Samliv

Her er 10 af de bedste børnefilm - hvilken er din favorit?

Film og tv indgår som en fast del i langt de fleste børns liv. Men det er en rigtig god idé at holde øje med, hvilken film du vælger, når I planter jer foran skærmen. Det fortæller børneekspert og hele Danmarks netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen til tv2.dk. Nogle film kan nemlig, uanset hvor uskyldige de kan synes, være skræmmende for familiens yngste – hør her hvorfor og find samtidig bud på de 10 bedste børnefilm nederst i artiklen.

- Når man vælger at se film sammen med sit barn, så er det vigtigt, at man overvejer, hvordan barnet forstår filmen, og hvad barnet får ud af filmen. For børn i 3-4 års alderen er tingene meget konkrete, og de vil have meget svært ved at skelne fantasi og virkelighed, siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

- Det betyder, at film, der i den voksnes verden kan være rigtigt søde og sjove, i den 3-4 åriges verden kan være skræmmende og måske give mareridt om natten. Det gælder f.eks. film, hvor kaffekander og kopper danser rundt og synger, eller film, hvor legetøj bliver levende, taler osv. Når børn ser den slags film, så kan de naturligt godt blive bange for, at deres legetøj så også bliver levende om natten, og de kan få mareridt over det – og derfor er det vigtigt, at man, hvis og når man ser disse film sammen med sit barn, forklarer barnet, hvad der er virkelighed, og hvad der er fantasi, fortsætter hun.

Sådan vurderer Medierådet for børn og unge aldergrænserne

- Det er Medierådet for børn og unge, der i Danmark fastsætter aldersgrænser på film. Film kan være "tilladt for alle" og være mærket med et "A". Film kan også være for børn fra 7 år "/+", fra 11 år "11+" og fra 15 år "15+", fortæller Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

- Vurderingen laves ud fra, hvordan filmen skønnes at kunne påvirke børn – kan den virke skræmmende, kan den gøre barnet urolig og utryg, kan den skabe angst hos barnet? Børn er naturligvis forskellige, og derfor kan man godt som forældre vælge at ens barn ser en film, trods andre aldersanbefalinger – men det er en rigtig god idé at være opmærksom, fordi børn nogle gange reagerer på en helt anden måde, end vi lige umiddelbart forventer.

- Fx er en film som "Brødrene Løvehjerte" rigtig god, men den bør ikke ses eller læses højt for børn under syv år. Det er en voldsom historie på mange måder, som rummer store tanker om død, ensomhed, krig og det gode – og det er rigtigt store emner at skulle kapere, når man blot er et lille barn, siger netsundhedsplejersken.

Her er de bedste børnefilm

Med hjælp fra Helen Lyng Hansen har vi udvalgt 10 børnefilm, som hører til blandt de bedste inden for genren – vi har lagt vægten på de danske film, men har ladet et par svenske klassikere snige sig ind. Se vores liste nedenunder her og afgiv derefter din stemme i boksen til venstre på siden.

1. Far til fire – hele serien (tilladt for alle)

2. Min søsters børn – hele serien (tilladt for alle)

3. Flyvende farmor (tilladt for alle)

4. Drengen der fik en lillesøster med vinger (6-11 år)

5. Karlas kabale - hele serien (frarådes børn under 7 år)

6. Brødrene Løvehjerte (frarådes børn under 7 år)

7. Mio min Mio (tilladt for alle)

8. Max pinlig – hele serien (tilladt for alle – men egner sig bedst til de større børn fra 7 år og op)

9. Busters verden (tilladt for alle)

10. Hannibal og Jerry (tilladt for alle)

Hvilken film er din favorit? Afgiv din stemme i boksen til venstre.

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".