Samliv

Undersøgelse: Hjemmegående mødre er gladest

Engelske fuldtidshjemmegående husmødre er generelt mere tilfredse med livet end kvinder, der arbejder. Det viser en stor ny national undersøgelse. Dansk hjemmegående husmor og indehaver af hjemmesiden hjemmeunger.dk nikker genkendende til resultaterne

Den engelske regering har bestilt en rapport om tilfredshed i befolkningen opdelt efter tilknytning til arbejdsmarkedet, som netop er udkommet, og her viste det sig, at hjemmegående husmødre bedømte deres eget liv til at være bedre, end kvinder i arbejde gjorde. 

På en skala fra ét til 10 over ens eget livs værdi bedømte de hjemmegående i gennemsnit deres liv til at være 8.0 mod 7,8 for mødre i arbejde. Det beretter the Daily Mail. 

Og det undrer ikke Jane Thoning Callesen, journalist, forfatter, indehaver af hjemmesiden hjemmeunger.dk og hjemmegående husmor på femte år med to børn. 

- Jeg har kontakt med over 600 hjemmegående mødre i mit netværk, og det jeg som regel hører er, at de oplever en enorm lettelse, når først de tager valget om at blive hjemmegående. Det er ofte kvinder, som har ligget søvnløse i flere måneder over at tage valget, så det er ikke noget, man vælger med lethed i dagens Danmark, siger hun til tv2.dk.

Helt dedikeret ét sted

Ifølge Jane Thoning Callesen giver det mange hjemmegående en ro og tilfredshed, at de nu kan lægge deres energi og opmærksomhed på ét sted - i stedet for at være splittet mellem familie og job. 

- Mange har gået rundt med dårlig samvittighed konstant over både jobbet og familien, fordi man ikke kan give sig fuldt ud begge steder på én gang. Og så er det en enorm lettelse at slippe af med denne konstante nagen, fordi man pludselig kan hengive sig fuldt ud til familien, siger hun.

Ser ikke længere skævt til den hjemmegående

Danmarks Statistik ophørte tilbage i firserne med at føre regnskab over, hvor mange hjemmegående husmødre der er, så man kender ikke det præcise antal herhjemme. Men sidste år skrev flere medier, at der især blandt højtuddannede var kommet flere hjemmegående på bare de seneste par år.

Og det kan Jane Thoning Callesen også nikke genkendende til. 

- Det er især kvinder med lange uddannelser, der henvender sig til mig om råd til at blive hjemmegående. Og jeg har oplevet, at på bare de fem år, jeg selv har gået hjemme med børn, så er der sket en stor omvæltning i omverdenens attitude til det. Det, at jeg takkede nej til at skrive en phd. for i stedet at blive hjemmegående, rynkede mange på næsen af tidligere, hvor jeg i dag som regel møder respekt og faktisk også beundring for mit valg, siger hun, og fortsætter:

- Der er nok kommet en større erkendelse af, at man jo ikke bare står bag en kødgryde hele dagen som hjemmegående - og at man også sagtens kan vende tilbage til karrieren senere. Jeg har faktisk også kun hørt fra mit netværk, at arbejdsgivere respekterer, at man har været hjemmegående,og at det ikke nødvendigvis er et minus til jobsamtaler.  

Mindre materielt 

I Danmark er det bl.a. pga. høje indkomstskatter ofte svært at forsørge en familie på én indkomst alene, men Jane Thoning Callesen fortæller, at det ikke nødvendigvis er blandt samfundets højeste lag, de nye hjemmegående kommer fra. 

- Der er mange veluddannede, men det er ikke nødvendigvis specielt velhavende familier, hvor manden tjener kassen, der vælger at blive hjemmegående, siger hun.

- I stedet er det familier, der skærer lidt ned på det materielle for at få det hele til at løbe rundt. Og som måske lærer at lave egne grøntsager og tøj, og på den måde sparer penge. Og så tilbyder en tredjedel af landets kommuner også økonomisk støtte til at passe egne børn, mens man i de øvrige kommuner kan overføre sine person- og rentefradrag til sin mand, hvis man er gift. Og desuden sparer man jo så også på ting som institutionspladser og transport, når man er hjemmegående - og så vinder man jo et fantastisk nært forhold til sine børn, slutter Jane Thoning Callesen. 

Undersøgelsen fra England viste desuden også, at gifte personer af begge køn var mere glade for deres liv end personer, der lever i papirløse forhold og markant gladere end singler og fraskilte. 

Kunne du tænke dig at blive hjemmegående - eller er du det allerede? Deltag i debatten på Facebook her

Er du fuldtidshjemmegående og har lyst til at dele erfaringer - gode som dårlige - så skriv til bjah@tv2.dk