kommer hjem med en ordentlig mavepuster og fÞlelsen af en dÄrlig ferie, og det er synd, siger familievejlederen.

Afstemning

Hun mener, det kan give rigtig god mening at holde ferie med sine bÞrn uden for hjemmet. Her kan det nemlig vÊre nemmere for forÊldre at slappe af ved dels at vÊre fri for praktikken i dagligdagen og ved dels at give slip pÄ de ret tidspressede rammer, forÊldre i dag sÊtter op for sig selv og familien.

- Vi har en tendens til at ville kontrollere vores ydre rammer, nÄr vi er pressede og har indre kaos, og det har mange forÊldre i dag, fortÊller Lola Jensen.

NĂ„r man kommer vĂŠk fra dagligdagen, er der ifĂžlge Lola Jensen mulighed for at skabe nĂŠrvĂŠr, hvis rammerne er de rigtige.
NĂ„r man kommer vĂŠk fra dagligdagen, er der ifĂžlge Lola Jensen mulighed for at skabe nĂŠrvĂŠr, hvis rammerne er de rigtige. Foto: Privatfoto

Hun forklarer, at der pÄ ferierne vÊk hjemmefra er fÊrre ting, der forstyrrer og presser sig pÄ, sÄ vi nemmere kan slippe vores indre kaos, overgive os til roen og rumme det ydre kaos, der ofte dukker op i livet pÄ farten.

- Og det er jo lige prĂŠcis i den situation, vi begynder at fĂžle os fri til at finde ind til nĂŠrvĂŠret med bĂžrnene og give pokker i tandbĂžrsten og de uglede fletninger, siger familievejlederen.

Hun har en tommelfingerregel, der siger, at jo stÞrre bÞrnene er, jo lÊngere vÊk, kan man rejse. Et af hendes bedste rÄd er derudover, at man skal vÊre realistisk, og at man skal bruge ferien som en oplagt mulighed for at sige pyt og flyde.

- Alle, der har rejst med deres bÞrn, har prÞvet, at bÞrnene grÊder pÄ flyet, at de sover eller er vÄgne pÄ det forkerte tidspunkt, at de ikke gider spise, at der er sÞskendekonflikter. Det er en del af hverdagen og en del af livet, sÄ selvfÞlgelig er det ogsÄ en del af ferierne, siger Lola Jensen.

HĂ„rd flydebut med baby

square to 16x9
Flyveturen med de helt smÄ, er noget de fleste forÊldre frygter, men Þvelse familien er blevet bedre for hver gang, de har gjort det. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Og en del forÊldre har sikkert prÞvet at mÊrke frustrationerne og kontrasten mellem de idylliske feriedrÞmme og den hÊsblÊsende rÄ ferie-realisme: Det kan give ekstra furer i panden, nÄr ferien med smÄbÞrn er alt andet end afslappende, eller nÄr familieferien ender i kaskader af kaos, der langt overstiger hverdagens stressniveau.

For Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen har det handlet om at justere, rette ind og lÊre af fejlene for at finde den bedste mÄde at rejse med bÞrnene pÄ. At de overhovedet orker og Þnsker at rejse med deres bÞrn har de dog aldrig vÊret i tvivl om. De er begge vilde med oplevelser og eventyr pÄ udebane, og som kÊrester har de rejst meget og dyrket verden.

- Da vi havde rejst rundt i Australien i syv mÄneder, vidste vi bare, at vi ville fortsÊtte eventyret og rejse ud i verden med vores bÞrn, nÄr de en dag kom, siger Rebecca Line Larsen.

ForĂŠldreparret har rejst meget sammen, fĂžr de fik bĂžrn. Det var de enige om, at eventuelle bĂžrn ikke skulle sĂŠtte en stopper for.
ForĂŠldreparret har rejst meget sammen, fĂžr de fik bĂžrn. Det var de enige om, at eventuelle bĂžrn ikke skulle sĂŠtte en stopper for. Foto: Privatfoto

Derfor var parrets fÞrstefÞdte datter, Andrea, blot fire mÄneder gammel, da hun for knap fire Är siden rÞg om bord pÄ et fly til Dubai og sin fÞrste udenlandsrejse. Det var en flyvetur, der skulle vise sig at blive presset og fÄ sveden til at rulle i porerne pÄ forÊldrene. For flyet blev forsinket, alting trak ud, og forÊldrene mÄtte vÊkke Andrea midt om natten pÄ grund af en mellemlanding.

