Derfor er det blevet sværere at finde kærligheden

16x9

At finde sin udk√•rne kan v√¶re lidt af en udfordring, har vi fundet ud af, n√•r vi l√¶ser Violas historie om at have v√¶ret p√• 40 dates via datingsider og apps. Og flere eksperter peger p√•, at netdating faktisk sp√¶nder ben for det k√¶rlighedss√łgende moderne menneske. 

Unge smukke kvinder har også svært ved at finde en mand 
-¬†Du kan ikke m√łde en eneste anst√¶ndig mand i New York, proklamerer journalisten Vassi Charmberlain i en artikel i det britiske magasin Porter. Udtalelsen kommer fra en gruppe singleveninder i midten af fyrrerne, der oplever det som stort set umuligt at finde en mand, n√•r man som kvinde har n√•et en vis alder.¬†

Men tendensen gælder ikke kun midaldrende kvinder. I det fashionable Notting Hill-kvarter i London, oplever Vassi Chamberlain, hvordan en gruppe af hendes smukke trendy veninder i midten af tyverne har den samme opfattelse; kærligheden er blevet sværere at finde. 

Chamberlain konkluderer, at hoved√•rsagen til, at det er blevet mere indviklet at finde den dybe k√¶rlighed, er internettet. Kvinderne i de to grupper, har alle fors√łgt at finde k√¶rligheden via netdating. De har alts√• i stedet for at lade k√¶rligheden v√¶re op til sk√¶bnen ‚Äď p√• arbejdet, til en middag hos en ven eller i fitnesscentret - taget den i egen h√•nd. Og bogstaveligt i egen h√•nd, n√•r de har scrollet gennem endel√łse datingprofiler, som man normalt vil kigge p√• "New In"-kategorien p√• sin yndlings webshop.¬†

 Læs også: 7 tegn på at dit forhold går ned af bakke

Stiller skyh√łje krav
Det transformerer den måde, vi finder kærligheden på, når tilfældighedernes spil er borte.

Etnolog og forfatter til 'S√•dan er det at elske', Sarah Holst Kj√¶r, mener dog ikke n√łdvendigvis at k√¶rligheden er blevet sv√¶rere at finde, p√• grund af de nye datingmetoder, men n√¶rmere sv√¶rere at holde fast p√•, fordi forventningerne til parforholdet og k√¶rligheden er blevet skyh√łje:¬†

- I dag forventes vi at lykkes med alt. Partneren skal også kunne stille op med alt - og matchet i dag handler om at ville det samme på samme tidspunkt. No time to waste! Vil du til Paris og jeg til New Nork City - så begynder tingene at knirke - for at stille det lidt skarpt op, siger Sarah Holst Kjær. 

Men der er ogs√• flere forhindringer for at etablere en k√¶rlighedsrelation, fordi vi g√•r meget op i i dag, at alt skal g√łres p√• den rigtige m√•de, tilf√łjer hun.¬†

- Man skal have b√łrn i rette tid med den rette og p√• den rigtige m√•de - alts√• hvor alle parametre g√•r op i en h√łjere enhed. Fordi vi lever i en udpr√¶get visuel kultur - ogs√• med datingsites - d√łmmer vi hurtigere i forhold til udseende - t√łj, kropsudsmykning, kropsbeh√•ring, valg af t√łjm√¶rke - alts√• ret sm√• detaljer kunne man sige, er med til at vurdere partneren som relevant √¶gteskabsobjekt, siger Sarah Holst Kj√¶r.¬†

Appetitlig og attraktiv 
Sarah Holst Kj√¶r anser kvinderne for at v√¶re de mest kritiske i valget af en partner, selvom m√¶ndene ogs√• efterh√•nden er kommet godt med. Single-subkulturen forventninger til potentielle partenere er skyh√łje ‚Äď "vi fortjener jo det bedste".¬†

-¬†I dag med de ekstra sociale og √¶stetiske detaljer, hvor en partner i h√łj grad ogs√• skal v√¶re appetitlig og attraktiv, s√• man kan iscenes√¶tte sig med denne person p√• den urbane scene, er der kommet flere krav til, siger Sarah Holst Kj√¶r.¬†

Denne ekstra dimension har ogs√• betydet noget f√łr i tiden, men som etnologen siger, har det tidligere i h√łj grad v√¶ret en kollektiv ting at bringe folk sammen ved halballer osv., hvor det i dag er individuelt orienteret.¬†

-¬†At finde en partner er i dag overladt til ungdommen og er baseret p√• f√łlelser som sympati, forelskelse og attraktion. Det, vi i dag kalder "√¶gte k√¶rlighed", er spontant opst√•ede f√łlelser, der opfattes som den bedste m√•de at indg√• en relation p√• - alts√• som et spontant m√łde mellem to, der forelsker sig simultant. I gamle dage ville man ikke gamble med tilf√¶ldigheder som smagsdomme og spontane f√łlelser, men hellere g√• mere grundigt til v√¶rks, n√•r man skulle finde en partner, siger Sarah Holst Kj√¶r.¬†

