Samliv

Derfor kravler dine børn ind til dig om natten

Børn behøver tryghed, når de skal sove. Derfor kan det være en fordel at lade barnet sove i forældrenes soveværelse.

Kommer dit barn kravlende ind under dobbeltdynen om natten, så efterspørger det mere tryghed, forklarer Mette Schatter Carendi fra harmoniskeunger.dk. Derfor anbefaler hun, at man lader børnene sove i forældrenes soveværelse, så længe de har brug for det.

- Når børnene bliver lidt ældre, så er der stadig et enormt behov for tryghed. Og den ultimative form for tryghed er at være sammen med andre, for vi er et flokdyr. Derfor søger børnene særligt om aftenen tryghed, fordi de her falder til ro, siger Mette Schatter Carendi til tv2.dk.

Børnene kan med fordel sove i forældrenes soveværelse, mener søvnkonsulent hos Center for Stress og Trivsel Mikael Rasmussen.

- Tryghed betyder utrolig meget for søvnen. Den skal være til stede. Derfor er det også vigtigt, at forældrene meget tidligt får noget struktur, der gør, at barnet føler sig trygt, når det skal i seng, siger han til tv2.dk.

Læs også: Nybagte forældre mister 44 dages søvn

Flere senge i soveværelset

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at barnet fylder og triller rundt i sengen, så forældrene vågner flere gange. Det er meget hyggeligt at ligge sammen, men det gør desværre, at man ikke får den fulde kvalitetssøvn, siger Mikael Rasmussen

Forældrenes søvn forstyrres, når børnene lister ind i forældrenes dobbeltseng om natten. De vågner, og der er en risiko for, at de efterfølgende bliver vækket flere gange om natten, fordi der ikke er plads i sengen. Derfor understreger han, at det er vigtigt, at forældrene enten har en ekstra stor seng, eller barnet har en ekstra seng stående i forældrenes soveværelse, hvis både børn og forældre sover i samme rum.

- Samsovning handler ikke altid om, at man sover i samme seng. Det dækker over, at man deler et værelse. Og man ved, at man sover i et rum med andre mennesker. Det behøver ikke være i samme seng. Det kan være i barnets egen seng eller en madras i hjørnet. Det kommer an på, hvordan det passer i forhold til ens boligforhold og familiens behov, siger Mette Schatter Carendi.

Læs: Så meget søvn har dit barn brug for.

Dit barn er normalt

 - Den ideelle situation er, at barnet ligger i sin egen seng. Om det så er i samme værelse som forældrene, det er underordnet, siger Mikael Rasmussen.

Det behøver heller ikke være et negativt tegn, hvis barnet pludselig begynder at liste ind i forældrenes soveværelse om natten. Men det betyder oftest, at barnet har brug for ekstra tryghed, mener Mette Schatter Carendi.

- Søvn fylder sindssygt meget hos småbørnsfamilier, og jeg tror, at meget af det skyldes, at vi ikke forstår, at barnet har brug for tryghed. Barnet skal nok melde ud, når det har lyst til at sove selv. Men det kan godt kræve meget længere tid, end vi egentlig bryder os om, siger hun.

- Der er rigtig mange børn, der har brug for rigtig meget tryghed og nærvær end andre børn. Og der er nogen, der er mere følsomme, og det kræver noget ekstra af forældrene, siger Mikael Rasmussen.

Læs 10 gode råd: Sådan får du bedre søvn.

Få dit soveværelse tilbage

Det er ikke alle forældre, der synes, det er hyggeligt at dele soveværelset med deres børn. Men ifølge Mette Schatter Carendi er det vigtigt, at man lytter til, hvad barnet har lyst til.

- Man skal finde en løsning, der fungerer, hvis forældrene gerne vil have soveværelset for sig selv igen. Det kan godt være, at det er trælst, at det seksårige barn kommer ind til forældrene om natten, men der er intet galt med barnet. Selvom forældrene ønsker at få soveværelset for sig selv igen, så er det deres behov. Vi skal passe på, at vi ikke kaster vores behov og ønsker over på barnet, siger hun.

Læs øverst Mette Schatter Carendis gode råd til, hvordan man forsøger at få sit barn til at sove i sit eget værelse. 

Gode råd til forældre med børn, der fylder i dobbeltsengen

- Gør det spændende for barnet, at det skal sove alene. Køb en ny seng, og inkluder barnet i hele processen, så barnet synes, det er sjovt at skulle sove alene. Snak med barnet om, at det skal sove alene.

- Man kan også lave en kold tyrker med barnet, så man en dag siger, at det skal sove i sit eget værelse i aften. Gør det legende, spændende og trygt. Forklar dit barn, hvad der skal ske, og fortæl, at hvis det vågner om natten, så kan det altid komme ind i mor og fars soveværelse igen.

- Hav koldt vand i blodet. Selvom det ikke virker at lade barnet sove alene første gang, så skal man ikke vise barnet, hvis man bliver irriteret.

- Hvis barnet virkelig stritter imod, så anbefaler Mette Schatter Carendi, at man lader være og giver barnet ekstra tid til at vænne sig til tanken. Og så prøver man igen efter noget tid. Der er ikke noget galt med dit barn, hvis det ikke er klar til at sove alene.

Kilde: Mette Schatter Carendi