.
Rejser

Slut med kaos og sure børn: Sådan fandt børnefamilie ferielykken

Annoncørbetalt indhold: Lidt for høj puls satte familieferien under pres. Denne familie har knækket koden og fået langt roligere rejser med ungerne.

OM PARTNERSKABET

Denne artikel er en del af en artikelserie, der præsenteres i samarbejde med Sunweb.

Da de stod med deres knap halvandenårige i en klapvogn og var omringet af trapper i en ældgammel by i Mellemøsten, mærkede de det: Ferierne med små børn kunne få sveden til at løbe. Datteren var for lille til at gå løs og sad tungt i vognen, mens forældrene oksede rundt og prøvede at se de vigtigste seværdigheder i den gamle bydel.

Nu var de her, nu gjaldt det højdepunktet på turen til Jerusalem. Men den spændende gamle bydel var møgkuperet, der var trapper overalt, og familien så sig selv løbe spidsrod i et stakåndet klapvogns-rally med triatlon-sveden springende fra alle porer.

Det var alligevel lige spændende nok.

- Det er ret hårdt og tungt at slæbe rundt på en klapvogn på sightseeing, og det er vi da gået langt uden om siden, siger Rebecca Line Larsen.

Turen til Jerusalem var ellers langt fra den første udenlandsrejse, hun og hendes mand Kris Bentzenberg Kristiansen havde kastet sig ud i som ny småbørnsfamilie. Men det blev en af turene, hvor de kom klogere hjem.

- Man kommer ud i uforudsete ting, og man kan ikke bare gøre, som man plejer, når man rejser med små børn. Men hvis man tager springet og lærer af sine erfaringer, får man værdi for alle sine lærepenge, siger Rebecca Line Larsen.

Danske familier vil have nærvær på ferien

Til hverdag bor Rebecca Line Larsen i Vejle med sin mand Kris Bentzenberg Kristiansen. Parret har to små børn, Andrea på fire år og Wilfred på to år. Som mange andre er de en småbørnsfamilie med en travl dagligdag med arbejde, praktik og logistik. Han er indkøber, hun er selvstændig med en nystartet webshop, og børnene går i institution.

- I hverdagen er der alt muligt, der kan forstyrre den tid og det nærvær, vi har brug for som familie, men når vi rejser på ferie, er det bare os. Der kan intet forstyrre, siger Rebecca Line Larsen.

At nærværet er under pres i dagens børnefamilier, og at danske børn mærker forældrenes travlhed og opmærksomhed rettet mod arbejde, telefon og computer, viser en landsundersøgelse fra 2017 foretaget af Børnerådet blandt børnehavebørn. Undersøgelsen dokumenterede blandt andet, at 43 procent af undersøgelsens 531 børnehavebørn oplevede, at deres forældre er meget travle, og at det gør dem kede af det, bekymrede og forvirrede.

Det er noget, forældre i dag er meget bevidste om, og derfor er der tit høje forventninger til familieferierne, ”for nu skal vi rigtig være sammen og hygge os,” fortæller Lola Jensen. Hun er familievejleder og møder i sit arbejde børnefamilierne, både når de planlægger og vender hjem fra de ferier, som så inderligt gerne skal være fulde af nærvær, succes og lykkestunder.

Men hvad så, hvis ferien ikke er udelukkende idyllisk samværsopvisning, men også byder på kaos, skrigende børn, kræsenhed og konflikter? Det har Lola Jensen en klar holdning og et godt råd til:

- Man skal sige pyt og komme videre. Det værste er, hvis forældrene lader sig slå ud af det, og det får lov at farve stemningen og fylde hele ferien. For så er det, man kommer hjem med en ordentlig mavepuster og følelsen af en dårlig ferie, og det er synd, siger familievejlederen.

Afstemning

Frygter du flyveturen med småbørn?

Hun mener, det kan give rigtig god mening at holde ferie med sine børn uden for hjemmet. Her kan det nemlig være nemmere for forældre at slappe af ved dels at være fri for praktikken i dagligdagen og ved dels at give slip på de ret tidspressede rammer, forældre i dag sætter op for sig selv og familien.

- Vi har en tendens til at ville kontrollere vores ydre rammer, når vi er pressede og har indre kaos, og det har mange forældre i dag, fortæller Lola Jensen.

Hun forklarer, at der på ferierne væk hjemmefra er færre ting, der forstyrrer og presser sig på, så vi nemmere kan slippe vores indre kaos, overgive os til roen og rumme det ydre kaos, der ofte dukker op i livet på farten.

- Og det er jo lige præcis i den situation, vi begynder at føle os fri til at finde ind til nærværet med børnene og give pokker i tandbørsten og de uglede fletninger, siger familievejlederen.

Hun har en tommelfingerregel, der siger, at jo større børnene er, jo længere væk, kan man rejse. Et af hendes bedste råd er derudover, at man skal være realistisk, og at man skal bruge ferien som en oplagt mulighed for at sige pyt og flyde.