Og sÄ var der den smarte babylift, man fÄr udleveret pÄ fly. Den fungerede overhovedet ikke for Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen, der begge er langlemmede og kÊmpede med smalle flysÊder, ben, der ikke kunne vÊre der, en uregerlig lift og en lille baby, der var urolig og ked af det. Det var deres fÞrste barn, det var deres fÞrste rejse som familie, de ville sÄ gerne have styr pÄ det hele, men havde det ikke.

- Vi blev overmandet af dÄrlig logistik og bÞvlet praktik, og det var rigtig stressende, at det ikke lykkedes for os, siger Rebecca Line Larsen.

DÄrlig logistik og bÞvlet praktik gjorde de fÞrste flyveture med de helt smÄ stressende for forÊldreparret. De er sidenhen blevet langt mere erfarne og rolige, nÄr de er pÄ ferie.
DÄrlig logistik og bÞvlet praktik gjorde de fÞrste flyveture med de helt smÄ stressende for forÊldreparret. De er sidenhen blevet langt mere erfarne og rolige, nÄr de er pÄ ferie. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Efter den mindre heldige Dubai-debut fik Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen styr pÄ at flyve med de helt smÄ. Flyliften droppede de til fordel for at skiftes til at holde baby tÊt til kroppen, og flyrejserne planlagde de mere optimalt i forhold til tidspunkter og mellemlandinger.

- Man bliver heldigvis klogere for hver gang, siger Rebecca Line Larsen.

Blev skreget ud af sevĂŠrdighed

square to 16x9
PÄ en tur til New York oplevede familien, hvad der sker, nÄr planlÊgning og virkeligheden ikke stemmer overens. Foto: Privatfoto

Faktisk blev forÊldrene hurtigt sÄ kloge pÄ situationen, at de kastede sig ud i flere vellykkede storbyferier som smÄbÞrnsfamilie. Den spÊde Andrea stillede nemlig ikke de store krav ud over sÞvn, mad og en ren ble, sÄ der var stadig tid til fin frokost og sevÊrdigheder. Stor succes for alle. Men lille Andrea blev stÞrre, mere vÄgen, mere fritgÄende og nysgerrig, og pÄ et tidspunkt begyndte rutinerne at mudre.

Efter turen og de hundrede meter ufrivillig hĂŠk med klapvogn i Jerusalem havde Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen lĂŠrt pĂ„ forhĂ„nd at tjekke nye steder for klapvogns-fremkommelighed. SĂ„ledes beredte flĂžj de blot et par mĂ„neder efter denne tur til New York for at besĂžge Kris’ sĂžster og havde som vanlig Andrea med pĂ„ farten.

Fleksibilitet, fÊrre ambitioner og flere bÞrneaktiviteter er nogle af de retningslinjer, familien forsÞger at navigere efter pÄ familieferien.
Fleksibilitet, fÊrre ambitioner og flere bÞrneaktiviteter er nogle af de retningslinjer, familien forsÞger at navigere efter pÄ familieferien. Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Barnet var nu 18 mÄneder gammel og skulle sove til middag, mens far og mor turnerede World Trade Center Memorial. Alt var timet og tilrettelagt efter barnets lur.

Andrea selv var imidlertid ikke timet og tilrettelagt efter forÊldrenes optimistiske sightseeings-planer. Hun vÄgnede ti minutter inde i museumsrunden, hun var sulten, hun var sur, og hun ville ud af klapvognen.

- Andrea skreg, mens vi stod dér og troede, vi skulle alt muligt. Men det skulle vi ikke, vi skulle UD, fortÊller Rebecca Line Larsen.