¬†L√¶s ogs√•:¬†Her er de 11 typer m√¶nd, du m√łder i byen, og hvor du m√łder dem

Ville aldrig falde for partner på et datingsite 
Tilbage til Vassi Chamberlain, der ser det som et af de st√łrste problemer, at datingteknologien udstr√•ler en afslappet tilgang til det at finde en partner i mods√¶tning til den seri√łse tilgang ude i virkelighedens verden. Og derfor mener hun, at datingsites tiltr√¶kker mange, "der griber muligheden" og ikke tager det s√• seri√łst.¬†

Sarah Holst Kj√¶r forklarer, at et datingsite er et visuelt medie og derfor ogs√• fokuserer p√• det visuelle. Og det kan blive et problem, n√•r man s√łger k√¶rligheden.¬†

-¬†De fleste i faste forhold ville aldrig v√¶re faldet for deres partner p√• et datingsite. Kvinder bruger ofte en del tid p√• at overtale deres partner til en ny frisure, nye sko eller en ny t-shirt. Eller de er m√•ske lidt tr√¶tte af, at deres k√¶rester er it-n√łrder eller g√•r op i mikro-√łl. Men de har et parforhold, som de alligevel "arbejder" p√•. Pointen er imidlertid, at datingsites faktisk er ret uegnede til at finde partnere p√•. For det er som oftest mere den menneskelige interaktion og kropsligheden - som der jo ikke findes noget af, n√•r man scroller igennem profil-billeder - som afg√łr et match, hvor gensidige f√łlelser kan opst√•. Hvis man ikke kaster sig ud i det - parholdet er en LIVE-ting og b√łr g√•s til i en analog form - stopper ting hurtigt i cyberspace, siger Sarah Holst Kj√¶r.¬†

Pool af kandidater 
Datingsites er derfor ret uheldige if√łlge Sarah Holst Kj√¶r, fordi de giver sig ud for at v√¶re "en pool af kandidater", hvorfra man s√• skal v√¶lge den eneste ene.¬†

- Man tænker, at med så mange burde det lykkes. Men statistikken er faktisk ret dårlig, netop fordi disse matchingsystemer faktisk ikke går på interaktion og kropslighed, siger Sarah Holst Kjær. 

Ser det så bare sort ud for fremtiden mht. at finde den eneste ene? 

-¬†I vores vestlige kultur er vi blevet - tror jeg - mere "safe-players" og er bekymrede for at kaste os ud i eventyr og romancer, med mindre vi er meget fulde. I gamle dage rejste man ud og vente f√łrst hjem, n√•r man havde fundet sin partner. Man m√•tte vove noget. Man m√•tte approache andre. I dag er skik og brug og normer og regler for at omg√•s det modsatte k√łn sv√¶re at afkode. Skal manden holde d√łren eller ikke? Skal manden betale eller ikke? Skal manden sm√¶kke bild√łren i hovedet p√• kvinden, fordi vi har ligestilling? Alle disse sp√łrgsm√•l er ikke afklarede p√• dating-scenen, og det g√łr det vanskeligt at vide, hvordan man kan signalere at man er interesseret eller ikke er, siger Sarah Holst Kj√¶r.¬†

 Læs også: Se de danske par med stor aldersforskel 

Spille mindre "safe" 
Hun mener, at vi stadig i fremtiden vil have en opfattelse af, at individet selv har ansvar for at finde sin egen partner - og at det stadig ikke vil være morsomt at blive "tvangsgift" eller tvangsdate sin bedste venindes kærestes bedste ven. 

Man vil finde sin egen partner. Man vil have en unik historie. Romancen skal indledes p√• den rette m√•de. I dag er b√•de gamle og nye normer relevante ved indg√•else af den rette relation. Jeg tror og h√•ber, at vi bliver bedre til at kaste os ud i det - m√•ske med dating-sites som katalysator ligesom i dag ‚Äď men hvor vi vil begynde at spille mindre "safe" og tilegne os romancens kundskaber som flirt og kurtisering - under rette omst√¶ndigheder naturligvis, slutter Sarah Holst Kj√¶r.¬†

Som Vassi Chamberlain pointerer, så er det altid noget, at vi i dag har uendelige mængder af parforholdsterapeuter og skilsmisse coaches, som står klar til at guide os igennem hjertesorgen efter alle de forliste netdates. For dem er der mange af. 

¬†L√¶s ogs√•:¬†Her er de 11 spr√łde f√¶dre p√• Instragram

 Læs også: 6 serier du skal se, hvis du har kærestesorger

 Læs også: "Liam og jeg har efter syv års kærlighed taget det hårde valg om at gå hver til sit"

Artiklen blev oprindeligt publiceret på Eurowoman.dk