Samliv

Lola Jensen: Sådan bliver din morgen med børnene mindre ulidelig

Du kan se 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.

At komme ud af døren i god ro og mag om morgenen, kan være noget af et projekt for en børnefamilie. For hvad gør man, hvis mor er A-menneske? Eller hvis barnet er lidt for glad for at ligge og snooze? 

Ifølge familievejleder Lola Jensen sætter man morgenerne i et fuldstændig fast system, der består af fire intervaller på 15 minutter plus den tid, det tager for dig selv at gøre dig klar. Det vil sige, at din egen morgenrutine, består af fem trin.

 1. Gør dig selv klar

  For at give børnene  - og dig selv - en så god start på dagen, som muligt, er du nødt til at stå op før dine børn og gøre dig klar. 

  - Stå op, læg makeup, og hvad du nu ellers skal. Så spiser du morgenmad, og så går du ind og vækker barnet, fortæller Lola Jensen.

  Hvis du selv står op i sidste øjeblik og stresser rundt, kommer det hurtigt til at smitte af på dine børn, og så ender det hele med at blive et stort kaos.

 2. Væk dit barn

  Når du selv har overtået dine morgenrutiner, kan du vække dit barn. Fra du vækker barnet til, I skal ud af døren, skal du beregne cirka en time. De første 15 minutter går med at vækningen.

  - Første gang går du ind og siger, at det er dit første kald, og så har barnet ti minutter til at ligge og gasse sig, forklarer Lola Jensen.

  Når du vækker barnet, kan du spørge, hvad de vil have at spise til morgenmad, så du kan gå ud og forberede det, mens de vågner. Men giv dem ikke for mange valgmuligheder, der kan stresse dem. Giv dem højst tre valg.

  Når morgenmaden så er klar, kalder du til bords.

 3. Spis morgenmad

  Morgenmåltidet indtages bedst iført nattøj, mener familievejlederen. Hvis børnene inden morgenmaden har taget tøjet på, kan det hurtigt blive en stressfaktor, hvis de spilder. Og som Lola Jensen påpeger, så er det også ganske hyggeligt at spise i nattøj.

  Ligesom opvågningsprocessen skal morgenmadsfasen også tage et kvarter. Det er vigtigt, at du ikke skynder på barnet. De bestemmer selv, om de vil spise og hvor meget. 

  - Når de 15 minutter er gået, så siger du: "Velbekomme, nu er det tid til at tage tøj på," siger Lola Jensen.

  Hvis barnet så ikke har fået noget mad, så ved de det til næste dag. Det handler om at indarbejde rutinen.

 4. Træk i tøjet

  Det kan hurtigt blive et stort projekt at finde tøj til barnet og blive enige om, hvad barnet skal have på. Derfor er det en god idé at finde tøjet frem allerede aftenen før.

  - Børnene må godt have lidt medbestemmelse, når de når fire-års alderen, fortæller Lola Jensen, der foreslår, at man sætter tøjet ind i et system, som begrænser børnenes valgmuligheder, men alligevel giver dem følelsen af at bestemme.

  Når tøjet er valgt, står det ikke til at ændre næste morgen, for så er det, at morgenen hurtigt kan ende med at blive forfærdelig.

 5. Kom afsted

  Den sidste fase handler simpelthen bare om at komme afsted, og hvis du gør de ovenstående faser som beskrevet, burde det ikke være noget problem at nå i vuggestue, i børnehave, i skole og på arbejde til tiden.

  - Planlægning, struktur og stå op når uret ringer.

  Så er du ifølge Lola Jensen sikret en stille og rolig morgen.