Tekst
Rejser

Børnefamilie vil genopdage hjemlandet: - Danmark er fyldt med ferieperler

Annoncørbetalt indhold: Familien Ladefoged Andersen har byttet oplevelser i udlandet ud med hjemlige rejseeventyr og nærvær i den smukke, danske natur

Om partnerskabet

Denne artikel er produceret i samarbejde med Hyundai.

Guddommelig indgriben er nok så meget sagt.

Men for et dansk kærestepar skete der noget helt særligt i en gammel nordirsk kirke i Irland.

Kenneth og Marie Ladefoged Andersen var i sommeren 2016 på en af deres sædvanlige udenlandsferier. På en biltur rundt i det grønne Irland førte en pludselig indskydelse til en beslutning om at gå i kirke i byen Derry.

Sammen med hundredvis af lokale sad det unge par på propfyldte bænke og fulgte med lidt besvær med i den nordirske præsts ord.

Og pludselig var det som om, han talte direkte til dem, og de kiggede forundret på hinanden.

Prædikenen handlede nemlig om den måde, vi er turister på i dag, hvor mange oplever nye steder gennem linsen på et kamera uden rigtigt at være til stede.

Om samarbejdet (Hyundai)

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med Hyundai.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og Hyundai fokus på bæredygtighed i hverdagen, og hvordan der er penge at spare i flere fasetter af dagligdagens gøremål. Vi møder danskere, der har taget en beslutning om at gøre en forskel for klimaet såvel som privatøkonomien. Samtidig får vi inspiration og gode råd til en mere bæredygtig livsstil i hverdagen.

- Det ramte os, for det var et præcist billede på den situation, vi selv stod i, fortæller Kenneth Ladefoged Andersen, der sammen med Marie tidligere havde backpacket gennem Asien og været på masser af storbyferier.

Hver gang havde det været med den samme udmattede fornemmelse i kroppen efter at have faret rundt for at tage billeder af nøjagtigt de samme ting som alle andre.

”Kryds-af-turisme,” som Kenneth Ladefoged Andersen kalder det.

Men efter besøget i kirken var noget forandret i dem begge to.

Pludselig virkede det absurd, at de sagtens kunne tale med om, hvor fantastisk der er i Rom, London eller Dublin, men ikke havde ét ord at sige om Rømø, Nordsjælland eller det Sydfynske Øhav.

Så det besluttede de i fællesskab at lave om på.

Vælger Danmark til

Det er nu fire år siden, at parret sad i kirken, og Kenneth og Marie Ladefoged Andersen på henholdsvis 31 og 26 år er i dag gift og har to børn: Esther på tre år og Johannes på fire måneder.

Bortset fra en lille afstikker til Sverige, er det også flere år siden, de sidst har været i udlandet, for ordene i kirken ramte dem dybt.

De har derfor besluttet, at de ikke rejser udenlands igen, før de har set meget mere af Danmark og lært deres hjemland rigtigt at kende.

Og de er ikke alene om at vælge Danmark til.

Selv om der i år vil være ekstra mange danske turister herhjemme på grund af coronakrisen, så er Danmark i forvejen den mest populære feriedestination blandt danskerne.

I 2018 var Danmark således destinationen for 65 procent af de ferierende børnefamilier. Og tendensen er stigende fra de forrige år, viser en undersøgelse, som Dansk Kyst- og Naturturisme har foretaget i samarbejde med VisitDenmark.

Afstemning

Er du begyndt at orientere dig mere mod Danmark, når du planlægger ferie?

For familien Ladefoged Andersen har beslutningen om at blive hjemme været nem at træffe.

- Vores prioriteter har ganske enkelt ændret sig. Vi har nu mere lyst til at opleve Danmark og vores eget nærområde, siger Kenneth Ladefoged Andersen, der sammen med resten af familie nu er bosat på Fur, hvor de er ved at starte aktivitetsfirmaet Fur Event op.

For nylig har de solgt lejligheden i Aarhus og købt et hus på øen i Limfjorden, hvor de bor tæt på naturen og Marie Ladefoged Andersens forældre.

I løbet af ugen pendler Kenneth Ladefoged Andersen til Aarhus, hvor han arbejder som daglig leder af ungdomsuddannelsen Springbræt Aarhus.

På køreturen mellem Fur og Aarhus bliver han mindet om, hvor meget af sit eget lokalområde han endnu ikke har oplevet.

- Folk rejser til Limfjorden fra hele Nordeuropa for at holde ferie, og selvom vi bor her, har vi stadig ikke oplevet det hele, fortæller han.

Derfor har sommerferien i år fået navnet ’Tour de Limfjorden’, hvor familien vil opleve lokalområdet sammen med deres børn. Her venter skaldyrssafari, sejlture og hygge i naturen.

Børn gør en forskel

De foregående år har ferierne budt på en bred vifte af danske oplevelser.

Eksempelvis skov og skrænter på Møn, hesteture og strand på Rømø, naturoplevelser i Slettestrand, afslapning i Løkken og Skagen og kultur og historie i Ribe.

Turen til Ribe husker de begge to tydeligt. Her boede de via Airbnb hos bageren Poul, der lejede halvdelen af sin villa ud. På den måde møder familien landsmænd, de ellers ikke ville komme i snak med.

- Han fortalte os om området og var den perfekte lokalguide. Han anbefalede os, hvor vi skulle spise, og hvad vi skulle se og opleve, fortæller Kenneth Ladefoged Andersen om turen, der naturligvis indebar et besøg i domkirken og gåture rundt i Ribes gamle gader og stræder.

Med bilen pakket er familien frie til at køre hvorhen, de vil, og typisk lejer de et værelse eller bor på et feriecenter, hvor de kommer frem. Sikkert er det dog, at deres ferier altid har naturoplevelser som det primære formål.

- Danmark har noget af den smukkeste natur i verden, og der er så mange oplevelser, der bare venter på at blive opdaget, fortæller Marie Ladefoged Andersen.

Selv på endagsture er det muligt at opleve noget unikt, fortæller parret.

Som den efterårsdag for et par år siden, hvor de kørte til Sønderjylland for at se sort sol. Her fik de sig en oplevelse for livet ved synet af de enorme stæreflokke, der samles til træk over marsken ved Vadehavet.

- Det er et helt fantastisk fænomen at overvære. Jeg glemmer det aldrig, siger Kenneth Ladefoged Andersen om turen, hvor der også var tid til at nyde et Sønderjysk Kaffebord i de historiske stuer på Gram Slot, inden de kørte hjem igen.

Fordi parret har små børn, er det også oplagt for dem at blive i Danmark. Dels vil de gerne give børnene nogle nære naturoplevelser, og dels er udsigten til en flyrejse med to små børn ikke just interessant.

- Bare tanken om en flyvetur kan næsten kvæle mig på forhånd, siger Marie Ladefoged Andersen, der foretrækker ture i familiens bil eller el-ladcykel, hvor pauser og oplevelser undervejs tilpasses børnenes rutiner og behov.

På disse rejser begynder oplevelserne også med det samme, fortæller de, og ikke først når man når frem, som det ofte er tilfældet, når man eksempelvis flyver sydpå.

Vi genopdager Danmark

Netop lysten til at lære sit eget land bedre at kende vækker genklang hos trendforsker og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg.

Gennem sit arbejde har han beskæftiget sig en del med rejsebranchen, og han fortæller, at danskernes stigende tendens til at holde deres ferier i Danmark begyndte efter finanskrisen i 2008-09.

Den økonomiske usikkerhed, der dengang bredte sig, var medvirkende til, at flere folk blev herhjemme i deres ferie. Og det skabte et øget fokus på vores egen kultur og land som feriedestination, forklarer han.

Samtidig har Danmarks arbejde med at udvikle og brande sig som feriedestination overfor de udenlandske turister også smittet af på danskerne.

Hvor ferier herhjemme for 20 år siden for mange var synonym med pølser og pomfritter, slidte campingpladser og kedelige museer, er der sket en stor udvikling.

- Det danske sommerland har virkelig meget at byde på, og Danmark er blevet meget mere turistvenligt og attraktivt, fortæller Mads Arlien-Søborg.

Det store udbud af eksempelvis gourmet- og kulturoplevelser, der er kommet, appellerer i høj grad også til mange danskere. Det samme gør de mange naturoplevelser.

Og så er der naturligvis hensynet til klimaet, der er blevet et ekstra lag oven på den i forvejen stigende tendens til at blive hjemme, forklarer han:

- Det er ikke det afgørende, men det gør det nemmere for folk at træffe valget om at blive i Danmark.

Klima, fravalg og afsavn

For Kenneth og Marie Ladefoged Andersen har klimaet også noget at sige for deres beslutning. De er ikke klimafanatikere, som de udtrykker det, men det har gjort det nemmere at vælge flyrejserne fra og Danmark til.

Den holdning møder de generelt stor forståelse for, selv om Kenneth Ladefoged Andersens mor lige skulle forstå det rigtigt:

- Hun spurgte, om vi så heller ikke ville med, hvis hun inviterede på en rejse sydpå for hele familien. Men det vil vi selvfølgelig gerne, siger han.

Nogle vil måske undre sig over, om familien ikke føler, at de går glip af noget ved at blive herhjemme. Andre kulturer og anderledes oplevelser eksempelvis.

Og der er da også et afsavn forbundet med deres fravalg, forklarer Kenneth Ladefoged Andersen.

- Men ikke hvis vi blot taler om at tage på et ressort i Italien og ligge ved en pool sammen med andre danskere, siger han.

I stedet er det på tegnebrættet, at familien engang i fremtiden vil rejse til Afrika eller Rumænien, hvor Kenneth Ladefoged Andersen tidligere har arbejdet, for at vise børnene de kulturforskelle, der er landene imellem.

- Det er vigtigt at lære andre lande og kulturer at kende, men det er også vigtigt at lære sit eget land at kende, siger de to samstemmende.

I fremtiden glæder de sig særligt til at besøge flere af de mange danske øer, og der ligger også en kanotur og venter i horisonten, når børnene er blevet lidt større.

De kommende år er planen derfor, at de tager afsted med telt og Trangia-sæt og giver dem selv og børnene nogle mindeværdige ferieoplevelser lige her i Danmark.

Og de glæder sig allerede.

- Bortset fra, at vi ikke kan forudse vejret, så er Danmark det bedste sted for vores familie til at få de naturoplevelser og det nærvær, der betyder mest for os, siger Marie Ladefoged Andersen.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.