Selvom man gÞr meget for at planlÊgge sin ferie, kan der opstÄ uforudsete situationer, og det skal man som forÊlder vÊre forberedt pÄ.
Selvom man gÞr meget for at planlÊgge sin ferie, kan der opstÄ uforudsete situationer, og det skal man som forÊlder vÊre forberedt pÄ. Foto: Privatfoto

Den aften kiggede forÊldrene pÄ hinanden og aftalte, at de definitivt ville Êndre rammerne for deres familieferier: Ikke flere stramme tidsplaner. Ikke tro at man kan planlÊgge sig til alt muligt fedt, mens barnet sover lur, for barnet vÄgner ni ud af ti gange pÄ det forkerte tidspunkt og har sin helt egen agenda, der ikke har det fjerneste at gÞre med tyk tid til museer pÄ stribe eller langstrakte frokostmenuer pÄ fancy restauranter.

Fra nu af skulle der planlĂŠgges meget mere fleksibelt, mindre ambitiĂžst, med fĂŠrre voksenaktiviteter og med flere bĂžrneaktiviteter.

- Vi er gode til at komme videre, og rent tidsmÊssigt fylder skrigende bÞrn og nedbrud i planerne ikke ret meget, men fÞlelsesmÊssigt fylder det noget, nÄr man bliver presset pÄ en ferie med sine bÞrn. For det er jo ikke det, der er meningen, siger Rebecca Line Larsen.

Samler pĂ„ smil i stedet for ’must see’

square to 16x9
Smil og latter er vigtigere end at krydse sevÊrdigheder af pÄ oplevelseskontoen. Foto: Privatfoto

Siden smÄbÞrnsfamiliens fÞrste ferie for smÄ fire Är siden har Andrea fÄet en lillebror, og familien pÄ fire har vÊret pÄ mange badeferier, campingferier og roadtrips i blandt andet Syd- og Østeuropa.

Da muligheden viste sig for godt et Är siden, flyttede familien et Är til Italien som led i Kris Bentzenberg Kristiansens udstationering, og det gav unikke muligheder for at kÞre pÄ opdagelse, udforske landet med bÞrnene og holde ferie pÄ nye mÄder.

For hver ekspedition har de rejseglade forÊldre knÊkket koden mere og mere i forhold til at ramme den gode familieferie, der giver overskud af glÊde og samhÞrighed pÄ bÄde bÞrne- og voksenkontoen.

Fokus har flyttet sig, og det har forÊldrene det rigtig godt med. Der skal nok komme en tid til voksenaktiviteter pÄ et senere tidspunkt.
Fokus har flyttet sig, og det har forÊldrene det rigtig godt med. Der skal nok komme en tid til voksenaktiviteter pÄ et senere tidspunkt. Foto: Privatfoto

Og ja: Parret er for lÊngst gÄet fra ferier med fokus pÄ sightseeing og spiseoplevelser for voksne til ferier med fokus pÄ legepladser, forlystelsesparker, badedyr i poolen og vandland. Det er ferier, der sÊtter bÞrnenes behov i centrum, og det har forÊldrene det rigtig fint med.

- I dag samler vi pÄ smil og grin, nÄr vi er pÄ ferie og ikke pÄ must see-sevÊrdigheder, for det er en fantastisk fÞlelse at se glÊden i Þjnene pÄ bÞrnene, nÄr vi virkelig finder et fedt pool-omrÄde eller den helt rigtige bÞrneattraktion, siger Rebecca Line Larsen.

Betyder det, at forÊldrene gÄr rundt med skyklapper og har droppet alt i gamle kirker og ornamenterede bygningsvÊrker? Nej, for de rejser stadig ud for at se og opleve verden, og de elsker at inddrage deres bÞrn i den kultur, de omgiver sig med pÄ ferierne. Men man kan godt gÄ forbi en fin kirke pÄ vejen fra den lokale legeplads eller café uden at gÞre det til et stort skematisk projekt.

Man kan ifÞlgeforÊldreparret sagtens kombinere en tur pÄ en legeplads med at gÄ forbi en smuk kirke eller sevÊrdighed pÄ vejen hjem.
Man kan ifÞlgeforÊldreparret sagtens kombinere en tur pÄ en legeplads med at gÄ forbi en smuk kirke eller sevÊrdighed pÄ vejen hjem. Foto: Privatfoto

- Forskellen er, at bÞrnene i dag ikke skal tilpasse sig et stramt sightseeing-program, men at vi planlÊgger det i smÄ doser efter deres temperament og rytme, siger Rebecca Line Larsen.

