Samliv

Ni tegn på du har et højt begavet barn

Se dokumentaren ’De superkloge drenge’ på TV 2 Play

Omkring 25.000 danske børn har en IK på 131 eller mere og er dermed højt intelligente. Men de kan få store problemer, hvis ikke deres intelligens bliver opdaget og udfordret.

Ifølge børnepsykolog Ole Kyed er der lige så mange intelligente piger som drenge. Men på de danske friskoler for intelligente børn er der en overvægt af drenge, fordi de er nemmere at spotte. De er nemlig ofte mere udadreagerende, når de bliver frustrerede over, at undervisningen er for nem og kedelig, mens mange piger kan have tendens til at blive indadvendte i stedet.

Nogle af tegnene på, at et barn er mere end almindeligt begavet kan være:

  • Barnet stiller mange spørgsmål og er ekstremt nysgerrig
  • I stedet for blot at svare på spørgsmål, vil barnet gerne diskutere i detaljer
  • Barnet får vilde og skøre ideer
  • Barnet er forud for resten af klassen
  • Barnet foretrækker voksne eller ældre børn fremfor jævnaldrende
  • Barnet ikke bare husker godt, men er god til at bearbejde ny information og trives med kompleksitet
  • Barnet opfinder nyt
  • Barnet er ivrigt observerende
  • Barnet er meget selvkritisk

Se flere kendetegn på mentiqa.dk.

Ole Kyed mener, at det er vigtigt, at man både som forældre og lærer tager højde for barnets intelligens.

- Børn, som ikke bliver set og hørt på en relevant måde, kan blive sløve, disharmoniske, aggressive og utilfredse med deres liv, siger han.

Hvis barnets videbegærlighed ikke blive fodret, kan det ende med at gå udover barnets uddannelse. Barnet bliver nemlig vant til, at det er nemt at gå i skole.

- I gymnasiet og på universitetet kan de få svært ved at holde kursen, fordi de er sluppet så let igennem. De bliver glimrende til at manøvrere sig udenom, og det er synd, fordi de kunnet have udviklet sig til seriøse studerende, siger Ole Kyed. 

Skal lege med andre børn

Men man skal ikke bare fodre sit barn med intellektuelle udfordringer – barnet skal også hjælpes til at klare sig socialt.

Mange af de højt begavede børn vil hellere være sammen med voksne en børn på deres egen alder, fordi de tænker på en anden måde.

- Vi skal hjælpe dem til at rumme forskelligheder. De har brug for andre børn, og der er ting, de godt kan lege sammen, siger Ole Kyed.

For eksempel kan det være sjovt at klatre i træer for alle børn, uanset om det handler om at klatre højt eller udforske de mange spændende ting i træet.

Ole Kyed har et budskab til alle forældre, uanset hvor intelligent, deres barn er.

- Man skal altid arbejde ud fra barnets styrkesider. Det er vigtigt, at man anerkender og udfordrer dem. Og så skal vi anerkende, at vi ikke alle skal være ens, siger han.

Se dokumentaren ’De superkloge drenge’ på TV 2 Play

Hvad er IK?

IK eller IQ er forkortelsen af intelligenskvotient, som er en måde at måle intelligens på. Når man er testet, får man en score, som bliver inddelt således:

Over 130: Meget højt begavet

120–129: Højt begavet

110–119: Over gennemsnittet, men normal

90–109: Gennemsnitlig

80–89: Under gennemsnittet, men normal

70–79: Lavt begavet

Under 69: Ekstremt lav begavet

Du kan teste din intelligens på mensa.dk.