Rejser

Rejseguide kårer de mest interessante byer i 2020

En lang række store begivenheder i det nye år er med til at gøre de ti byer til oplagte rejsemål, mener guiden.

Den anerkendte rejseguide Lonely Planet har udgivet sin årlige liste over, hvilke byer man bør rejse til, når raketrøgen har lagt sig efter nytår.

Inspirationslisten, som er udarbejdet af et panel af rejseeksperter, tæller kendte destinationer og mere uopdagede steder fordelt på flere forskellige kontinenter.

Særligt fokus i år er - i tidens ånd - på byernes bæredygtige initiativer, men listen peger også på særlige begivenheder i 2020, som er værd at rejse afsted for.

Gå på opdagelse i listen og se, om du allerede har været nogle af stederne, eller om det måske er der, rejsen i 2020 skal gå hen.

10. Denver, USA

Den amerikanske by Denver har lige netop sneget sig med på listen. En destination i rivende udvikling, hvor nye bygninger, madmarkeder og hoteller skyder op i byen med den bjergrige horisont.

Stedet emmer af kreativ energi og ”forbandet god mad”, lyder det fra panelet.

Også den kunstneriske scene fremhæves, hvor blandt andet kunst- og underholdningsvirksomheden Meow Wolf og museet Kirkland Museum of Fine & Decorative Art er et besøg værd.

9. Dubai, Forenede Arabiske Emirater

I Dubai har de allerede et ben inde i fremtiden, og det vil fortsætte i det nye år. Blandt andet skal den arabiske by være vært for den seks måneder lange World Expo 2020. Under udstillingen sætter 190 lande alle kræfter ind på at belyse innovation og nye opfindelser indenfor teknologi, mad og arkitektur - og selvfølgelig bæredygtighed.

Yderlige fremhæves et af byens imponerende resorts beliggende på en kunstig øgruppe, der bliver kaldt 'The World' - 'Verden'. Her får de første gæster snart mulighed for at træde indenfor og opleve blandt andet resortets nye undervands-værelser.

Derfor er Dubai et besøg værd, mener Loney Planets panel.

8. Vancouver, Canada

På plads nummer otte skal vi mere vestpå igen. Gode vandre- og cykelruter i blændende natur og kystområder gør ifølge panelet Vancouver til en besøgsværdig destination. Samtidig er den kollektive trafik og byens mange træer værd at rejse for, lyder det i begrundelsen. Siden 2010 er der blevet plantet intet mindre end 102.000 nye træer.

Men også byens mangeårige handlingsplan for at blive 'Den grønneste by 2020' har været med til at placere Vancouver på listen.

7. Kochi, India

I Indien finder vi listens nummer syv. Byen ved Malabarkysten har i de seneste år arbejdet meget med vedvarende energi. Blandt andet kan du, hvis du vender næsen mod Kochi, lande i verdens første komplet solcelledrevne lufthavn.

Med hyggelige caféer, intime 'homestays' og fremadstormende gallerier har byen et fast greb i sit publikum. Blandt andet er streetart være i højsædet på udstillingen Kochi-Muziris Biennale i byen, som sætter Indien på landkortet, når det kommer til samtidskunst.

6. La Paz, Bolivia

Den engang hverdagsgrå by lysner for hver dag, der går, lyder det fra panelet.

I Bolivias perle opleves en fornyet stolthed ved de bolivianske rødder, som inspirerer og danner gode rammer for fremadstormende arkitekter og spirende kokke.

Flere turister har allerede fået øjnene op for byen, der desuden ifølge panelet kan bryste sig af en god kollektiv trafik med mange spor af svævebaner på kabler, som kan bringe dig rundt i landskabet.

5. Bonn, Tyskland

Den tidligere hovedstad i Vesttyskland sniger sig ind på en femteplads. I vores naboland gør Bonn sig klar til et brag af en fest, når byen skal fejre Beethovens 250-års fødselsdag.

Den verdenskendte komponist er født her, og derfor bliver de helt store fødselsdagsskyts kørt i stilling. Blandt andet kan du opleve bunkevis af koncerter med verdensberømte orkestre, solister og dirigenter, mens Teater Bonn iscenesætter Fidelio - Beethovens eneste opera.

4. Galway, Irland

Lonely Planets panel beskriver Galway som Irlands “mest spændende by”. De mange pubber med levende musik og hyggelige caféer bidrager til, at destinationen indfinder sig på en fjerdeplads på listen.

Samtidig er den irske by i 2020 europæisk kulturhovedstad og har derfor kalenderen fuld af oplevelser.

- Forvent gadespektakel, kunst, musik, teater og dans i verdensklasse, lyder det fra panelet.

3. Kairo, Egypten

Kairo i Egypten står overfor et brag af en åbningsfest. Museet Grand Egyptian Museum (GEM) slår ifølge planen dørene op for de første turister i løbet af 2020.

Bygget på 50 hektar bare to kilometer fra pyramiderne i Giza og fyldt med artefakter fra Egyptens rige forhistorie bliver det verdens største af sin slags - og det det blive blandt andet muligt at se en imponerende samling fra farao Tutankhamons grav.

2. Washington DC, USA

I 2020 er det 100 år siden, at kvinder fik stemmeret i USA, og dette vil selvfølgelig blive fejret på masser af hovedstaden Washington DCs museer og kulturinstitutioner med flere særudstillinger og events.

Men det er ikke det eneste: 3. november 2020 skal amerikanerne stemme til præsidentvalget, og i valgkampens sidste måneder til vil det politiske liv i byen for alvor kunne mærkes.

På bæredygtighedsfronten kan byen samtidig prale af, at den de seneste år har været igennem en "grøn renæssance", hvor der er blevet plantet træer og grønne bede mange steder i byrummet og sat innovative flydende bede i Washington-kanalen i byen.

1. Salzburg, Østrig

Nummer ét på listen er den lille by Salzburg i Østrig. Byen, hvor komponisten Mozart blev født, fejrer i 2020 100-året for deres kendte festival for klassisk musik.

Den runde fødselsdag i alpebyen markeres med en palette af guf for opera- og drama-elskende turister, blandt andet dramatikeren Hugo von Hofmannsthals stykke 'Jedermann', som bliver opsat på pladsen foran byens domkirke.

- Støv dine lederhosen af, book dine billetter flere måneder i forvejen, og gør dig klar til at rocke ind i sommeren som Amadeus (Mozarts fornavn, red.) - måske uden parykken, skriver Lonely Planets panel.