19-årig køber 118 år gammelt skib for 1 krone – som fristed for unge

 ”Jeg har ikke samlet på penge, jeg har samlet på eventyr”. Sådan sagde Lukas Kochs morfar altid. Nu har den 19-årige sat sig for at gøre det samme.

På havnen i Helsingør knokler 19-årige Lukas Koch for at gøre det 118 år gamle skib 'Bente Irene' klar til at stævne ud igen.

Det har ligget på land i mange år, og der er nærmest ikke mere end skroget tilbage af det 58-fod lange skib.

Men for Lukas Koch er 'Bente Irene' mere end mast, skrog og anker. Hun er begyndelsen på en helt ny tilværelse.

Et frirum for unge

For tre år siden kæmpede den unge mand med sorg og stress.

I dag er livet omkring skibet blevet et frirum for Lukas Koch - et helle, som den 19-årige nu har sat sig for at dele med andre unge.

Her kan alle dem, der har det svært i tilværelsen, eller ikke ved, hvad de vil, mødes og have et fællesskab, som handler om mere end skibsbyggeri, fortæller Lukas Koch i 'Go’ morgen Danmark'.

- Jeg vil gerne hjælpe andre unge med at give dem et fristed. Både hvor det kan være telefonfrit, men også hvor de kan komme ned og få et sammenhold.

'Bente Irene' er et sted, hvor det er okay at være, som man er, og hvor det er okay at komme og ikke kunne en skid, lyder det fra den 19-årige.

Solgt for en krone

Lukas Kochs drøm om sit eget fristed til søs begyndte med et Facebook-opslag, hvor han havde set et gammelt skib være til salg for en krone.

På det tidspunkt havde han allerede erfaret, at et almindeligt job i en butik, og et liv, hvor telefonen og sociale medier fyldte meget, ikke fungerede for ham. Det stressede ham, fortæller den 19-årige.

Da han var 16 år, døde Lukas Kochs morfar, og det fik filmen til at knække, lyder det.

- Det var forfærdeligt. Jeg kunne ikke overskue dagen, og jeg havde hverken tid til venner eller familie. Det eneste, jeg havde i mit hoved, var, at jeg skulle hjem, og så skulle jeg være alene, siger han.

Men havet viste sig at være den terapi, som Lukas Koch havde brug for i sorgen.

Efter begravelsen inviterede skibspræsten, der foretog bisættelsen af Lukas Kochs morfar, ham med ud og sejle. Her opdagede den 19-årige, at han kunne lægge telefonen væk. Her følte han, at tingene pludselig gav mening igen:

- Jeg kunne godt opdatere min Snapchat, men det eneste, der ville være på den, var vand, siger han.

På havet følte Lukas Koch sig også tættere på sin morfar, som selv havde været sømand.

Gennem hans barndom havde hans morfar altid sagt: "Jeg har ikke samlet på penge, jeg har samlet på eventyr", og 19-årige Lukas Koch satte sig for, at han ville gøre det samme.

”Jeg vil gerne have det skib”

Da Lukas Koch så, at skibet var til salg, skaffede han hurtigt en plads i Helsingør Havn og besluttede sig for at købe 'Bente Irene':

- Det var egentlig ikke meget sværere, end at jeg pantede en flaske, og så tog jeg bonen, og så gik jeg op og sagde: ”Jeg vil gerne have det skib”, fortæller han.

Det har været hårdt arbejde at få det 118 år gamle skib bugseret fra Gilleleje Havn, hvor det lå, til Helsingørs Kulturhavn, hvor det ligger i dag.

Men Lukas Koch er alligevel glad for, at han gik efter sin drøm og satsede på sit nye eventyr som skibsreder.

For drømmen, om at 'Bente Irene' skal være et fristed for unge, ser ud til at lykkes. Allerede nu kommer en masse unge og hænger ud, mens de hjælper med at sætte skibet i stand, fortæller Lukas Koch.

For ham giver det hele mening.

- Når jeg lander på plejehjemmet med KOL eller kræft, eller hvad det nu end bliver, kan jeg godt sidde med 15 millioner på kontoen, men hvad skal det gøre mig, jeg kan ikke gøre en skid med dem, siger han.

Han vil hellere fortælle sine børnebørn om sine eventyr på 'Bente Irene'. Ligesom hans morfar fortalte ham om sine, siger Lukas Koch.

Se hele interviewet med Lukas Koch i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY