Så galt kan det gå, hvis du putter dit barn for tidligt
Er det en kamp at få ungerne til at falde i søvn, så kan det ganske enkelt skyldes, at de bliver puttet for tidligt. Og er det tilfældet, risikerer du som forælder faktisk at give dine børn kroniske søvnproblemer, der også vil påvirke dem i deres voksenliv.
Det siger den norske søvnspecialist Bjørn Bjorvatn til NRK.no – og det er den danske søvnekspert fra Center for Stress og Trivsel, Mikael Rasmussen, enig i.
- Det er rigtigt, at man ved at lægge sit barn for tidligt i seng, kan give det søvnproblemer, der varer ved ind i voksenlivet. Hvis barnet ligger i sengen og roder rundt i en til to timer og ikke kan falde i søvn, bliver det nemlig frustreret og utrygt, hvilket fremover så bliver de følelser, der forbindes med sengetid, siger Mikael Rasmussen til tv2.dk.
- Så put ikke dit barn, før det er træt nok til at kunne falde i søvn, og lad det ikke ligge og kæmpe med at falde i søvn. Tag det i stedet op og forsøg at putte det igen senere – og vær ikke rigid med, at det skal blive i sengen, understreger søvneksperten, som bakkes op af sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der er indehaver af netsundhedsplejerske.dk og forfatter til bogen "Helens bog om børn og søvn – sådan får du dit barn til at sove".
- Mange forældre tror, at når barnet først er puttet, så skal barnet blive i værelset, og det er ikke tilladt at tage barnet ud. Men sådan er det ikke. Faktisk kan det være en rigtig god idé at tage barnet væk fra sengen og tilbage i stuen, hvis puttetidspunktet ikke er rigtigt, siger Helen Lyng Hansen til tv2.dk.
Det handler om timing
Når børnene skal puttes, er timingen således altafgørende for, at barnet kan falde i søvn og dermed få et sundt søvnmønster.
- Det er vigtigt ikke at putte sit barn for tidligt, men det også vigtigt ikke at putte det for sent, da det så bliver overtræt og således også får svært ved at falde i søvn. Det handler derfor om timing, når barnet skal puttes, idet man skal ramme sit barns søvnvindue, det er åbent 10 til 20 minutter. Gør man ikke det, skal man vente 20-40 minutter, hvor et nyt søvnvindue åbner sig, før man prøver at putte igen, forklarer Mikael Rasmussen.
Helen Lyng Hansen understreger også, hvor vigtig timingen er i forbindelse med putningen og fortæller, at hun ofte anbefaler forældre, at de som en billedlig forklaring på, hvornår det er passende at putte deres barn, forestiller sig, der kører et tog, som styrer søvnen.
- Det handler om at springe på toget, når det holder ved perronen. Hvis I kommer for tidligt til toget, skal I vente noget tid på, at toget kommer. Det er frustrerende at vente, og det er frustrerende at ligge i sin seng og ikke føle sig parat til at skulle sove. Putter I barnet for tidligt, vil barnet naturligt derfor ligge og vende og dreje sig og blive frustreret, fordi barnet ikke er træt nok, forklarer hun.
- På samme måde kan I også komme for sent til et tog, barnet kan blive overtræt og vil heller ikke kunne sove og vil igen blive frustreret og ked af det. Det handler altså om at springe på toget, når tiden er rigtig, og kommer I for sent eller for tidligt til toget, er der ingen grund til at blive liggende i sengen. Ingen kan sove på kommando – hverken børn eller forældre, påpeger Helen Lyng Hansen og tilføjer, at det her er langt bedre at tage barnet op, tage det med ind i stuen og vente med at putte igen til det viser træthedstegn.
Sådan ved du dit barn får søvn nok
Ligesom det rigtige puttetidspunkt er vigtigt for, at barnet kan falde i søvn, betyder det selvsagt også noget for, om barnet for nok søvn, hvilket er vigtigt for barnets generelle trivsel og vækst. Hvor meget, nok er, afhænger dels af barnets alder og dels af det enkelte barn, præcis som den optimale sengetid også gør.
- Der er retningslinjer for, hvor meget børn i bestemte aldre skal sove, og hvornår det skal sove. Dem kan man læne sig op ad, men det er vigtigt ikke at være rigid med at følge dem, da det er individuelt fra barn til barn, hvad tid det er træt og hvor meget, det har brug for at sove, lyder det fra Mikael Rasmussen, som siger, at det derfor handler om at have øje for sit barn, kende dets behov og vide, at det får søvn nok, hvis det er glad, tilfreds og i godt humør i løbet af dagen og vokser og udvikler sig, som det skal.
Med den variation, der måtte være fra barn til barn, er det vigtigste, man som forældre kan gøre for at sikre sig, at barnet får den søvn, det har brug for, og desuden får opbygget en god søvnrytme, ifølge Mikael Rasmussen at etablere faste og trygge rammer omkring det at sove.
- Det vil sige fast sengetid samt faste rutiner og ritualer, der gennemleves hver dag og leder barnet frem til søvnen. Det betyder også masser af nærvær fra forældrene og et minimum af stimuli - specielt for de mindste – så ingen Iphone, Ipad og lignede lige før sengetid, slutter søvneksperten.