Samliv

Baby husker, hvad den hører i maven

Som vordende forælder føler du dig måske lidt fjollet, når du taler med dit ufødte barn inde i maven. Men der al mulig grund til at blive ved, da det kan give barnet fordele i forhold til indlæring af sprog efter fødslen.

Ny finsk forskning vil nemlig vide, at babyer husker ord, de hører ofte, mens de ligger i mors mave, sådan at de genkender dem, når de bliver født – og reagerer på dem.

At det er tilfældet, konkluderer undersøgelsen ud fra scanninger af en gruppe nyfødte, som viste øget hjerneaktivitet, idet de blev præsenteret for ord, som deres mødre under graviditeten havde lyttet til optagelser af igen og igen.

Og det er ifølge Minna Huotilainen, der er docent ved universitetet i Helsinki og en af forskerne bag undersøgelsen, der er publiceret i ”Proceedings of the National Academy of Sciences”, et tegn på meget tidlig sprogtilegnelse.

”Et nyfødt barn er ikke et tomt lærred, det har allerede lært, hvordan hans eller hendes mor og andre familiemedlemmer taler, når det kommer til verden” siger Huotilainen til Medical Express.

”Der er noget, der tyder på, at fostre kan lære, og at babyer kan huske sange eller fortalte passager, de har hørt i fostertilstand,” tilføjer hun og fortæller, at fostret begynder at høre ord og lyde fra verden udenfor, når det er omkring 4 måneder gammelt, hvor det også bliver i stand til at lære af det, det opfanger.

Derfor skal du kommunikere med det ufødte barn.

Derfor er det på det tidspunkt i graviditeten også en rigtig god idé at kommunikere med det ufødte barn, mener Huotilainen, hvilket sundhedsplejerske og indehaver af netsundhedsplejerkse.dk Helen Lyng Hansen også opfordrer vordende forældre til at gøre.

- Jeg er helt sikker på, at det har stor betydning, at man taler med sit ufødte barn i maven eller generelt synger og taler, når man er gravid, siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

- Barnets evne til at opfatte stemmer og lyde udenfor livmoderen kommer, når man er ca. 4 måneder henne, og barnet vil her naturligt begynde at lytte til forældrenes stemmer og dermed også genkende disse, når det bliver født, siger Helen Lyng Hansen og tilføjer, at denne genkendelse også er med til at skabe tryghed for det nyfødte barn.

- Mange nyfødte børn falder til ro, når man afspiller livmoderlyd, hjertelyd og så videre - og på samme måde falder barnet ofte til ro, når det lytter til mors og fars stemme, som det jo også kender fra livmoderen. Det er desuden sandsynligt, at barnet vil kunne genkende en bestemt sang, et bestemt stykke musik eller lignende, hvis man har sunget eller spillet for barnet, imens det lå i maven, slutter sunhedsplejersken.