Samliv

Debat: Skal 15-årige have ret til fri abort?

Kvinder skal have mulighed for fri abort fra den dag de fylder 15 år. Det skriver formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, i et debatindlæg på Politiken.dk.

- Vi skal hjælpe de kvinder bedst muligt, og det synes jeg ikke, vi gør ved at kræve forældrenes samtykke. Vi sender et signal om, at de ikke selv kan tage stilling til det her spørgsmål. Det kan virke krænkende, at andre i princippet kan blokere for, at man kan få en abort, siger han.

Det hænger ikke sammen

Jacob Birkler bruger som argumentation for sit synspunkt, at 15-årige i dag har mange andre rettigheder, herunder patientrettigheder, retten til at sige ja eller nej til en behandling samt retten til at se sin journal.

- Men en 17-årig, der er flyttet hjemmefra og har en kæreste, og som bliver gravid, kan ikke selv bestemme, om hun vil have en abort eller ej. Medmindre hun er gift, for så kræver man ikke forældresamtykke. Det hænger ikke sammen, skriver formanden for Det Etiske Råd ifølge pol.dk

Sådan er reglerne i dag

Hvis man er en kvinde under 18 år i dag og  vil have tilladelse til at få provokeret en abort før 12. uge, skal man have forældrenes samtykke.

Synes du også at 15-årige skal have ret til fri abort? Deltag i debatten her på vores Facebook-side

Politikere uenige

Dansk Folkeparti og De Konservative er imod at ændre loven, men De Radikale er mere åbne:

- Der bør være en rimelig parallelitet i vores lovgivning, og det er der tydeligvis ikke på dette punkt, når det er lovligt at dyrke sex, lovligt at få prævention uden forældresamtykke, men ikke lovligt at modtage abort, siger Camilla Hersom (R) til pol.dk.