Klar til nyt job? SĂĄdan rykker du videre

Vi bruger cirka en tredjedel af døgnet på arbejdet. Og det er meget, hvis du ligesom hver tredje dansker drømmer om et andet job end det, du har. Men i stedet for at sidde og drømme dig væk, kan du selv gøre noget aktivt for at rykke dig i den rigtige retning.

I Danmark bruger vi i gennemsnit 1.450 timer pĂĄ jobbet om ĂĄret. Det vil sige, at mange af os tilbringer mere tid pĂĄ arbejdspladsen, end vi bruger sammen med vores familie og venner.

En stor del af vores identitet ligger dermed i vores arbejde. Derfor er det også vigtigt, at vi har det godt med det, vi laver. Det er dog ikke alle, der har det. Hver tredje dansker drømmer nemlig om en anden stilling end den, de har, viser en undersøgelse. Og ifølge en anden dansk undersøgelse overvejer hver sjette dansker i alderen 30-39 år at skifte branche.

Det kan have negative konsekvenser, hvis du igennem længere tid mangler arbejdsglæde. BĂĄde for dit helbred, dit parforhold og andre i din omgangskreds, siger Alexander Kjerulf, der er stifter af Arbejdsglæde Nu (Arbejdsglaedenu.dk). Men arbejdet behøver ikke at være en sur pligt, og i stedet for at acceptere tingenes tilstand kan første skridt pĂĄ vejen være at bruge et øjeblik pĂĄ at mærke, hvad din mavefornemmelse prøver at fortælle dig.

- Arbejdsglæden er dit eget ansvar. Du kan selvfølgelig ikke ændre arbejdsglæden helt alene i en virksomhed. Lederens ansvar er at skabe en god arbejdsplads med nogle gode rammer. Men inden for de rammer er det op til den enkelte medarbejder at skabe arbejdsglæde. Hvis du ikke er glad for dit job, er der i sidste ende kun to muligheder: Du mĂĄ enten sørge for, at blive glad eller sørge for at komme væk og blive glad et andet sted. Og det kan du kun selv tage ansvar for i stedet for at sidde og give kollegerne og lederen skylden, siger han.

  Læs ogsĂĄ: Mød 3 kvinder, der skiftede job og fik større arbejdsglæde

Men livet har det selvfølgelig med at gĂĄ op og ned, og derfor vil der til tider ogsĂĄ være udsving i arbejdsglæden. Vi kan alle føle, at weekenden nærmest begynder med at slutte. Og at det ikke er jubel, der præger os, nĂĄr vi modvilligt stĂĄr ud af sengen efter at have snoozet i en uendelighed pĂĄ en bælgravende mørk vintermorgen, hvor regn og slud slĂĄr mod ruden. 

Men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du mangler arbejdsglæde. Du bør til gengæld være varsom med at trykke på snoozefunktionen, når noget andet og mere alvorligt end vækkeuret begynder at ringe. Nemlig alarmklokkerne. Og de bør ringe, når du oplever mere underskud end overskud, siger Pia Markersen. Hun er karrierecoach og indehaver af Karrieretvivl.dk, hvor hun møder mange, der på en eller anden måde føler, at karrieren er gået i hårknude.

- Hvis du begynder at tænke, at arbejdet tapper dig for mere glæde og energi, end det giver dig, er det et tegn pĂĄ, at du skal stoppe op og tænke over, hvad det er, der er galt. Vi kan jo alle sammen have dĂĄrlige dage pĂĄ jobbet, men der skal helst være flere dage, der trækker den anden vej, siger hun.

- Mange af dem, der kommer i min praksis, er virkelig meget i tvivl om, om de vil skifte job, selvom de ikke trives der, hvor de er. Der er ogsĂĄ dem, der ved, at de vil skifte job, men de ved bare ikke, hvad de skal skifte til. Fælles for de to grupper er, at det er svært for dem at rykke sig, fordi de ofte ikke ved, hvad alternativet skal være.

  Læs ogsĂĄ: 10 ord du ikke skal skrive i din jobansøgning

Et meningsfuldt arbejde

Det er derfor en god ide at finde ud af, hvad der skaber glæde i netop dit arbejdsliv. Og ifølge Alexander Kjerulf er det sjældent firmaets frugt- og massageordning eller lønstigningen på fem procent, der har størst indflydelse på arbejdsglæden, når det kommer til stykket. Det har faktorer som resultater og relationer derimod.

- Følelsen af at skabe resultater handler for mange om, at Ă©ns arbejde er meningsfuldt for Ă©n selv, og at det gør en positiv forskel for eksempelvis kollegerne, kunderne, patienterne eller miljøet. At have gode relationer i sit arbejdsliv bunder i en følelse af at høre til pĂĄ arbejdspladsen og blive anerkendt – ikke bare som kollega, men ogsĂĄ som person, forklarer han og understreger, at især relationen til din nærmeste leder har særlig indflydelse pĂĄ din arbejdsglæde. Hvis du ikke oplever tillid og respekt pĂĄ den front, er det meget svært at bevare gejsten.

Laila Christensen er erhvervscoach og indehaver af Coach Vision, og hun er enig i, at kemien spiller en stor rolle, især hvis du gerne vil blive ved med at udvikle dig på din nuværende arbejdsplads. Og hvis du kan mærke, at du vil videre, eller at der er noget, du er utilfreds med, anbefaler hun, at du finder ud af, hvad du vil, og hvordan du kommer derhen.

- Før du begynder at yde en ekstraordinær indsats, skal du fortælle din leder, at du har tænkt dig at yde noget ekstra, og at grunden til det er, at du gerne vil have, at han eller hun skal bemærke dig, sĂĄ det mĂĄske er dig, der bliver peget pĂĄ næste gang, der kommer en ĂĄbning, siger hun og forklarer, at mange gør det stik modsatte.

