GUIDE: Sådan kommer du godt i gang på arbejdet efter ferien

Sommerferien går på hæld for langt de fleste.

Det er tid til at indfinde sig ved skrivebordet, bag kasseapparatet eller ved maskinen. Men det kan være lidt svært at komme tilbage til hverdagens rutiner efter nogle uger med afslapning, sol og vin. Pludselig skal det igen gå stærkt, du skal tænke på nye idéer og indhente det forsømte.

TV 2 har derfor i samarbejde med arbejdsglæde.nu samlet otte råd til, hvordan du får en god start på jobbet fyldt med glæde og overskud. Nøglen til en god start ligger i at tage den lidt med ro, for ofte kommer vi til at piske os selv alt for hårdt fra start.

 1. Få en god søvnrytme

  En fast søvnrytme er vigtig for at kunne yde det optimale. For at få en god søvnrytme, skal du gå i seng på faste tidspunkter, undgå tablets og telefoner før sengetid, indføre afslapningsritualer en time før sengetid, undgå at spise noget i timerne om til sengetid og holde soveværelset mørkt. Det er rådene fra søvnekspert Mikael Rasmussen og Bjarne Toftegaard.

 2. Start med de små opgaver

  Efter en lang ferie kan det virke meget uoverskueligt at gå i krig med en stor opgave på arbejdet som det første. Så start stille og roligt op ved at kaste dig over en let og håndgribelig opgave. 

 3. Prioriter arbejdet

  Efter et par uger væk fra jobbet, er du selvfølgelig kommet bagud, men lad være med at stresse over det. Accepter, at du i nogle dage vil være bagud og start så med at prioritere, hvilke opgaver der er vigtigst.

 4. Pas på med overarbejde

  Netop på grund af de mange opgaver, der ofte ligger på dit skrivebord, når du kommer tilbage, er det fristende at arbejde over for at få dem af vejen. Men pas på med det, for du skal sørge for at få en blid start.

 5. Allier dig med kollegaen

  Opgaverne er ikke kun dit ansvar, så vær ikke bleg for at bede om hjælp hos kollegerne eller chefen. Men det er dit ansvar at opsøge hjælpen, så gør det.

 6. Dyrk dine idéer

  Når vi har ferie, får vi oftest idéer, der kan bruges på arbejdet. Sørg for at skrive dem ned og tage dem med på arbejde efter ferien. Det bliver nemlig meget sjovere, når det er nogle idéer, du brænder for.

 7. Dyrk dine kolleger

  Gode kolleger øger arbejdsglæden markant, så husk at tale med kollegerne, når I kommer tilbage fra ferie. Sørg for at hente en kop kaffe sammen eller spis en frokost sammen.

 8. Beslut dig for at være glad

  For at få en god start på jobbet, er det vigtigt forinden at beslutte, at du skal være glad og positiv, for så bliver du det også. Du skal selvfølgelig ikke lave om på dig selv, men tænk positivt.

 9. Styrk energiniveauet gennem kosten

  Efter ferien og særligt her i vintermånederne er der brug for at få styket energiniveauet, så du kan modstå hverdagens udfordringer. Gennem kosten kan du booste energien lynhurtigt ved at fødevarer med sunde fedtsyrer, masser af vitaminer og mineraler, anitoxidanter og proteiner. Gode kilder til proteiner er kylling, æg og fisk. De sunde fedtstoffer kan du få fra avocado, fisk og nødder, mens vitaminerne og mineraler fås i grøntsager. Har du brug for et hurtigt energiboost, så snup en banan, der indeholder masser af vitaminer og mineraler, jern, kalium og magnesium.

 10. Sådan kommer du afsted til træning

  Efter en lang ferie, der sikkert har indebåret rigelige mængder mad, er det tid til at besøge fitnesscenteret igen, men det kan være svært at kommer afsted. Du kan motivere dig selv til at komme afsted ved dagen forinden at have pakket en taske med tøj og sko, så det er nemt og overskueligt at komme afsted. Du kan også lave en aftale med en træningsmakker, som står og venter på dig, for det gør det sværere at retfærdiggøre en aflysning. Endelig kan du lave en lækker playliste, så du har noget godt musik at træne til, eller du kan købe nyt træningstøj.