Og sÄ er der de smÄ rutiner. De betyder meget for bÞrnene, nÄr de er pÄ farten. Familien har altid bÞrnenes egne dyner med, og nÄr de lander et nyt sted, elsker bÞrnene at Äbne dÞren til hotelvÊrelset, finde deres senge, gÞre klar og indtage rammerne.

- Vi er et hold, nÄr vi er ude at rejse, og vi fÄr en helt sÊrlig forbindelse til hinanden pÄ ferierne. Det er det, det hele handler om, slutter Rebecca Line Larsen.

SmÄbÞrnsfamiliens bedste rejserÄd

Spring ud i det

Foto: Unsplash
Det er fantastisk at rejse med sine bÞrn. Man skal ikke lade tanken om udfordringerne fÄ overtaget, for man fÄr sÄ mange oplevelser, der knytter familien tÊttere sammen.
Hvis det er den allerfÞrste ferie med en baby, sÄ tag eventuelt en overnatning eller to pÄ et hotel i Danmark for at prÞve at pakke, tjekke ind og vÊre i nye rammer uden for hjemmet som smÄbÞrnsfamilie.

PlanlĂŠg, planlĂŠg, planlĂŠg

Foto: Jacob Lund / Shutterstock
Forbered sÄ meget af jeres tur som muligt hjemmefra, sÄ I har et overblik over mulighederne, nÄr I kommer frem. Det gÊlder bÄde oplevelser, sevÊrdigheder, spisesteder, shopping og afslapning. Man behÞver langt fra at benytte sig af det hele, men det giver en ro at have et katalog af muligheder, man kan gribe efter.
SÞrg for, at der er bÞrnepool, hvis I har smÄ bÞrn og vil pÄ badeferie med pool.
Hvis I rejser med klapvognsbÞrn, sÄ undersÞg pÄ forhÄnd de omrÄder, byer og bydele, I overvejer at besÞge. Hvis der ufremkommeligt med mange trapper eller meget kuperet, sÄ skal man mÄske tage et andet sted hen.

Pak med mÄde

Foto: PhotographeE.eu / Shutterstock
Som smÄbÞrnsfamilie har man tendens til at tro, at man skal have bogstaveligt talt alting med hjemmefra, og der er meget, det giver mening at have med. Men det kan ogsÄ blive uoverskueligt at have for stor en oppakning med og at skulle holde styr pÄ for meget.
Mikroovnen kan godt blive hjemme, og man kan typisk ogsÄ godt kÞbe bleer, engangsvaskeklude, vat og babymad i udlandet.

Husk rejsevenlig klapvogn

Foto: Nadyaeugene / Shutterstock
NÄr man har smÄbÞrn, er klapvognen uundvÊrlig til ture og lure pÄ ferien, men ofte ogsÄ pÄ selve rejsen.
Det gÊlder om at have en sÄ lille, let og handy rejseklapvogn som muligt, men som samtidig er god for barnet at sidde og sove i.
I dag findes der modeller, som man kan fÄ lov til at tage helt med ind i flyet, sÄ vognen ikke skal tjekkes ind. Det er genialt, for sÄ har man den ved hÄnden, nÄr man skal ud af flyet og videre i transit mod et nyt fly eller mod exit. Man kan nemlig ikke altid vÊre sikker pÄ, der stÄr en ledig klapvogn klar ved ankomstgaten eller tÊt derpÄ.

GÄ aldrig ned pÄ snacks

Foto: Graletta / Shutterstock
Noget af det allervigtigste for en god familieferie uden stress og kaos er snacks i solide mĂŠngder.
Der skal rigeligt med hjemmefra til bÄde bÞrn og voksne, sÄ man ikke lÞber tÞr pÄ rejsen, og sÄ er det en god idé at supplere op pÄ rejsemÄlet.
PĂ„ alle udflugter skal der snacks med. Noget bĂžrnene kan lide.
SÞrg ogsÄ gerne for, at der er et lille kÞleskab pÄ jeres indkvarteringssted, sÄ I kan have ting som smÄ yoghurter, juicebrikker og frugt/grÞnt, der mÄske ikke kan holde sig i varmen.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgÄr, hvem indholdet er sponsoreret af.
Sponsoreret indhold produceres af den selvstĂŠndige afdeling TV 2 Branded Content uafhĂŠngigt af TV 2s Ăžvrige redaktioner.