Samliv

Flere danskere forsøger sig med åbne parforhold

Kernefamiliens dominans har længe været under pres af singlekultur, kludetæppefamilier og skilsmisser.

Nu sætter en voksende gruppe danskere spørgsmålstegn ved selve den monogame tosomhed. De kalder sig polygame - eller polyamorøse - og tror på, at kærligheden ikke nødvendigvis bør begrænses til ét menneske ad gangen.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Sådan lyder det fra en række eksperter, der de seneste år har set en stigende interesse for åbne forhold og fri kærlighed.

- Det er ikke en revolution, som den vi så i 1960'erne, men det er en tydelig tendens, der er ved at blive rigtig interessant, fordi flere ligefrem vælger at stå åbent frem og offentligt erklære sig som ikke-monogame. Man kan sige, at de springer ud, ligesom de homoseksuelle, siger Susanne Lysbye, formand for Dansk Sexologforening.

Der findes andre måder

På Facebook har gruppen “Polyamori i Danmark" flere end 200 medlemmer, der åbent debatterer samlivsformen, mens en lukket gruppe på samme sociale medie tæller 500 medlemmer.

Samtidig har en række nye bøger om fænomenet, og hvordan det praktiseres, fundet vej til boghandlernes hylder. Heriblandt "Kærlighedskontrakten", hvis forfatter, sexolog Sara Skaarup, udover selv at leve i et åbent forhold også holder foredrag om den frie kærligheds fordele og udfordringer.

- Jeg tror, den voksende interesse for åbne parforhold skyldes, at flere danskere nu bliver opmærksomme på, at der findes andre måder at indrette et parhold på, siger Sara Skaarup, der understreger, at den ny version af det åbne forhold i langt højere grad tager udgangspunkt i gensidige aftaler og spilleregler for samværet med andre, end det var tilfældet i 1960'erne.

Jalousien lurer under overfladen

Kontrakten for, hvordan den frie kærlighed skal udfolde sig, skal så at sige være på plads, før man kaster sig ud i den. Susanne Lysbye giver dog ikke nyfortolkningen af det åbne forhold bedre odds for en lykkelig slutning af den grund.

- Sandheden er nok, at uanset om den frie kærlighed har rod i en samfundsudvikling eller et velorganiseret selvudviklingsprojekt, så er den ualmindelig svær at få til at lykkes.

- Jalousi, vrede og skuffelse lurer lige under overfladen, når man lukker andre ind i sit parforhold - om vi så skriver 1968 eller 2014. Det åbne forhold kræver absolut enighed og tydelige regler, men selv der må man fra et parterapeutisk perspektiv sige, at det oftere går galt end godt, siger Susanne Lysbye.