Rejser

Børnefamilie ændrede livsstil til fordel for klimaet - Her er hvad de har lært

Annoncørbetalt indhold: Familien Løwert har droppet de eksotiske rejsemål til fordel for en bæredygtig ferie med nære oplevelser i egen campingvogn.

OM PARTNERSKABET

Denne artikel er produceret i samarbejde med Kia.

Forældreparret Charlotte og Jonathan Løwert stod hånd i hånd med bare tæer i sandet.

Skyerne på himlen blev gradvist en mørkere nuance af orange og rød, mens solen langsomt bevægede sig ned mod horisonten.

Deres to drenge løb rundt i vandkanten på stranden.

Indimellem stoppede de op og løftede forsigtigt en strandet vandmand ud på lidt dybere vand, inden de grinende løb videre.

Det var i dét øjeblik, at Charlotte Løwert tænkte for sig selv:

Om samarbejdet (KIA)

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med KIA.

Gennem en række artikler sætter TV 2 og KIA fokus på, hvordan du kan skabe en grønnere og mere bæredygtig hverdag. Vi møder danskere, der gør noget ekstraordinært for at gøre noget godt for klimaet, og vi guider læserne til, hvordan de selv kan bidrage ved at sænke CO2-udslippet i hverdagen.

- Det her er fantastisk, hvorfor har vi dog ikke gjort det for os selv noget før.

Familien befandt sig ikke på en strand i Sydeuropa. I stedet for at tilbringe timevis i et fly som de plejede, lå deres feriedestination denne gang blot 45 minutters kørsel fra deres hjem, og lige der gav det hele mening for moren.

- Jeg fik alt det, jeg frygtede, vi ville gå glip af, forklarer Charlotte Løwert.

Familien havde tilbragt flere timer på den smukke strand ved Sanddobberne i Nordvestsjælland, hvor de havde snakket om naturen, øvet sig i at slå smut og reddet adskillige strandede vandmænd.

Oplevelsen bekræftede dem i det valg, de havde taget nogle måneder forinden. En beslutning om at tage ansvar og gøre noget godt for klimaet ved at leve mere bæredygtigt i så mange aspekter af hverdagen som muligt.

For børnenes skyld

Charlotte og Jonathan Løwert er begge 36 år og bor i et villakvarter uden for Roskilde sammen med deres to drenge, Caspian på syv år og Leander på fire år.

Charlotte Løwert er selvstændig dyrlæge, mens Jonathan arbejder som ingeniør.

Førhen levede familien et ganske normalt liv med rødt kød på menuen, plastikposer i skuffen og en årlig ferie til udlandet - typisk via fly til Sydeuropa.

Bæredygtighed var ikke et begreb, forældreparret skænkede mange tanker i hverdagen, men en dag for tre år siden ændrede det sig markant.

Charlotte og Jonathan sad en aften og så en dokumentarfilm på Netflix. Valget var lidt tilfældigt endt på 'Cowspiracy: Hemmeligheden bag bæredygtighed'.

Som filmen skred frem, kunne Charlotte Løwert mærke en uro i kroppen.

– Filmen satte en masse tanker i gang om, hvad det er for en verden, mine børn skal overtage, fortæller hun.

Da rulleteksterne begyndte, kiggede parret i sofaen på hinanden og blev enige om, at de ikke kunne fortsætte med at ignorere, hvordan deres handlinger påvirkede klimaet.

– Vi var godt klar over, at vi ikke kunne redde hele verden, men vi ville se, hvad vi selv kunne gøre, fortæller Charlotte Løwert.

Højt CO2-forbrug i Danmark

Det giver god mening, at vi hver især tager ansvar for vores CO2-udledning, hvis du spørger Mikael Bellers Madsen, der er projektleder i CONCITO, hvor han arbejder med klimavenlige forbrugsmønstre.

Ifølge de nyeste tal fra CONCITO udleder hver dansker i gennemsnit 17 ton CO2 om året. Det er langt højere end verdensgennemsnittet på otte ton.

