Samliv

Flere mænd og kvinder vælger et liv som hjemmegående

Vi vil have mere tid til børnene. Sådan lyder det fra et stigende antal mødre og fædre, der vælger jobbet fra for at blive hjemmegående på fuldtid, skriver Berlingske.

Siden 2009 har 16 procent flere valgt at blive hjemmegående. Tallet er steget fra 19.000 til 22.000. 

- Vi har over de sidste par år set en stigning i mennesker, der vælger at prioritere deres tid anderledes og beslutter sig for at gå hjemme i en periode, siger Helle Rosdahl Lund, ledelsesrådgiver og formand for tænketanken Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv, til Berlingske.

Magnus skal være mere hjemme end i institution

Mette Elmdal Glud er en af dem, der har valgt at gå hjemme. Hun er mor til Magnus på et år. Hun blev færdiguddannet som sygeplejerske kort inden, at hun skulle på barsel. Hun vil videreuddanne sig til sundhedsplejerske, men de planer er nu sat på pause.

- For vores familie er det Jakob (Mettes kæreste og Magnus' far, red.), der arbejder rigtig meget. Og vi har hele tiden haft den indstilling, at Magnus skulle være mere hjemme end i institution. Og hvis vi skulle overholde det for os selv, som vi egentlig havde sat som mål, inden jeg blev gravid, så var det mig, der skulle skære ned på arbejde, fortæller hun.

Må skære ned på ferier

For familien gør det ikke den store forskel økonomisk. Alternativet havde været en SU-indkomst og udgifter til en vuggestueplads. Som hjemmegående får Mette Elmdal Glud desuden tilskud fra Helsingør Kommune på 6800 kroner. Det er dog langt fra alle kommuner, der giver tilskud.

Det betyder dog ikke, at det er en stor overskudsforretning for Mette Elmdal Glud at gå hjemme.

- Det er en prioritering. Vi prioriterer stadig at bo til leje. Vi prioriterer ikke at have en bil. Vi prioriterer, at ferie ikke er noget, vi gør hvert eneste år, siger hun.

Hun mener ikke, at det er bedst for alle børn, hvis deres mødre kunne gå hjemme.

Man skal kigge på hver sin individuelle familie. Jeg har respekt for alles valg, og der er ikke en regelret linje, når det kommer til børn. Men der er en linje for, hvad der er rigtig og forkert for ens egen familie, siger hun.

Du kan høre mere om tendensen og Mette Elmdal Gluds historie i TV 2 NYHEDERNE klokken 22.