Samliv

Lola Jensen: Sådan får hele familien den bedste ferie

Bladene falder af træerne, børnene har løbet deres årlige motionsløb og kartoflerne skal tages op af jorden. Rent ud sagt: Det er efterårsferie - lige om lidt.

Men det der engang var en reel "kartoffelferie", hvor børnene fik fri, så de kunne hjælpe deres landmandsforældre med at få kartoflerne op af jorden, handler i dag mere om sjove aktiviteter for børn og deres forældre på landets museer, forlystelsesparker og indkøbscentre.

Selvom det kunne være fristende at sende børnene til bedsteforældrene i et par dage, så forældrene kan tage et smut til Barcelona eller på spaophold,er det vigtigt, at børnene holder ferie sammen med deres forældre.

Børnene har ifølge familievejleder Lola Jensen lige så meget brug for ferie som de voksne. Men der er ingen grund til at fylde ferien op med alverdens aktiviteter, mener hun. Hun advarer om, at der bliver for mange aktiviteter, så hverken børn eller forældre får slappet ordentligt af.

Langsomme, hurtige og praktiske dage

Lola Jensen anbefaler, at man laver et miks af hurtige og langsomme aktiviteter. Efterårsferien varer ni dage med fem hverdage og to gange to dage i weekenderne. Hvis man trækker den sidste søndag fra, der ikke rigtig tæller som en feriedag, er der otte dage, hvor man kan holde ferie. 'Ferieskemaet' kunne se sådan ud:

En dag med praktiske opgaver, som fx at hjælpe far med at bygge carport eller mor med at rense tagrender. Det er helt ok, at de hjælper til, bare det ikke kommer til at fylde hele ferien.

To dage med "hurtige" aktiviteter som Tivoli, Legoland og museer. Lad den ene dag være kulturel, hvor I går på museer og den anden dag, hvor det bare er ren sjov med eksempelvis en tur i biffen. Forældre har efter Lola Jensens mening en pligt til at oplyse børnene og udvide deres horisont, så gå på museum.

Fem dage med "langsomme" aktiviteter med ren afslapning, hvor I bare sover længe, går i skoven, render rundt i nattøj hele dagen og bare flader ud.

Fortvivl ikke, hvis de keder sig

Og så skal I ikke tabe modet, hvis ungerne allerede den første dag i ferie siger, at de keder sig.

Du behøver ikke fylde resten af ferien op med den ene aktivitet efter den anden af frygt for, at de bare kommer til at kede sig endnu mere. Sig kærligt til dem, at I nok skal finde på noget sjovt i løbet af de næste par dage, lyder rådet fra Lola Jensen.

Hvis du ikke gider tage i Tivoli som alle de andre børnefamilier, kunne I fx overveje geo-caching, som er en moderne form for skattejagt i naturen med GPS eller din iPhone. Eller I kunne bygge jeres egen drage og flyve med den i efterårsblæsten.