Sådan planlægger du ferien i elbil – to apps er vigtige

Ekspert råder til, at man altid tjekker prisen på ladestanderen – en ladning kan svinge fra 2 til 12 kroner for en kWh, lyder det.

Sommerferien er skudt i gang, og snart pakker tusindvis af danskere bilen og kører på ferie i Europa.

Og er det elbilen, der for første gang skal ned og køre på den tyske autobahn, er det vigtigt, at man har forberedt sig en smule mere, end man måske er vant til.

Det fortæller Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom hos FDM.

- Du vil nødigt stå i en situation, hvor du har 10 kilometer tilbage på batteriet, men den nærmeste ladestander er 50 kilometer væk, siger han i ’Go’ morgen Danmark’.

Derfor opfordrer Ilyas Dogru til, at man lægger både en plan a, b og c for opladninger, inden man tager afsted på ferie.

For selvom der er kommet flere ladestandere både i Danmark og i Europa, i takt med at salget af elbiler er steget markant, kan man ikke være sikker på, at der er en ledig, når man har brug for det.

Heldigvis er der gode råd at hente. Især to apps kan gøre hele planlægningen markant nemmere, siger Ilyas Dogru.

Kend din elbil

Da de første elbiler kom på markedet, var det rækkevidden – altså hvor langt de kunne køre på et opladt batteri, der gav bekymringer.

I dag har de fleste elbiler en rækkevidde på 400 kilometer, og derfor er det selve muligheden for at kunne oplade batteriet, mange i dag bekymrer sig om.

Når man planlægger sin tur sydpå, er det derfor vigtigt, at man ved, hvor langt ens bil kan køre, og det kan appen 'A better routeplanner’ blandt andet hjælpe med, forklarer Ilyas Dogru.

På den samme ladestander kan prisen svinge helt fra 2 kroner til 12 kroner per kWh

Ilyas Dogru, forbrugerøkonom, FDM

- Der taster du ind, hvilken bil du har, og så kan den regne ud, hvad den reelle rækkevidde er. Så indtaster du, hvor du kører fra, og hvor du kører til, og så giver den dig nogle forslag til, hvor du skal lade henne, og hvor meget du skal lade.

En anden app, som Ilyas Dogru anfaler at hente, inden man tager afsted, er 'Chargemap'.

På appen kan man finde et kort over hundredetusindevis af ladestationer, den kan planlægge ruten herefter, og så kan man også betale for opladning.

Her skal man bare være opmærksom på en ting, siger han.

- På den samme ladestander kan prisen svinge helt fra 2 kroner til 12 kroner per kWh, så du skal lige tjekke prisen, inden du begynder at lade.

Overvej din hastighed

Udover de to apps, handler det også om at lægge en strategi for, hvordan man kører.

Her kan man både justere på fart og opladninger – des hurtigere man kører, des hurtigere opbruges batteriet, forklarer Ilyas Dogru.

- Kører du langsommere og har færre pauser, eller kører du hurtigere og har flere pauser, det bliver du nødt til at finde ud af, slutter han.

Se hele indslaget om elbiler fra 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY