Samliv

Sexolog: Her er de hyppigste årsager til skilsmisser

Det er så yndigt at følges ad, men alligevel bliver vi skilt som aldrig før. Når en ny og mere fristende mulighed byder sig, slår vi nemlig til, lyder det fra parterapeut og sexolog.

2014 satte ny rekord for antallet af skilsmisser. 19.435 ægtepar blev skilt, og det er en stigning på 23 procent i forhold til gennemsnittet fra de sidste år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge parterapeut Ingrid Ann Watson og sexolog Jakob Olrik er årsagen, at vi vælger at mæske os i det tag selv bord af partnere, som hele tiden er til rådighed.

- Først og fremmest er det fordi, vi kan. Vi kan - modsat tidligere - leve selvstændigt og selvforsynende. Derfor er der ikke den store lyst til at blive i noget, der ikke er godt for en selv. Der er ingen grund til at gå på kompromis, når vi kan vælge og rive ned fra alle hylder, forklarer sexolog Jakob Olrik.

Parterapeut Ingrid Ann Watson er enig i, at samfundets palette af muligheder er den faktor, der har størst indfyldelse på, at så mange af os vælger at blive skilt.

- Der er ingen regler tilbage for, hvordan parforholdet skal fungere. Enhver skal have lov til at udfolde sig uanset, hvad det betyder for partnere og børn. Vi er blevet individualiser, hvor det handler om dig og ikke os. Det fælles rum i parforholdet bliver ikke brugt længere, og det er det, der holder os sammen, siger Ingrid Ann Watson.

Utroskab er roden til skilsmisse

Netop muligheden for at tage for sig, fortæller hun, at mange af hendes klienter benytter sig af. Den hyppigste årsag til konsultationer hos hende er, at den ene part i ægteskabet har været utro.

- De fleste gør det på grund af spændingen og ikke nødvendigvis, fordi de mangler noget derhjemme. Utroskab er desværre noget, som mange har svært ved at lægge bag sig, selvom deres parforhold faktisk fungerer. De tillægger det kanonstor vægt i stedet for bare at sige pyt, forklarer Ingrid Ann Watson.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at langt de fleste skilsmisser indtræder i løbet af ægteskabets første ti år. Det undrer ikke sexologen.

- Forelskelsen varer ikke ved. Så når endorfinerne aftager, og det pludselig bliver leverpostejsfarvet, så er det nemmere at gå videre til den næste, for vi er jo selvkørende og kan godt klare os uden den anden, siger Jakob Olrik.

Sådan får I det til at vare ved

Hvis man vil indgå et ægteskab, der skal vare ved, er det derfor vigtigt at se ud over forelskelsen.

- Man skal se på, om den anden er en, man vil være venner med, for så kan man også være sammen, når endorfinerne stopper, siger sexologen.

 Har man som ægtepar først passeret sølvbyllups-grænsen, så er der minimal risiko for, at man går fra hinanden, viser opgørelsen. Kun et ud af ti par bliver skilt efter de 25 år.

Ligesom Jakob Olrik advarer Ingrid Ann Watson derfor også mod, at gifte sig for hurtigt og midt i forelskelsens rus, hvis man ønsker et ægteskab, der holder til døden skiller jer ad.

- Hvis man stadig er ung, har man ikke prøvet alle de ting, som samfundet byder på. Man ved slet ikke, hvad det vil sige at comitte sig og indgå i et ægteskab, siger Ingrid Ann Watson.

Nedenfor kan du se udviklingen i skilsmisser fordelt på aldersgrupper.