Samliv

Vil dit ægteskab holde? Her er den magiske grænse

De fleste ægteskaber går i stykker i ægteskabets første ti år. Har I derimod haft sølvbryllup, så er I næsten så godt som sikre på, at I kommer til at blive sammen, til døden jer skiller.

Danskerne bliver skilt som aldrig før. 23 procent flere bliver skilt i forhold til gennemsnittet fra de sidste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Særligt slemt står det til i de unge ægteskaber. De fleste skilsmisser foregår i ægteskabets sjette år. Mange ægtepar når altså ikke engang til den berygtede syvårskrise.

- Pludselig vågner man op og ser hinanden på en helt anden måde, end man gjorde i starten. Det er fordi, forelskelsen er ophørt. Den gennemsnitlige forelskelse varer i tre måneder, og så har man et stykke tid, hvor man er sammen, inden det går galt. Så det passer meget godt, forklarer sexolog Jakob Olrik.

Der er håb endnu

Men der er dog også stadig håb for det langvarige ægteskab, der holder hele livet. Når først I har passeret den magiske sølvbryllups-grænse er det nemlig de færreste, der bliver skilt.

Ifølge Danmarks Statistik er det mindre end hver tiende skilsmisse, der sker mellem sølvbrudepar. Så selvom der ingen garantier er, så hold ud i de 25 år - så er du sikret en livslang ledsager.

- Det tager mange år at lære et menneske at kende. Men hvis I gifter jer, fordi den anden er en, du også vil være venner med - og ikke bare forelsket i, så kan man blive gode sammen, siger Jakob Olrik.

I grafikken nedenfor kan du se antallet af skilsmisser fordelt efter aldersgrupper.