Nu ved tv-deltagere, hvad der er blevet af deres ukrainske hjælpere

Alle deltagerne i programmet 'Først til verdens ende' var i berøring med det ukrainske folk. Men særligt to hold knyttede helt særlige bånd i landet.

Under optagelserne til 'Først til verdens ende' rejste fem par rundt i Europa, og her gik deres tur igennem Ukraine i oktober 2021, som på daværende tidspunkt var et frit og demokratisk land.

Her mødte nogle af deltagerne personer, som gjorde et enormt indtryk på dem, så da Rusland invaderede Ukraine under et halvt år senere, stod bekymringerne i kø hos de medvirkende.

- Vi tænkte bare: "Shit, er hun mon okay?", fortæller Lars Mortensen, der sammen med sin kone skyndte sig at skrive til deres ukrainske veninde.

Ramte os i hjertet

De fem par skulle rejse Europa tyndt til udvalgte checkpoints, der løbende blev afsløret, for til sidst at forsøge at nå i mål som de første til den endelige destination.

Det skulle de gøre uden at tage et eneste fly – og uden at have egen mobiltelefon med i lommen. Med sig havde de kun de 16.000 kroner, som rejsen ville have kostet i flybilletter.

De særlige benspænd, som programmets regler satte for holdene, gjorde, at de fem hold undervejs kom i tæt kontakt med de lokale.

Og det gjaldt i særdeleshed for Lars og Marianne Mortensen. For da de rejste igennem et af deres yndlingslande Ukraine, fik de hjælp fra en særlig person.

De mødte ukrainske Olga i bussen mellem Kyiv og Odesa – en tur på cirka seks timer. Og de talte med hende på hele turen.

- Hun ramte os virkelig i hjertet, siger Marianne Mortensen og fortsætter:

- Hun var sådan én, der gjorde mere for os, end vi spurgte om. Hun var helt enormt behagelig, arbejdsom, og hun ofrede så meget for at hjælpe os.

Olga hjalp parret med at planlægge den videre rejse fra den ukrainske by Odesa til den bulgarske by Varna, og hun skaffede dem en mindre minibus, som skulle transportere dem og deres filmhold.

Og da parret stod over for udfordringer med deres lift ud af byen, var hun også hurtig til at sørge for, at det rent faktisk var dem – og ikke et af de andre hold, der kom med videre mod deres destination.

- Vi følte virkelig, at hun var en af dem, som gjorde en enorm forskel for vores rejse, og hun var med i vores hjerte derfra, siger Marianne Mortensen.

Så da parret første gang hørte om Ruslands invasion af Ukraine, lidt over et halvt år efter mødet med Olga, blev de enormt bekymrede.

På få dage kunne det danske par se, hvordan det land, som de havde elsket at rejse i og som havde været et frit og demokratisk land, blev forvandlet til en slagmark, hvor de civile var i stor fare.

- Jeg skrev til hende, at vi var klar til at hjælpe på alle mulige måder, siger Marianne Mortensen og fortsætter:

- Men hun bor i Odesa, som stadig er et relativt roligt sted, og så har vi også den opfattelse, at mange ukrainere – hende inklusiv – gerne vil blive i deres hjemland.

Olga var rørt over deres tilbud og lovede at holde parret opdateret om sin status.

Et godt menneske

Et af de andre hold i 'Først til verdens ende' fik også et ukrainsk bekendtskab ind på livet. Det var tvillingebrødrene René og Michael Mallin.

Da de skulle rejse ud af Kyiv, var det ikke bare at sætte sig på en bus. For byen er kæmpe stor, skriftsproget er svært at afkode, og mange lokale er ikke stærke i engelsk.

På en busstation mødte de ukrainske Tamara, der endte med at gå fra sin plads bag skranken for at hjælpe brødrene.

- Hun var så hjælpsom. Vi skulle veksle penge, og hun fulgte med mig. Hun var bare et enormt godt menneske, fortæller René Mallin.

Jeg tror, det påvirkede mig ti gange mere, end det påvirkede min kæreste, fordi vi havde rendt rundt i Kyivs gader

Michael Mallin

Blandt andet kunne Tamara hjælpe de to desperate mænd med at finde den rigtige bus. For det kan godt være drilsk i en storby som Kyiv.

- Hun sagde: "Selvom der står, at bussen holder på holdeplads nummer fem, så holder den ikke der. Den holder ved nummer otte", husker René Mallin.

Og da bussen ankom, og brødrene ikke kunne afkode, om det nu også var deres bus, kunne de stole 100 procent på Tamara. Hun kunne fortælle, at selvom der stod noget andet på bussen, så var det faktisk den, de skulle tage.

For brødrene betød det, som nok var en lille ting i Tamaras liv, alverden for dem: De var på dybt vand ude i verden og afhængige af, at en fremmed stoppede op og gav af sig selv og sin tid for at hjælpe dem.

Bliver og kæmper

Da brødrene kom hjem fra rejsen, gik deres tanker da også til de mange, der havde hjulpet dem undervejs, og særligt havde Tamara en plads i deres hoveder.

Derfor husker René tydeligt, hvordan han netop var ved at krydse broen i Aalborg i sin bil, da han over telefonen fik at vide af sin kollega, at russerne havde krydset grænsen og var gået ind i Ukraine.

Han kunne næsten ikke tro, at det faktisk var sket. Det gjorde stort indtryk på både René Mallin og hans bror.

- Jeg tror, det påvirkede mig ti gange mere, end det påvirkede min kæreste, fordi vi havde rendt rundt i Kyivs gader – og det er jo en by ligesom København. Så at forestille sig bomberne... det var meget, siger Michael Mallin.

Brødrene var derfor også meget hurtige til at tage kontakt til Tamara.

- Jeg skrev og spurgte, om hun var okay, husker René Mallin.

Og faktisk endte brødrene med at tilbyde, at de kunne køre ned til den ukrainske grænse og hente hende. Det ville være en lille ting i deres liv, som, de tænkte, kunne gøre en enorm forskel for hende.

Men svaret kom promte: "I'm not going to run."

- Hun virkede meget stålsat i, at hun ville blive og kæmpe, og det kunne jeg godt mærke, at det skulle jeg slet ikke udfordre. Det gjorde stort indtryk, siger René Mallin.

- Jeg synes, det er smukt, at hun bliver i sit land og kæmper, tilføjer Michael Mallin.

Senest har tvillingebrødrene kontaktet Tarama for at høre, om hun stadig er i Kyiv, i og med at så mange kvinder og børn er flygtet fra området. Og svaret kom kort tid efter: Hun er stadig i byen.

- Det her er hendes liv nu. For fem måneder siden solgte hun os billetter på en busstation – det kunne lige så godt være i København. Det har jeg haft mareridt om om natten, siger René Mallin.

Lars og Marianne holder ligeledes løbende øje med, om deres ukrainske veninde er aktiv på de sociale medier. Olga har været aktiv inden for de seneste dage på Instagram.

Se 'Først til verdens ende' mandag klokken 20 eller på TV 2 PLAY her.