Rejser

Drømte du om en safariferie med The Big Five? Her kan du se den danske pendant

Mange sommerferiedrømme er skudt i sænk på grund af coronavirus. Her er nogle af alternativerne i Danmark.

Måske er du typen, der kan fortælle i timevis om dine vilde oplevelser med ørkenvandring i Sahara eller surfing i Californien.

Men kan du også tale med om hvalsafari i Lillebælt eller snorkling ved Møns Klint?

Det kan du måske efter denne sommer, hvor coronakrisen har sat en stopper for de store udlandsrejser.

For hvad enten du drømte om at opleve The Big Five på en safari i Kenya, havde booket en rejse til en vingård i Sydfrankrig eller planlagde en dykkerferie til Seychellerne, har du mulighed for at opleve noget lignende hjemme i Danmark.

TV 2 har med hjælp fra VisitDenmark, Naturstyrelsen og Tripadvisor fundet danske alternativer til din eksotiske drømmerejse.

Skulle du have været på hvalsafari i Canada? Det kan du i Danmark:

Hvis du havde planlagt en rejse til Canada og havde glædet dig til at komme ud at kigge på pukkelhvaler, spækhuggere og delfiner, skal du ikke fortvivle.

I Danmark kan vi nemlig bryste os af en af verdens tætteste bestande af hvaler. Nærmere bestemt marsvinet, som boltrer sig i snævringen i det nordlige Lillebælt.

Her kan du komme på hvalsafari med båd fra blandt andet Middelfart og Fredericia.

Hele sommeren arrangeres der næsten dagligt marsvineture med forskellige både, deriblandt Aventura og Mira3. Der sejles ikke nogen fast rute på disse ture, da man forsøger at spore sig frem til, hvor de små hvaler befinder sig.

Nogle af bådene er særligt børnevenlige med undervandslytteudstyr, så man kan høre marsvinenes delfinlignende ”gnækkelyde”. Andre både har glas i bunden, så man kan kigge ned på fiskene under skibet.

Det er tilladt at medbringe egen picnickurv med kaffe og kage eller drinks og snacks.

Skulle du have været på øhop i Grækenland? Det kan du i Danmark:

I år er det måske ikke lige Santorini, Lesbos eller Kos, du kommer til at udforske, nu hvor din tur til det græske øhav er gået i vasken.

I stedet kan du aflægge besøg på Sejerø, Læsø og Fur.

Der er mange muligheder for en afstressende øferie i Danmark, for med over 400 navngivne småøer og heraf 72 beboede, er der rigeligt at vælge imellem.

Det er selvfølgelig nemmest, hvis man ankommer i egen lystbåd og kan lægge til i de talrige småhavne. Men det er også muligt at tage på øhop med færger og rutebåde, som sejler i rutefart til mange af de små øer fra fastlandet.

På Ærø kan du eksempelvis opleve en af Danmarks mest idylliske byer Ærøskøbing med små torve, brolagte gader, stokroser og bindingsværk.

Anholt er til gengæld et af landets mest isolerede øsamfund, der ligger lige midt i Kattegat mellem Danmark og Sverige. Her findes der en stor bestand af den spættede sæl samt 'Ørkenen', som er et stort, øde område bestående af klitter og Nordeuropas største lavhede.

På Fur er der stejle klinter, som blev skabt under den sidste istid. Den lille perle i Limfjorden har en interessant geologi, og du kan både gå på fossiljagt og drikke en øl på det lokale bryggeri.

Skulle du have været på safari i Kenya? Det kan du i Danmark:

Måske drømte du om, at du netop denne sommer skulle på safari på den afrikanske savanne, og at du skulle have dit livs vildeste oplevelse med at se The Big Five – elefanten, løven, næsehornet, bøflen og leoparden – i deres naturlige omgivelser.

Men vidste du, at Naturstyrelsen netop har lanceret en guide til, hvordan du kan opleve The Big Five kvit og frit hjemme i den danske natur?

Vi har nemlig også fem dyrekæmper i Danmark: Havørnen, den vilde hest, den europæiske bison, den spættede sæl og kronhjorten.

Hvis du ønsker at lave din helt egen safarirejse i den danske natur, kan du for eksempel leje en prærievogn med to heste på Sydfyn og udforske naturen i et adstadigt tempo.

På Sydlangeland lever en stor flok vilde heste af exmoor-racen, som klarer sig selv året rundt stort set uden menneskers indblanding. De vilde heste kan også opleves tre andre steder i landet: på Møn, i Lindenborg Ådal i Østhimmerland og på sydsiden af Røsnæs, som er Sjællands vestligste punkt.

I Almindingen på Bornholm kan du komme helt tæt på den enorme bison, som blev sat ud i 2012. Fiskeørnen kan opleves fra en lang række steder i Jylland og på Sjælland, men den er svær at få øje på.

Den spættede sæl er nemmest at spotte på øer som Rømø, Anholt, Livø og Læsø, men den holder også til i større antal på fastlandskyster ved blandt andet Skallingen, Kalø Vig og det sydlige Helgenæs.

Skulle du have været på vingårdsferie i Sydfrankrig? Det kan du i Danmark:

Frankrig er et af de europæiske lande, som har lukket helt for udenlandske turister.

Derfor er det ikke i år, at du skal iføre dig din alpehue og tage en baguette under armen for at udforske de ædle druers land sydpå.

Men der produceres faktisk også udmærket vin i Danmark, så det er ikke nødvendigt at køre særligt langt for at besøge en ægte vingård.

På Røsnæs ved Kalundborg ligger Dyrehøj Vingård, som er landets største vingård med over 30.000 vinstokke. Her produceres der blandt andet mousserende vin, rosé og hvidvine af høj kvalitet. Caféen oser af vingårdsstemning, og her kan man nyde god mad sammen med gårdens egne vine. Gårdbutikken har åbent hele året.

På Tripadvisors topti over de bedste danske vinproducenter befinder sig desuden Vesterhavegaarden Vingård i Karrebæksminde på Sydsjælland, Glenholm Vingård i Ranum ved Limfjorden og Vester Vedsted Vingård i Ribe i Vestjylland.

Derudover er vingårdene i Odsherred ved Lammefjorden nordvest for Holbæk ligeledes kendt for deres gode vin.

Dragsholm Slot har et tæt samarbejde med de lokale vinproducenter, så her kan man nyde et rigt udvalg af både vine, grøntsager og andre råvarer fra området.

Skulle du have været på dykkerferie i Filippinerne? Det kan du i Danmark:

Hvis du har abstinenser efter at svømme i krystalklart vand blandt farvestrålende skabninger og med den kridhvide sandbund som kontrast, men ikke kan komme afsted på dykkerferien til Asien, skal du ikke fortvivle.

For i de danske farvande er det også muligt at få tilsvarende store undervandsoplevelser.

Har du for eksempel nogensinde prøvet at snorkle ved Møns Klint?

Her er der både azurgrønt vand og kridhvid havbund langs klintens seks kilometer lange kyststrækning.

Normalt arrangerer GeoCenter Møns Klint snorkleture for alle interesserede – der kræves ingen forudsætninger – men på grund af coronavirus er disse ture midlertidigt aflyst. Man kan dog snorkle på egen hånd alt det, man vil.

Er det ikke så meget dykning, men de bounty-agtige palmestrande, du længes efter, er der også hjælp at hente her. I Danmark har vi nemlig to officielle palmestrande: den ene ved Frederikshavn og den anden ved Faxe Ladeplads.