- Mange yder en hel masse først og tror sĂĄ, at de bliver opdaget, og hvis det ikke sker, tænker man "sølle mig" og føler sig forbigĂĄet. Der er ikke nogen, der er tankelæser. Det kan være svært for en leder at gennemskue, om du bare har en god dag, eller om det er, fordi du er super glad for det arbejde, du har, at du er sĂĄ engageret. Din leder opfatter det jo ikke nødvendigvis som et udtryk for, at du gerne vil væk fra de opgaver.

  Læs ogsĂĄ: 15 ting du skal skrive i din ansøgning for at fĂĄ jobbet

Gør dig selv til leder

I sin praksis oplever hun ofte, at folk, der ellers har været på vej væk fra en virksomhed, pludselig ser nye muligheder i deres nuværende job, når de lige får pudset brillerne og ser på situationen fra et nyt og skarpere perspektiv. Og nogle gange kan en snak med lederen være nok til at få ønskerne opfyldt.

- Du skal huske, at du er lederen i dit eget liv i stedet for at sidde og vente pĂĄ, at nogen opdager dig og løser problemerne for dig. Det gør de ikke, siger Laila Christensen.

Men nogle gange kan det selvfølgelig være svært at se en løsning på problemerne. Og så er det om at kridte skoene og komme væk, mener hun.

Karrierecoach Pia Markersen møder primært de karrieretvivlere, der allerede ved, at de vil søge væk. Men spørgsmĂĄlet er hvorhen. Og det hjælper hun dem med at finde ud af.

- De fleste er utilfredse med arbejdsopgaverne. De føler ikke, at de bruger sig selv rigtigt.

Og ligesom Alexander Kjerulf har hun bidt mærke i, at de fleste oplever størst arbejdsglæde, når opgaverne føles meningsfulde.

Hun arbejder meget med "trædestensprincippet", især med folk, der gerne vil skubbe karrieren i en anden retning og derfor ikke nødvendigvis kan forvente at få drømmestillingen i første hug. Trædestensprincippet handler om at nærme sig sin karrierevision gradvist ved at flytte en fod ad gangen over på en ny sten for eksempel til et nyt job, der styrker dine kompetencer og dermed får dig et skridt nærmere det, der er dit mål på sigt.

  Læs ogsĂĄ: SĂĄdan vender du tilbage til job efter stress 

Tanken om et jobskifte, er for mange et stort skridt i sig selv. Det kan især være svært at give afkald på trygheden, hvis man har været længe i samme virksomhed.

- Jeg møder mange smadderdygtige mennesker, der er usikre pĂĄ, om deres kompetencer kan bruges andre steder. Mange har en tendens til at tro, at alle andre er mere selvsikre end dem selv. Der er ogsĂĄ nogen, der tænker: HvornĂĄr opdager de, at jeg ikke rigtigt kan noget, og at jeg bare er her, fordi jeg har været heldig?, siger Pia Markersen og understreger, at succes ikke kun handler om held. Det kan det gøre. Men det handler ogsĂĄ om præstationer.

Du kan derfor starte med at kigge på dine resultater og sætte ord på de kompetencer, du har trukket på i den forbindelse. Det er nødvendigt, hvis du vil overbevise din nuværende eller kommende arbejdsgiver om, at du har noget at byde på.

7 sikre tegn pĂĄ, at du er klar til at skifte job

Hvis du kan svare ja til et eller flere af udsagnene nedenfor, tyder det på, at du trænger til at skifte job. Men begynd med at spørge dig selv, om der er nogle problemer, der går igen i dit arbejdsliv. Ender du altid med de kedelige opgaver? Eller drukner du altid i arbejdsopgaverne? Så kan du blive nødt til at bryde de mønstre, inden du skifter job. Ellers vil du opleve de samme problemer igen.

1. De gode dage er undtagelsen, og du kan nærmest ikke huske, hvornĂĄr du sidst har glædet dig over dit arbejde.

2. Du prøver at fortælle dig selv, at fordele som lønnen, kollegerne, kantinen og afstanden til jobbet er værd at blive for, men du kan mærke, at du ikke er helt overbevist.

3. Du tænker, "bare det var mig", nĂĄr andre taler begejstret om deres job, eller hvis de tager springet og starter i et nyt.

4. Usikkerheden bremser dig, selvom du egentlig gerne vil videre: Kan mine kompetencer overhovedet bruges andre steder?

  Læs ogsĂĄ: SĂĄdan skal du opbygge det perfekte CV

5. Du tænker, at du ved, hvad du har, men ikke ved, hvad du fĂĄr. Men hvorfor skulle det forhindre dig i at finde et job, der giver mere mening for dig?

6. Dit arbejde tager for mange timer af dit liv og/eller har negative konsekvenser for din fritid, fordi du mangler overskud, og du mærker, det gĂĄr ud over parforholdet, familien og andre i din omgangskreds.

7. Du har en (hemmelig) drøm om at blive selvstændig, men er bange er for, at det er urealistisk. Men drømme forsvinder alligevel ikke af den grund.

Kilde: Karrierecoach Pia Markersen. Læse hele guiden "7 sikre tegn på, at du er klar til at skifte job – og to gode grunde til at lade være alligevel" på Karrieretvivl.dk

  Læs ogsĂĄ: Ville en mandlig chef nogensinde blive beskyldt for dette?

  Læs ogsĂĄ: SĂĄdan kommer du til at elske dit job

  Læs ogsĂĄ: 8 rĂĄd til, hvordan du aldrig kommer for sent igen

Artiklen blev oprindelig publiceret pĂĄ Altfordamerne.dk