- Alle, der har rejst med deres børn, har prøvet, at børnene græder på flyet, at de sover eller er vågne på det forkerte tidspunkt, at de ikke gider spise, at der er søskendekonflikter. Det er en del af hverdagen og en del af livet, så selvfølgelig er det også en del af ferierne, siger Lola Jensen.

Hård flydebut med baby

Og en del forældre har sikkert prøvet at mærke frustrationerne og kontrasten mellem de idylliske feriedrømme og den hæsblæsende rå ferie-realisme: Det kan give ekstra furer i panden, når ferien med småbørn er alt andet end afslappende, eller når familieferien ender i kaskader af kaos, der langt overstiger hverdagens stressniveau.

For Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen har det handlet om at justere, rette ind og lære af fejlene for at finde den bedste måde at rejse med børnene på. At de overhovedet orker og ønsker at rejse med deres børn har de dog aldrig været i tvivl om. De er begge vilde med oplevelser og eventyr på udebane, og som kærester har de rejst meget og dyrket verden.

- Da vi havde rejst rundt i Australien i syv måneder, vidste vi bare, at vi ville fortsætte eventyret og rejse ud i verden med vores børn, når de en dag kom, siger Rebecca Line Larsen.

Derfor var parrets førstefødte datter, Andrea, blot fire måneder gammel, da hun for knap fire år siden røg om bord på et fly til Dubai og sin første udenlandsrejse. Det var en flyvetur, der skulle vise sig at blive presset og få sveden til at rulle i porerne på forældrene. For flyet blev forsinket, alting trak ud, og forældrene måtte vække Andrea midt om natten på grund af en mellemlanding.

Og så var der den smarte babylift, man får udleveret på fly. Den fungerede overhovedet ikke for Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen, der begge er langlemmede og kæmpede med smalle flysæder, ben, der ikke kunne være der, en uregerlig lift og en lille baby, der var urolig og ked af det. Det var deres første barn, det var deres første rejse som familie, de ville så gerne have styr på det hele, men havde det ikke.

- Vi blev overmandet af dårlig logistik og bøvlet praktik, og det var rigtig stressende, at det ikke lykkedes for os, siger Rebecca Line Larsen.

Efter den mindre heldige Dubai-debut fik Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen styr på at flyve med de helt små. Flyliften droppede de til fordel for at skiftes til at holde baby tæt til kroppen, og flyrejserne planlagde de mere optimalt i forhold til tidspunkter og mellemlandinger.

- Man bliver heldigvis klogere for hver gang, siger Rebecca Line Larsen.

Blev skreget ud af seværdighed

Faktisk blev forældrene hurtigt så kloge på situationen, at de kastede sig ud i flere vellykkede storbyferier som småbørnsfamilie. Den spæde Andrea stillede nemlig ikke de store krav ud over søvn, mad og en ren ble, så der var stadig tid til fin frokost og seværdigheder. Stor succes for alle. Men lille Andrea blev større, mere vågen, mere fritgående og nysgerrig, og på et tidspunkt begyndte rutinerne at mudre.

Efter turen og de hundrede meter ufrivillig hæk med klapvogn i Jerusalem havde Kris Bentzenberg Kristiansen og Rebecca Line Larsen lært på forhånd at tjekke nye steder for klapvogns-fremkommelighed. Således beredte fløj de blot et par måneder efter denne tur til New York for at besøge Kris’ søster og havde som vanlig Andrea med på farten.

Barnet var nu 18 måneder gammel og skulle sove til middag, mens far og mor turnerede World Trade Center Memorial. Alt var timet og tilrettelagt efter barnets lur.

Andrea selv var imidlertid ikke timet og tilrettelagt efter forældrenes optimistiske sightseeings-planer. Hun vågnede ti minutter inde i museumsrunden, hun var sulten, hun var sur, og hun ville ud af klapvognen.

- Andrea skreg, mens vi stod dér og troede, vi skulle alt muligt. Men det skulle vi ikke, vi skulle UD, fortæller Rebecca Line Larsen.

Den aften kiggede forældrene på hinanden og aftalte, at de definitivt ville ændre rammerne for deres familieferier: Ikke flere stramme tidsplaner. Ikke tro at man kan planlægge sig til alt muligt fedt, mens barnet sover lur, for barnet vågner ni ud af ti gange på det forkerte tidspunkt og har sin helt egen agenda, der ikke har det fjerneste at gøre med tyk tid til museer på stribe eller langstrakte frokostmenuer på fancy restauranter.

Fra nu af skulle der planlægges meget mere fleksibelt, mindre ambitiøst, med færre voksenaktiviteter og med flere børneaktiviteter.

- Vi er gode til at komme videre, og rent tidsmæssigt fylder skrigende børn og nedbrud i planerne ikke ret meget, men følelsesmæssigt fylder det noget, når man bliver presset på en ferie med sine børn. For det er jo ikke det, der er meningen, siger Rebecca Line Larsen.

Samler på smil i stedet for ’must see’

Siden småbørnsfamiliens første ferie for små fire år siden har Andrea fået en lillebror, og familien på fire har været på mange badeferier, campingferier og roadtrips i blandt andet Syd- og Østeuropa.

