Samliv

Ambassadør-bryllup: Derfor valgte vi at blive gift i Danmark

Du kan se 'Go morgen Danmark' på TV 2 PLAY.

Der var tale om et sandt eventyr, da den amerikanske ambassadør Rufus Gifford i lørdags blev ægtet med Stephen DeVincent på Københavns Rådhus.

Gæsterne var fløjet ind fra hele verden til flere dages festivitas, og foran rådhuset blev de modtaget som helte, da de trådte ud to gyldne ringe rigere.

- Danmark har skabt eventyr, og der er ingen tvivl om, at I gav os et i lørdags, fortæller ambassadør Rufus Gifford.

En hyldest til Danmark

De første linjer af eventyret blev faktisk allerede skrevet for 26 år siden på Københavns Rådhus - samme sted som ambassadørbrylluppet, da verdens første homovielse fandt sted i København mellem parret Eigid og Axel. Netop derfor var det vigtigt for det amerikanske ambassadør-par, at de blev gift i lige netop København.

- Vores beslutning om at blive viet i København var hundrede procent en hyldest til Danmark og det, I gjorde for 26 år siden, hvor I ledte verden mod denne ligeret. Det er noget, resten af verden - og vi som amerikanere - er taknemmelige for. Vi amerikanere ville ikke være, hvor vi er i dag i forhold til bryllupper mellem to af samme køn, hvis ikke Danmark havde taget dette verdensførende skridt for 26 år siden, fortæller Rufus Gifford.

Derfor blev det også et bevægende øjeblik for ambassadørparret og deres gæster, da de stod på den historiske lokation, som Københavns Rådhus er.

- Borgmester Frank Jensen nævnte i lørdags til ceremonien, at vi var på den lokation, hvor den første vielse i verden mellem to af samme køn fandt sted, og de amerikanske gæster blev helt overraskede, fortæller ambassadøren.

Nedenfor kan du se parrets selfie, som de tog i bilen kort tid efter vielsen.

Burgere til natmad til de 159 gæster

Efter vielsen blev parrets 159 gæster kørt til ambassadørvillaen 'Rydhave' nord for København, hvor der blev holdt et storslået bryllup i et telt i haven, der sluttede med et stort fyrværkeri.

110 af gæsterne var fra USA, mens resten var fra Danmark. Derfor var der ikke bare tale om et eventyrligt bryllup, men også et bryllup, hvor danske og amerikanske traditioner blev mikset sammen. De to gomme fik klippet spidsen af sokkerne, og Stephen DeVincint fik også kindkys, mens hans gom var væk fra festsalen.

På menukortet havde de to herrer også blandet det danske med det amerikanske. Det sås blandt andet ved natmaden.

Natmad er ikke noget, man bruger i USA, men alligevel skulle gæsterne til brylluppet have natmad. Der var dog ikke tale om suppe, frikadeller, pølser med brød eller andre danske klassikere. Istedet fik natmaden et amerikansk twist, idet gæsterne blev bespist med burgere og pommes frites, inden de forlod brylluppet, da lørdag nat blev til søndag morgen.