Dér hvor vi kan gøre en forskel er især i forhold til at skære ned på flyrejser, spise mindre kød, sænke vores forbrug af 'energi', købe færre ting og genbruge mere.

Kategorien energi består blandt andet af vores energiforbrug i hjemmet samt biltransporten, hvor sidstnævnte ifølge CONCITO står for knap 1 ton CO2-udledning.

– Danskerne er blandt verdens mest udledende folkefærd, men vi kan selv være med til at gøre noget for at bringe vores CO2-udledning ned ved at skrue på de rigtige knapper, forklarer Mikael Bellers Madsen.

– Vær også opmærksom på, at du ikke bruger dine sparede midler på noget andet, der måske er mere klimaskadeligt. Tænk i stedet i bæredygtige investeringer som at isolere din bolig eller ændre energiforsyning, siger Mikael Bellers Madsen.

Og det er netop på de parametre, at Charlotte og Jonathan Løwert besluttede at sætte ind.

Fra flyrejser til campingvogn og bilferie

Efter at havde set dokumentarfilmen gik familien langsomt i gang med at skabe nye og mere bæredygtige vaner.

Den ugentlige dosis af oksekød blev droppet, mens der blev skåret ned på køb af nyt legetøj, møbler og ’dimser’ og i stedet op for genbruget.

Samtidig forsøgte de at sænke forbruget af emballage og unødvendigt plast i hverdagen.

Således blev plastikposerne fra supermarkederne udskiftet med muleposer, og hvis de glemte at få dem med, var det bare ærgerligt.

- Det har flere gange resulteret i, at jeg har måttet slæbe dagens indkøb hjem i armene, mens jeg har bandet og svovlet, fortæller Charlotte Løwert og griner.

Også for de to yngste i familien fik den nye livsstil konsekvenser.

- De har ikke nær så meget plastiklegetøj som deres kammerater, men naturen kan bare så meget, siger Charlotte Løwert og fortsætter:

– Jeg tænker nogle gange, om jeg er for ond en mor, men for dem kan det jo være lige så sjovt at slå søm i et par pinde, forklarer hun.

Den største ændring kom i form af familiens ferievaner. Da de sad og snakkede om, hvordan de kunne holde en mere bæredygtig ferie, fik Jonathan Løwert en idé.

De havde ikke lyst til at flyve på ferie længere, så han foreslog, at de købte en brugt campingvogn. Og den var Charlotte Løwert med på.

– Vi snakkede meget om, hvad ferie er for os. Det handler om at få tiden til at gå lidt langsommere og komme ned i gear, og det kan måske lige så godt foregå på en dansk strand som i en liggestol på Mallorca, fortæller Charlotte Løwert.

I sommeren 2018 spændte de derfor deres nye, brugte campingvogn bag bilen og kørte rundt på Sjælland, hvor de blandt andet faldt pladask for området ved Sanddobberne Strand.

Mere nærvær og mindre CO2

Den nye, langsommere ferieform med campingvognen har været en stor succes hos familien, der de sidste to somre har udforsket nye egne af Danmark i bæredygtighedens tegn.

Det har lært dem at føle sig mere hjemme i deres eget land og at sætte pris på de små ting.

- Det behøver slet ikke at være palmer og 30 grader for at være en fantastisk ferie, forklarer Charlotte Løwert.

Når familien er afsted i campingvognen, befinder de sig ude hele tiden og oplever naturen på en anden måde.

- Det er meget mere afslappende end i udlandet og giver en helt anden ro, forklarer hun.

Beslutningen om at droppe flyrejserne er en af de ting, der har gjort den største forskel for familiens klimaaftryk.

Afstemning

Er bæredygtighed vigtigt for dig på ferien?

Ifølge beregninger fra CONCITO har familien sparet cirka 1 ton CO2 per person ved at droppe deres årlige flyrejse tur-retur til Sydeuropa.

At familien har skiftet okse- og lammekød ud med kylling og grønt er gavnligt for klimaet. Ifølge Mikael Bellers Madsen sparer man cirka 0,5 ton ved at udskifte oksekød med kylling.

Det øgede fokus på genbrug er også godt for klimaet. Her estimerer eksperten, at familien har kunnet spare adskillige hundrede kilo CO2 per person.