Da muligheden viste sig for godt et år siden, flyttede familien et år til Italien som led i Kris Bentzenberg Kristiansens udstationering, og det gav unikke muligheder for at køre på opdagelse, udforske landet med børnene og holde ferie på nye måder.

For hver ekspedition har de rejseglade forældre knækket koden mere og mere i forhold til at ramme den gode familieferie, der giver overskud af glæde og samhørighed på både børne- og voksenkontoen.

Og ja: Parret er for længst gået fra ferier med fokus på sightseeing og spiseoplevelser for voksne til ferier med fokus på legepladser, forlystelsesparker, badedyr i poolen og vandland. Det er ferier, der sætter børnenes behov i centrum, og det har forældrene det rigtig fint med.

- I dag samler vi på smil og grin, når vi er på ferie og ikke på must see-seværdigheder, for det er en fantastisk følelse at se glæden i øjnene på børnene, når vi virkelig finder et fedt pool-område eller den helt rigtige børneattraktion, siger Rebecca Line Larsen.

Betyder det, at forældrene går rundt med skyklapper og har droppet alt i gamle kirker og ornamenterede bygningsværker? Nej, for de rejser stadig ud for at se og opleve verden, og de elsker at inddrage deres børn i den kultur, de omgiver sig med på ferierne. Men man kan godt gå forbi en fin kirke på vejen fra den lokale legeplads eller café uden at gøre det til et stort skematisk projekt.

- Forskellen er, at børnene i dag ikke skal tilpasse sig et stramt sightseeing-program, men at vi planlægger det i små doser efter deres temperament og rytme, siger Rebecca Line Larsen.

Og så er der de små rutiner. De betyder meget for børnene, når de er på farten. Familien har altid børnenes egne dyner med, og når de lander et nyt sted, elsker børnene at åbne døren til hotelværelset, finde deres senge, gøre klar og indtage rammerne.

- Vi er et hold, når vi er ude at rejse, og vi får en helt særlig forbindelse til hinanden på ferierne. Det er det, det hele handler om, slutter Rebecca Line Larsen.

Småbørnsfamiliens bedste rejseråd

 1. Spring ud i det

  Det er fantastisk at rejse med sine børn. Man skal ikke lade tanken om udfordringerne få overtaget, for man får så mange oplevelser, der knytter familien tættere sammen.

  Hvis det er den allerførste ferie med en baby, så tag eventuelt en overnatning eller to på et hotel i Danmark for at prøve at pakke, tjekke ind og være i nye rammer uden for hjemmet som småbørnsfamilie.

 2. Planlæg, planlæg, planlæg

  Forbered så meget af jeres tur som muligt hjemmefra, så I har et overblik over mulighederne, når I kommer frem. Det gælder både oplevelser, seværdigheder, spisesteder, shopping og afslapning. Man behøver langt fra at benytte sig af det hele, men det giver en ro at have et katalog af muligheder, man kan gribe efter.

  Sørg for, at der er børnepool, hvis I har små børn og vil på badeferie med pool.

  Hvis I rejser med klapvognsbørn, så undersøg på forhånd de områder, byer og bydele, I overvejer at besøge. Hvis der ufremkommeligt med mange trapper eller meget kuperet, så skal man måske tage et andet sted hen.

 3. Pak med måde

  Som småbørnsfamilie har man tendens til at tro, at man skal have bogstaveligt talt alting med hjemmefra, og der er meget, det giver mening at have med. Men det kan også blive uoverskueligt at have for stor en oppakning med og at skulle holde styr på for meget.

  Mikroovnen kan godt blive hjemme, og man kan typisk også godt købe bleer, engangsvaskeklude, vat og babymad i udlandet.

 4. Husk rejsevenlig klapvogn

  Når man har småbørn, er klapvognen uundværlig til ture og lure på ferien, men ofte også på selve rejsen.

  Det gælder om at have en så lille, let og handy rejseklapvogn som muligt, men som samtidig er god for barnet at sidde og sove i.

  I dag findes der modeller, som man kan få lov til at tage helt med ind i flyet, så vognen ikke skal tjekkes ind. Det er genialt, for så har man den ved hånden, når man skal ud af flyet og videre i transit mod et nyt fly eller mod exit. Man kan nemlig ikke altid være sikker på, der står en ledig klapvogn klar ved ankomstgaten eller tæt derpå.

 5. Gå aldrig ned på snacks

  Noget af det allervigtigste for en god familieferie uden stress og kaos er snacks i solide mængder.

  Der skal rigeligt med hjemmefra til både børn og voksne, så man ikke løber tør på rejsen, og så er det en god idé at supplere op på rejsemålet.

  På alle udflugter skal der snacks med. Noget børnene kan lide.

  Sørg også gerne for, at der er et lille køleskab på jeres indkvarteringssted, så I kan have ting som små yoghurter, juicebrikker og frugt/grønt, der måske ikke kan holde sig i varmen.

Kilde: Rebecca Line Larsen og Kris Bentzenberg Kristiansen

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.