Samliv

6-årige Sam taler tre sprog flydende - så høj er hans IK

Se dokumentaren ’De superkloge drenge’ torsdag klokken 20 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play

Da Sam var halvandet år gammel, kunne han alfabetet udenad. Et halvt år senere kunne han også skrive det og tallene fra et til 15. 

Som fireårig startede han på Atheneskolen i Søborg, en friskole for særligt begavede børn. Her havde Sam, der medvirker i dokumentaren ’De superkloge drenge’ på TV2 torsdag aften, fra begyndelsen matematik med anden og tredje klasserne, hvor børnene var næste dobbelt så gamle som han selv. 

Artiklen fortsætter under videoen

Hans forældre opdagede tidligt, at deres søn havde særlige talenter.

- Vi opdagede allerede, da han var spæd, at Sam var interesseret i bogstaver. Han kiggede på bogstaverne på sutteflasken og også på skilte i trafikken, fortæller hans far, Florian Maurer til TV 2.

Han kommer fra den tysktalende del af Norditalien, mens Sams mor er fra Filippinerne. Sam taler derfor tysk og engelsk med dem, mens han taler dansk i skolen – alle sprog flydende.

En helt almindelig dreng

I dokumentaren ’De superkloge drenge’ bliver Sams intelligens testet. Psykolog Ole Kyed vurderer, at Sam har en IK på over 140-150, hvilket kun 0,5 procent af verdens befolkning kan prale af. Gennemsnittet i Danmark er 104.

- Sam hører til den elevgruppe, som vil kunne tage en studentereksamen et par år før jævnaldrende uden problemer til et højt præstationsniveau, siger Ole Kyed.

Artiklen fortsætter under billedet

Men trods hans høje begavelse mener både Sam og hans forældre selv, at han er en helt almindelig dreng, fortæller Florian Maurer.

- Sam siger, at han er en helt almindelig dreng som alle andre. Og på mange måder opfører han sig lige som en typisk dreng på hans alder – han er mest interesseret i at spille på sin tablet og lytter ikke meget til, hvad hans forældre siger, fortæller Florian Maurer.

Inden Sam startede på Atheneskolen, var der dog en forskel at se på ham og hans jævnaldrende.

- Da Sam gik i børnehave, ville han altid lege med de ældre børn, fordi de stimulerede ham mere end børn på hans egen alder. Nu hvor han går i skole, er han sammen med børn med de samme interesser, og her har han det bedst med dem i hans aldersgruppe, siger Florian Maurer.

Han og hans hustru oplever ikke den store forskel på det at være forældre for et højt intelligent barn og et almindeligt begavet barn.

- Vi har altid behandlet Sam som et normalt barn. Han var vores første barn, så for os var der ikke noget særligt ved at være forældre til et intelligent barn. Det var bare normalt, siger Florian Maurer.

Vigtigst, at han er lykkelig

Nogle udfordringer er der dog. Sam lærte meget hurtigt at argumentere, så mor og far har måttet diskutere ting, som andre børn bare ville have accepteret. Og så er det svært at holde noget skjult for Sam.

- For eksempel når vi går på restaurant, kan man ikke bare sige til ham, at der ikke er pomfritter på menuen. Det har han allerede læst, siger Florian Maurer.

Han fortæller, at Sam er dygtig til sprog, matematik og naturfag. Men hans interesser skifter jævnligt, og han stiller spørgsmål om alt fra sorte huller i universet til de alfabeter, som blev brugt i oldgamle civilisationer.

Artiklen fortsætter under videoen

Med Sams talenter kan han formentligt blive alt fra raketfysiker til Nobelprismodtager – men hvad hans fremtid bringer, betyder ikke så meget for hans forældre.

- Det allervigtigste for os som forældre er, at Sam er lykkelig. Men jeg tænker, at for børn som Sam bliver det vigtigt at finde et job, der stimulerer dem intellektuelt, siger Florian Maurer.

Se dokumentaren ’De superkloge drenge’ torsdag klokken 20 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play

Hvad er IK?

IK eller IQ er forkortelsen af intelligenskvotient, som er en måde at måle intelligens på. Når man er testet, får man en score, som bliver inddelt således:

Over 130: Meget højt begavet

120–129: Højt begavet

110–119: Over gennemsnittet, men normal

90–109: Gennemsnitlig

80–89: Under gennemsnittet, men normal

70–79: Lavt begavet

Under 69: Ekstremt lav begavet

Du kan teste din intelligens på mensa.dk.