Slut med silikone: Skæve bryster skal også have en chance

Du kan se 'Go morgen Danmark' på TV 2 PLAY.

Vi er blevet bange for at vise vores bryster frem. Vi er nemlig slet ikke vant til at se helt almindelige kvindebryster - hverken de store, de små eller de skæve. I offentligheden er det nemlig de velformede silikonebryster, der hersker.

Kunster Anne Kathrine Sørup har derfor fotograferet et væld af kvindebryster i alle afskygninger. Projektet er blandt andet opstået som en modreaktion på en busreklame fra Nygart Privathospital, hvor man ser et par velformede bryster.

- Reklamen har været vigtig, for den har kørt i så mange år og har et kæmpe publikum, og derfor er det vigtigt, at den ikke står uimodsagt, så jeg vil gerne prøve at give en præcis spejling af, hvordan bryster ser ud på kvinder i Danmark, siger Anne Kathrine Sørup, der har samlet billeder af bryster fra kvinder i alderen 19-94 år.

Vi kan ikke abstrahere fra de perfekte bryster

- Der skal være en mulighed for at se på noget, der ikke er helt glat hud og runde bryster. Alle har ret til at abstrahere fra reklamen, men sådan fungerer det ikke, for vi har det i baghovedet, siger hun.

Og noget tyder på, at vi da har de velformede bryster i baghovedet. I hvert fald er det 85 procent af de danske kvinder, der aldrig eller sjældent går topløse på stranden, viser en meningsmåling foretaget for Politiken og TV 2. Flere forskere inden for kropsidealer peger på, at det skyldes, at silikonebryster er blevet "the new normal"

- Plastikkirurgien har nærmest gjort kropslig særegenhed til en slags personlig defekt, har sociolog Hilda Rømer Christinsen fra København Universitet, sagt til Politiken.

En af dem, der derfor har lagt bryster til projektet til Anne Kathrine Sørups projekt, er 29-årige Charlotte Engelgreen.

- Det har noget at gøre med et kollektivt dårligt selvværd, som jeg gerne vil stille skarpt på. Kathrines projekt tager afsæt i noget kunstnerisk. Det bliver en påmindelse om, hvad bryster også kan være, fortæller Charlotte Engelgreen.

Du kan se nogle af billederne fra projektet i klippet øverst i artiklen.