Ebba og Gunnar har været gift i 70 år: Her er deres hemmelighed

Ebba og Gunnar Ibsen sprænger den ellers stigende kurve af ægteskaber, der går i stykker. De har nemlig været gift i hele 70 år. Et gennemsnitligt ægtepar er gift i 12 år, men det er ingenting i forhold til Ebba og Gunnar Ibsen, der allerede i 1958 efter 12 et halvt års ægteskab kunne fejre deres kobberbryllup. 

Deres kærlighed varede ved, og parret fejrede i 1970 deres sølvbryllup og i 1995 deres guldbryllup. Og som kun meget få danskere blev det også til diamantbryllup efter 60 års ægteskab og krondiamantbryllup fem år efter. Begge gange har det udløst en hilsen fra selveste Dronning Margrethe.

Det fik Ebba og Gunnar Ibsen også i går, hvor de efter 70 års ægteskab kunne fejre jernbryllup. Til spørgsmålet om, hvad hemmeligheden bag et så langt ægteskab er, svarer Gunnar Ibsen:

- Vi retter os efter hinanden.

Et fælles projekt

Ifølge psyko- og parterapeut Mai-Britt Schwab handler det ikke kun om at rette sig ind efter hinanden. For at ægteskabet skal overleve i årtier med karriere, børn og boliglån kræver det også, at man husker at sikre sig, at begge parter føler sig set i forholdet.

- Det, der er vigtigt for os mennesker, er, at vi føler os set, hørt og værdsat. Når det går galt i ægteskaber, er det ofte fordi karriere, børn og så videre dræber kærligheden, fordi man glemmer at få set, hvor vigtig man er for hinanden, siger Mai-Britt Schwab, der har 15 års erfaring med parterapi.

Hun fortæller, at det er vigtigt for et sundt parforhold, at parret har et fælles projekt, der består af at arbejde mod at gøre livet godt for hinanden og en selv.

- Det hører man også fra de par, der har været sammen i mange år, nemlig at de sætter pris på hinanden og siger det til hinanden hver dag. Man må ikke bare blive inventar i hinandens liv, siger Mai-Britt Schwab.

Tænk i 'vi'

Og parterapeuten Gitte Sander er helt enig.

- Man skal pleje sin glæde ved hinanden og jævnligt vise, at man værdsætter sin partner. Derudover er det vigtigt, at man vender sig mod hinanden fremfor væk fra hinanden, når det bliver svært, siger Gitte Sander og fortsætter:

- I et godt ægteskab eller parforhold hjælper man med at opfylde sin partners drømme, og så er et godt ægtepar gode til at tænke som et vi. Altså, at parret gør ting sammen og planlægger i forhold til et 'vi'.

Kom med til Ebba og Gunnar Ibsens jernbryllup i klippet over artiklen.