Danske kvinder dropper at være topløse

16x9
ARKIVFOTO Foto: Scanpix

Hun har de seneste år været svær at få øje på rundt omkring på de danske strande, og den topløse danske kvinde er da også på retur.

Kun fire procent af danske kvinder bader topløs altid eller for det meste, mens 85 procent gør det aldrig eller sjældent, viser en måling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

Selv om de danske kvinder ikke selv ynder at solbade topløse, ser danskere imidlertid stadig mildt på kvinder, der gør det. 66 procent af danskerne mener således, at det er uproblematisk, at kvinder viser sig uden top.

- Man synes, at det er okay, når andre viser bryster. Men kvinder har ikke selv lyst til det. Derfor kan man ikke tale om snerpethed, men jeg tror snarere, at det er opstået en bornerthed. Ikke i forhold til nøgenhed, men i forhold til fejl og mangler ved ens egen krop, siger lektor og forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Niels Ulrik Sørensen til Politiken.

The new normal
Kropsidealet har ændret sig de seneste årtier, og samtidig er idealet blevet nemmere at opnå i kraft af plastikkirurgiens folkeliggørelse. Lige nu er det ifølge privathospitalet Nygart højsæson for brystforstørrelser, som speciallæge Jesper Nygart kalder "the new normal".

Og de nye muligheder har ændret vores forståelse for, hvad en normal krop er, vurderer sociolog fra Københavns Universitet Hilda Rømer Christensen.

- Plastikkirurgien har nærmest gjort kropslig særegenhed til en slags personlig defekt, siger hun til Politiken.

Særligt unge dækker sig til
Selv generationen, der orkestrerede rødstrømpebevægelsen, dækker nu også brystet til på stranden.

Undersøgelsen viser, at omkring halvdelen af danske kvinder mellem 40 og 69 år har badet topløse tidligere, men ikke gør det længere.

Ifølge undersøgelsen er tendensen til at dække sig til stærkest hos de unge kvinder. Og omkring tre ud af fem kvinder mellem 18 og 39 år har aldrig vist sig topløse på en strand og gør det stadig ikke.