Samliv

Her er 10 ting danske forældre føler skyld over

Sommerferien er for alvor slut, og hverdagen er i gang igen med alle dens pligter og gøremål. I kølvandet på dagligdagens stress følger, for de fleste småbørnsforældre, skyldfølelsen og den dårlige samvittighed over ikke at bruge nok tid sammen med poderne - og over i en presset hverdag at ty til lette løsninger, der på ingen måde er politisk korrekte. Vi nævner i flæng: Søde sager i ulvetimen, skærm som babysitter, færdigretter og takeaway i stedet for hjemmelavet mad osv. osv.

Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen lever af at rådgive frustrerede forældre på sin hjemmeside netsundhedsplejerske.dk. Hun kender til alle de ting, som danske forældre kan føle skyld over i hverdagen - og det er faktisk ikke så lidt:

- Småbørnsforældre har rigtig meget om ørerne, og de stiller store krav til sig selv. De vil gerne gøre det godt over for børnene, på jobbet, i hjemmet, over for partneren, familien og deltager gerne i alle aktiviteterne i børnenes institutioner. Og det siger sig selv, at der er helt umuligt at leve op til alle de forventninger, de har til sig selv. Derfor er de indimellem nødt til at slække på standarden, og så er det, at tandbørstningen bliver sprunget over, eller der bliver serveret kiks og is i ulvetimen.

- Forældrene i dag gør det så godt, og danske børn har det generelt rigtig godt. Derfor kan forældrene også roligt slappe af – der er ingen grund til at slå sig selv i hovedet med de småting, der kikser indimellem. Det vigtigste er, at det overordnet fungerer, og at hele familien trives, siger hun til tv2.dk.

Men hvilke ting er det typisk, vi føler skyld over? Det ser vi på sammen med Helen Lyng Hansen.

1. Madlavning – kan jeg godt servere pizza for tredje gang i denne uge?

Du kunne måske godt nøjes med en skål havregryn eller en rugbrødsmad foran fjernsynet efter en lang, travl dag – men den går ikke, når du har børn i huset. Og hvad skal du så finde på? Du kan vel ikke servere suppe eller pizza igen? Madlavningen kan være svær at finde inspiration og overskud til, og derfor er det let at ty til de nemme, hurtige løsninger. Vi ved godt, at det ikke er det sundeste valg – alligevel er madlavningen et af de steder, hvor vi kan slække lidt på kravene, bare engang i mellem…

2. Sukker i ulvetimen – ok, det er sidste dag i dag, at jeg giver dem is og kiks om eftermiddagen

Slik, kiks, is og anden mindre lødig kost kan være en nem løsning, når I alle kommer trætte og sukkerkolde hjem fra en lang dag. Du ved jo godt, at du burde servere indbydende og sunde grøntsagsstave i stedet, men når nu de plager efter sukker, og du egentlig også godt selv kunne bruge lidt hurtig energi – så går det vel nok….

3. Lektier – se nu at komme i gang

Hvis du er forælder til et skolebarn, så ved du sikkert også, at motivationen til at sætte sig med hovedet over bøgerne ikke altid er lige stor. Det kan kræve en vis portion tålmodighed fra forældrene, og selvom man godt ved, at man ikke skal løse problemet med skæld ud eller trusler, så kan det være svært ikke at ty til den berømte sætning: ”Hvis ikke, du læser nu, så er der ikke mere computerspil/leg/TV/boldspil i dag.”

4. Bad – argh, er det ikke ved at være en uge siden, at de sidst var i bad?

At få badet børn kan udvikle sig til lidt af et projekt, og ofte et projekt iblandet skrig og skrål over shampoo, der løber i øjnene, negle, der skal klippes, ører, der skal renses osv. osv. Derfor er det heller ikke så underligt, at det er et af de projekter, som forældre kan få lyst til at springe over indimellem.

5. Indkøb – ”Jeg vil have slik, ostehaps, milkshake, farveblyanter og….”

2-3 trætte børn på slæb rundt i et overfyldt supermarked kan hurtigt udvikle sig til et mareridt for selv den mest standhaftige forælder. Du ved godt, at du burde have handlet i weekenden eller i hvert fald inden du hentede børn, men du nåede det bare ikke. Så nu står du her igen med børn, der plager og plager og plager - og du ved, at hvis du ikke giver efter, så udvikler det sig lynhurtigt til et pinligt og yderst paniksvedsfremkaldende scenarie - du ved godt, at du burde sige nej til slik og legeting, men orker du kampen?

6. Afhentning af børn i institution – åh nej, nu er den igen fem minutter i lukketid

Der er ikke ret mange forældre, der har det godt med, at deres børn bliver hentet som den sidste i institutionen. Alligevel kan det være svært at nå det hele, og du oplever måske indimellem at måtte styrte ud af døren og køre som død og helvede med en alt for høj puls for at nå frem til institutionen i tide. 

7. Fritidsaktiviteter – fodbold, ballet, bueskydning og svømning – jeg orker ikke alle de aktiviteter

De fleste børn vil gerne gå til en fritidsaktivitet – og mange vil gerne gå til flere. Så længe børnene er små, er de afhængige af dig – du skal køre frem og tilbage og helst også stå på sidelinjen, mens junior spiller eller danser.

8. Skærmtid – så tag da lige en halv time til foran skærmen, mens jeg laver mad

TV, iPad, computer, mobil – børn er vilde med at sidde foran skærmen, og det er jo også så dejligt nemt for dig, for så længe de sidder der, har du fred og ro til at ordne alt det, du nu skal. Alligevel nager den dårlige samvittighed, for du ved godt, at du egentlig burde lege med barnet i stedet for at plante det foran skærmen.

9. Syge børn – ”Det er din tur til at blive hjemme denne gang”

Sygdom falder altid på et dårligt tidspunkt og resulterer næsten altid i en diskussion mellem mor og far om, hvis tur det er til at blive hjemme og passe barnet. Hvis da ikke barnet bliver sendt halvsløj afsted i institution. Det kan i den grad give dårlig samvittighed, når man tager på arbejde, i stedet for at blive hjemme ved barnet – og det kan i den grad give dårlig samvittighed over for arbejdsgiveren, når man igen er nødt til at ringe og bede om barnets første sygedag.

10. Stress og manglende overskud – ”Stop nu, så stop dog, nu hører du efter…”

Mange forældre føler, at de arbejder for meget, og at de, som en konsekvens heraf, er stressede og trætte, når de kommer hjem. Når man er stresset og træt, skal der som bekendt ikke meget ulvetime-skrigeri til, før mor og far ryger op i det røde felt – for hvorfor hører de aldrig efter, de unger? Når du har hidset dig op, vil du ofte få dårlig samvittighed bagefter over, at du ikke kan rumme barnet og de reaktioner, det har. Hvis dine børn vedvarende hyler op, så kan det sagtens hænge sammen med, at de mangler noget nærvær fra dig, og derfor kan det være en god idé, hvis du sætter dig stille og roligt ned sammen med dem, når I kommer hjem – også selvom din travle to-do-liste egentlig byder dig at gøre noget andet.

Hvad får du mest skyldfølelse over? Skriv en kommentar på vores Facebookside.

Helen Lyng Hansen

Helen Lyng Hansen er kendt som hele Danmarks netsundhedsplejerske på hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er forfatter til en hel stribe bøger om børn, blandt andet: "Helens bog om børn & søvn", "Helens bog om gråd & trøst" , "Helens bog om børn & mad" og "Helens bog om børn & sygdom".