Samliv

Kvinder: Gem karrieren og få børn

Kvinder prioriterer uddannelse fremfor børn. De gemmer familielivet, indtil karrieren er kørende.

Lange nætter med babygråd eller lange dage med overarbejde. Det er et valg, som mange unge kvinder står med, når de går igennem tyverne. Her vælger de fleste at udskyde familielivet til sidst i tyverne og prioritere uddannelse og karriere i stedet for, skriver Daily Mail.

I Danmark blev der sidste år født 12.547 børn af en mor på 35år eller derover. Gennemsnitsalderen for alle fødende kvinder var 31år. Og det er ifølge Søren Ziebe, der er formand for Dansk Fertilitetsselskab og klinikchef på Rigshospitalets et problem.

- Jo ældre du bliver, jo sværere får du ved at blive gravid, og jo større risiko har du for at abortere, og jo større risiko har du også for at føde børn med forskellige former for defekter, siger Søren Ziebe til tv2.dk.

Han mener ikke, at danskerne tager problemet alvorligt nok, fordi kvinderne risikerer, at de slet ikke kan få børn.

- De børn, der bliver født i dag, bliver 100år gamle. Men den periode, hvor vi kan få børn, har ikke ændret sig det mindste. Så selvom vi bliver ældre, så kan vi stadig kun få børn i den samme periode. Og der opstår en konflikt nu, fordi vi har strakt perioden, hvor vi kan få børn, så langt, at den ikke kan strækkes længere. Nu får det konsekvenser, siger Søren Ziebe.

Venter for længe

- Tidligere fik kvinder ingen uddannelser, men nu får kvinder nogle af de længste uddannelser, og så siger vi til hinanden i familierne; vent nu med at få børn, til du har fået din uddannelse. Og det er jo ikke en god ting at sige, når man muligvis først er færdig med sin uddannelse, når man er over tredive, siger Søren Ziebe.

Når kvinder udskyder at stifte familie, så opstår der også en risiko for, at man ikke kan få det, fordi kvinden simpelthen er blevet for gammel.

- Kvinders æg har røget med på hver cigaret, kvinden har røget og drukket med på hvert glas vin, kvinden har drukket. Hvor mænds sædceller kun er tre måneder gamle, fordi de bliver lavet hele tiden, så når kvinder er 40år gamle, så er deres æg også 40år gamle. Og det er jo den helt store biologiske forskel, der er på mænd og kvinder, siger han.

- Jo ældre æggene er, jo færre er der, og jo dårligere virker de. Dermed er der også en større risiko for at føde børn med for eksempel kromosomfejl. Jo ældre du er, jo større risiko er der også for at abortere, og hvis man aborterer, så er det et udtryk for, at der er noget galt, siger Søren Ziebe.

Fertilitetsklinikker laver danske børn

De danske fertilitetsklinikker laver næsten hvert tiende barn, der bliver født i Danmark.  Men det er ikke et tal, man ønsker skal stige. Tværtimod forsøger Dansk Fertilitetsselskab at sprede budskabet om, at selvom vores levealder stiger, så ændrer tidsrummet, for hvornår kvinder kan få børn, sig ikke. Derfor skal både mænd og kvinder begynde at overveje familie meget før, end de gør nu.

- Dem, der ender på en fertilitetsklinik, er ikke anderledes end andre par. De forsøger at få børn samtidig som alle andre, men barnet kommer bare ikke, og derfor prøver de igen og igen i meget lang tid. Derfor er de, der kommer til fertilitetsbehandling, lidt ældre end gennemsnittet, fordi de er nødt til at prøve i længere tid, før de finder ud af, at de ikke kan få børn uden hjælp. Problemet ligger et andet sted, nemlig at vi i Danmark er et sted mellem 29 og 30år gamle, før vi går i gang med at prøve at få børn. Det går heldigvis godt for de fleste, men for dem, der har svært ved det, der er det for sen en alder at starte, siger Søren Ziebe.

Mændenes problem

- Kære unge piger og unge drenge; risikoen er overhængende for, at I slet ikke får nogen børn, siger Søren Ziebe.

Søren Ziebe understeger, at det absolut ikke kun er pigernes problem, selvom det er deres biologi, der gør det sværere at få børn, jo ældre man er. Derfor opfordrer han de unge mænd, der trækker tiden i forhold at få børn til at tænke over, at det også er dem, der ender uden børn.

- Vi må sige det samme til de unge mænd; kære venner, I skal være klar til at binde jer, mens de piger, I elsker, stadig kan få børn, for ellers bliver I også barnløse, siger han.