I grove tal svarer det til, at familien med deres livsstilændringer har nedsat deres årlige CO2-udledning med knap 2 ton per person.

Og de er slet ikke færdige med den nye, bæredygtige livsstil endnu.

- Føler vi gør en forskel

Selvom projektet til at starte med virkede uoverskueligt, har familien i dag taget de nye bæredygtige vaner til sig.

- Vi savner ikke den gamle livsstil. Følelsen, af at vi gør en forskel og måske endda gør verden lidt bedre for vores børn, er det hele værd, fortæller Charlotte Løwert.

Denne sommer har familien planlagt at holde ferie i campingvognen i to uger.

Først en uges strandferie på Sandager Næs Camping på Fyn og derefter en uge på en campingplads ved Silkeborg, hvor de skal sejle i kano på Silkeborgsøen.

– Vi er absolut ikke færdige med at udforske Danmark. Nu er det tredje år, vi holder ferie i Danmark, og vi er ikke engang nået til Nordjylland endnu, så der er masser af oplevelser herhjemme i vente, fortæller Charlotte Løwert.

Fremover bliver det i en spritny campingvogn, da familien måtte anskaffe sig en anden campingvogn, da den gamle var blevet fugtskadet.

– Vi valgte at købe en ny, selvom det i sig selv ikke er særlig bæredygtigt. Men vi forventer at campere de næste ti år, og så er det i sidste ende måske det mest bæredygtige, tænker Charlotte Løwert.

Bæredygtighed er fortsat i fokus hos Charlotte og Jonathan Løwert, og de håber at hjælpe til, at den danske natur også er rar at være i for deres drenge, når de er blevet voksne.

5 RÅD TIL EN MERE BÆREDYGTIG FERIE

 1. Flyv mindre og helst slet ikke

  Det er effektivt for klimabelastningen, hvis du som familien Løwert dropper sommerferiens flyrejse.

  Vælger du at køre på ferie i stedet, udleder du også CO2, men i meget mindre grad. En flyvetur til Thailand tur-retur svarer ifølge beregninger fra Concito til at køre 33.000 kilometer i din bil – eller hele Danmarks kyststrækning 4,5 gange.

 2. Husk at fylde bilen op

  Vælger du at foretage feriens transport i bil, er det en god idé at sørge for at fylde bilens pladser op. Så er I flere om at dele klimabelastningen.

  Det er faktisk bedre at køre i bil til Italien end at flyve, hvis der er to eller flere passagerer i bilen.

 3. Vær aktiv og bæredygtig

  Når du er ankommet til sommerhuset, hotellet eller campingpladsen, så lad bilen stå og gå efter aktive oplevelser.

  Når du sejler i kajak på søen, vandrer eller cykler i den smukke, danske natur eller hopper rundt på klipperne, udleder du ikke meget CO2 imens.

 4. Spis lokale sæsonvarer

  Danmark bugner om sommeren af nyhøstede kartofler, sprøde gulerødder med grøn top og friskplukkede æbler, så gå efter de lokale råvarer, der hvor du holder ferie.

  Når du køber lokale fødevarer, er du med til at mindske din CO2-udledning. Du undgår ikke kun transport, det er også mere bæredygtigt at spise efter sæson.

 5. Brug penge på oplevelser frem for fysiske ting

  Det kan være fristende at købe et par souvenirs med hjem som et minde om en dejlig ferie, men det er bedre for din klimabelastning at bruge penge på kultur og oplevelser på ferien end fysiske ting.

  Køb for eksempel hellere en ekstra middag på en restaurant eller et museumsbesøg.

Kilde: Mikael Bellers Madsen, Concito

Sponsoreret indhold

Denne artikel er en del af et betalt partnerskab med en virksomhed eller organisation. Indhold af denne slags er markeret som 'Sponsoreret indhold', ligesom det fremgår, hvem indholdet er sponsoreret af.

Sponsoreret indhold produceres af den selvstændige afdeling TV 2 Branded Content uafhængigt af TV 2s øvrige redaktioner.